lördag 27 september 2014

Arkitektur - fototriss 274

I Ytterjärna strax söder om Södertälje, där finns spännande arkitektur minsann. Dessvärre förlorade jag just de bilderna i en tidigare datorkrasch. Kanske tar jag med mig kameran i morgon, och tar en del nya. Till dess visar jag ett par udda överlevare.

När man ska rita bostäder till ett område mellan skog och åker - och heter Erik "Abbi" Asmussen - då döps förstås bostadsområdet till Skogsbrynsbyn. Och förstås är husen både platsbyggda och utformade för att passa just där de står.  Tvåvånings radhus, ca 80 lägenheter.
 
 
Baksidan på huskroppen, i den här längan vetter den mot åkrar och ängar. I andra längor mot skogen. Var och en utformar sin lilla bakgård efter eget skön.


Nog förefaller det mig som om "föräldraarkitekterna" inspireras av sina bostäder, när de snickrar ihop en skogskoja till sina barn. Skogen - riktig, stor skog - tar vid alldeles utanför knutarna. Naturligtvis har jag lyckats gå rejält vilse i den...
 
Fler arkitekturtrissar hittar du här.
http://fototriss.blogspot.se/2014/09/fototriss-del-274-arkitektur.html

60 kommentarer:

 1. Fint trissat. Den kojan skulle inte mina barn sagt nej till.

  SvaraRadera
 2. Radhusen i all ära men själv skulle jag nog vilja bo i kojan;-)
  Ha en skön kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade säkert funkat en sommar som denna. :)
   Berit E

   Radera
 3. Om jag får välja tar jag kojan som är ett riktigt hemmabygge! Bra föräldrar som förstår sig på att barn behöver en egen oas! Snyggt trissat!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du. :)
   Tror föräldrarna hade nästan lika roligt som ungarna, när den byggdes. Det roliga är att den faktiskt används.
   Berit E

   Radera
 4. Underbart när man tar hänsyn till omgivningen när man designar hus - mera sånt skulle behövas. Och kojan är hur snygg som helst - ett studiebesök för arkitekter kanske ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte hur det är med just kojan - men övrig arkitektur i det här området (inklusive skolor, sjukhus, kulturhus osv) besöks av arkitekter världen över. Och då får nog även bostäderna lite uppmärksamhet. Kanske rentav också kojan. :D
   Berit E

   Radera
 5. Mer sådana hus! Fler sådana kojor! Kan dom inte göra vid urtrista vägar också, såna där partier där det bara är slänter och tråkstaket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta skulle se både roligare och mer individuellt ut om inte allt vore prefabricerat, nyckelfärdigt och allt vad det nu heter.
   De här husen är byggda på plats - de flesta lägenheter har förresten en öppen spis eller ofta kakelugn - som tydligen fungerar.
   Ja, tänk om staket och sånt utefter vägarna utformades lite roligare.
   Men inte ens de roliga och mysiga rondellhundarna fick ju bli kvar...
   Berit E

   Radera
 6. Fint hus och den där kojan var häftig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många längor, fint utplacerade. Drygt 80 lägenheter, från en- till femrummare. Och visst är kojan fin. :)
   Berit E

   Radera
 7. Föräldraarkitekterna har gjort ett bra jobb! Tänk om alla barn hade tillgång till en sådan!
  Fina bilder! Tycker synd om dig som förlorat en massa bilder i en krasch. Det påminner mig om att lägga över en del bilder på en extern hårddisk!
  Svar: Om du har möjlighet, så åk till Jordanien och besök Petra. Det var något av det mäktigaste jag har sett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom roade sig allt, föräldraarkitekterna. :) Jag tror att Abbi Asmussen ler i sin himmel.
   Trist var det att förlora bilder och annat. Numera har jag en extern hårddisk som automatiskt sparar allt material. Den är ständigt ansluten. Det finns ju det där diffusa "molnet" också, men det känns bättre att ha egen koll.
   Troligen får jag aldrig se Petra, men har lärt mig att man egentligen aldrig ska säga aldrig... ;)
   Berit E

