söndag 13 juli 2014

Fototriss 268 - Smultronställen

Stendörren är ett underbart naturreservat, som omfattar både fastland, öar och hav, dvs en bit av Östersjön. Mellan Nyköping och Trosa. Vår, sommar höst - alltid lika härligt. Vintertid avstår vi.

Bilderna är inte nytagna, efter gårdagens evenemang får lilla hunden Kasper vila ett par dagar. Stendörren nås med bil eller båt. En del öar har hängbroförbindelse med fastlandet, men de flesta nås enbart via båt. Ett skönt och populärt mål för kanotister. Vi tar bilen. Flera gånger om året.
Blir kanske ytterligare något triss från Stendörren i sommar. 
Fler trissar som visar smultronställen hittar du här
Temat Smultronställen gäller ända fram till mitten av augusti.

36 kommentarer:

 1. Fina bilder på fint ställe. Vi har åkt förbi många gånger men rätt vad det är så kanske vi stannar och tar en promenad åtminstone...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att ni ska göra det, ta en tur in i reservatet. Jag parkerar bilen så långt in det går, och sedan finns olika promenader att välja bland. Jag går gärna den ner mot vattnet. Även om den startar uppför. :)
   Berit

   Radera
 2. Ja, där är det fint! Jag har kommit dit båtvägen två gånger, med den s k Svenska Hurtigruten - en mycket trevlig båtresa. Sist var det totalt vindstilla och alldeles tyst. Underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt fin natur att vandra i också. :)

   Radera
 3. Vilket vackert ställe :) Känns stilla och behagligt att befinna sig där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om besökarna är många är det lätt att hitta sig en egen stilla plats. Det är ett stort område. :)
   Berit E

   Radera
 4. Oh! Där var jag en del som barn :) Länge sedan nu (både länge sedan som jag var barn och som jag var i Stendörren) :) Det är fint där. Och stort. Lätt att hitta en rofylld plätt för sig själv!
  Vackra bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen ett ställe att återvända till. Finns också många fina ställen och badplatser även utanför själva reservatet (där Kasper även "lagligt" kan vara okopplad). :)
   Berit E

   Radera
 5. Underbart med vatten runt smultronstället, härligt
  för vovven att springa fritt:-)
  Fina bilder, ha en bra dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Allt som allt 923 hektar, varav land och öar upptar 185 hektar och resterande 738 hektar är vattenområde", skriver Länsstyrelsen.

   Hundar ska vara kopplade inom reservatet - men lille Kasper som normalt alltid är lös i naturen slipper kopplet en stund när vi sitter stilla inom det riktigt stora reservatet. Fast det borde jag kanske inte visat på bild... ;)
   Berit E

   Radera
 6. Vilka mysiga bilder! Varför överväger matte att gå tillbaka till kompaktkamera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte har tidigare alltid fotograferat med systemkameror, tidigare analogt (alltid Nikon.) Men tidigare i år kraschade kamerahuset.
   Kraven på bildkvalitet är numera inte lika stora som tidigare då bilderna ibland användes yrkesmässigt och måste hålla för tryckning. Numera fotograferar matte enbart för nöjes skull, och eftersom hon upplevde sin Nikon som ofta alltför tung och bånglig att bära med sig, så tänkte hon att det skulle bli lite mer fotograferat på det här sättet. Du kan se vad hon köpte här:
   http://kasperian2.blogspot.se/2014/05/snart-dags-att-gora-tjanst.html

   Det blir inte samma skärpa, och kameran är krånglig att lära sig. Men onekligen betydligt lättare. Och matte slipper byta objektiv... Men, men, men...
   Fast nu är det som det är. Inom överskådlig tid ingen ny kamera... Lika bra hon lär sig att gilla läget som hon själv försatt sig i!
   Kasper

   Radera
  2. Det är tråkigt när en kamera är svår att lära sig, det ska vara roligt att fotografera! Men nu finns det ju så många fina mobiler med bra kameror som ersätter många systemkameror! Och likadant med kompaktkamerorna.
   Trivs inte matte med kameran finns det säkert någon som kan tänka sig att köpa den

   Radera
  3. Matte får väl skärpa sig!!!
   Hon är bara lat, som jag ser det!
   Problemet är att hon vill ha sin "gamla" kvalitet med en billigare kamera (fast 4000 kronor är verkligen också pengar!). Hon ska sluta klaga nu, säger hon! :)

   Äsch, matte är bara fånig - hon VET egentligen att man i princip får vad man betalar för.
   Hon vet också att med rätt hantering kan även den här kameran åstadkomma riktigt bra bilder (om än inte lika högkvalitativa som dina, men acceptabla).
   Hon vet också att hon är väldigt glad över att den här kameran är lätt och inte bånglig (även om den inte går att stoppa i fickan).

