måndag 12 november 2012

En bokstavlig kisse-katt och virrmatten

Jag har passat huset. Matte har varit på IKEA! Vid Kungens Kurva. Nästan i desperation. Så här var det.

Petrus och Myse (och jag och matte) har sovit inne i natt. Matte kände hur en katt (ganska säkert Myse) som vanligt hoppade upp i hennes säng vid 6-tiden, men hon orkade varken öppna ögonen eller bry sig  om honom. Hörde honom hoppa ner. Kvicknade till efter en liten stund! Han hade kissat - rejält - i sängen. På duntäcket.

Tror ni matte blev sur? Rätt, det blev hon! Släpade ut sängkläderna i duschen, hyttade åt både Petrus (för det KUNDE ju ha varit han) och Myse med argaste rösten. Båda katterna dröp iväg, verkade jätterädda... Matte blev också lite rädd, tänkte, att nu vill dom kanske inte komma in igen...  Det ville dom, efter nån timme krafsade Petrus på dörren, och där satt Myse också och ville in i värmen. Åtminstone en del av förtroendekapitalet fanns tydligen kvar.

Att slänga in lakan i tvättmaskinen var enkelt. Men duntäcket... Matte tog ett raskt beslut.  Täcket var långtifrån nytt. Kändes inte fräscht ens före nerkissningen. Så NU skulle det köpas nytt! Något hon tänkt göra ganska länge. Med tanke på de stackars fåglarna skulle inhandlas täcken med syntetfyllning.

Nerkissade duntäcket till återvinningen. Matte kom sent omsider iväg rill IKEA. Körde naturligtvis av E4 för tidigt, men hamnade rätt så småningom. Ren tur gjorde att hon hittade både täcken och ett par nya kuddar. En matta också. Allt på gatuplanet. Några små vita tavelramar stod också önskelistan, och hon la sex stycken i vagnen. 3x2.

Sen gav hon upp och lyckades virra sig till kassorna. Betalade. Lastade in i bilen - och upptäckte att hennes axelremsväska saknades! Innehållande precis allt, från mobil, kamera (!), kalender och adressbok till plånbok med körkort och kreditkort. Och lite kontanter.

Panik! Tillbaks in till kassorna - men någon HADE hittat mattes väska och nu skulle hon få tillbaks den! Hon fick vänta länge, den hade redan hunnit till kontoret eller nåt sånt.

Ute hade det hunnit bli mörkt. Matte körde som vanligt vilse. Efter att ha passerat en stenkross tre gånger och hamnat tillbaks till IKEA-huset lika många gånger men från olika håll, var hon åtminstone ute på E4 igen - men på väg åt fel håll, mot Stockholm....

Via Mälarhöjden var hon slutligen på väg mot Södertälje, och därifrån hittar hon ju faktiskt hem.

På något konstigt sätt hade fyra tavelramar försvunnit nånstans (men på kvittot fanns de). Hon glömde väl dom tillsammans med väskan.

Funderar på om jag någonsin mer ska våga släppa iväg matte på egen hand, åtminstone inte bortom vare sig Södertälje eller Gnesta...

Håhåjaja... men hon KOM ju i alla fall hem. Till slut.

Möjlig sensmoral  -  negligera aldrig en katt som hoppar upp i sängen!

30 kommentarer:

 1. Hjälp!!!!
  Och den släpper du ut på egna ben?
  Låter som nåt min skulle kunna åstakomma, i alla fall vilsekörningen, plus att hon troligen skulle gå vilse på IKEA och hittas 14 dagar senare eller så. Jag hoppas verkligen att min hittar det hon ska ha i Eskilstuna idag för annars väntar en tur till Västerås senare i veckan. Får jag bo hos dej om det blir så illa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte höll sig för säkerhets skull på gatuplanet (gigantiskt!!) på IKEA - risk för stor vilsegång även för henne annars.
   Hoppas din matte hittar vad hon ska i Eskilstuna, annars får du självklart låna min bia tills hon kommer tillrätta, dvs hittar ut från Västerås. Låter verkligen som ett riktigt vådligt företag hon kanske ger sig in på... ;)!