   Radera
 8. Ha ha jätteroligt att du tog med en koja :) Jag letade själv en idag med fann ingen. Jag undrar om barn snickrar kojor idag? Trevlig triss du bjuder oss på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att barn snickrar och bygger kojor. Vore tragiskt om de BARA satt vi datorn och spelade spel. I mina skogar (jag bor nästan två mil från Skogsbrynsbyn) byggs det faktiskt en och annan koja, och det är i grunden ett område för fritidsboende (men i ett 20-tal hus är vi fastboende). :)
   Berit E
   Så det finns nog hopp. :)
   Berit E

   Radera
  2. Jag fann resterna efter en koja, nu letade jag inte så länge... Men härligt att höra att det finns hopp. Härligt att veta att föräldrar sätter hammare, såg och spik barns händer. ...undra hur många kojor en annan byggde ;) Jag lade till lite text till mina bilder. Du skrev så fint om dina bilder :)

   Radera
  3. Jag ska kolla igen hos dig. :)
   Det finns "motvallsföräldrar" som envisas med att inspirera sina ungar även till utomhusaktiviteter. Ofta behövs ju bara små puffar - för barn är i grunden både kreativa och aktiva.
   Det är extra roligt med kojan på bilden - för barnen fick verkligen vara med och bygga. Jag har inte varit där på ett tag, men är säker på att den utvecklats vidare. :D
   Berit E

   Radera
 9. Roligt att titta in i din fina blogg. Jag har själv bort i Järna i tre olika omgångar i mitt tidigare liv, så jag känner till omgivningen lite grann. Väldigt fint exempel på arkitektur som du har laddat upp. Även skogskojan ingår ju i denna.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där finns ju hur mycket spännande byggnader som helst. Ett par interiörer visade jag för några dagar sedan, så dem ville jag inte lägga in igen. Jag måste snart ta nya bilder i stället för de jag förlorat vid krasch.
   Skoj att du har bott i Järna. I omgångar t.o.m. Då tror jag att du känner till området ganska väl, där mina bilder är tagna. :)
   Berit E

   Radera
 10. Fin triss med charmig slutklämm :)

  SvaraRadera
 11. Fint trissat :-) Tänk att ha en sådan koja, wow.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ÄR verkligen uppskattad även av barnen... :D.
   Berit E

   Radera
 12. SNygga bilder perfekta på temat! Den första blir min favorit! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt! Det är verkligen ett ovanligt fint bostadsområde. Och husen är fina även invändigt. :)
   Berit E

   Radera
 13. Instämmer :) Fin triss!
  /ej hundägare

  SvaraRadera
 14. Jag hoppas att "Inga nyheter" är goda nyheter. När matten har ägnat sig åt att hitta vackra husbilder så mår nog både Kasper och katterna bra. Även om tratten åker på då och då så känns det säkert bra att få äta god mat och mumsa en och annan godis. Alla många men korta promenader utan tratt är nog sköna avbrott i tratt-tristessen... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du fatta - din kommentar hittade jag bland skräpposten! Är dom inte riktigt kloka, på Blogger!!!???
   Det blev ingen bildutflykt för matte idag, i stället promenerade hon med mig, fast utan kamera :(
   Hon kom på att hon inte vill lämna mig ensam hemma ännu, och att jag nog inte skulle uppskatta en fotopromenad, varken med eller utan tratten. Så hon väntar några dagar.

   Jag hatar tratten, men resignerar. :-/
   Kasper

   Radera
 15. Fina bilder, mysigt namn på området :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Följer byggnationen ett skogsbryn, så upplevdes namnet givet. :) Det var tillika arbetsnamnet, medan projektet planerades.
   Berit E

   Radera
 16. Visst är det bra mycket roligare när arkitekterna tänker lite annorlunda när de ritar de "vanliga" flerfamiljshusen. Detaljer och smarta lösningar kan göra mycket för ett bostadsområde.

