torsdag 19 juni 2014

Veterinär akut

Matteria
Så var det dags - Kasper var riktigt dålig i morse. Bara låg, jag bar honom ut och in, han haltade svårt. Var som vanligt, åtminstone nästan, i går. Men i dag kunde han inte stödja på ena bakbenet. Inget sår. Såg dessemellan ut att inte vilja stödja så mycket på det andra bakbenet heller, hade svårt att resa sig.

Animalen nästa! Ringde och fick komma som akutfall om ett par timmar. Min tanke var borrelia.

Det visade sig att han smärtade i flera leder, både på framben och bakben. Prover undanröjde en del tänkbara orsaker. Definitiva provsvar om borrelia dröjer, men behandling är inledd. Återbesök den 27, för att kolla läget. Journalutdrag har jag fått, om jag behöver söka något akutsjukhus under helgen. Usch, hoppas inte!!

Jag bad dem även kolla tänderna, tänkte att det nog var läge att ta bort tandsten. Och då upptäcktes att även utdragning var akut aktuell!!!  Ska göras någon vecka in i juli! När Borrelian blåst över. Stackars liten, antagligen har han haft ont! Vanligt med tandproblem hos japansk spets, sades det. Kasper är nio år.
Så nu måste ni hålla tummar och tassar för Kasper!!
Min stackars lille kille, nu ligger han sedan några timmar utslagen här hemma (men vad som hände med bilden anar jag inte...).
  Men jag är så tacksam för att matlusten minsann kom tillbaks i kväll, stekt köttfärs från frysen och couscous. Och en klick crème fraiche. Oj, så han åt!


Kasperia
Men hallå! Jag vill ju också berätta!!!! T.ex. att veterinärtjejen sa att jag har så fina ögon, och så fin päls, hon undrade om jag var alldeles nyschamponerad (det är jag inte, det var ett år sedan!!). Jag är alltså en vacker hund. 
Men dom drog minsann i väg med mig, och matte fick inte följa med! Dom stack mig och hade sig, men jag var jätteduktig, sa dom. Och så fick jag nåt som gjorde att jag inte hade lika ont. 

Min medicin ska jag ta tillsammans med mat. Matte stekte köttfärs och så (och blandade in pulvriserad medicin, men jag vägrade. Då tvingade hon ner en tablett i halsen på mig, och gav mig maten utan medicin i. Jag tvärvägrade i alla fall. Jag nobbade märgkex också, och till och med kycklingfilé! 

Då lämnade matte mig tillsammans med allt det där goda som jag skulle ha ätit tillsammans med medicinen, slängde sig i bilen och kom sen hem med en massa extra gottig mat, jag ska äta medicin i tio dagar. Hihi, titta, annat än mina kulor! Mutor förstås, både för att jag ska sluka medicinen frivilligt och för att jag inte ska tappa matlusten

Jag lyckades! Jag har lurat henne! För när hon åkt iväg åt jag upp alltihop! Både köttfärs med couscous, märgkex, kycklingfilé och några leversnittar! 
Matte var inte ett dugg ledsen över att ha blivit lurad, hon var bara jätteglad.  

Jag har varit ute på tomten och gjort ett och två. Jag vet inte om jag redan har lite mindre ont, svårt att säga, men matte tycker faktiskt att det ser så ut. Fast jag vill INTE gå ut mer i kväll, det visar jag tydligt. Dvs jag vägrar. Vi får se i morgon bitti.
Nu ska jag sova mig frisk, har jag tänkt. Men först äta lite mer gottigt. Och inte ägna en tanke åt mina tänder. 

Fast om ni ägnar en och annan tanke åt mig, så hjälper det kanske så att jag blir frisk fort!
(Då ska jag berätta om när jag var och hälsade på Grynet i förra veckan, det har jag glömt bort att göra i bloggen). 

Och så önskar jag er alla en fin midsommar - fast jag och matte, vi blir hemma! Matte vill absolut inte lämna mig, och jag ska absolut inte fara iväg någonstans alls! Och inte träffa någon annan heller, för det orkar jag inte. Inte ännu.)

