fredag 1 november 2013

Positivt blodvite - och negativt bilmöte

Matteria
Besökte mina föräldrars grav i dag. Beväpnad med rejäl, stor spade från Fiskars, kraftfull sekatör, sopsäck och förstås granris, ljung m.m. för att göra graven vacker.

I flera år har jag tänkt att jag MÅSTE ta bort den där rosen som växt sig på tok för stor. Dessutom visade det sig förra året att den förädlade rosen är död, i stället skjuter enorma rotskott upp. De blommar inte ens.

Nu skulle det ske. Taggigare och mer illasinnad ros finns eller snarare fanns nog inte.

Först fram med sekatören. Blod blandade sig med jord. Men till slut låg grenverket i sopsäcken.

Vilka rötter! Djupa. Kraftiga. Rosen var 12 år! Här krävdes både stora och lilla spaden. Handkraft, fotkraft, och sekatör för att kapa rötter. De visade sig till och med ha delvis invaderat en granngrav...

Jag vann till slut! Ryggen protesterar hej vilt, men rosen är borta!! Äntligen!

Det var det positiva.


Men säg den glädje som varar beständigt.
Vägen mot civilisation och samhälle är smal. Vid möten stannar ofta en av bilarna vid en mötesplats eller liten skogsväg, i annat fall tar man det väldigt försiktigt vid möte.

Jag mötte alltså en bil. Den körde förbi mötesplatsen, jag bromsade in, körde så långt ut mot dikeskanten det gick, stannade. Men den mötande bilen kom i rejält övermodig fart - och så small det till!

Där gick min backspegel!

Naturligtvis även hans, men han valde att smita iväg i en väldig fart.

Allt är tursamt nog helt, utom själva glaset som blev en glasmosaik där det fattas en och annan liten bit. Men ledningar fungerar, spegeln som hängde och dinglade gick att trycka tillbaks och inställningsmöjligheterna är intakta.

Glaset får fixas i samband med stundande service.

Men - ärligt sagt från min svarta själ - jag hoppas att skadorna på hans bil och backspegel blev värre än på min!

24 kommentarer:

 1. Den bildåren skulle allt ha ett rejält bett i baken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det är exakt vad han skulle ha!! :)

   Radera
 2. Skönt att få bort rosen men otur med spegeln. Jag förstår dom som alltid har en kamera i bilen som filmar framåt för att i efterhand bevisa sin oskuld om det händer något. Då hade man nog kunnat se registreringsnumret i efterhand. Jag tycker att du ska anmäla smitningen till polisen för säkerhets skull...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog inte att jag riskerar bli anmäld som vållande, och i så fall kommer ord att stå mot ord. Men jag ska inspektera bilen lite närmare. Jag är förresten glad att så pass mycket "plåt" består av plast! En liten repa eller ett hack i backspegelshöljet medför inte rostangrepp och en och annan skråma kan jag leva med (önskar egentligen att ALLA speglar vore mer mosaiklika, tror att jag hellre skulle spegla mig då, hehehe).

   Radera
 3. Är man en ärlig och juste människa så stannar man i det läget! Misstänkt rattfull??? Tur i otur att det inte hände något värre än ett sprucket spegelglas. Jag tänkte plantera en rosbuske på min farmors grav! Graven är så gammal att den skulle ha tagits bort, men en kusin till mig valt att den ska vara kvar! Men hon åker aldrig dit och det ser så trist ut. Nu går jag dit med far när jag är och hälsar på honom! Kyrkogården ligger bara på andra sidan vägen av vårdhemmet, så han säger ibland att han kan stanna kvar där så är han på plats! Lite sorgligt varje gång vi går dit, men ändå tror jag att han tycker om att se sin mors gravsten.
  Önskar Er en skön helg! Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte föraren var rattfull, snarare en person som ville visa sig duktig inför den där fegisen han mötte... i vilket fall fick han sig nog en välbehövlig läxa. Det var torsdag eftermiddag, och fortfarande fullt dagsljus.
   Jag ska plantera en ny ros i vår. Men då ska jag välja sort väldigt noga.
   Med åren försvinner det sorgliga med gravar, tycker jag. I varje fall när där ligger någon/några som hunnit leva sina liv färdigt. Och när det syns att någon vårdar den.
   I grangraven ligger en person som omkom vid en tågolycka för ett antal år sedan. En ung person. Att den graven är helt ovårdad känns däremot lite vemodigt.
   Önskar dig också en skön helg!
   /Berit E

   Radera
 4. Det måste väl ha varit igår som du besökte graven och grävde? Jag menar, så här dags har du väl knappt hunnit ur sängen, hehe.

  Ungefär samma sak hände Volvon på vår lilla grusväg med mötesplatser, människan stannade visserligen men felet var vårt, vi hade hållit för långt ut. Icke sa Nicke! Ganska dyrt och förenat med resor och besvär att byta backspegel. Jobbigt att bråka* så vi tog smällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, graven besökte jag i går, torsdag. När du skrev din kommentar intog jag frukosten. :D (Somnade inte förrän klockan var över två.)

