torsdag 13 februari 2014

Stefan Jarls film "Godheten"

Jag har inte själv hunnit se filmen, men eftersom jag vet att en och annan läsare av min blogg vill se den så vidarebefordrar jag följande, från mailboxen. Erhållet från Olle Johansson, stridbar professor vid Institutionen för Neurovetenskap, Karolinska Institutet.
"SVT vill inte sända filmen före valet. Nu har det uppstått en stark opinion på social medier med kravet på att den ska visas före valet, vilket jag tycker är en självklarhet. Filmen synliggör på ett trovärdigt och pedagogiskt sätt det destruktiva ekonomiska system vi har idag och konsekvenserna av det. Människor bör få en chans att bli informerade och ta ställning. Stefan Jarl har intervjuat experter, dels ekonomer, dels ekonomijournalister, dels läkare och dels forskare, om konsekvenserna. Intervjuerna blandas med vackra naturbilder för att man som tittare ska få en chans att smälta och reflektera. Tommy Berggrens ibland provokativa inslag är avslöjande och ganska roliga, exempelvis när han leker superrik.
http://www.folketsbio.se/filmer/filmer/1144  - en talande trailer på 1,20 minuter
http://dreamfilm.se/movies/details/2624-godheten/  - hela filmen – 78 minuter"
Själv återkommer jag med ett mer personligt inlägg snart. Fortfarande en del knåp och knep med datorer. Men snart finns nog allt på plats i nya datorn, och den verkar förhållandevis samarbetsvillig. 
Jag hat t.o.m. kunnat arbeta flera timmar med en hemsida jag sköter, och med bara en liiiten tvekan tycks det gamla programmet fungera även här. Liksom delvis också ett gammalt välkänt layoutprogram, som Moses helt vägrade kännas vid.

Så nog skulle jag vilja ropa halleluja... bara det inte uppfattas blasfemiskt! :)
För säkerhets skull tar jag i trä också... 

14 kommentarer:

 1. Åh, va skönt att den nya datorn blivit vän med dig! Hoppas att det håller i sig... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det en del irriterande detaljer på nya datorn, men om den bara fungerar i övrigt så lär jag mig säkert leva med dem. Men Moses var snyggare... ;)
   Den döptes förresten inte till Laban, fick helt enkelt bara heta Den Nya.
   Kasper hälsar! ;)
   /Berit Kaspermatte

   Radera
 2. Data er en kjempefin oppfinnelse... bare den virker ;)

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg! Låter ju som någon slags censur!
  Hjärtekramar till dig!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det det. SR och SVT är just nu ute i blåsväder.
   Berit E

   Radera
 4. Håller tummarna för den där laptopen nu! Så hårt jag bara kan. Det MÅSTE gå bättre nu. Bannade teknik som stjäl så mycket tid och energi!
  Tack för länken till filmen! Vi har sett o begrundat. Skrev om det i bloggen nu i kväll. Vad bråkar SVT om? Om de är så rädda för 'finansen' så är läget än värre än vad filmen berättar - och då är det riktigt illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det MÅSTE fungera den här gången, efter allt installationsarbete jag gjort. Fortfarande återstår en del. Dessutom har ju gamla "trotjänaren" lagt av och därmed är jag totalt beroende av den här nya.
   SVT har hamnat i blåsväder, och jag hoppas det kommer att blåsa ännu hårdare. Varför köpte man överhuvudtaget in filmen, om man inte vill visa den? Spara till efter valet ... helt huvudlöst. Om inte JUST DET är ett inlägg i valdebatten, då vet inte jag...
   Berit E

   Radera
 5. Jag fick en iPad Air för c;a 1 månaden och hade vi inte varit på sydligare breddgrader nyligen hade jag nog varit totalt gråhårig nu, men en vacker dag kanske det hela löser sig ????. Tur jag inte har samma problem med mina symaskiner.. Vilken härlig tröja Du stickar på, underbar färg. De stickande 'syjäntorna' i kyrkans syjunta sticker sockor nu i garn som ändrar färg hela tiden. Ska se om jag kan få lägga in en beställning.. Kasper det måste var mycket ensamt nu för Dig utan Grynet.. Trevlig helg till Er alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kasper:
   - Det ÄR väldigt tomt, men så sakteliga håller jag på att vänja mig. Tur jag åtminstone har mina katter. Utöver matte, då. :)

   Berit E:
   Det är knepigt med all ny teknik, undrar hur länge man ska behöva hänga med. Jag har vänner utan både mobil och dator, framförallt ganska många utan dator. (Själv har jag varken "padda" eller smartphone.)
   Dessvärre tror jag inte längre på stickbeskrivningen, men det här i och för sig underbara garnet bara inte GÅR att repa upp. Tyvärr. Så jag fortsätter, och det får bli som det blir. Har hunnit en bit in på andra ärmen, har liksom tappat gnistan. Men visst ska koftan bli färdig.
   Jag köpte väldigt mycket garn, så det räcker nog till ännu en "kreation", om så skulle vara. :)
   Fast jag är allt lite sugen på sånt där "föränderligt garn", jag också.
   Berit E

   Radera
 6. Inget vi heller sett än, men ska nog allt knappa in på sidan och ta en titt :) Skönt att datorn verkar fungera nu, i alla fall så pass att den förhoppningsvis är bättre än Moses. Helst också bättre än så förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska vara KOLOSSALT mycket BÄTTRE än Moses, visserligen tristare och sämre i flera yttre avseenden, men det INRE måste vara friskt och sunt, säger matte. Fyra krascher (inklusive den häromdagen på stationära) på mindre än ett år får NÄSTAN bort henne från allt vad datorer och nät heter. Säger matten som haft egen dator sedan mitten av 80-talet och aldrig varit med on något som ens tillnärmelsevis liknar det här!
   Så håll tummar!
   Kasper

   Radera
 7. Filmen kommer snart på biograf, men man kan ju se den här och på tuben också. Verkligen en väckarklocka för många och en jaha-upplevelse för de som sedan länge anat ugglor* ;-)

  Håller förstås tummarna för dina datorer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag ser ditt namn ... nu kom jag på att jag naturligtvis ska lägga upp ännu något från mailboxen. :)
   Senast i morgon.
   Än går datortiden åt dels till jobb, dels till att etablera mig fullt ut på "Den Nya". Gamla datorn är inskuffad i en hörna. Bara att hoppas på den nya. Det borde vara nog med datorotur nu.
   Hehehe, knepigt ord - datorotur.
   Berit E

   Radera