lördag 26 april 2014

Nikons sista suck...

Matteria, Kasperia
Visserligen gick väl storkameran i graven med flaggan i topp, men ändå så trist. Jag har verkligen tyckt om min Nikon system, även om den känts bånglig att ha med på "vardagspromenaderna".
Tur att jag i alla fall hann ta de här bilderna innan mekaniken totalstrejkade.
Barnbarnsbarnet Wincent är ganska rädd för Kasper, men vänjer sig som vanligt efter en stund.
Tryggast i alla fall hos mamma.


Och till häst kan man ju känna sig säker.


Att Wincents mormors tomt direkt blir en skog, det är ju jättespännande. Små berg att bestiga, jobbigt när man bara är två år. Man har all rätt att känna sig jättestolt över att ha lyckats!

 
 


Fast det är klart att man vill ha med mamma på promenad. Men i strumplästen funkar det ju inte för mamma, bäst att hjälpa henne. :)


Mot åkern!
 
- Mot åkern. sa jag ju!!
 
Och dit var det inte många steg. :)
Inte ens för den som bara är två år.

 

Precis här tackade alltså min hittills så trogna, långnästa Nikon för sig.
Fickvänliga lillkameran finns kvar, men den behöver sällskap.
 
Efter moget övervägande - nåja, ett par timmars i alla fall - bestämde jag mig. Dock inte för en Nikon. Efter först objektivhaveri och nu kamerahuskrasch övergår jag till en som jag hoppas riktigt bra kompaktkamera.
Nikon COOLPIX P600  föll på mållinjen, trots den enorma zoomen. Den hanterar inte RAW-format.
Vad det i stället blev visar jag när den anlänt. :)

20 kommentarer:

 1. Jobbigt när kameror tar slut nu för tiden när det är så mycket elektronik som gör att dom fungerar. Förr kunde man oftast se och förstå vad som spökade (om det nu gjorde det) men nu är det riktigt hopplöst. Du får väl spara den och hoppas på att du snubblar över någon som vet hur man felsöker en sån utan att det kostar dubbelt så mycket som en ny...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kameran får väl göra sällskap med min gamla analoga Nikon system, den som fortfarande fungerar hur bra som helst! Men det där med analogt och film känns förstås inte särskilt aktuellt.
   Jag tror inte det är lönt att lämna den för reparation, och det där med att snubbla över någon kunnig...
   Nej, jag satsar i stället på en av de nyare kompaktkamerorna, modell större. Med optisk sökare.
   Berit E

   Radera
 2. Så tråkigt med din kamera, men härliga bilder visar du. Ha en fin söndag.Åse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det trist. Som Nikonanvändare sedan ca 45 år känns det trist att säga adjö... Men nu känns det ändå rätt.
   Ska samtidigt bli lite kul att testa något nytt.
   Hoppas du också har en fin helg! :)
   Berit E

   Radera
 3. Vilka härliga bilder!

  Tråkigt med kameran, man vill gärna att dom bara ska fungera. Speciellt nu när det är så vackert ute, i alla fall jag blir mer sugen på att fota då. Hoppas du blir nöjd med den nya vad det nu än blir...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite spännande blir det förstås med ny kamera, fast nog kommer jag att sakna min fina Nikon. Men det var ju faktiskt den som valde att bryta vårt förhållande. :)
   De äldre analoga kamerorna däremot, de verkar hålla i evighet. Nästan så att jag trots allt funderar på att köpa ett par filmrullar. :)

   Den lille Wincent är en härlig kille.

   Men nu ska jag ut och måla altanräcke...
   Berit E

   Radera
 4. Saker och ting ska bara fungera, säger Matte. Men å andra sidan så varar inte saker för evigt. Fina bilder blev det i "finalen" i varje fall!

  Soliga hälsningar från
  BELLA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en känsla av att saker inte SKA vara för evigt, numera. Men i övrigt var det förstås en strålande fin dag. Det har det f.ö. ju varit i dag också! :)
   Solhälsningar tillbaks!
   Kaspermatten och Kasper m.fl. :)

   Radera
 5. Vilken duktig liten kille du haft på besök :D
  Det är samma med matte här, två kameror är bra. En liten som är enkel att ta med och en systemkamera som är bra att fota med men som är jobbig att ta med sig lite hur som. Tur att hon bara har en av mig att ta med ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte siktar nu på en sorts hybrid. En kompaktkamera (det går inte att byta objektiv) men med egenskaper som i övrigt tycks lika systemkamerans. Vi får se hur det blir.
   Vi har i alla fall kollat att det GÅR att ta riktigt fina bilder med den - men det hänger förstås på fotografen...
   Kasper