28 kommentarer:

 1. Men oj och usch så tråkigt! Det kan inte vara något vidare att ha så ont! Tur att ni fick hjälp på Animalen så att du mår lite bättre! Klart att du ska ha det allra godaste att äta när du är sjuk! Bra att du har en sån snäll matte som åker och handlar riktigt mumsigt käk! Hon blev nog förvånad när du hade satt i dig allt medan hon var borta! Nu håller vi tassar och tummar allihop och tänker på dig och matten hela helgen! Ni får väl sitta på altanen när det är fint och kura framför kaminen om det blir för svalt! Dina snygga ögon och fina pälsen var ju ingen nyhet men sånt är alltid roligt för en matte att höra. Nu får ni ha en så trevlig midsommar ni kan och dansa med katterna i gröna rummet... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska nog klara av den här midsommaren hemma och tillsammans, jag har massa god mat nu, och det kan matte fixa åt sig själv också.
   Både Dalarna och Värmland finns ju kvar!
   Hoppas att du Ludde klarar av alla de där små som du säkert kommer att träffa i midsommar - dom kan ju faktiskt bli lite jobbiga. ;) Och hälsa både matte och husse riktigt mycket från mig och matte!
   Kasper

   Radera
 2. För resten så har hussen precis tagit av mig fästinghalsbandet för dom tycker att jag sover för mycket på dagarna men nu blev hussen orolig och får nog ta sig en funderare till... Kramis igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte talade med veterinären på Animalen.
   Efter det samtalet blir det fortsatt Expot, inget annat!
   (Matte har slarvat lite, men nu ska det bli ordning.)
   Det finns något nytt som man kan få mot recept, men dom rådde matte att vänta något år - för ännu vågade dom inte rekommendera det!!

   Framförallt nu så hoppas vi att det ÄR just borrelia, och inte något annat som drabbat mina leder, men det tror vi inte att det är. Blir spännande i morgon.
   Kasper

   Radera
 3. Men fy jam så tråkigt att du blivit sjuk och varit tvungen att åka till Veterinären :(
  Håller tassarna för att det onda ska gå över fort , fort , fort !!!
  *fnissar* åt att du satte i dig maten och godiset medans din matte var iväg och köpte fjäsk mat :)

  Tassklappar o Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det onda går över rätt fort. Faktum är att jag reser på mig själv nu, utan att gnälla! Så det har nog redan blivit lite bättre! Om ett par dagar så... (hoppas vi innerligt).
   Himla tur att jag inte åt upp maten med detsamma... ;)
   Kasper

   Radera
 4. Fästingar är inget vidare alls, har plockat en på Hjo-Hjo. Hoppas Kasper repar sig över midsommar. Ta det lugnt och ge Kasper något gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tar det lugnt, och Kasper mår redan bättre. Med tre katter och en hund får här plockas åtskilliga fästingar varje år. Bor ju dessutom "giftbältet". :(
   Berit E

   Radera
 5. Vi försökte kommentera förut men det verkar som det försvann... Stackars finaste kasper då! och stackars matte! Hoppas verkligen du snart mår bättre <3 Vi håller alla tummar, tassar och tår vi kan för att det vänder fort, puss på pepparkornsnosen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går definitivt åt rätt håll. Skönt, men vi tar det väldigt lugnt.
   Kasper och matten

   Radera
 6. Men Kasper då, detta var allt annat än rolig läsning.
  Hoppas, hoppas att du mår mycket mycket bättre idag. Här håller vi allt vi kan medan du ägnar dej åt att vila och ta det lugnt.
  Vet du det finns ytterligare ett sätt att slippa fästingar. Käka extra B vitamin, matte hörde det i höstas. Hon käkar och inte en endast har hon fästingmagneten haft. Jag får också en tablett per dag och har haft två stycken bara i år.
  Nu tänker jag och matte hålla allt vi hittar för dej!!!!!
  Krya på dej kompis!!!!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska be matte inhandla vitamintabletter. Finns särskilda för hund, eller ska man gå på kroppsvikt? Jag väger ju bara 10 kilo, och alltför kraftig överdosering tror inte matte på.
   Jag mår redan mycket bättre, det känns bra, men vi tar det lugnt.
   Kasper

   Radera
 7. Hoppas du blir bättre Kasper, håller alla tassar och tummar här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla ni, det känns som om det verkligen hjälper mig!
   Kasper

   Radera
 8. Masse god bedring Kasper, håper du blir helt bra igjen veldig veldig snart! Dette var trist å lese... Stor klem og klapp fra oss alle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser verkligen ut som om jag skulle bli frisk igen väldigt fort.
   Skillnaden mot igår är jättestor. Vi är tacksamma att antibiotika åtminstone än så länge fungerar...
   Kasper

   Radera
 9. Alltså - ör det något jag INTE är så är det blödig, men nutrillar tåraran!