   Radera
 2. Haha din matte är allt bra tokig som ger sig ut på äventyr själv när hon bara ska åka vilse. Eller så var hon på äventyr så där som vi hundar är ibland men då säger man att vi smiter medan människor åker vilse... Konstigt det där!! Du måste hålla hårdare i kopplet!!
  //Bilbo Gimli Zeke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näärå, när det gäller att köra vilse så är allt matte säger och skriver helt sant. Hur otroligt det än kan låta. Finns liksom inget behov alls av överdrifter...
   Andra sorts äventyr - det var rätt länge sedan nu, hälsar hon. :D

   Radera
 3. Nästan så jag tycker att jag borde sett vimsmatten! Fast lite åt sidan från oss virrade hon. (Men jag är uppvuxen i Mälarhöjden och har sommarbott i Björnlunda så om jag blundar ser jag precis vägen hon skulle!) Vilken tur med väskan!!!
  Så ni hade också en KISSE-katt...? Simon här har ju sina idéer ibland, när för många okända går utanför mest. (Okända katter alltså)
  Håller alla tummar att det var tillfällig förvirring!
  Kul att läsa att Myse och PETRUS var inne! Börjar gammelgubben tänka annorlunda kanske?
  Ja ja, hojta om matten tänker vimsa ikring häråt igen, så ska vi hålla ögonen öppna. Hon kan ju alltid behöva värmas upp med lite fika eller så...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade matte tagit av lite tidigare, mot Segeltorp eller så, så hade hon nog så småningom hamnat åt ditt håll, det är jag säker på!
   Det där med väskan - JA!! Vad skulle hon ha gjort, om någon norpat den? Nu ska hon åtminstone skriva upp nånstans hur hon ska bära sig åt för att spärra alla kort hon har. Och så ska hon låta bli att ha dom olika koderna praktiskt taget bredvid korten i plånboken!!!! Möjligen lärde hon sig en läxa.

   Hoppas också att Myse inte gör om det där kissandet!
   Petrus börjar kanske känna sig lite gammal i kroppen, och tycka om att vistas inne i värmen, när det blivit kallare och blötare ute. Han är fortfarande lika avogt inställd till alla dom andra katterna, men han och jag brukar ligga tätt intill varandra nedanför mattes säng. Då sover Myse i nån fåtölj.

   Radera
  2. Du Kasper... Följ med nästa gång! DU kan ju kartan! :D

   Radera
  3. I dag har hon varit i Södertälje - för säkerhets skull följde jag med. Man vet ju aldrig...

   Radera
 4. Nu får din matte sova bara med ett öga och ha koll på VEM av herrarna som hälsar på i sängen med underliga ärenden.

  Protest mot något, är det vanligaste svaret på problemet. Men hos dig och din matte bor ju katterna på lyxhotell med dygnet runt service. Så vad då?

  Petrus är van att kissa ute. Gillar han inte att kissa i lådan/lådorna? Dessa pojkar förstår jag mig inte alls på...... Hos oss är vi bara damer och så lilla Skugga.

  Vilken sabla tur att du fick din matte tillbaka! Det hade blivit jobbigt för dig att sköta katterna och kaminen utan henne. Och snöskottningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Petrus gillar låda, det gör dom allihop! Är man svart och heter Maxi kan man "låta" sig in, bara för att gå direkt till den, krafsa rejält och sen bajsa!!

   Säkert var sängkissningen en protest, och säkert var det Myse som stod för den. Matte varken gosade med honom eller släppte ut honom. Nåt var det i alla fall som var galet.
   Det här bara inte FÅR hända igen, säger matte...
   Petrus vet hur han ska säga till för att få det som han vill. Han LÅTER när han vill ut. Oavsett tid på dygnet. Myse däremot vet det inte. Han kan gå till dörren, men det hörs ju inte. Syns inte heller, när matte sover.
   Fast det är klart, Petrus KAN ju ha drabbats av blackout eller nåt, men matte tror inte det.

   Visst är mattte ganska knäpp mellan varven, men dels är hon den enda matte vi har, dels gillar vi henne, trots allt. :D
   Så vi ÄR glada för att hon kom hem till sist. MED väska och plånbok och allt, så att hon kan köpa mer godis åt oss.