   Radera
 6. Trist att långnäsa gav upp! Här kör vi med Nikon också men är spända på vad din nya är för en filur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns riktigt märkligt att inte fota med Nikon längre. Efter alla dessa decennier med olika kameror och Nikkorobjektiv.
   Men numera fotar jag bara för nöjes skull, och är inte beredd att lägga ut minst 10 000 på en kamera!
   Så jag byter helt enkelt ner mig, men jag tror det kommer att fungera bra och till belåtenhet. Får väl se...
   Berit E

   Radera
 7. Det blev i alla fall ett gott slut för den kameran! Fina foton!
  Själv satt jag och läste i tidningen Foto häromdagen och läste om en Nikon kamera som fick riktigt gott betyg. Pratade med mannen, som är helt Nikon frälst, och sa att den kanske jag skulle investera i. Gör du det, fick jag till svar. Så tog jag nästa steg och kollade priset! Över 50 tusen för bara kamerahuset! Ha ha… tyckte jag, det måste väl ändå vara ett tryckfel!
  Nej, minsann det var det inte! Min gamla Nikon får nog hänga med ett tag till! Spännande att se vad det blev för kamera!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt du din gamla Nikon hänga med, så länge den orkar!
   Själv "byter jag ner mig" nu, till en kompaktkamera! Och säger adjö till Nikon, efter ca 45 år!
   Jag har helt enkelt analyserat mina nuvarande behov.
   Men inte ens när jag fotograferade mer "på riktigt" hade jag haft behov av ett kamerahus för 50 000. :D
   En duktig fotograf tar kanonbilder med en relativt enkel kamera, men en medioker fotograf tar bara mediokra bilder oavsett hur bra kameran är.
   Jag minns Beata Bergström http://www.svd.se/kultur/jag-mar-lite-illa-av-att-tala-om-bergman_8868078.svd - denna fantastiska fotograf - som väldigt gärna jobbade med sin inte alls nya Leica. :)
   Jag googlade och ser att hon fortfarande är aktiv, vilket gläder mig!

   Alla dessa andra finesser som uppkoppling, trådlös överföring av bilder osv osv - det har jag ingen som helst användning av.
   Får se hur det blir! :)
   Berit E

   Radera
 8. Vilka trevliga bilder Nikon bjöd på innan han lämnade in :-) Långt hår på killar gillas här av en som sörjer sitt och väntar på återväxten.
  Bilden med de röda byggnaderna gör mig förvirrad; är det ditt hus eller har du grannen så nära?
  Trevlig Valborg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte hemma hos mig. Barnbarnsbarnet Wincent befann sig hemma hos sin mormor, dvs hos min dotter. Tillsammans med sin mamma, dvs mitt barnbarn. :)
   De röda uthusen tillhör alltså min dotter. Skog bakom och åkrar och hagar och mer skog framför tomten.
   I den lilla "byn" finns ytterligare några hus, varav ett tillhör min andra dotter! Hennes hus är faktiskt vårt gamla torp, om- och tillbyggt.
   Rena nostalgikänslan för mig, alltså. :)

   Min nya kamera är nog samma som din - och det tycker jag verkar riktigt bra. Ska försöka hinna hämta den idag, innan eftermiddagens/kvällens begivenheter. Fick just ett SMS. Den finns nu att hämta på posten, ca 17 km bort - åt "fel" håll.
   Men jag glömde beställa minneskort samtidigt, så nu beror det på om kortet från Nikon fungerar. I så fall blir det kanske någon Valborgs-bild. :)
   Berit E

   Radera
 9. Härliga höga berg att springa och klättra i. Och ju mindre man är, desto större är bergen! Minns hur jag lekte indianer och cowboys i såna. Oförgömligt.
  Ah, det ÄR så tråkigt när duktiga kameror ger upp. Mycket pengar också...! Men man kan ju inte vara utan, när man är van att fota mycket. Ojoj, vilken kamera du länkar till... där ligger MIN NIkon Coolpix i lä. Och ändå ratar du den. Då måste du hittat nåt ännu vassare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att den Nikon jag länkar till har en del kvaliteter som min nya saknar (givetvis bl.a. zoomen). Samtidigt som den saknar ett par andra.
   Den nya har anlänt, men jag har ännu bara hunnit upptäcka dels att manualen är på 220 sidor, dels att kameran känns aningen plastig, i jämförelse med min gamla Nikon. Å andra sidan är den lättare. Ska framåt kvällen "sätta igång" den.
   Spännande!
   Berit E

   Radera
 10. Glömde ju det viktigaste av allt... Trevlig Valborg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du ska ha en riktigt fin 1:a maj! :)

   Radera