onsdag 8 januari 2014

På den tredje dagen...

Tredje dagens morgon, eller kanske förmiddag, regnade det. Ut måste vi ju. Först koppel på båda hundarna, efter ett par-trehundra meter av med Kaspers. Efter ytterligare ett par hundra meter av med även Grynets. Gårdagens övningar hade gett resultat, hon höll betydligt bättre koll på mig idag. Svarade hyfsat bra på inkallning, fick förstås godis.

Nyordning i Grynets liv: Inget godis utan att ha fått göra sig förtjänt av det! Det räcker inte att bara se söt ut.

Matvanorna har förändrats, för både Kasper och Grynet. Kasper har fått ett mål vid 10-tiden på morgonen och ett väldigt sent vid 12-tiden på natten, i samband med sena promenaden. Grynet har fått ett enda mål om dagen, vid femtiden på eftermiddagen. Resten av dagen godis av olika slag (hon väger lite för mycket, säger hennes matte.)

Nu har här jämkats. Båda får mat tre gånger om dagen, men naturligtvis mindre portioner. Kaspers morgonmål begås vid vanlig tid, och då måste förstås även Grynet få mat. Hon slukar den. Vid sin ordinarie mattid, vid femtiden, ger Grynet tydliga signaler - nu, Kaspermatten, så är det matdags! Kasper får mat samtidigt, båda slukar. Efter sista nattpromenaden förväntar sig Kasper absolut mat, och samtidigt får Grynet sista tredjedelen av dagsransonen.

Godis utdelas som sagt när man gjort något bra. T.ex. när man inte protesterar vid borstning och kamning. Vid inkallning. Osv. Blir säkert mindre godis än vad framförallt Grynet är van vid, men mera mat. Hon protesterar inte, och har slutat att tigga tassgripligt så fort jag närmar mig köket.

Samvaron blir trevligare så här, för alla parter.

I förmiddags var vi alltså ute i regnet som tilltog rejält. Två blöta hundar och en lika blöt matte. Vi såg ut som om vi duschat, alla tre. Torkning och lite blåsning.  Matte fick självtorka, bara vrida ur håret lite. :)

Ingen kamera med i skogen, för förresten alldeles för mörkt för att fota åtminstone med lillkameran.

Behov visade sig att lägga ut lite plädar och fällar på nya platser. Kasper ville ligga bakom stolen precis vid den kontorsstol jag numera alltid sitter på (förbaskade Moses...).

Hurra, sa Grynet och la beslag på denna absoluta favoritplats.

Lika bra det, sa Kasper, då får jag ju ha mitt kontorstäcke i fred!! :)

Kaspers vanligen totalt ointressanta leksakskorg undersöks noga.

En hel del intressant finns det ju där! 

Kasper förundras - vad är det för kul med dom där... 

Och Grynet tycker nog lite synd om sig själv när hon tittar på en fåtölj som matte menar är hennes och framförallt katternas. Av hävd. Men hon bäddar bian noga, innan hon lägger sig i den. Fridsamma Kasper tar även biastölden med jämnmod.

Men nu är det minsann hög tid för sista kissrundan. Det regnar!!! 
Så här dags finns inga bilar. Kasper får vara lös, med reflexväst. Han håller sig nära, och lyssnar absolut till både stopp och kom.Matte är iförd pannlampa och även hon har för säkerhets skull reflexväst. Grynet är kopplad.

Den här promenaden blir riktigt kort, det hör jag av smattret på taket.

