onsdag 28 maj 2014

Skönt med kamin när sommarvärmen tar paus
Vart tog goa sommaren vägen, undrar Kasper och Filip. Nästan stängda dörrar, och kyligt ute.Skönast inne, med eld i kaminen. :)


Men i söndags, då var det mors dag, och tre "mammor", dvs mamma, mormor och mormorsmor gladdes tillsammans med lilla barnbarnsbarnet Wincent. Som gladdes extra mycket tillsammans med morfar.Sommaren kommer förstås tillbaks, och välkommen är den! Men i kväll är det gott att röda tröjan är färdig och tagen i bruk. Notera galgen den hänger på. :) Av trä, fanns förstås i mitt föräldrahem.

PUB - Paul U Bergström - det stora varuhuset mitt i Stockholm mellan Drottninggatan och Hötorget minns jag så väl från min barndom, mest för rulltrappornas skull!
PUB och NK - åh, så många och gigantiskt stora rulltrappor... Visst, så  småningom blev det ju mer än trapporna som lockade.

Här hemma utbröt stora myrkriget i förra veckan. Inom loppet av ett par timmar påbörjade myrorna en regelrätt invasion! Men jag var beredd, bättre i år än förra året.
Trist med gift, men här helt nödvändigt. 

Efter mindre än ett dygn var alla myror borta, och till specerierna hann ingen hitta.  I år inte ens till florsockret. Men dosan fick fyllas på flera gånger. Utomhus får de bo så mycket och var de vill, men inte inne i mitt hus eller i väggarna.

Nu är dags att lägga in mer loggs i kaminen. Ska nog förflytta mig själv också, just nu lockar kaminen mer än datorn. :)

16 kommentarer:

 1. Fy sjutton så kallt det blivit igen! Efter två dagars storm kan vi äntligen gå över gården igen, utan att flyga sidleds. Nu får vi ropa tillbaka sommaren!
  Önskar er en härlig helg!
  Kram och nospussar från oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här sommaren tycks vara en sån som kommer och går, om och om igen. :)
   Snart är den tillbaks, tror jag. I dag är det väldigt skönt i sol och lä. Ha det bra själva!
   Berit E

   Radera
 2. Ja här darrar vi också stundtals av köld, men det är mest på morgonen så det är bara att sätta igång och jobba sig varm. baka år perfekt. Solen ligger på här och värmer upp huset gott och skiffertaket fungerar som solfångare. Har för mig att Kristi h. brukar vara lite ruggig...

  Trevligt besök som värmde mormorsmorshjärtat, härliga bilder. Tröjan ser väldigt skön ut, V-ringning gillas här. Oj oj så dina händer har knopat med alla de små maskorna.

  Galgar från föräldrahemmet och för länge sen upphörda butiker, hänger här också och är urstarka och välgjorda, roligt att ha kvar.
  Nu hoppas vi på lite mer somrig temperatur, eller hur .

  SvaraRadera
  Svar
  1. PUB finns kvar, och likaså NK. Numera består de dock av många enskilda butiker. Lite varuhushistoria finns på den här länken.. http://www.stockholmshistoria.com/?p=1010
   Inte minst är historien om PUBs grundare fascinerande.

   Bilderna på barnbarnsbarnet m.fl. är tagna hos min dotter, dvs hos lilla barnbarnsbarnets mormor. :)
   Visst värmer solen även mitt hus, men med dörren mot glasrumme öppen och därifrån en springa mot altanen, lagom för katterna att komma ut och in genom blir det ändå lite kyligt. Dessutom har vi haft det rätt mulet ett par dagar.
   Tröjan har främst stickats under långa vinterkvällar, har bara varit trevligt. Fler projekt blir det säkert, ett är redan på gång. (Jag är faktiskt riktigt dålig på att baka - klarar i stort sett bara pajer.)
   Berit E

   Radera
 3. Vi kom tydligen och hälsade på i rätt tid för Luddes rejs! Dessutom kom vi tydligen i rätt tid till Malta! 25-28 grader och sol. Nu sitter vi och väntar på att åka båt runt Valetta 1,5 timme. Ludde har flyttat till Lilla O med familj då han och Bosse förmodligen drog åt olika håll... Gunilla hälsar och tackar för senast precis som jag. Pelle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, hoppas Bosse inte farit alltför illa! Ludde är stark, och en egen vilja har han ju också. Tror vi. Tur det finns fler personresurser i närheten.
   Perfekt tajming för både rejs och Malta.
   Via Google Maps tog jag också en liten tur i Valetta och lite på sjön, alldeles nyss. :D (Fast katakomberna jag letade efter hittade jag inte.)
   Så härligt ni har det!
   Hälsa Gunilla så gott, det var så trevligt att ha er här!
   Berit E

