tisdag 30 september 2014

Fridfullt i färg o svart/vitt

I en kommentar föreslogs jag att delta i en ny fotoutmaning, med en färg- och en svartvit bild, identiska förutom det där med färg. Tema fridfullt, och det kan ju passa bra så här på nattkröken när det antagligen var läggdags för länge sedan.

Ett kvällsbad i en liten skogssjö - det är rofyllt. Går alldeles utmärkt i september om man är en liten hund som heter Kasper.

Jag tycker att den svartvita bilden uttrycker större stillhet, ro och fridfullhet än den i färg. Det hade jag inte väntat mig.
Ni får klicka på bilderna.
 
I skrivande stund finns bara ett tidigare bidrag, men det kanske blir fler. Den här veckan eller en senare. :) Hoppas det, för initiativet är roligt. Kolla!


PS. Bilderna är från förra året i september, en september när Kasper inte hade tratt! Om nio dagar tas den bort, och då är det dags för nya bad - oktoberbad - i den lilla sjön nära oss. :) Men då är nog temat ett annat.

10 kommentarer:

 1. Hm? Kasper gör sig ju lika bra i färg som svartvitt! Håller nog med om att den svartvita är mer rofylld. Färgerna livar nog upp bilden för mycket... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju den perfekta fotomodellen för svart/vita foton. :D
   Det här var en riktigt kul grej, provade att ta bort färgen från många foton, ofta med förbluffande resultat.
   Berit E

   Radera
 2. Svartvitt eller gråskala tillför ofta mer än det tar bort även om man först inte vill tro det. Rofyllt var ordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ser jag - bilden borde ha beskurits. Ingen skogsrand på andra sidan sjön!
   Det här ska jag prova oftare. Gråskala alltså.
   Minns när jag stod i mörkrum och framkallade och kopierade. Var noggrannare då än nu ,när allt är så enkelt.
   Berit E

   Radera
 3. Jättefina bilder som blev bra både i färg och svartvitt :) definitivt fridfullt :)

  Kul att du ville vara med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt rolig idé, med samma bild i två varianter.
   Riktigt intressant tror jag det här blir. :)
   Berit E

   Radera
 4. Det där var ju också en ganska rolig fotoutmaning :D Läckert med färg och svart-vitt, det ger rätt stora skillnader fast det är samma motiv. Den i färg är ofantligt vacker med det stilla vattnet, men i den svart-vita syns Kasper som mittpunkt, alldeles fridfullt. Väldigt vackert :)
  Nospussar till Kasper, en mindre dag med tratt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har det gått fem dagar med tratt - "bara" sju kvar... hoppas vi i alla fall.
   Den här fotoutmaningen tror jag att jag kommer att gilla. Men sen får det vara slut med utmaningar. :)
   Tror det kommer att bli väldigt intressant att se mångas (som jag hoppas) bilder i både färg och svart-vitt. Jag blev själv förvånad här, över resultatet.
   Berit E

   Radera
 5. Svartvitt är ofta mer fridfullt än färg. Det beror väl på färre intryck, tänker jag. Färgen förmedlar ju så mycket ibland att hjärnan blir överlastad. Och för "oss som var med" blir det lite nostalgi. Ibland blir man tvungen att stanna länge vid en bild för att leta efter detaljer som annars kastas rakt i ansiktet på oss.
  På vår fotoklubb finns en kille som just nu har ett svartvitt projekt med porträtt - det blir urtjusigt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns minsann hur jag stod nätter igenom i mörkrum... fantastiskt spännande att jobba med kopiering. Timmarna flög! Så många moment!Så mycket jobb med en enda bild. Jag lånade ett mörkrum på jobbet, som praktiskt taget aldrig användes av någon annan än mig.
   Porträtt - jag tror att de helst SKA vara svartvita... tror du att någon enda selfie-besatt tonåring skulle hålla med. Gäller nog inte bara tonåringar för övrigt...
   Å andra sidan, svartvitt kräver mer, absolut. Färg kastas, som du säger, på en. Även i porträtt. Ett rött hår kan helt överskugga tex ett subtilt ansiktsuttryck. Osv.
   Tror att projektet du skriver om blir något alldeles extra. :D
   Berit E

   Radera