måndag 23 september 2013

Vi har ett problem

Kasperia, Katteria
Det här är knepigt. Jag gillar väldigt mycket när Elsa kommer in på min tomt, vi brukar busa en del.

Hon är en stor golden.
Men det är också lite problematiskt med Elsa. 

 
Problemet är att hon jagar mina katter! Hon går förbi min tomt varenda dag, när hon ska hämta posten uppe vid bommen. Väldigt ofta ser hon en katt på farstubron, i hyllan. Eller sittande på gårdsplanen. Eller nåt.

Då sliter hon sig lös med ett ryck, och så  rusar hon iväg ner över min tomt.

Klart katterna hinner undan, här finns massor av träd, men ändå. Dom ska känna sig trygga här på tomten, särskilt viktigt är det för Myses del. För han har haft det tufft och varit tvungen att alltid vara på sin vakt tidigare.

Elsas matte orkar inte hålla henne, säger hon. Så matten släpper helt enkelt kopplet direkt, när Elsa gör ett ryck. För annars gör kopplet så ont i hennes händer... och så har Elsa dragit omkull henne en gång.

Min matte har försökt tala med Elsas matte, sagt att hon måste börja träna Elsa. Vara förberedd. Avleda. Muta - vad som helst. Men det tycks inte funka.

Vi har haft både Elsa och hennes matte inne hos oss. Senast för ett par veckor sedan. Då var Filip också inne. Det var min matte som fick lov att hålla och tala med Elsa. Och inte släppa taget när hon ändå försökte med ett ryck. Filip stod i en fåtölj några meter ifrån, med krökt rygg.

Elsa lugnade sig, och matte sa att det går att lära henne.

Men Elsa jagar fortfarande mina katter. Jag märker på en gång när hon är nere på min tomt. Jag och matte går ut, matte tar tag i Elsas koppel och leder upp henne till matten på vägen. Ibland låtsas min matte inte märka något, då får hennes matte själv gå ner och leta reda på sin hund.

Matte tycker faktiskt att det här är ganska jobbigt. Det tycker förstås mina katter också. Elsas matte borde kanske haft en chihuahua i stället...

26 kommentarer:

 1. Så tråkigt. Förstår precis hur det är. Man har ju upplevt nåt liknande själv genom livet. Många gånger. Alla ska ju känna sig trygga hemmave'. Jag - som nog har ett hetsigare humör än er matte - skulle nog suttit på vakt med en stor hink vatten som jag skulle tömt med ett jätteplask framför Elsa. Inte skulle jag brytt mig om en del av vattnet hade hamnat på henne heller. Den där ohyfsade hunden behöver en rejäl chock för att sluta med ofoget.
  Slappa hundägare ska inte ha hund. Och framför allt inte stora starka hundar. Släppa hunden när den drar...! Släpper hon den om den vill springa ut framför en bil också...? Man tar sig för pannan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte försökte tala förstånd med Elsas matte idag igen, men hon förstår visst inte mattes språk. Men Elsa gör det!!
   När matte sa ifrån på skarpen - då stannade Elsa kvar trots att både hon och jag och matte såg Maxi spatsera förbi på väg mot hyllan på förstubron!
   Elsa behöver nog framföralt en matte med auktoritet.
   Kan säga att det har inte min matte heller, om jag plötsligt får se en hundkompis gå förbi på vägen, så rusar jag dit och hälsar! Men nu ska vi ta itu med det också, hotar matte. Håhåjaja, snart är det nog slut med spontanhälsandet också för min del...
   (Men matte lovar att det inte alls ska bli slut på själva hälsandet för det, nej då, tvärtom...)
   Men det där med Elsa och mina katter... :(

   Radera
 2. Isj, stakkars pusene dine! Nei folk skulle ikke ha hunder de ikke rår med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska nog försöka prata ännu lite mer med Elsa matte. Ska börja passa på lite mer noggrant, när det är posthämtningsdags, säger matte. Kanske att vi kan hjälpa till lite. För mina katter ska INTE jagas, åtminstone inte på sin egen tomt!
   /Kasper

   Radera
 3. Verkar dumt att den matten, bara ger upp.På din gård ska den väl inte jaga,katterna bor ju där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där matten är så himla rädd att bli omkulldragen! Men hon vet ju att hon ska vara beredd när hon går förbi min tomt. Likadant varenda dag.
   Klart ingen ska jaga katter på deras egen tomt!! På VÅRAN tomt!

