onsdag 24 september 2014

Vilka är fåglarna?

Ny header m.m.  Allt är inte riktigt som jag vill, men något ditåt...

Det var ju det där besöket vid Yngern, i går, där Kasper fick rasa av sig en del. Gillade han. :)


Att fågelflocken i sjön inte var "vanliga änder", det såg jag. Men vilka de är, det vet jag inte. Skrakar? Doppingar? Eller nå´t annat. Yngern är ju en insjö. Inget vidare bilder, men förhoppningsvis tillräckliga för den som kan sina fåglar. Kamerans zoom har jobbat bokstavligen för fullt. Tänkte att jag kunde få lite hjälp med artbestämningen.

Över oss  svävade ett fantastiskt moln. Klickbild.


Intressant är också att titta närmare på tallarnas rötter, Det växer många tallar ovanför sandstranden.


Ett par ögon kanske?


Om tallar hade händer...?

24 kommentarer:

 1. Hej,
  Jag tror det är storskrake. Har jag sett i Fyrisån på Uppsalaslätten.
  Jag är heller ingen direkt fågelskådare. Men för 3-4 år sedan när min mamma var svårt sjuk började jag köra omkring på mindre vägar för att samla tankarna. Och där fanns förvånansvärt mycket fåglar att se från bilen. Tog med kameran. Och på den vägen är det :-). Skulle fota tranor när jag såg havsörnarna av en slump.
  /ej hundägare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kollat närmare nu, och det stämmer nog att det var storskrakar. Förutom att jag absolut inte upplevde dem som så stora.
   När jag nu kollar gräsand, som jag ju vet hur den ser ut, upptäcker jag att storskraken bara är mellan 5 och 10 cm större. De flesta jag såg var dessutom inte färdigutvecklade ungfåglar.
   (När jag en gång ville leta tranor blev jag glad över att se vitkindade gäss gå och beta - tills jag via nätet upptäckte att de var kanadagäss...)
   Fick du havsörnarna på bild? Förstår att det var en upplevelse, vilket som.
   Bilkörning på mindre vägar är något jag också gillar. Det är vilsamt, jag tycker också att man tänker bra under bilkörning - men förstår inte vad det beror på.
   Berit E

   Radera
  2. Min teori är att den uppmärksamhet bilkörningen i sig kräver, plus att man förflyttar sig, gör att tankarna får mer utrymme att tänka själva, sas. Men vet inte.
   Ja det blev kanske 50 bilder på havsörnarna. Satt kvar i bilen och fotade. De hade landat på en gräsäng 10-15 meter från en liten flock tranor. Blåste hårt. Så nu måste jag bara skaffa Photoshop och ny dator.
   (Fågelguiden, Europas och Medelhavets fåglar i fält, är den bok de hängivna fågelskådarna använder, enl. en fågelskådande vän som reser jorden runt och skådar).

   Fin ny header och bilder!

   /ej hundägare

   Radera
  3. Kul teori om att tänka i bil. Delvis har man kanske kopplat på en inre autopilot. Jag kan ibland köra flera mil utan att vara medvetet medveten. Märker plötsligt att jag t.ex. är nästan hemma. Har antagligen tänkt många intressanta tankar då. (Det händer INTE när jag är trött.)
   Havsörnarna blir bara mer och mer spännande. Absolut måste du se till att fixa och publicera bilderna nånstans! Att skaffa Photoshop blir förstås roligt, men ny dator ger mig stora skälvan, har fortfarande inte riktigt hämtat mig efter fjolårets många haverier.
   Fara jorden runt och skåda fåglar - det finns allt en del här i världen som jag inte förstår. Bara att konstatera. :D
   Berit E

   Radera
  4. Hoppas allt gått bra med Kasper.

   Har bearbetat bilderna i det program till datorn som följde med kameran. Men så mycket mer går ju att göra i Photoshop.
   Jag kan inte direkt se någon skillnad mellan att skåda fåglar jorden runt eller ex.vis. gå på konstmuseum :D.
   /ej hundägare

   Radera
  5. Jag skulle inte fara jorden runt för att gå på konstmuséer heller... :D
   Upptäckte just att det överhuvudtaget inte är mycket som skulle locka mig till en specialiserad jorden-runt-resa. Gud, så tråkig jag är...
   När du småningom publicerar de där bilderna - om du inte redan gjort det - skulle det vara väldigt roligt att få se dem.
   Det är kul med Photoshop, och ibland nästan nödvändigt.
   Berit E

   Radera
  6. Här är en tråkmåns till i det avseendet :-D
   Jag skickar gärna några bilder till dig om du ger mig din e-postadress.
   Publicera? Nja, så bra är nog ingen av bilderna. Finns ju fantastiska proffsiga fågelbilder. Men lokaltidninge...
   Ja det är det som är det fantastisk med "bilskådning" som jag ägnar mig åt. Man kommer nära fåglarna så länge man håller sig vid bilen. Ett steg från den (om de är nära vägen) och de skräms iväg. Bilar är de ju vana vid.
   Fotade en gåsflock i våras som, när jag tittade närmare på bilderna, innehöll både vitkindad gås (2), bläsgås och sädgås bland alla grågäss och kanadagäss.
   /ej hundägare

   Radera
  7. Den kamera jag numera har är dessvärre inte tillräckligt bra för att åtminstone jag ska kunna ta riktigt bra bilder. Bilder för tryck, menar jag. Men på bloggen publicerar jag ju glatt... :)
   Jag vill gärna se några bilder, är så nyfiken på de där örnarna.
   beritelisabet(a)telia.com
   Visst är det spännande ibland att vid förstoring se vad det egentligen var man fotade.
   Bråttom nu, jag ska åka och hämta Kasper om 10 minuter.
   Berit E

