torsdag 5 september 2013

Sådd för invasion 2014

Kasperia, Matteria
Här sitter jag och väntar på brevbäraren! Hon borde verkligen komma snart - jag tycker jag hör hennes bil.

 
Jag och matte väntar på ett speciellt brev. Från Margus med bloggen Fågelperspektiv. Där kan du läsa hur hon har jobbat för att kunna skicka det där brevet till mig och matte.
 
 Här och här  kan du läsa om jättebalsaminer. Tänk om dom invaderar HELA min tomt...
 
Jag och matte hoppas att dom ska skyla såna här lupinspöken. Finns massor av dom. När de vackra lupinerna har blommat färdigt borde balsaminerna vara på gång. Och sen får väl fröerna slåss. :) Verkar lika kraftfulla och beslutsamma båda två.
 
Matte har börjat så. Jag har inspekterat. Massor av frön!!
 
Hur det går lär vi inte få se förrän någon gång nästa år!
Tack, snälla rara Margus! Det här ska bli så spännande.

14 kommentarer:

 1. Såna där sprätt-frön hade jag en gång i tiden också...det hade jag glömt. Kul var det när de sprätte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har spritt ut och pulat ner - ytligt - en massa frön idag, så kanske jag också får se och höra när de sprätter. Nästa år. Hoppas de klarar att konkurrera med lupiner!
   /Berit E

   Radera
 2. Intet är som väntans tider... Och äntligen kom brevet med fröerna fram. Ska bli roligt att följa händelseförloppet. Och när fröerna väl är i jorden blir det ny väntan... Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, nu väntar vi på våren för att se om fröna gror, i alla fall några. Men små plantor blir svåra att upptäcka i allt vildvuxet. Högt gräs, sly, liljekonvaljer, lupiner... de får verklgien visa vad de går för! :D
   Berit E

   Radera
 3. Verkar riktigt läskiga plantor det där! Jag som samlar frön på promenaderna får nog passa mig så jag inte släpar hem några såna frön till matte! Då skulle jag nog ligga lite pyrt till... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi, om ni har några ovänner nånstans kunde du ju dumpa lite frön där. Och till mig måste du ju för säkerhets skull komma redan snart nu, innan de ens hinner gro. Men än finns det sommargäster här.
   /Kasper

   Radera
 4. Lägger in en kraftfull varning för Balsaminen. Kommer från en ort där någon tog in den i sin trädgård. Den finns överallt nu, sprider sig via diken, via passerande folk och fä. Enormt invasiv. Visserligen inte rotogräs men de stora mängderna frön gör att den inte hinner hållas efter. Och den är lätt giftig så att äta den rekommenderas inte.All Impatiens taste bitter and seem to be slightly toxic upon ingestion, causing intestinal ailments like vomiting and diarrhea. The toxic compounds have not been identified but are probably the same as those responsible for the bitter taste, likely might be glycosides or alkaloids.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För sent!
   Det övre hörnet av det som ser ut som men inte är en del av min tomt får äran att härbergera dem. Ett sorgens hörn, som jag inte klarar att göra något åt.
   Så visst kan fröna spridas av dem som går på vägen. Kan bli spännande det här, jag kanske måste flytta...
   Att smaka på växten har jag ingen tanke på (det har nog inte de fyrfota heller, de är ju inte ens vegetarianer...)
   Men allvarligt - jag har alltså redan både spritt ut och delvis myllat ner frön. Så nu får naturen ha sin gång. Balsaminerna kanske inte trivs där. :)
   /Berit

   Radera
 5. Men jösses vilken liten sötis, tyvärr har vi allergi i familjen så en gullig liten vovve är för oss bara en dröm, men kolla på bilder och drömma lite funkar ju i alla fall.

  Kram Madame Edith

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju, det finns en del ting i livet man bara kan drömma om. Tur att det finns så mycket annat som kan bli verklighet. :)

   Fast i grunden tycker jag det är synd att så många är allergiska mot pälsdjur av olika slag. För visst berikar de livet.
   /Matte Berit med Kasper

   Radera
 6. Såna där balasaminer hade matte när hon bodde på landet. De höll sej i en rabatt och vid komposten, värre blev aldrig spridningen, Vackra är de och doftar gott

  SvaraRadera
 7. Lycka till med Balsingarna! Det sägs att de kan sprida sig hejdlöst men här har jag tyvärr inte märkt det. Har tagit frön och kastat ut -ja för det gör de ju själva! Men icke då.
  Nu ska jag mylla dem som du och hoppas på ett fint hörn i trädgården :-) Bussigt av Margus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det bussigt av Margus, och jag är jättetacksam.
   Jag önskar ju att de ska sprida sig så där lite lagom. Hoppas de ägnar krafterna framförallt åt att konkurrera med lupinerna. Och att de visar sig jämbördiga. :)
   Berit Kaspermatte

   Radera