  Kojan ger mig barndomsminnen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har arkitekten verkligen tänkt. Och anpassat till platsens förutsättningar och möjligheter. Snyggt, roligt och väldigt naturnära har det blivit. Med möjlighet att bygga kojor... :D
   Berit E

   Radera
 17. Skogbrynsbyn...lika svårt att säga som sex laxar.....men med väldigt fin arkitektur som ser ut att smälta väl in i landskapet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots att arkitekturen är så annorlunda och sannerligen inte "feg" så passar den. Den harmoniserar med omgivningen. Tycker jag.
   Berit E

   Radera
 18. Mysigt ställe, kul att få se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När Kasper blir piggare och trattlös ska jag ta fler foton från andra byggnader inom området. Där finns t.ex. sjukhus, skola, kulturhus och en hel del annat. :)
   Berit E

   Radera
 19. Det finns vissa likheter precis som du säger, kul iakttagelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också det var rätt kul, när jag hittade nåt gemensamt. :D
   Berit E

   Radera
 20. Inte bara en fin triss utan mysiga lägenheter också för att inte tala om läget. Där skulle jag kunna tänka mig att bo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en fascinerande miljö. Jag skulle också gärna bo där, upptäcker jag. :)
   Berit E

   Radera
 21. Verkar vara ett trivsamt område att bo i och barnens koja är ett extra plus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är fint där. Närheten till skog och även till en bit av Östersjön är ett extra plus,
   Berit E

   Radera
 22. tack snälla du för dirt tips om skräpkorgen! är ju lite ny, så den hade jag inte sett. men nu vet jag att där kan det finnas kommentarer tack vare dig.
  och tack för dina fina bilder från järna. jag har varit dit flera gånger och strosat runt och tittat på dom fina husen. mer såna hus, så skulle vi må bättre till mans.
  och på saltå kvarn där fikar vi alltid när vi åker till huvudstaden. mums.
  ella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du hittade mig. :) Dessvärre finns det fler fina trissar (wordpress) där jag dels mobbas, dels inte hittar annat kommentarsalternativ, som godkänns. Kerstins foto, t.ex. med bilder från Gamla stan i Sthlm.

   De speciella husen i Järna är ännu finare inuti (de flesta av dem i all fall) tycker jag. Kulturhuset framförallt, men också t.ex. Robygge med butik, matsal m.m.
   Och Saltå Kvarn - visst är det härligt att den finns. :)
   Berit E

   Radera
 23. Jag har dragit igång ett söndagstema hos mig! Kolla gärna in den och se om det är något för dig! Ett tema i färg och svartvitt :)

  http://sondagstema.asbergphoto.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog vara något för mig, jag ska kolla. Låter spännande, med samma bild i färg o svart/vitt.
   Nu är det ju måndag, snart tisdag, men kanske kan ett söndagstema funka ändå. :)
   Har lite annat att göra först, sen ska jag lägga upp ett par bilder.
   Berit E

   Radera
 24. Härligt med träkojan - undrar hur den skulle sett ut om barnen fått bestämma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det här är partykojan! :D
   Barnen har hjälpt till att bygga.
   Det finns en hel del rena barnbyggen också, i skogarna. Riskojor. :)
   Berit E

   Radera
  2. Hej! Hittade hit av en slump. Jag är boende i Nibble Skogsbrynsby sen begynnelsen, och kan berätta att kojan på bilden är byggd av två killar som var 13-14 år då. Inga föräldrar har byggt den alltså. Hälsning Ulla-Karin

   Radera
  3. Synd att jag inte visste det, min sagesman sade att föräldrar byggt. Att arkitekter och byggmästare var ett par unga ki8llar är ju faktiskt ännu roligare.

   Radera
 25. Ser ut som ett väldigt härligt ställe att bo på, så skönt med både egen trädgård och riktig skog nära!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett fantastiskt läge är det! Bara så fruktansvärt svårt att få en lägenhet där (hyreslägenheter).
   Berit E

   Radera
 26. Spännande arkitektur! Det ä r jätteroligt med originella lösningar på hus. Brukar alltid speja efter sånt. Både Husbonden o jag åker ibland på Bomässor för att det är kul. Programinslaget Arkitekturpärlor i TV:s Gokväll är också intressant av samma anledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa gång du kommer till Järna tycker jag du ska passa på att besöka hela det där området.
   Det är unikt.
   Berit E

   Radera