lördag 3 maj 2014

Snart dags att göra tjänst

 Så här ser den ut...

Jag gillar den utfällbara displayen, och att den både kan vinklas och liksom vändas ut och in. :) Plus att där även finns optisk sökare (och bildvisare) som är jättebra i skarpt dagsljus. Enkelt att välja vad som för tillfället önskas.
Kameran känns lite plastig, men jag vänjer mig antagligen. Och den är lätt. Jag har tagit massor av bilder, för att prova. De flesta är förstås raderade, än är den inte igång på allvar. Men den ska nog fungera efter mina nuvarande behov.

Titta här. Jag stod på altanen och fotade Kasper nere på tomten. Den allra första bilden överhuvudtaget.
 
Och så använde jag zoomen, varken Kasper eller jag hade flyttat oss.
 
Jag tycker resultatet är acceptabelt. 24x zoom. Är väl inte så mycket jämfört med allt vanligare 60 x, men jag undrar lite över kvaliteten på ett så avancerat objektiv på en kamera runt 4 000 kronor. Lumix FZ 200 har ett Leicaobjektiv som motsvarar 25 -  600 mm brännvidd och det räcker bra för mig. Även nedåt, hoppas jag.
 
Från farstubron tog jag den här bilden ut mot vägen, Kasper sitter vid bilens bakhjul.
 
Här är Kasper inzoomad. Myse ovanför soptunnan hann ge sig iväg.
 
 
Jag har också provat närgränsen, på en pelargonblomma.
 
 
Och så ett litet bevis på att det minsann inte bara är Kasper här i huset, som gillar att rulla...
 
Än är bara kamerans automatik använd, men jag ska allt lära mig fler möjligheter så småningom. Roligt att kunna bestämma lite mer själv. :)
 
Visst saknar jag min Nikon, som vid jämförelse kändes enkel att använda - men den var nog så knepig i början, den också. Jag kollade i dag - den var faktiskt bara fem år gammal.
Nu ska jag försöka förlika mig med Lumix´ plastkänsla. Lite har jag nog redan gjort det, bara för att den känns så lätt. Så med sin skyddade display får den nog hänga med lite oftare än Nikon.
 
I natt visade termometern på minus 3. Kyligt även på dagen. På med varma kläder igen, och i morgon bär jag in mer loggs. Det är skönt vid  kaminen, det tycker både jag och de fyrbenta.

28 kommentarer:

 1. Det brukar ta sin lilla tid att bekanta sig med en ny kamera, men tyvärr är jag dålig på att gå vidare i bruksanvisningen och lära mig alla finesser!
  När jag lärt mig grunderna så tar jag mig inte tiden att gå vidare!
  Ser ut som du redan fått en bra start!
  kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dag tar jag kamerapaus. Fruktansvärt så mycket man lyckats pula in, under skalet. Jag orkar inte heller lära mig allt, men lite mer grunder behövs ändå.
   Bra att veta vad en del funktionsknappar ska användas för, och när.
   Även om jag inte använder dem. :)
   Man jag lyckas ju åtminstone få fram någon sorts bild, när jag så vill. :)
   Berit E

   Radera
 2. Hussen blev riktigt avundsjuk på zoomen och vikten. Dessutom kör han fortfarande mest på automatik då minnet inte är det bästa. (Inte kamerans alltså) Själv gillar jag de fina närbilderna. Speciellt Kasper med tungan... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kameran klarar säkert mer än så här, för bildkvaliteten har jag ställt in på något mittemellan, annars blir filerna så stora. Men det går att ta riktigt högupplösta bilder också. Om man vill och orkar ändra. :)

   Mina ambitioner är medelmåttiga, men visst är det rätt fantastiskt att närbilderna är tagna från så pass långt håll! Men det finns som sagt betydligt kraftfullare zoomar i andra kompaktkameror. ALLT kan väl inte klämmas in i en enda kamera, till rimligt pris. Förvånansvärt ändå, hur pass mycket som ändå kan.
   Hälsa din husse att han nog faktiskt har en kvalitativt överlägsen kamera!! ;)
   Berit E och Kasper