   Backspegelhaveri har jag varit med om förr. Bilen stod på en stor parkering. Förövaren var naturligtvis försvunnen.
   Bra konstruktion på backspegeln tydligen, även då var bara glaset skadat och hängde och dinglade i elkablarna. Inte så dyrt att reparera, 500 kronor inkl. jobbet.
   Den här gången ska bilen ändå in för service, så jag får inte ens något extra besvär. MEN jag tycker ändå att föraren i den mötande bilen är en lurk!!
   /Berit E

   Radera
 5. Gratulerar till segern över rosen!
  Skönt att få sådant där man "tänkt" en längre tid gjort.
  Sedan får jag nästan ont i magen av berättelsen om bildrullen! Så mycket som jag åkt på sådana där smala sörmlandsvägar.... Vilken tur att det faktiskt aldrig hänt något!
  MYCKET skönt läsa det bara blev en backspegel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min lättnad över att ha vunnit kampen över rosen tog faktiskt över ilskan över bildrullen.
   För det där med rosen - det VAR verkligen en kamp! Trodde ett tag att jag skulle bli tvungen att fara hem igen och hämta rejälare don - en rejält stor grensax!
   Det med min backspeel var bara så himla onödigt - en lång raka med mötesplatser och fri sikt och dessutom helt möjlig för två personbilar att mötas på. Med iakttagande av normal försiktighet.

   Värre känns det ibland när väglaget är halt. Det finns övermodiga drullar även då.
   /Berit E

   Radera
 6. Det säger en del om den lättnaden... :D
  Förresten.... Siamteamet muttrar över bilden på Filip i högerspalten.... Matten hör får onödigt mycket sug efter mag-gos påstår de ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det gör nog det. Säger väldigt mycket om lättnaden, alltså. Den där rosen har känts som ett dåligt samvete och ett nästan oöverkomligt "måste" i flera år!
   Gosesuget är väl lätt avhjälpt - det är väl bara för teamet att erbjuda sina egna magar. Hälsa dem det!! ;)

   Radera
 7. Men vad är det vi läser? Helt ofattbart att man som bilist beter sig så, vi blev helt stumma av att läsa det. Hoppas innerligen att han får betala dyra pengar för att fixa vid sitt och en sån tur att det inte blev mer allvarligt med er bil.
  Fajten med rosbusken var däremot lite trevligare att läsa om, ja om vi stryker blodet som fick offras ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kunde varit värre, han kunde ha skrapat upp hela sidan! Och kanske till och med puttat ner oss i diket... det finns en hel del drullar bakom bilrattar.
   Kan säga att det var värt allt blodvite, att få bort rosen. I vår ska det planteras nytt. Kanske en ny, mindre och vänligare ros. Kanske något annat. :)

   Radera
 8. Nääee... nu... vilken dåre! Men... tänk OM du haft kameran framme och knäppt en bild på bilnumret... eller åtminstone noterat det... Ack, vilken dröm. Sånt man aldrig hinner med och än mindre tänker på. Men vilken härlig anmälan det kunde blivit... suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa du, tänk om om inte funnes...
   Instämmer i sucken!
   /Berit E

   Radera
 9. Men vilken skit med bildrullen, Tyvärr ett vanligt beteende, här kommer jag och alla andra flyttar på sej.
  Smitning kan innebära förlust av körkortet har jag för mej, men tyvärr så är det ju inte många som åker fast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet gjorde jag ju just det, dvs flyttade på mig! Så mycket det gick. Tror vederbörande helt enkelt ville stila !!! Skitdrulle!
   Och visst kommer även den här undan. Vet inte alls vem vederbörande var/är...

   Radera
 10. Dumma bildrulle! Hoppas verkligen att det blev dyrt för hen. Så onödiga pengar för dig! Tur ändå att det inte blev värre!

  BELLA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas också att skadorna på den andra bilen blev mycket värre än på min!
   Visst kunde jag ha använt pengarna till något trevligare, men som sagt, det kunde ha varit värre. :)
   /Berit E

   Radera
 11. En sån där bildrulle har min matte också mött , med samma resultat :(
  Min matte fixade nytt spegelglas på skroten , betydligt billigare än att köpa på nytt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min matte är dålig på att fixa sånt där själv, så Mekonomen får ta hand om det i samband med service, ska ändå beställas endera dan.
   Om bildrullar som smiter tycker vi INTE!
   /Kasper

   Radera
 12. Fy vilken bilförare! :( Tur ändå att det inte blev någon värre skada även om det var tillräckligt tråkigt det som blev. Mer åt det glädjande hållet var ju i alla fall att du vann "slaget om rosen"... det kan vara ett riktigt härke att få loss när det är välrotat, minns för några år sedan när jag skulle flytta en ros vid vår förra lägenhetsingång.... huga vilket slit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrotförare! Usch!
   Rosen - ser att du förstår hur jag slet, där på kyrkogården! Men till slut gav den ju trots allt upp - gissa om jag i vår ska vara väldigt noga med växtvalet :)
   /Berit E

   Radera