   Radera
  4. Vet du vad! :-) Min matte hon går en fotokurs nu och där säger lärarinnan att det är faktiskt inte kameran som gör bilderna utan fotografen ;-)
   Och vi tycker att din matte tar helt fantastiska bilder för de visar verkligen ögonblicket! Eller vad man ska kalla det!
   Vi tycker inte din matte klagar, min matte säger att hon förstår preeeeciiisss vad hon menar :-)
   Men jag förstår inte riktigt för jag tycker vi är riktigt snygga på alla bilder som finns på oss :-)

   Radera
  5. En vit hund + en kamera där matte och vitbalansen inte kommer överens - DET är knepigt.
   Det värsta är, säger matte, att hon ju VET det där om kamera och fotograf. (Hon har haft en hel del kontakt med "riktiga" yrkesfotografer tidigare. På den tiden hon stod i mörkrum och framkallade och jobbade med bilder i svart/vitt.) Tänk förresten på alla fantastiska bilder som togs av fotografer för 50,60,70 år sedan!!
   Men jag håller med dig - ALLA bilder som vi är med på är ju per automatik toppenbilder!!! :D
   Kasper

   Radera
 7. Stendörren, vilket speciellt namn! Vackert som bara den på ditt smultronställe! Helt i min smak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gör nog snart en tur dit igen, och då blir bilderna färska och kan visa en annan del av det vackra naturreservatet. :)
   Berit E

   Radera
 8. Så mysigt det ser ut! Härligt att ha ett sånt ställe i närheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen ett smultronställe - ett av många. :)
   Jag far dit med bil. Dotter och måg tar sig dit med kajak. :)
   Berit E

   Radera
 9. Aldrig har vi åkt dit fast "alla" pratar om hur vackert där är! Nu blev jag sugen på en tur igen...ett tu tre bär det väl av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett litet tips, eftersom hundar ju egentligen inte får vara lösa där. Det finns flera fina rastställen vid vatten utefter vägen, ganska nära Stendörren. Där brukar jag stanna och låta Kasper bada och "sniffa av sig". :)
   Att jag sedan ändå har honom okopplad när vi är ensamma, ja det är liksom en annan historia. Han jagar inte, och lyder både STOPP och inkallning .
   Berit E

   Radera
 10. Matte är lite hemlig med sina smultronställen. Hon vill ha dem för sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns små smultronställen som inte heller min matte delar med sig av. :) Men att ha t.ex. Stendörren för sig själv, det låter sig liksom inte göras :D.
   Kasper

   Radera
 11. Det ser verkligen ut som ett riktigt smultronställe, vi hittade nog ett sådant i Lönneberga när vi var där på semestern. Kändes riktigt mysigt och där bokade vi in oss en extra natt dessutom, och nog kommer vi åka dit igen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att ett riktigt smultronställe är ju ett sånt som man återvänder till. :)
   Lönneberga - där har jag aldrig varit. Bara i Dalarna, och snart ska jag till Värmland. :) Kan nog bli ett smultonställe där också. :)
   Kasper

   Radera
 12. Alltid ska mina kommentarer försvinna :(

  Jag konstaterade att det är roligt se bilder från Stendörren dit vi åkte då och då när brorsan o jag var yngre. Jag har för mig pappa fiskade med kastspö, men undrar samtidigt om man får det i naturreservat? (Detta bör ha varit 1973-77 el så, kanske var det inte reservat då)
  Härligt att du får sådana där lagoma utflykter med bara matten Kasper!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar få så smått datorstrul igen!! Bl.a. kopplas jag ifrån när jag ska kommentera... Fy tusan, jag vill inte gå igenom allt krångel en gång till!!!
   Vet inte om kastspö är tillåtet, har liksom aldrig funderat. :)
   Kasper är ingen utflyktshund egentligen, annat än till någon skog eller sjö eller så. :)
   Berit E

   Radera
 13. Ser ut att vara ett riktigt smultronställe! Kasper ser ut att stortrivas där också :) Fin och en harmonisk triss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ÄR ett smultronställe, att rekommendera. :)
   Berit E

   Radera
 14. Stendörren... vilket härligt namn! Inte illa att det kan nås med bil - hur manga smultronställen kan det... :-) Andlöst vackert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt mycket sten, berg och klippor i reservatet. Förmodligen också på öarna.
   En riktigt skön plats!
   Berit E

   Radera
 15. Så vackert! Översta bilden ser nästan ut att vara utomlands med lite mer år det turkosa färgen på vattnet 😊har varit en del i Trosa som liten men aldrig på det här fina stället tyvärr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stendörrens naturreservat är verkligen värt ett besök, ja flera. :)
   Så är du på bilutflykt i trakterna, så tycker jag du ska slå till. Nås för övrigt också med båt, ju. :)
   Berit E

   Radera
 16. Stendörren är verkligen ett riktigt smultronställe både vår, sommar och höst! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det - dags för ett besök igen, tror jag. :)
   Berit E

   Radera