söndag 15 juni 2014

En from önskan

Karel Čapec skrev bland mycket annat en helt underbar liten bok, ”Ett år med min trädgård” (1934).
I junikapitlet finns bl.a. denna klassiska bön, som jag säkert citerat tidigare. Men den tål att läsas igen.


… Om det tjänade något till, föll trädgårdsodlaren dagligen på knä och bad ungefär sålunda: ”Gode Gud, gör så att det regnar varje dag så där från midnatt till klockan tre på morgonen, men Du vet, sakta och varsamt, så att det kan tränga ned; men låt det därvid icke regna på tjärblomstren, grådådran, solrosorna, lavendeln och de andra som Du i Din allvishet har Dig bekanta som växter som tycker om torrt – önskar Du, så skriver jag upp dem åt Dig på ett ark papper; och låt solen skina hela dagen, men inte överallt (till exempel inte på spirean och inte heller på gentianan och rhododendron) och inte alltför mycket; låt det bli mycket dagg och lite blåst, mycket daggmask, inga bladlöss och sniglar, ingen mjöldagg, och låt det en gång i veckan regna gödselvatten och duvgödning, amen”.
Ni ska veta att så var det i paradisets lustgård, annars kunde det ju inte ha vuxit så fint, det måtte ni väl inse.


Ack ja. Tänk om... ja, tänk om vi rentav skulle bli nöjda då? Fast fan tro´t... ursäkta ordvalet, men jag tror det är relevant. :)

10 kommentarer:

 1. En dikt jag kan instämma i till fullo! Nöjd blir väl människan aldrig och tur är väl det för då skulle väl utvecklingen stanna upp!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan man faktiskt önska att utvecklingen SKULLE stanna upp... åtminstone ta en rejäl time out så att vi hinner tänka efter vad vi egentligen håller på med!
   Men till dess kan vi ju alltid klaga på vädret. :D
   Berit E

   Radera
 2. Åh! Både husse och matte instämmer i den fromma önskningen! Dom håller på i trädgården så datorn har inte varit igång på länge. Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så flitiga dom är, dina tvåbenta. Här görs just nu inte många knop, och datorn har haft - och har - någon enstaka strultendens som ger matte stora skälvan - inte nu igen!!!
   Men så illa är det inte, det är mest "bara" uppkopplingen som strular väl ofta.
   Kasper

   Radera
 3. Det var ju en bra önskning, men svårt blir det om andra önskar annorlunda. Den giriga tvåbeningen blir visst aldrig nöjd - Tack du store Allspräcklige Skaparkatt att vi är katter! Kurrelisvansvift! / Buddis, Lillen och Busan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skulle t.ex. inte be om att det skulle regna duvgödning, bättre om det liksom regnade bara duvor... ganska små skulle dom vara...
   FY, säger matte, en så elak önskan...
   Kanske lika bra att det inte regnar varken det ena eller andra.
   Du har rätt - tror aldrig vi träffat en riktigt nöjd tvåbening. Om inte annat är det vädret det är fel på... vi är också glada att vi är katter!!!
   /Myse, Filip och Maxi

   Radera
 4. Jag vill ha allt vatten över mina skogar och sjöar och temperatur som det är nu alldeles lagom.
  Matte började läsa en bok igår. Hon tänker på din matte säjer hon för den inleds i Järna med mord hos antroposoferna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men liiiite vatten kan du väl unna någon annan också. Men du får gärna mitt, för häromkring har bönderna slagit hö! Perfekt torkväder, där det ligger på slag, om det nu inte kommer regn de närmaste dagarna. Fin kvalitet också, sa bonden.
   Den där boken - vad heter den? Vem är författare?
   Kasper

   Radera
 5. Härligt citat, jo... vi skulle nog bli nöjda om bönen uppfylldes. Det är bara det att vi har olika önskningar... hur skulle det bli då...:-)
  Undrar om det var d e n boken mina arbetskamrater (trädgårdsarkitekter) hade sånt nöje av på 1970-talet... Den är i så fall en riktigt kulturskatt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert var det den boken, en klassiker. Fanns då bara på antikvariat, men jag tror den tryckts om senare.
   Jag har inte boken - men fult nog så kopierade jag den just på 70-talet.... Capek dog 1938.
   Berit E

   Radera