   Radera
 4. Det finns snälla hjälpmedel till hundar som drar. En sele som heter vgw bälte lär vara toppen. Selen hindrar hunden från att dra om kopplet är fäst i ringen fram. Snäll mot hunden och skadar inte nacken som hemska haltigrimmor och helstryphalsband. Med en så sele så borde Elsamatten orka hålla sin hund så vore nog ett eller flera besök hos en instruktör befogade, alltså en med mjuka metoder utan ryck och slit. För jaga dina katter ska hon INTE. Våra människor har ju ett väldigt ansvar när de är ute med oss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska tipsa Elsamatten. Elsa bor alldeles ovanför sjön, nära badudden, och hon brukar nästan alltid vara lös. Går dit ner och badar själv. Tror att nästan enda tillfället när hon har koppel är när de går till postlådorna.
   Hon har ett rätt konstigt koppel, matte tycker det verkar vara nån sorts "kombinationskoppel", och att halsbandsdelen dessvärre verkligen stryper.
   Men normalt brukar tydligen inte Elsa dra, det är "bara" när hon får ett ryck...

   Radera
  2. Aha hon har troligen ett sånt där retriverkoppel. Det har sånt där äckligt stryp.
   Svart trumpet på det stället, ja kanske men tveksamt i år. Min och Mollys turné igår var i Skottvångsskogarna, fast aldrig så långt fram. Var tvärdött överallt där.

   Radera
  3. Matte har googlat, och det är ett sånt koppel som Elsa har. I dag tog matte faktiskt en bild på oss (den i det har inlägget är inte ny). Ska lägga upp bilden lite senare.
   Vi ska inte leta svarta trumpeter i morgon, det hade vi ändå inte hunnit. Ska sanningen fram så har matte t.o.m. kvar från förra året - det säger väl en del om åtgången . :)

   Radera
 5. Men oj, vad jobbigt för er! Sån där VGW-sele tror jag också kan vara en lösning om nu matten inte vill ta tag i problemet och lösa det. Nä, svaga mattar med starka envisa hundar går inte ihop. Så klart katterna ska få vara lugna på sin egen tomt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka prata mer med Elsas matte. Jag tror att problemet skulle kunna lösas ganska enkelt. Elsa har helt enkelt inte fattat att hon inte får jaga katterna, hon släpps ju fri så fort hon försöker. Att hon sen får bassning när hon kommer tillbaks till matte gör ju inte saken bättre.
   Elsa är fastboende här, vilket gör problemet allvarligare.

   Radera
 6. Ja men så förargligt. Man måste ju skaffa hund efter de meriter som fungerar för en själv. En så stor hund kan man inte ha om man bara ska släppa den så fort den drar, alla hundar kan lära sig och inte har de rätt att jaga katter, framför allt inte på andars tomter :( Jag gillar katter massor och blir för ivrig och vill fram fort, men min matte säger nej varenda gång, alltid alltid långsamt fram till kisarna så de inte blir rädda. En del blir ju det ändå och då bara går vi iväg så de får vara ifred. Nej, usch hoppas det blir lite ordning där på Elsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är faktiskt inte så roligt. Vi önskar att Elsa vore som du, Laika! Och Elsas matte som din matte. :)
   Vi förstår egentligen inte att den här matten tillåter sin Elsa att ge sig in på andras tomter överhuvudtaget (det får inte Kasper göra), och än mindre att hon finner sig i att Elsa jagar katterna på deras egen tomt!
   Kanske att jag själv får hitta på något sätt att göra det obehagligt för Elsa att rusa efter katterna på min/vår tomt. Ska fundera.
   /Kaspermatten

   Radera
 7. Jojo, så många gånger jag drog omkull matte och husse har lärt dom att en bra sele hjälper. Det är inte VGW-selen men det är den vi köpte på kursen vi var på tillsammans med dig och Sigge. nu är jag ju mycket äldre och förståndigare så jag drar inte på samma sätt. Hoppas att Elsa kan låta bli att jaga katter i fortsättningen. Elsas matte kanske kan ha några tomma plåtburkar i "sin" ände av kopplet. När hon släpper taget så får nog Elsa något annat en katter att tänka på hehe... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. NU kom matte på något!! HON ska ha en kasse med tomma plåtbukar, såna där lätta aluminiumburkar, och ha till hands att kasta framför Elsa när hon kommer! Hon kommer ju vid ungefär samma tid varje dag. Matte måste bara köpa och dricka ur ett par-tre burkar öl först...
   Och så ska hon vidarebefordra tipset till Elsas matte.
   Det där om en bra sele också. :)
   /K

