torsdag 24 april 2014

Vänskap som utvecklar

Matteria
Det är lustigt hur samtal ibland kan engagera så mycket att helt plötsligt sex timmar gått, i stället för de på sin höjd fyra man tänkt sig.

Vi var under många år åtta kvinnor modell äldre som träffades regelbundet var tredje-fjärde vecka. Vi var (och är) så olika, och vi hade (och har) så olika bakgrund. Stimulerande!
Nu är vi fem. Två har avlidit, en har flyttat. Vi känner varandra så väl. Ändå lyckas vi fortfarande överraska.

Gårdagens ämne – vi försöker ha olika teman att samtala kring – var ”auktoritet” i vid bemärkelse. Det förde långt!
 Auktoritet är lika med makt, konstaterade någon (en f.d. byråchef).
Två helt olika kvaliteter, menade någon annan (jag).
Makt tar man, auktoritet får man, uttryckte sig psykologen.
Jag har framförallt velat ha makt över karlar, sa läraren.
Vad tycker ni egentligen om att vi krigar i Afghanistan, frågade den femte som avskyr dagis.


Hehe, som ni märker kan även ett temasamtal utveckla sig i varierande riktningar. Och det gjorde det, som sagt under sex timmar ...  fundamentalism, fred, konsumtion, miljöförstöring, callcenters och en hel del annat. T.ex. vänskap, arbetslöshet, pensionärsliv.  Förtroende, medborgarlön, grupptryck. Men allt som kan synas vara utvikelser är inte det.

Skvaller är däremot bannlyst. Det är i princip partipolitik också.

Tror ni vi har trevligt? – Det har vi!
Tror ni vi skrattar mycket? – Det gör vi. Också.
Tror ni vi äter gott? Joodå, även det gör vi. Vegetariskt, av hänsyn till mig. Gulliga är de.


 
 Vi hade den här gången tänkt tala om maktens motpol, underkastelse, också. Men vi hann liksom inte dit.  :)

Vi fortsätter på samma tema nästa gång vi allihop ses, säkert även då med en hel del utvikelser.

En av oss är närmast shopoholic, en annan handlar enbart second hand och övervägar varje inköp noga. Själv är jag inte lik någon av dem. Tre av oss älskar djur, någon är både rädd för och tycker illa om t.ex. hundar. (Hon har det lite knepigt hemma hos mig, hemma hos Grynets matte och hemma hos ”kattmamman B” som bara är glad när både Kasper och Grynet dyker upp hos henne.) Så ni kan förstå att diskussionerna kan bli både heta och engagerade ibland. Och roliga och spännande.

De här sammankomsterna ger upphov till väldigt många tankar. Ger mycket att fundera över. Jag är så glad att just de här kvinnorna är mina vänner.  :) Och över att vi är så olika, att vi hjälper varandra att tänka i nya och annorlunda banor, att vi ges tillfälle att både  klargöra och prova hållfastheten hos våra egna föreställningar och värderingar.

8 kommentarer:

 1. Fantastiskt fint att ni kan träffas och ha roligt ihop fast ni är så olika men det är kanske det som gör att det fungerar. Den goda maten gör säkert sitt till för det är ju lika roligt att få laga till något gott som att få komma och smaka på det. Konstigt att den där rädslan för djur sitter i trots att hon förmodligen vet att just dessa inte är farliga. Det är ju tråkigt när en fungerande grupp decimeras men det vore nog svårt för någon att komma in som ny i gänget om man inte känner alla från tidigare. Jag hoppas att ni får hålla på i många år till för samtalsämnen verkar det inte saknas...

  SvaraRadera
 2. Olikheten är viktig, Starten var en studiegrupp (före min tid), men jag har bara upplevt den som en grupp vänner. Vi har försökt bjuda in ytterligare ett par-tre personer, men det har inte slagit väl ut. De har hoppat av. Å andra sidan har vi som är kvar kommit varandra väldigt nära. Inte minst just för att vi har förlorat tre "av oss".
  Hon som är rädd tycker helt enkelt inte om hundar. Kattmamma B hade också hund tidigare, men den dog tragiskt bara sju år gammal. Däremot är hon ju med glädje reservmatte åt Vilma, som också är med på våra träffar ibland. :D
  Jag hoppas också vi kan fortsätta träffas som nu, under många år till! Du vet, det där med hoppet försvinner ju inte i första taget. :)
  Berit E

  SvaraRadera
 3. Hörs som mycket roliga träffar och så god påverkan din mathållning har ;-)
  Auktoritet -ja det finns mycket att säga om det och som leder till utvikningar. Vet inte om jag skulle klara en person som ogillar djur, instämmer med Konrad Lorenz: "jag misstror dem nästan". Men vi har faktiskt, om inte vän så en bekant som kommer ibland och är så trevlig att prata med, men djur gillar han inte. Ludde gillar honom iallafall ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt det där, jag tycker ju i allmänhet också mycket bättre om människor som också tycker om t.ex. hundar och katter. Men visst både finns och framförallt har det funnits undantag. ;)

   Faktum är att flera av mina vänner börjat äta alltmer vegetariskt nu. Det känns bra. :) Bra också att de är rätt nyfikna.
   Berit E

   Radera
 4. Mmm vilken smaskig lunch ni åt , säger min matte !
  Kul att prata med olika sorters människor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lunchen började med en avocadosoppa - men det glömde matte att berätta. :(
   De här träffarna är jättetrevliga, känns till och med väldigt viktiga. Det tycker dom allihop.
   Kasper

   Radera
 5. Vilka fantastiska samtal ni har i "damklubben" - jag blir riktigt avundsjuk (har nog sagt det förut). Lite som Filosofiska Rummet... För visst ska man kunna prata om allt. Utan att bli osams! Och vilka ambitiösa mål för samtalen! Riktigt intressant verkar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ÄR både intressant och roligt, med de här träffarna. De är t.o.m. viktiga, tycker vi.
   Vi har tillsammans både skrattat och gråtit... Och brutit åsikter, massor. Och vi har tänkt, Provat olika ståndpunkter - vill nog säga att vi alla har förändratsen del. Rent av utvecklats. :D
   Berit L

   Radera