söndag 19 oktober 2014

Färg och svart-vitt nr 4, SPEGLING (2)

Min första speglingsbild var lite läskig. Så jag tänkte visa en vacker också. Det är vackert med dimma. Inte ofta jag är uppe så tidigt på morgonen, men någon enstaka gång händer det. Och jag upptäcker hur vacker naturen är vid den tid jag vanligen sover.

Det har sina nackdelar, att vara en B-människa. Hörde i ett program på radio att man undersökt eventuella fysiologiska skillnader mellan morgonmänniskor och kvällsmänniskor.

Gissa vilken kategori man betecknade som "Grupp A" respektive" Grupp B". Man fann faktiskt skillnader. Så jag kanske inte kan hjälpa att jag tillhör B-gruppen... Den där som de av naturen morgonpigga gärna ser ner lite på - joodå, det är det många som gör! Ha, man ska väl inte sova bort halva dan heller...


Men speglingsbild var det. Samma bild i färg och svart/vitt.
 
 
 
Blåst och störtregn har fått de flesta löv att falla. Inte alla ännu, hasslarna står ganska skyddade på tomten och har rätt många kvar. En tidsfråga...
Lite märkligt - men det verkar som att ju mer dämpade färgerna är, desto bättre tycker jag om dem på bild. :)
Fler speglingsbilder finns här.

24 kommentarer:

 1. Min matte är också en B människa precis som du , men min husse är en A människa. Kanske därför som matte o husse varit ihop i 23 år , för att dom inte ser varandra så ofta *fniss*
  Mycket tjusiga bilder både i färg och i svartvitt !!

  Tassklappar o Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du har en poäng där, Kjelle Bus!
   Hehe - nåt sånt borde jag kanske ha tänkt på en gång för länge sen... :D
   Här hälsar alla fyrfotingar till dig!
   Berit E

   Radera
 2. Hårfint att bedömma de tjusiga bilderna... Svart/vitt vart också bra :) Trevligt att du drog till med en till ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spindeln var ju inte direkt en höjdarbild - men motivet var lite kul tyckte jag.
   Den här bilden känns mer "på riktigt". :)
   Berit E

   Radera
 3. Jag trodde nästan att jag skulle få se Kasper på en spegelbild också. Då hade väl han också sett ut som en spindel med sina åtta ben... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte letade, men säger att jag alltid rör upp vattnet så mycket, mest rejsar jag ju i det, så nån riktig spegelbild blir det inte! Det fanns ingen spegelbild på dej heller... ;)
   Kasper

   Radera
 4. Jag är A-människa och tur är väl det med alla år då jag måste upp klockan 4 varje morgon. Tyvärr börjar ögonlocken bli tunga redan vid 19-20...

  Mycket vacker spegelbild och jag gillar den i roséguldskimmer bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I många, många år har jag tvingats leva mot min natur - men nu lever jag den fullt ut... :D Förutom då att jag "terroriseras" lite av Kasper och katterna. Men de tar faktiskt viss hänsyn. Alla utom gullekatten Myse...

   Roligt att du tycker om bilderna. :)
   Berit E

   Radera
 5. Mycket fina bilder den här och spindel, tycker jag. En färg i nyanser o svart-grått. Så röstar för färgbilderna :)
  /ej hundägare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spindeln är mest kul, tycker jag. Enda gången jag hittat en spindel på en spegel. :)
   I båda fallen gillar också jag färgbilderna bäst. Men väldigt skoj är det att experimentera och se skillnaden. Har du fått din nya dator än?
   Berit E

   Radera
  2. Är just på väg att kolla in. Fick igår nytt moden med mera fart, så all anledning att byta från den här trögmånsen :D
   /ej hundägare

   Radera
  3. Spännande tider väntar! :)
   Berit E

   Radera
 6. Så läckert, båda bilderna, men jag föredrar nog den i färg ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag också. Föredrar den i färg alltså. :)
   Berit E

   Radera
 7. Min matte är en A-människa, tyvärr. Aldrig får man sova länge någon morgon. Hå hå, ja ja! Fast sen är hon i alla fall ganska kvällspigg. Kanske är hon en hela-alfabetet-männiaska. Hon har nog en bokstavs-diagnos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag är nog en AB-hund, för jag kan minsann vara igång både bittida och sent. :)
   Fast enklast är att följa mattes rytm åtminstone någotsånär. (Stackars hon som bara har EN bokstav.)
   Låter tjusigt med bokstavsdiagnos... har din matte så många bokstäver som du tror att hon har, då är hon ju självklart ett geni... :D
   Kasper

   Radera
 8. Fina båda två - trodde den översta var sepia. Här är vi B-människor och även B-hund. Sover himla gott på morgonen.Sällan ute med Hjo-Hjo före 8.30. Och han har inte ont av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådan herre, sådan hund. :) Gäller förstås mattar också.
   Här är vi ännu en timme sena. Å andra sidan begås sista kissrundan vid ett-halvtvå-tiden... Runda och runda - blir bara en tur på tomten.
   Berit E