   Radera
 3. Så roligt med en ny kamera, även om det är lite småjobbigt med alla nya funktioner så utvecklas man något enormt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här nya kameran är liksom inte ett eget val. eftersom min kära inte alltför gamla Nikon kraschade.
   Hoppas i alla fall att du har rätt (och att jag fortfarande har förmåga att utvecklas enormt, hehehe).
   Jag ska gå i närmare clinch med den så småningom. :)
   Berit E

   Radera
 4. Blir ju jättebra bilder. Du ska se att alldeles snart så har du lärt dej den och känner dej som hemma med den.
  Får väl se vad det blir här till hösten på kamerafronten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju fler funktioner som kläms in, desto knepigare att lära sig. Men lite hemma ska jag snart känna mig. Tror jag... ;)
   I dag har jag inte ens tittat åt kameran, men i morgon så ska jag.
   Det där med kameror är en ren djungel. Jag listade mina önskemål, och därmed föll en hel del annars väldigt intressanta alternativ bort. Hoppas jag valt rätt!
   Berit E

   Radera
 5. ja den där kameran blir nog en bra vän tror vi :D Mycket trevliga bilder.
  Det är alltså inte bara vovvar utan kanske fyrbenta i det stora hela som gillar att rulla sig ute :D Eller så håller katterna på att bli vovvar??!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte funderar på om det inte är jag som tagit efter katterna, hihihi. För dom är äldre än jag och fanns redan här när jag kom.
   Jag vet i alla fall att hästar också rullar, och att dom är väldigt duktiga på det. Så det är tydligen inte BARA vi i alla fall. :)
   Kasper

   Radera
 6. Hej Kasper med matte ! Tack snälla för att ni berättade för mig och matte vilken sorts blomma mattte lyckats fota. Matte hade inte fått veta det av ngn fast hon frågat. Den där nya kameran verkar ta jättefina bilder ! Matte har en hon med fast några år äldre än din mattes. Men den tar också jättefina bilder, men oftast har hon aj fånen med sig ut nu och bara den stora kameran till speciella tillfällen. Hon tycker den är så stor och otymplig att ha med på promenader. Ha en fin helg nu kompis !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nikon var tung och bånglig och fick för det mesta stanna hemma, men den här nya är både mindre och lättare. Och så behöver man aldrig byta objektiv. :)
   Nya kameran KAN ta jättefina bilder, men för det mesta blir det nog bara såna här "automatiska". Men dom duger bra så här liksom i vardagslag. :)
   Ha en fin helg själv, och matte tycker det är lite konstigt att ingen annan också kunde berätta om blommorna. Så det var ju bra då, att åtminstone hon gjorde det. :)
   Kasper

   Radera
 7. Lustigt... min D90 blev också fem innan krånglet började. Men under den tiden hade jag nog tagit fler bilder än på de gamla analoga kamerorna under flera år. Man hade ju inte råd att ödsla så med filmrullar...
  Klart du vänjer dig med tiden. Hoppas du blir riktigt nöjd med den och tar många fina bilder. De första bådar ju gott, vilken zoom...!
  Än är det vinter kvar, säger mor. Och kaminen behövs, åtminstone två ggr per dag. Snart vänder det. Almanackan kan inte ha fel ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst tar man fler bilder med digitalkamera, men med tanke på hur ofta jag i stället använt "lillkameran" eftersom den har "fickformat", så är jag faktiskt besviken.
   Jag vänjer mig antagligen vid Lumixen, men känner mig just nu väldigt osäker. Symbolerna är åt skogen för många. Känns som om de är hundratals... Bittesmå är de också.
   Jag kämpar för närvarande med att få oskarp bakgrund, men har ännu inte lyckats. Men förr eller senare, så...
   Zoomen är i alla fall fantastiskt - även kvalitetsmässigt tycker jag den håller måttet.