20 kommentarer:

 1. Ja det är spännande ,med datorer.Min la helt av i helgen så det fick bli en ny.Med windows 8.1 attans vad man fick leta efter grejerna sen.Molles matte.Verkar som Grynet finner sig väl tillrätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket är annorlunda i den här versionen av Windows - även när den fungerar...
   Det går bra med Grynet, vi lär känna varandra allt bätttre. :)
   Kaspermatten

   Radera
 2. Ojojoj! Grynets matte verkar få tillbaks en helt NY hund efter sin resa. Hoppas bara att hon kan hålla de nya färdigheterna vid liv hos sin förhoppningsvis normalviktiga hund. Trevligt att Kaspers alla leksaker kommer till användning även om han inte förstår varför. Här hemma har jag just nu gott om pipisar och den stora grymtgrisen eftersom Tomten inte var långsint... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. TUR att tomten var av den förlåtande sorten. :)
   Här ska inhandlas ännu en leksak, en pipis! Till Grynet! Jag själv avskyr dom ju.
   Första prioritet med Grynet är att få henne att hålla reda på matte, och att komma när hon ropar. När vi är ute i skogen alltså. Till badudden har vi ännu inte gått.
   Vi inte direkt bantar Grynet, men hon får mer mat och mycket mindre godis. Så vi får väl se så småningom hur utfallet blivit. :)
   Men till alla andra vanor lär hon väl återfalla, eftersom både hon och hennes matte trivs med dem.
   /Kasper och Kaspermatten

   Radera
 3. Säkert bara bra för Grynet det där ;) (Även om matten inte har gjort större fel för SÅ rund är hon inte. Har sett betydligt värre tyvärr...)
  Mat en gång/dag fick mammas första tax. Se'n sa nästas uppf (samma men med ny lärdom) att hundar ska ha minst 2 ggr/dag. Ganska själklart egentligen, för hur ska man orka svälja/smälta hela dygnets behov vid ett enda tillfälle?
  Hon är så himla söt där hon botaniserar bland leksakerna!
  Bädda är sååååå viktigt! hälsar, ffa, Jesper.
  (Och naturligtvis, Kasper,Filip, Maxi o Myse - bryr jag mig precis lika mycket om er som vanligt! Men det är ju lite spännande med er gäst :D PUSS grabbar!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grynet ska väl inte direkt bantas, men kanske det ändå blir följden av lite andra matvanor. Mer mat och mindre godis. :)
   Hälsa Jesper att Grynet tycker det är skönt att i alla fall någon förstår henne. ;)
   Vi andra har just idag bestämt oss för att lite mer bestämt påminna matte om att VI OCKSÅ är i behov av både gos och uppmärksamhet. Det har vi fått, och sen blev vi nöjda. :)
   Kasper med flock

   Radera
 4. Jag äter när jag har lust, min matskål måste det alltid finnas mat i annars blir jag hysterisk och släpar runt den. Brukar käka lite frukost och resten när det passar mej. Din leksakskorg är skoj, fast egentligen är ju grankottar allra bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den matordningen skulle aldrig fungera med mig (säger matte!!) men för katterna går det minsann bra. :/
   Men den är nya är faktiskt inte dum alls. Tycker att vi ska behålla den även när inte Grynet bor här längre.
   Vi ska köpa en pipis till Grynet, säger matte, för sin egen favvis fick hon inte med sig hit.
   Kasper

   Radera
 5. Förändringarnas tid i huset då :) Skönast så sen när alla sjunger på samma noter och vet vad som gäller med tiden. Detta eviga regnande va, inte vill man vara ute på långa promenader heller, oavsett om man är mer eller mindre van vid detta nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första dagen idag som det inte regnade på oss! I går hann vi visserligen nästan hem, men inte riktigt. Och kvällsprommisen företogs i regn.
   Matte tycker faktiskt ännu sämre om regnet än vi!
   Kasper

   Radera
 6. Låter som du gör ett superbra jobb som extra matte! Skulle gärna lämna mina hundar hos dig! Själv börjar jag bli rejält trött på att duscha och föna två hundar varje dag! Nu välkomnar jag ett par minusgrader!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas också på några minusgrader, och nu ska de ju komma. Det är blött i skogen. Lerigt på vägen med en massa vattenpölar.
   Men TÄNK om alla regnmängder fallit som snö i stället!!
   Huvaligen, det hade faktiskt varit värre. Tycker jag. :)
   Berit E