   Radera
 9. Naturen är så vacker ibland att det gör lite ont :-D Att vakna till och finna sådana vyer på morgonen är vederkvickande :-) Du... det där radioprogrammet blev jag intresserad av, kan du ge mig ett tips om vilket det var?
  Är själv en obotlig morgonmänniska. KAN inte ligga kvar i sängen. MÅSTE känna att jag lever. Men... är ju kvällsmänniska också, dessvärre. Blir inte många timmars sömn här. Men detta straffar sig i perioder av trötthet då jag måste vila mitt på dagen, och då försvinner flera värdefulla dagtimmar... puh. Fast då missar jag i alla fall inte de bästa morgnarna, hehe. Svårt med balans i detta... Så jag skulle vilja höra vad radioprogrammet har att säga om detta ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ett eller rentav ett par år sedan jag hörde programmet. Jag har letat nu i Sveriges radios arkiv, Vetenskapsradion, men där hittar jag det inte. Det sändes i P1, den enda kanal jag lyssnar på.
   Gruppen både/och ingick dock inte, såvitt jag minns. Du är nog rentav ett unikum. :)
   Här en länk som åtminstone handlar om morgonpigga och kvällströtta, men det var inte det här som programmet jag hörde handlade om.
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=2788527

   Kvällar kan också vara väldigt vackra - mornar vet jag ju egentligen inte så mycket om... inte numera när jag själv bestämmer mina tider.
   Tillräckligt mycket sömn - det upplever jag som ett måste. Minst sju timmar! Helst åtta.
   Berit E

   Radera
 10. Tack för att du bemödade dig att försöka hitta programmet. Kollade länken, men dessa rön stämmer inte på mig. Kanske är jag ett "unikum" eller så har jag här svaret på varför jag ibland tror att jag är "hjärnskadad" efter utbrändheten, hehe.
  Skämt åsido, så är våra olika egenheter komplicerade och låter sig nog inte förklaras efter några enkla mallar. Men helt riktigt är att sömnen är nödvändig för hjärnans återhämtning, fast inte n ä r på dygnet denna återhämtning sker. Jag lyckas tydligen... nöjaktigt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min uppfattning är att du lyckas utomordentligt väl med återhämtningen. :)
   Det händer mig också ibland, att jag tar mig en lur på eftermiddagen, det är inte alltid jag hinner fylla sömnkvoten under natten.
   Det väsentliga forskningsresultatet som jag såg och ser det är att det faktiskt gick att notera skillnader i hjärnorna mellan de som framförallt är morgonpigga, dvs absolut vill kliva ur sängen på mornarna och starta sin dag och de som drar täcket över huvudet och upplever morgonen med alla sina krav mest som pest och pina. Oj - här skulle jag kunna skriva hur långt som helst om mina erfarenheter (rätt skrämmande), men det får bli en annan gång. :)
   Nu ska jag sätta mig i lugn och ro med en kopp kaffe (!) har just ätit någon sorts kvällsmat, och nu väntar SVT Play för en eller annan timmes tittning. :) Jag har just spikat upp lite grann på väggarna...
   Berit E

   Radera
 11. Jag är också B-människa men du vet väl att B stor för BÄST! :) Och ja, de allra flesta människor ser ner på kvällsmänniskor och det är jättejobbigt och trist!

  Din bild är oerhört vacker! Jag har en fråga angående färgbilden. Är det de naturliga färgerna som är i originalbilden? För jag tycker mig se två svartvita bilder fast den ena är i sepiaton! Jag har svårt för gråskala men detta motiv (dimma, gärna över vatten är ett av få som jag tycker bruka passa och det gör det även här! Men jag gillar färgbilden mer! Jag gillar den jämna bruna tonen över hela bilden! Den är varm och innerlig och blir mystisk och ljuvlig med dimman! Vackert och rofyllt rakt i genom! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan originalfärger i färgbilden. Det var rejäl dimma, så jag lade i ärlighetens namn på en gnutta skärpa ... och dämpade röda tonerna en liten, liten aning. Tyckte resultatet blev fint.
   Inte så ofta man får se nästan naturliga sepiatoner i naturen. :)
   Jag tycker om sepia, mer än om svart/vitt. Oftast.
   Jag brukar inte manipulera vardagsbilder, men den här har en speciell historia. :)
   Nu nalkas ju för övrigt den tiden när även färgbilder blir i det närmaste svart/vita. Åtminstone naturbilderna. :)
   Berit E

   Jag ska komma ihåg det där, att B i det här fallet står för Bäst.
   Huvudsaken är ju att vi själva, vi kvällsmänniskor, vet det. :D

   Radera