  Nu är du så dog ock äter medicinen!!!! Vad den än stoppas i! Attans vad sur jag blir på dig annars ;)

  För din mattes skull i alla fall?

  PUSS Kaspergubben och KRAM till matten din.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äter jag inte frivilligt, så blir jag tvångsmatad! Fast jag TROR att matte kommer att lura den i mig.
   Hur som helst så verkar den funka väldigt bra, jag är mycket bättre! Redan. Och det tyder på att det verkligen ÄR borrelia. Det gör matte väldigt hoppfull, för det har hon varit med om förut, på collie Klara som blev helt bra väldigt fort.
   Puss och kram tillbaks.
   Kasper med matte

   Radera
 10. Ingen vidare midsommarhälsning det där - stackars Kasper! Hoppas att antibiotikan gör sitt jobb och att allt snart är tipp- topp igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går definitivt åt rätt håll, jättestor skillnad mot i går. Fast hemma blir vi, och tar det väldigt lugnt. Vi nöjer oss med en liten tur på tomten...
   Nu tyder allt på att det verkligen är borrelia, och då är kuren både rätt och verkningsfull.
   Puh, nu börjar vi slappna av!
   Berit E

   Radera
 11. Men hu! Stackare dig! Krya på dig med all maten! // Arlo

  Matten här: Jo, nog låter det som borrelia allt. Samma symptom som Rudi hade när han hade det som värst. Men , som sagt, antibiotikan är väldigt verkningsfull om man får rätt från början. Hoppas på snar bättring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närmast mirakulös bättring, vill jag påstå! Vi kom ju också igång med medicinering väldigt snabbt.
   Måtte missbruket av antibiotika upphöra, så att vi slipper fler resistenta bakterier! Så att denna fantastiska medicin även fortsätningsvis kan användas i de fall den verkligen behövs.

   Radera
 12. Men Kasper fina, vi förstod inte alls att det var så illa när ni lämnade kommentar på vår blogg. Kära hjärtanes, vi önskar att du blir bra riktigt snabbt. Klart att dom säger att du är fin, de ögonen och den vackraste pälsen av dem alla. Krya på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är redan väldigt mycket bättre, nästan bra, faktiskt! :)
   Och en sån mat jag får, en gång om dagen... Den lär ska vara lite medicinmanipulerad, men det märker jag inte det minsta av.
   Det enda är väl att jag är rätt trött mellan varven. Sover mig frisk, säger jag och matte. :)
   Kasper

   Radera
 13. Åh, det var tråkigt med Kasperpojken! Gott att ni kom iväg och fick hjälp. Nu önskar vi snar bättring förstås. God aptit är en bra början.

  En frisk hundpäls mår bäst av enbart borstning, den regeln har vi alltid följt här -och så tar ju Kasper sig ett bad på egen tass då och då ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kasper är redan kolossalt mycket bättre, och medicinen krossad i nya blötmaten slinker ner i ett nafs!
   Ute på tomten för en stund sedan sprang han iväg ungefär som vanligt! Antibiotikan mot borrelia var/är tydligen precis rätt.
   Det känns väldigt skönt.
   Kaspers päls är fantastiskt, jag har aldrig varit med om något liknande. Alla tror att jag lägger ner en massa jobb, men den är nästan otroligt lättskött. Bara att tacksamt ta emot faktum. :)
   Berit nE

   Radera
 14. Men kära Kasper, ett sånt elände! Vilken tur att du kom iväg till vetten så snabbt och fick bra medicin. Håller alla tassar och tummar för dig, så klart. Dumma fästingar, jag blev förgiftad och du blev sjuk! Vila dig i form nu!

  Nospuss från
  BELLA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi avskyr verkligen dom där eländiga krypen, fattar inte varför dom överhuvudtaget finns!
   Men jag mår i alla fall mycket bättre nu, känner mig faktiskt rätt frisk men matte fortsätter att pjoska lite (det känns förresten riktigt bra, hehe).
   Matte ska köpa B-vitamin till mig, och kanske att jag dessutom får Expot i nacken. Och nog ska här hållas koll på eventuella kryp!
   Hoppas att du hämtat dig helt nu från förgiftningen?
   Nosis tillbaks!
   Kasper

   Radera