   Radera
 7. Dom tänkte ta bort min lunch här hemma när jag fyllde sex månader. Men så tänkte dom om och så fick jag ha kvar min tre mål om dan. Det tycker jag är bäst, för då blir man inte uthungrad, även om man alltid är hungrig ;-)// Arlo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trivs också bra med nyordningen, dvs tre mål mat. Hoppas det fortsätter så, även när Grynet så småningom återvänder hem.
   Kasper

   Radera
 8. Du har fått ett stort ansvar, med att ta hand om någon annans hund. Bra att du låter henne anpassa sig till er, istället för tvärtom, hehe. Så roligt att det går bra. Hon smälter in. Och tar för sig efterhand. Ett litet lågmält drama, detta med 'liggplatshierarkin'. Och betydelsefullt. Om inte DET fungerar blir det oroligt...;-) Härliga bilder på friden!
  Själv skulle jag nog aldrig våga släppa någon annans hund okopplad någonsin. Alldeles för stort ansvar, tänk om det skulle hända nåt... Men sån är jag (hönsmamma) och det bjuder jag på :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joodå, det fungerar med liggplatser. Ett visst mönster har utkristalliserat sig. "Att ta för sig" är Grynet för övrigt väldigt bra på. Så pass att jag måste stävja henne ibland.
   Om jag INTE släppte Grynet lös någonstans, då skulle vi ha ett problem. I dag var faktiskt HON bättre på att hålla reda på mig än vad Kasper var!
   Lite orolig är jag visserligen, men alternativet med en deprimerad hund skulle vara värre. :)
   Berit E

   Radera
 9. Skal si dere har det mye friere enn mine hunder. De får mat to ganger om dagen og godiser får de bare når vi trener. Hverdagen har ingen godiser. Jeg bruker leker, kos og stemmen mye for ros. Mating er bare en uvane som gjør at hundene følger veldig med på hvor du har hendene.

  Dere får kose dere sammen Kasper, kjekt å ha noen å leike med ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kasper är inte van vid en massa godis, men det är ju Grynet. Jag väljer att se inkallningen som träning, och när hon kommer får hon omväxlande en liiiten godisbit och en massa beröm och lite gos därute i skogen.
   Det är verkligen jobbigt med en hund som ständigt är inriktad på att tigga. Men det är ju inte jag som uppfostrat henne.
   Kasper har skaffat sig ovanan att tigga när vi har gäster!! Tror att någon ibland "roar" sig med att sticka åt honom en liten bit från bordet, när jag inte ser det... Trots mitt absoluta förbud.
   Berit E

   Radera
 10. Låter som det går bra för er med alla nya rutiner.... hundar är otroligt anpassningsbara så jag tror det kommer bli toppen. Det är bra med dom där "gottegrisarna", pappas vovve Zingo är en liten gottegris och tack vare det kan han nu få allt större frihet eftersom han vet att det lönar sig att lyssna på den där tvåbentingen som har så många idéer för sig hur man ska uppföra sig ;-)

  Bra att leksakerna kommer till användning... Ina hälsar att hon tycker din leksakskorg ser synnerligen intressant ut!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen nyordning för Grynet - enda tillfället när det vankas godis är ute i skogen, när hon kommer på inkallning. :)
   Plus en liten korvsnutt på förmiddagen, som innehåller en medicintablett.
   Hon är redan betydligt mer följsam. :D
   Hon ska ju bara stanna i två månader, så jag ställer inte alltför många andra krav. Bara på att hon INTE får hoppa upp i fåtöljer och soffor och sängar utan att ha fått lov. Och det går hon bara i den ena soffan. Här gäller anpassning till husets egna fyrfota invånare.
   Leksakskorgen ska utökas med en pipis till Grynet. En sån där som Kasper avskyr. En sån där som han haft flera stycken av, som getts bort till besökande hundar som älskat dem. :D
   Berit E

   Radera