onsdag 3 september 2014

Sensommardagar

Så sköna sensommardagar vi har - även om den här varelsen inte ser ut att hålla med. Han har nog viktigare ting än vädret i tankarna. En vaksam typ.
- Här är det jag som håller koll, se´ru...
 
 
Önskar att trädfarbror hållit koll här också. Men det är tyvärr inte här han är stationerad.
 
Så här fint ser det ut där etapp 13 börjar, Kasper badar ofta i den lilla viken som kan anas. En fin etapp så långt vi vandrat den.

Vänder jag mig om ser jag början - eller snarare slutet - på etapp 12. Väldigt trist.
Avverkningen har skett alldeles nyligen, sist jag for förbi var skogen intakt.
 
 
 
 
Familjen Sångsvan tycks i alla fall må bra, mitt i all grönska. Då och då är den synlig. Här syns bara fyra ungar - hoppas den femte också lever och bara gömmer sig.
 
 
 
Utmed vägarna dyker det här och var upp små sjöar och badställen. Ofta läge att stanna, om Kasper är med i bilen.
 
 
 
Små skogsplättar kan man också stanna vid - längre promenader i okänd skog är inte att tänka på, inte med det närmast obefintliga lokalsinne jag är begåvad med.
 
 
Resultat av gårdagens promenad i hemmaskogen - avstod med viss sorg från de fina exemplar av Rodnande flugsvamp som växte invid skogsstigen. Jag vet att den är en läckerhet som stekt, har plockat och njutit för många år sedan, men fegade trots det ur.
 
 
Nu har jag snart fyllt min svampkvot för i år, tror jag. Ska bara försöka hitta lite fler blodriskor (och försöka blunda inför alla kommande trattisar som jag antar snart ploppar upp). 
 
Att plocka är väldigt roligt, att rensa är trist. Att äta är trevligt några gånger, men jag brukar tröttna. Nu får jag ju dessutom äta ensam, eftersom Kasper håller sträng diet...

18 kommentarer:

 1. Det enda jag vågar plocka är gula kantareller! I år har jag inte hittat en enda.
  Inte visste jag att det finns flugsvampar som går att äta!
  Den där pajen ser ju otroligt god ut!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen finns ju en massa svamp som är godare än kantareller - även om det förstås bokstavligen är en smaksak. :)
   Jag plockar inte särskilt många sorter, jag heller. Kanske något 10-tal. Räcker bra, för min del.
   Pajen VAR god. Liksom den där flugsvampen skulle ha varit...
   Berit E

   Radera
 2. Det är härligt med sensommardagar, speciellt när man kommer ut i skogen och kan njuta. Vi eller matte har inte hittat någon svamp, fast hon säger att hon tänker invänta trattisarna nu. Det och kantareller är det enda hon kan, karl johan också för den delen. Jag själv är en duktig kantarellhittare, men bara när jag själv vill, hihi. Ibland är det ju bara roligare att springa och leka medan matte letar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Karl Johan finns ju massor av i år. Vi nästan snubblar över dom. :D
   Jag struntar totalt i växande svamp, och det är lika bra det, säger matte som inte har något emot att leta själv. I synnerhet inte när sensommardagarna är så ljuvliga som de är just nu. :) Jag följer förstås med, men ägnar mig åt mitt när matte letar.
   Kasper

   Radera
 3. Jag är glad att vi inte har några såna där spionträd här hemma. I alla fall har jag inte upptäckt några. Vi har bara plockat lite lagom med svamp för vi har fortfarande förra årets trattisar i frysen och lite torkade från året innan!!! Skönt att ni hittar lite trevliga badplatser och att Kasper mår bra... Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Era träd har kanske bara kamouflerat sig lite bättre? :)
   Här plockas heller inga mängder, men dom där små Karl Johan är svåra att gå förbi. Fast det enda jag egentligen vill ha nu är blodriskor. I övrigt får jag försöka höja blicken upp från marken. :)

   Kasper mår bra - hoppas det nya ultraljudet så småningom kan bekräfta det... vill INTE operera...
   Berit E

   Radera
 4. Härliga bilder, det är nåt visst med dom där sköna sensommardagarna... Vi ser att ni har mer tur än oss när det gäller svamp i år, den där pajen såg ljuvligt god ut! Här har grisarna förstört alla våra kantarellställen och skogsmaskinerna resten... dom få svampar vi hittat har varit fulla av ohyra, så i år gapar frysen tom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni får väl hoppas på en massa trattisar, dom brukar ju ohyran rata.
   Grisar och skogsmaskiner i förening - det låter verkligen inte roligt alls.
   Ni kanske kan hitta nya ställen? Fast just kantareller är det ont om i år, åtminstone i mina trakter.
   Berit E

   Radera
 5. Vandrar var morgon i min hemmaskog, så vackert där är nu med kopparbunkar och alla möjliga svampar. Tröttnar också rätt fort på svamp och synd att inte Björksopp är godare för de finns i massor och gillas tydligen inte heller av maskarna.
  Härliga bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbara dagar, just nu. Svamp i all ära, men det är skönt att lyfta blicken lite. Så här borde vi få ha det fram till åtminstone jul... ;)
   Berit E

   Radera
 6. Det har varit underbara dagar, såna som jag skulle ha önsat sommaren lång...

  Svampskörden har bivit enorm, tack vare god granne och alla måltider är nu förgyllda. Visst... efterhand tröttnar man kanhända, men då ligger de gott är i frysen.

  Hoppas att tandborstningsträningen går bra! (annars ksn man vända en bomullstuss med väteperoxid eller bikarbonatlösning på, tipsade mig en veterinär för jättemånga år sedan.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt besvärligt med tandborstningen - men vi kämpar på. Bikarbonatslösning - det tror jag faktiskt jag ska prova. Tack för tipset.
   Dagarna nu känns som riktiga bonusdagar. Vi KUNDE ha haft närmat höstrusk. :)
   Berit E

   Radera
 7. Oj, vad det fattas bokstäver... Men det viktigaste var i slutet: använda, ska det stå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärnan är rätt förunderlig - eftersom jag inte var inställd på typ korrekturläsning noterade jag bara någon enda fattad bokstav, resten (inkl. "använda") fylldes i liksom automatiskt. :)

   Radera
 8. Hos oss har skogen forsvunnet brått og plutselig også. Skikkelig ekle sånne maskiner som spiser skog!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom där otäcka maskinerna tycks bara säga "slurrp", och så försvinner all skog... !!

   Radera
 9. Läser ikapp nu när det finns tid igen och vi är någorlunda vakna. Det är bedrövligt med all avverkning som drabbar Sörmlandsleden. Mängder med etapper som måste dras om eller är oframkomliga på grund av skogsmördarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska gå den där etappen en bit från andra hållet, endera dagen. För ett par år sedan var den delvis helt sönderkörd med djupa, vattenfyllda traktorspår.
   Tur då att det på andra sidan "stora vägen" finns ett naturreservat. Det inrättades för 3-4 år sedan. Alltid något.
   Berit E

   Radera