   Radera
 2. Tror nog också att det kan vara storskrake, men å andra sidan... matte kan inte fåglar vidare bra. Inte jag heller, vet bara änder och inte ens de får jag hälsa på.
  Men att kameran gör sitt jobb, det ser vi däremot :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan säga att här fick kameran ta rejäl hjälp av Photoshop, för att man skulle kunna se några som helt detaljer. Matte höll på att ge upp flera gånger.
   Jag umgicks med de här stora jepparna på avstånd, ingen av oss sökte direkt närkontakt. :)
   Kasper

   Radera
 3. Husse håller med om att det måste vara storskrakar. Förmodligen bara honor och ungfåglar på bilderna. Vuxna hanar blir svarta i stället för det bruna och grå. Dom verkar vara lika olika som tallrötter. Han är imponerad av headern för själv har han inte vågat ändra något på min blogg. Nu håller vi tassar och tummar för att operationen ska gå snabbt och smärtfritt i morgon och att tratten inte ska sitta på så mycket. Kanske din matte kan snabbsticka ihop en passande body med plats för alla manliga detaljer som kan ersätta tratten? Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nu har matte också kommit fram till att det är storskrakar på bilderna och att ingen enda vuxen pappa-and fanns med. Kul att se dom var det. :)
   Matte gör ju hela headern i Photoshop, och sen är det bara att ta bort den befintliga och ersätta med den nya.
   Men sen är det ju de andra färgerna också, och stilarna. Den här gången har matte ändrat mer än vanligt, fast det inte syns så mycket. Behövde väl syssla med något i går kväll när jag sov.
   Nu önskar jag att det redan var om ett par veckor... Matte önskar det också. Hon ska fixa nåt bra i stället för tratt, tror vi.
   Kasper

   Radera
 4. Skrak var min spontana tanke, men det har ni ju redan kommit fram till :D Fina fåglar! (Fast alla i Sthlms skärgård är visst inte så förtjusta....)
  Vad gäller tratt-ersättning tänker jag på lille mopsen Chester som blev bilten i våras, i rumpan. Han kunde ha en baby-body av lite större modell. Kan tipsa matten om hon vill att det går att hitta en hel del gratismönster på stickat till hund om man googlar. (Eller kolla direkt Järbo eller Drops t.ex.)
  Vi håller tummar, tassar, tår och svansar imogon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storskrakar var det jag såg Eva, inte skarvar. Jag tror det framförallt är skarvarna som ställer till det många ställen i Östersjön. Åtminstone upplever invånarna det så.
   Jag har stickat några tröjor till Grynet, en av dem har jag kvar. Kan kanske vända den bak o fram, sticka till lite och t.ex. fästa den i selen. Men inte de allra, allra första dagarna.
   Babybody låter intressant.
   Tack för att ni tänker på oss!
   Kasper och matten

   Radera
  2. Min hjärna fungerar inte just nu.....
   Jag vet ju skillnad mellan skrak och skarv faktiskt :D
   Nej tratt hade nog Chester först också, eller så'n där grej som ser ut som livräddningsring. Bodyn gick de över till när han brydde sig mindre men ändå lite. Var väl en del för att skydda mot smuts o så också.
   (Han såg ut som en sekelskiftes-turist i badparadiset Mölle, lille mopsen :D )

   Radera
  3. Vill nog inte sätta på Kasper någonting alls som klämmer till, tror att stygnen kommer att göra ont då. Jag avvaktar och ser hur det går.
   Strängt beordrad är jag att bara företa koppelpromenader de närmaste veckorna, och då har jag ju koll. Hoppas han kan slippa tratten då.
   Jag tar en dag i sänder.
   Berit E

   Radera
 5. I Stlms skärgård - är inte det Skarvar?

  SvaraRadera
 6. Spamkommentarene synes vel ikke på siden, hos meg så går de rett i søppel helt automatisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de slängs men jag får ett e-postmeddelande att en kommentar har skrivits. (Då behöver jag bara kolla när någon kommenterat.) Och där, i inkorgen, måste jag klicka bort dem.

   Kan också berätta att en del av mina kommentarer på framförallt wordpress sedan en liten tid också automatiskt hamnar bland skräpet. Så det kan vara värt att kolla skräpkorgen ibland.
   Berit E

   Radera
 7. Det går bra idag! Kanske är det också bra att operationen inte gjordes mitt i den varmaste sommaren.

  Mycket fint sidhuvud och snyggt där bokstäverna binder ihop varandra.

  Storskrakarna lyckades du trolla fram fint i photoshop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu väntar jag bara på att få fara och hämta hem honom. Vid halv fem ska jag först träffa veterinären.

   Med lite "knipning" m.m. kunde jag enkelt binda ihop bokstäverna ännu lite mer, men det fick räcka så här. Tills vidare i alla fall.
   Skrakarna - tänk att det gick att få fram dem så pass ändå. :) Trodde jag knappast.
   Berit E

   Radera
 8. Småskrak eller storskrak, vi har dem här på ån ibland och i Vänern förstås, de flyger mellan sjöarna och stärcker utmed ån. Fåglar från hela världen nästan, visiterar oss sommartid.

  Tallen fingrar sig fram och klonar sig fast. Får fäste på hälleberg ibland. Uppskattad träd även i konsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog många fler fågelarter än jag tänkt på, även i mina trakter. Får nog börja hålla ögonen lite mer öppna. :)
   Tur att kameran har så pass bra zoom.
   Rötter och stubbar - de fascinerar mig kolossalt. De är fantastiska, när man tittar närmare.
   Berit E

   Radera