   Radera
 5. Oj, oj, oj... så hemskt för din matte att glömt väskan. Jo, min matte har lyckats med samma sak, men det var några år sedan. Då fick hon också tillbaka den med allt innehåll kvar!
  Min drog ju också iväg idag till stort nytt köpcentrum, men jag fick ligga i bilen. Nu var hon där på rundtur för att kolla läget och så många affärer blev det nog inte. Hon hade nog lite dåligt samvete för att jag inte fick följa med in... nästa gång ska husse vara hemma och vakta mig!
  Puss från Melody

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte BLEV verkligen panikslagen - men hon visste ju i alla fall att hon haft väskan vid kassan, eftersom hon ju hade betalat. Men där fanns massor av kassor, och alla kassörskorna såg ungefär likadana ut.
   Klokt att göra en sonderingstur, men vi har rätt många mil till IKEA, så när matte väl är där, kanske vartannat år eller så, då gäller det att passa på. :)
   Ta hand om husse, så att han fortfarande tror att det är HAN som passar DIG... ;)

   Radera
 6. Min matte hittar inte ens så bra som din matte hittar! Ja, för din matte hittar bra om man jämför med min matte. Trösta du henne med det efter hennes inte allt för roliga dag till och från och på Ikea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att det FINNS nån som virrar till det ännu mer än min matte? Hon vet ju i princip vart hon ska, men det är lögn att hitta rätt på en gång...
   Nu i efterhand känns det i alla fall rätt bra, för hon fick ju tillbaks väskan och de fyra små ramarna kan hon leva utan. :)

   Radera
 7. Matte sa
  ka inte ill Västerås, min present fanns i Eskilstuna. Tack för erbjudandet om bian. Kan bwhövas en annan gång kanske

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sån himla tur att matten din slapp fara till Västerås och att du slapp bli mattelös på obestämd tid!
   Bian finns kvar (just nu ligger Maxi i den) men behöver du den så ska jag köra bort honom!

   Radera
 8. Fy jam så hemskt att upptäcka att man glömt sin väska med alla grejer i !
  Vet allt om det där för det hände min matte när vi var i Norge ! Men det visade sig till sist att min förvirrade matte "glömt" handväskan i baksätet i bilen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rena skräckupplevelsen var det, säger matte.
   Din matte vet ju... hehehe
   Inte bara jag och mina katter som har en förvirrad matte minsann...

   Radera
 9. Vissa borde man inte släppa iväg på egen hand. Inte ens till Ikea. Det är nog bättre att matten näthandlar om hon inte kan ha dig med. Tråkigt att Ikea inte släpper in hundar! Jag trodde att du höll koll på dina katter om dom behöver gå ut, men Myse kanske inte riktigt har lärt sig signalerna? Nåja, syntettäcken är betydligt tvättvänligare, eller snarare torkvänligare än duntäcken i alla fall. Fryser matten på natten är ni ju fler som kan värma henne om hon släpper upp er i sängen... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, Myse har inte lärt sig hur man gör varken när man vill in eller när man vill ut. Ingen berättade det för honom, där ute i naturen.
   Så då vet ju inte jag heller! Nu hoppas vi i alla fall att han inte gör om det där!!!! I allra värsta fall - ett syntettäcke GÅR ju att tvätta i vår vanliga maskin. Fast kanske att matte skrämde honom. :)
   Kameror och datorer och böcker och sånt näthandlar matte, men annat vill hon kunna se och känna på. Och så finns det ju så mycket här i världen som man inte vet att man vill ha, inte förrän man ser det. På t.ex. Ikea. :)

   Radera
 10. Kasper, lova mig att du aldrig släpper ut din matte på egen hand!! Du kan väl köpa en gps som du kan ha på henne så att du vet att hon inte kommer bort. Huu hemska tanke!
  Tur iaf att hon slutligen hittade hem :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. God idé, skulle kanske känna mig säkrare då. Fast hittills HAR hon ju alltid hittat hem igen, förstås, så jag kanske får fortsätta att leva på bara hoppet...:)

   Radera
 11. Kanske lättare för din matte att åka till Västerås, för IKEA där ligger efter stora vägen mot Halstahammar, allt enligt matten. Fast det beror ju på var ni bor förståsens, i alla fall säger matten att det vill till att villa bort sig i Västerås, lätt att hitta och ett alldeles nytt IKEA. Det gamla som låg vid Hälla motet är tyvärr stängt, det var enklast att hitta.