   Radera
 4. Här tycker vi ju att det är rätt härligt med temperaturer man orkar vara ute i :) Och höll sig bara blåsten lugnare så.....
  Sådana PUB-galgar har jag flera stycken! Gamla "ärvda" och någon jag hittat du-vet-var. Byter ut mer och mer mot trägalgar faktiskt.
  Och minns doften i stora ingången till PUB (från Hötorget). Det tog låååång tid innan jag kom på vad det var (vet inte om den är kvar än) men det luktade precis som en sorts fyrkantiga kritor vi fick på lågstadiet :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt kanske, men jag är aldrig inne i Stockholm (innerstaden) numera. För mig som alltid är bilburen är den ingen höjdare. Numera tar jag mig inte ens ut på Djurgården årligen.
   Men möjligen tar jag mig ändå en sightseeingtur nån gång... :)

   Vi är olika du och jag. Jag far väl i värme. Just nu byltar jag på mig en hel massa.
   Det är tur att vi bor i ett land och klimat som växlar, så att vi alla kan känna oss nöjda och glada åtminstone någon gång ibland. :D
   Berit E

   Radera
 5. Här har värmen flytt för kylans intrång. Det regnar och är kallt. Så skönt att då kunna tända en brasa och njuta av den go´a värmen den sprider.

  PUB minns jag mycket väl. Jag är född och uppvuxen i Stockholms innerstad. Men numera bosatt i Hälsingland och det var många år sedan som jag flyttade från Sthlm. PUB har jag inte besökt på många, många år. / Rozie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hund, katter och matte kurar framför tänd brasa, matte med stickning... Småregn, kyligt, lite blåsigt och allmänt ruggigt.
   Det är sådana här dagar som bäddar för extra glädje när sol och värme vänder åter. :)
   Även om jag fortfarande bor i Stockholmsregionen, så har faktiskt Stockholm slutat att vara "sta´n". Menar med "sta´n" snarare Södertälje, och det säger väl allt, hehehe.
   Berit E

   Radera
 6. Jaha så härjar Kommenatrstjuven också. Jag VET att jag skrev här i går, men den kommentaren stals tydligen av bättre behövande.
  Hur som helst så behövs det mängder med mer regn, ingen vill ha en upprepning av förra året med sinande brunnar, bönder som knappt fick foder till sina djur, missväxt på det mesta, alla bär borttorkade osv osv. Nä här njuter vi av varenda droppe som faller och max 20+ sen börjar matte må dåligt av hettan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte hälsar att hon inte vill några bönder illa! Men hon vill faktiskt inte ha för mycket regn heller, för då drabbas i synnerhet de ekologiska bönderna (som inte kan giftbespruta) av sot, rost, röta och mögel (dvs svampsjukdomar) på grödorna.
   Hon vidhåller också att hon unnar dig det ytterligare regn vi lär få i veckan, eftersom vi inte behöver det. Hon tömde ut 35 mm ur regnmätaren häromdagen. Den har fyllts på med några millimeter nu.
   Hon önskar också tillbaks de bin som försvann som genom ett trollslag, häromdagen, när maxtemperaturerna några dagar var 13 grader, plus blåst. Och regn. Hoppas de hann pollinera lilla äppelträdet, för nu är blomningen över.
   Och så får vi väl önska max 20 grader hos dig, och minst 20 hos mig, så att båda våra mattar får må riktigt bra.
   Kasper

   Radera
 7. Nu är kaminen det enda rätta, det enda som ger känslan av sommarvärme för den värmen utomhus tycks ha rymt. Det belv en väldigt fin tröja det där :D Perfekt att mysa i nu när vädret är lite kyligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe, nu håller matte på att sticka en sjal till tröjan, av det där evighetsgarnet som aldrig tycks ta slut. En sjal med volanger på, ujujuj...:D
   Kaminen är jätteskön,, utan den skulle det kännas lite rått och fuktigt inne. Vi har ju ingen centralvärme i huset.
   Men nu har vi det ju mysigt, trots vädret.. :)
   Kasper

   Radera
 8. Här hoppas vi på att värmen kommer tillbaka snart , för då mår husse bättre i kroppen !
  Tassklappar och Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte mår också bättre i kroppen när det är varmt - och det är det nu! :) Den HAR kommit tillbaks, värmen alltså. :) Hos er också, hoppas jag!
   Kasper

   Radera