   Radera
 8. Fyjam så tråkigt :(
  Tror inte jag har några bättre tips än vad du redan fått , (tyvärr).
  Nospussar och Tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska se vad vi kan göra framöver. Matte vill inte säga ifrån alltför skarpt, grannsämja är viktig. Men någon förändring måste det nog till.
   /Kasper

   Radera
 9. Fy vilken elaking som jagar dina katter, kasper! :-( Hoppas verkligen att det löser sig, det är ju faktiskt Elsas matte som måste va hårdare och säga ifrån till henne. Det finns så mycket man kan göra med avledningar osv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi förstår inte hur Elsas matte bara kan låta det fortgå så här. Det finns fler kattjagande hundar i området, men dem håller deras människor reda på. De går ALLTID i koppel på vägarna här. Och alla vet att här hos mig bor det katter, de ligger ju ofta i hyllan på förstubron. Grrr...

   Radera
 10. En kurs vore nog på sin plas för både Elsa och hennes matte, men det är nog inget att hoppas på. Här har vi staket runt tomten så ingen hund kan springa in här och det är nog tur för vi hade grannar med samma problem!
  Nu har de avlivat sin hund för den bet dem! Det var deras tredje hund på rad som det gick likadant med! Vissa ska nog inte ha hund!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tur att Elsa är en så snäll hund (utom då det där med katter...) Det är förstås Elsas matte som borde lära sin hund kattvett i stället för att bara släppa henne lös!

   En annan snällis som också hälsar på här ibland är Evert men han jagar inte katterna. Han sköter sig alltid exemplariskt. Okopplad.
   Staket runt vår stora och konstiga tomt är inte att tänka på.

   Och visst har du rätt - somliga borde absolut inte ha hund!
   /Berit E och Kasper

   Radera
 11. Vad tråkigt med katterna och Elsa, Tim var likadan som ung... alla katter utan våra skulle jagas och japp, han lyckades slita sig ett par gånger. Honom skvallertränade jag, dvs tajmade varje gång INNAN han drog när han bara funderade.. inte helt lätt men mycket effektivt om man klarar det. Tim skvallrar nu även på ex harar och går han lös och se en hare så stannar han och kollar på mig (= belöning). Jag har även lärt in ett brytkommando att använda i nödfall, det är dock inlärt genom "obehag" (rasslande kedja slängd i backen bakom honom, aldrig på!! och sen ömkande) så det kanske man inte kan rekommendera men ändå bra att ha ex om hunden är på väg ut i trafikerad väg mm.

  vad gäller vgw selen så är den säkert bra på många men tyvärr vet jag hundar som legat på så mycket att dom fått muskel och felbelastningar men det gäller väl som med alla hjälpmedel oavsett om det rör sig om halti, vgw mm att använda det med förstånd och inte som en långsiktig lösning.

  Hoppas du kan nå fram, inget roligt om katterna inte känner sig trygga :(

  SvaraRadera
 12. Det skulle gå tämligen lätt att bryta Elsa, för hon är väldigt förutsägbar. Men matten är dessvärre inte mottaglig, tror att det krävs en kurs (vore i och för sig bra förstås).
  Jag ska fixa till en plastkasse med 3-4 små lätta aluminiumburkar. Att kastas framför Elsa om hon drar iväg ner över tomten.
  Men nu börjar katterna vistas inne allt mer, skönt med kaminvärme. :)
  Just nu ligger de allihop på olika ställen här på kontoret, Kasper också förstås. Tala om flockkänsla... :)
  Nu ska jag och Kasper strax trava ut i naturen, och då får nog katterna också ge sig ut ett tag.
  Katterna får snart nya favorittillhåll på altanen, och där syns de ju inte från vägen. Sköna platser anordnas i samband med den definitiva invintringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. smart det där med burkarna.. vill inte matte lära hunden att bryts så får du göra det! Det låter så mysigt med alla kissarnas platser och ställen, jag skulle nästan vilja vara katt hos dig ;-)

   Radera
  2. Ska bara inköpa och tömma burkarna först. :) Brukar inte dricka varken öl eller läsk, men vad gör man inte. :D
   Katterna har det nog rätt bra, med Kasper som "vaktmästare". Han har stenkoll på om någon vill ut eller in. Och visst har de massor av vilo- och sovplatser att välja på, både ute och inne.

   Radera