torsdag 2 oktober 2014

Gröna rummets tur

Nu är hösten här på riktigt. Första markfrosten är ett faktum, men bara fläckvis. Sommargrannen mitt över vägen flyttar in till stan i morgon, dvs idag. Ett tecken så gott som något. Vi kommer inte att ses förrän i vår.

Jag fick en bukett dahlior, knölarna måste ju tas upp nu för frostfri vinterförvaring. Bland annat fick jag denna jättedahlia.
 
 

Gröna rummet är rörigt, innan övervintrarna hittar sina platser. Det är ju inte stort, men en ack så viktig del i min höst-, vinter- och vårtillvaro.Mitt i röran sover Myse. Stackars Kasper med sin tratt vågar sig inte ut.
 
 
Det blir ordning där till slut, jag låter fler växter än vanligt få dö i skönhet, ute på altanen. Bland annat pelargoner. Mina vackraste finns kvar, och av dem tar jag skott i vår. Det är gott att äta sin lunch i denna min lilla oas.
 
 
 
Ett smärre under har förresten skett - alla mina avocados har mognat och är jättefina, Bara det att de är ätmogna samtidigt! Fyra fick bli soppa - en del finns i min mage och tre delar i frysen. :)
Lök, vitlök, färsk ingefära, grönsaksbuljong, färsk grädde, limesaft, salt och svartpeppar - mums! Och så lite crème fraiche och några räkor plus lite gräslök. Gott.
 
 
Det är eld i kaminen, lilla gröna rummet fungerar som oas även på kvällen. Väldigt mysigt att sitta där en stund. BadenBaden-stolen, läslampan och en bok - så ser många höstkvällar ut. Bredvid stolen, på golvet, står rosmarinen och doftar, den fick beskäras ganska mycket för att få rum. :)
 
Bordet på bilden ovanför soppan såg ut så här i kvällslampans sken. Måste byta blomma där...  :D
 

Och nu är det sovdags.

16 kommentarer:

 1. Jag avundas dig ditt Gröna Rum. Perfekt verkar det att vara både för att förlänga vår/sommar/höst (kanske det går att vara där vintertid också?). Att det är mysigt, talar ju Myse om!
  Stackars Kasper... men snart är tratteriandet över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan vara där rätt mycket på vintern också, det blir lite av och till. Katterna älskar det där rummet, året om när det är öppet. :)
   Lille Kasper - det ÄR synd om honom nu. Sju dagar har gått. Fem, högst sex dagar kvar. (Om allt går som det ska, och det tycks det ju göra.)
   Berit E

   Radera
 2. Så underbart att ha ett rum att övervintra växter i, önskar jag hade detsamma! Har du några tips på hur man bäst förvarar dahliaknölar under vintern? Jag försökte förra året men de dog. Hade tänkt försöka igen i år men vet inte riktigt hur. Soppan såg väldigt god ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Soppan var god, och jag övervintrar delvis även mig själv i det där lilla (8 kvadratmeter) grönskande rummet. Måste ju hålla det tillräckligt uppvärmt, och kaminen finns bara ett par meter från dörren ditut. :)
   Dahliaknölar - här får du en bra länk
   http://www.odla.nu/inspiration/ta-upp-vinterforvara-dahliaknolar
   Berit E

   Radera
 3. Åh! Det gröna rummet är som en dröm! Husse och matte är riktigt avundsjuka på det för då skulle fler av mattes blommor överleva vintern om vi hade ett sånt. Men det kan ju vara skönt att ha såna drömmar i alla fall. Jag lider med Kasper som måste ha tratten på större delen av dagarna men nu är det bara en knapp vecka kvar... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. LUDDE! Nu fick jag fiska upp dig ur skräpkorgen IGEN!! Tror Blogger tappat allt vett!!
   Gröna rummet är bra för växters övervintring, och för katter att sova i och för matte att sitta i ibland. Jag är nog den som bryr sig minst.
   Säg åt matte att fortsätta drömma, en vacker dag så slår nog drömmen in!
   Tratten är skit (ursäkta uttrycket!) hoppas jag aldrig mer i livet behöver se en sån på nära håll!!!
   Kasper

   Radera
 4. Suck... man borde ha ett sånt där rum. Du verkar ha funnit rätta snitsen på både innehållet och uppvärmning där. Till detta krävs lite övning.
  Avocado gillas även av mig, men det ä r så svårt att avgöra när de är mogna i butiken. Har gått på minor ibland. Åt avocadosoppa på AMU-centret där inte bara vi 'metallare' gick utan även köket sköttes av elever. Jag tyckte soppan var helt ok, men sen kom en elev ut och bad om ursäkt för den 'översaltade' soppan. Hehe, jag hade inget konstigt märkt, men fick kupong på gratis lunch följande dag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha - du har ju fågelrum, voljärer!! Mycket finare - fast jag ville ändå inte byta. Inte just det. :D
   Avocadominorna är många och frekventa, men här hade jag rejäl tur.
   Tänk, så en bild på soppa kan trigga igång minnet. :)
   Berit E

   Radera
 5. Matten vill ha både soppan och ditt gröna rum :-) låter hon hälsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min matte låter hälsa att soppan är uppäten och att hon tänker hålla stenhårt fast i gröna rummet... :D
   Kasper

   Radera
 6. En dröm för en (frivillig) lägenhetsboende där de blommor som finns är de som tål sporadiskt vattnande. Haft några hibiscusar som trivts :). Pelargoner ett måste på balkongen på sommaren. De får övervintra på landet och prunka där sommaren därpå.
  /ej hundägare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina växter är alla nån sorts överlevare - är de av den kinkigare sorten klarar de dessvärre inte livhanken.
   Tur att det finns så många som jag trots det kommer rätt väl överens med. :)
   Pelargoner trivs bra på balkonger, har jag märkt. Där det inte regnar så mycket i blommorna. Jag tycker SÅ mycket om den växten. :)
   Berit E

   Radera
 7. Åh det där gröna rummet ser alltid så härligt ut. Förstår att många höstkvällar tillbringas där från och med nu :D Man mår bra när man omges av så mycket fint och blommande :)
  Nospussar och extra trattkramar till Kasper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta bästa stället för lunch också. Ljust och fint. Men just en liten kvällsstund känns nästan som ett måste. :)
   Ska väldigt gärna förmedla pussarna och kramarna till Kasper. :)
   Berit E

   Radera
 8. Det ser så mysigt ut i ert Gröna rum! Hur mår vår käre Kasper?

  Nospuss och tassklapp från
  BELLA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kasper mår så bra man nu kan må, med tratt. Såren ser ut att läka fint, och på onsdag tas stygnen. Bara tre-fyra dagar kvar.
   Det här går bra! Han verkar faktiskt inte alls lika irriterad över tratten längre och jag, matte, ställer upp med rejält kli och gnugg bakom öronen när han ber om det. :)
   Berit Kaspermatte

   Radera