  Tur att din matte upptäckte missen med vägen så hon inte hamnade i huvustan, för då hade det kunnat gå riktigt illa. Hussen som har åkt så mycket i Stockholm (kört lastbil) men nu tycker även han att de rört till det rejält. Snart är det enkelriktad överallt och från alla håll. Enligt matten är det nog någon unge som lekt med mammas eller pappas jobbedator eller vad tror du, hihi.

  Russelpussisar i mängd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, IKEA ligger utefter stora vägen (E4) här också. Jag och matte bor inom Södertälje kommun, så Västerås är inte ett alternativ. Matte har bott och jobbat (och kört bil massor) i Stockholm och förorterna, men man ändrar och bygger om och gör alltmer komplicerade av- och påfarter och allt fler filer. Och alla enkelriktningar och sånt inne i själva stan - det är minsann inte lätt att komma dit man ska, som din husse också säger.
   Jag tror också att nån unge har lekt med nån jobbdator...
   Förresten så vägrar matte att överhuvudtaget köra in i stan under dom tider man ska betala trängselskatt!!! Fast med henne vet man ju aldrig var hon hamnar, av misstag, så att säga... ;)

   Radera
 12. Oj vilket äventyr det blev för matte när hon skulle till Ikea... tur det slutade väl! Du får vara rädd om henne.

  Trist med kiss i sängen...hoppas det var en engångsolycka Anton kisade i de tvåbentas säng här hemma förra veckan så vi vet hur det känns... dock låg ingen I sängen just då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacksamheten över att väskan med allt innehåll tagits om hand överskuggar det mesta, säger matte. :)
   Men kissningen i sängen känns trist, vi trodde vi kunde lita på Myse. Nu avvaktar vi. Matte släpper ut honom betydligt tidigare på morgonen nu, innan hon somnar om.
   Och så håller vi tummar och tassar för Anton, hoppas han blir allt nöjdare med sin innetillvaro med mat och värme och klösträd och gos! Och för att det går bra för mattes pappas, så att Zingo kan få komma hem till honom snart.

   Radera
 13. Stackars er matte!
  IKEA, det stavas lika som skräck säger min matte. Sist hon var inne där blev hon påkörd av två barnvagnar på hälarna, fast hon gick och inte stod i vägen. Hon får lite panik av alla människor och går ut utan att ha handlat när "alla andra" e där. Men hittar dit o hem gör hon, alltid något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får vara glada för det som trots allt fungerar, när det gäller matttar. :)
   Min ska utmana ödet och ta en ny tur till IKEA, ganska snart - men då på förmiddagen. En vanlig vardag. Dels är det nog mindre folk där då, det blir det lättare att hitta hem igen medan det är ljust ute. Hoppas jag!!! :D

   Radera
 14. Attans äventyrligt ni har det då! Pinka i sängen är verkligen ett dåligt initiativ att ta- hälsa alla katter det! En av mattens katter kissade på sig när han vaknade i sängen första natten hemma hos dom när han var 8 veckor. Men pölen var så lite och luktade inget så det blev ingen panik för det. Stora katten ska inte pinka inne!
  IKEA Kungens kurva , där har matte och husse inte varit sen 70-talet, så de skulle helt klart virra bort sig både på ditvägen, där och hemvägen om dom försökte.
  Attans tur att väskan kom tillrätta, tycker vi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan lova dig Rudi - inte en enda lyktstolpe nånstans står på samma ställe som på 70-talet! Fast dina tvåbeningar kanske inte kollade just lyktstolparna.
   Men inget annat heller är sig likt i dom där trakterna. Släpp inte iväg dom dit, det är mitt råd! inte om du vill vara säker på att dom hittar tillbaks!!!!

   Radera