   Känns gott att tänka på att värmen säkert kommer tillbaks, men än känns det underbart att ha en kamin att elda i. Och placera sig framför, med bok eller stickning eller nåt. En kamera t.ex... :)
   Berit E

   Radera
 8. Wow! Verkar vara en superkamera det där :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får väl se hur pass jag lär mig bemästra den. :)
   Berit E

   Radera
 9. Wow for en linse du har. Nå forventer vi mange Kasper og Puse fotoer framover ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju hoppas att det blir så - så att det liksom blir någon valuta för alla pengarna. :)
   Kasper

   Radera
 10. Jo du Kasper det finns mycket outforskade skogar kvar. Matte har liksom mer eller mindre glömt alla lite norrut. Nån mil bort mot Skottvång runt de stora godsen där finns det otroliga skogar med mycket skoj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj, Sigge, tänker du dammsuga Sörmland på svamp? Hihi, klart du ska så att matte blir riktigt glad! Fast det är klart, du måste ju hinna spaa och bada lite också.
   Kasper

   Radera
  2. Inte alls hela Sörmland, bara nån mil bort från Malmköping. Men numer är de inte bortglömda nu undersöks dom ;)

   Radera
  3. Spännande! :) Nu faller det ner en massa vått också, så tillfällena till både spa och jobb blir ju praktiskt taget outsinliga. Det ryms en massa skog inom någon mils radie!

   Radera
 11. Kul med ny kamera även om jag förstår att det tar ett tag att vänja sig... jag är fortfarande inte riktigt överens med vår "nya" och den har vi ändå haft ett par år... Det är ju bra om det inte är så tung, då kanske det blir att man tar med den oftare, för just tyngden är det som gör att jag rätt ofta väljer att lämna kameran hemma för att kunna röra mig mer obehindrat. Det verkar som zoomen fungerar över förväntan utan att det blir grynigt, är ju kul att kunna komma nära ibland om man vill fånga nåt speciellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvalitetsmässigt saknar jag min Nikon, det gör jag. Även om den var tung. Fast jag kan tänka mig att även den här kan bättre, bara jag lär mig hantera den. Men zoomen gillar jag verkligen.
   Fast ju fler funktioner och möjligheter, desto knepigare att komma ihåg både att och hur de ska utnyttjas bäst. Samtidigt som man saknar en del andra... visst är livet komplicerat... ;)
   Berit E

   Radera
 12. Din nya kamera tycks vara en broder till min MR P. Fast jag har ingen utfällbar display, det får bli lite rygggymnastik ;-) 24x zoom kan förmeras genom en del hokus pokus men jag bryr mig inte för bildkvaliteten blir sämre. Plastig känner jag inte igen och ganska tung känns min, jag är kanske svag, hehe.

  Söt bild med rosa tungan i fokus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa med den ut- och infällbara displayen tycker jag är att den vänds inåt när den inte används. Slipper repor m.m. Den optiska sökaren fungerar dessutom väldigt bra och kan enkelt ställas in för att passa mina ögon, vare sig jag är med eller utan glasögon. :)
   Jag har inte provat den utökade zoomen, men läser att kvaliteten försämras. Räcker bra med 24 x.
   En vacker dag måste jag nog ta itu med manualen...
   Sammanfattningsvis - jag saknar min Nikon, men tror att den här också kan bli en god vän med tiden, Om inte annat ser jag ju att du lyckas ta väldigt fina bilder med den! :)
   Berit E

   Radera
 13. Du kommer att bli duktig på den nya kameran, Kasper-matten!

  Tror
  BELLA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så småningom får jag förhoppningsvis mer ork och tid att verkligen fördjupa mig i möjligheterna.
   Än stöter jag mest bara på "mysterier", tycker jag. :D
   /Kaspermatte Berit

   Radera