måndag 25 november 2013

Novembervinter - i väntan på vår :)

Vinter på gång - rejält många minusgrader. Isiga bilrutor. Dags att hämta fram kablar och se till att motor- och kupévärmare är redo.

Men varför är det så lätt att glömma att beställa tid för besiktning? Tidigare år har Bilbesiktningen själva föreslagit en tid!
I valfrihetens namn ska man tydligen beställa själv numera. Tror förresten att "min" besiktning är såld, och numera privatägd. (PS. Långt, långt senare - det är den inte och det gläder mig.)


Stackars Kasper har fått "passa huset" en del senaste veckan. Bland annat när matte i lördags lyssnade på Roland Pöntinen, en så fin pianist. 
 
På äldre dar har Kasper skaffat sig en ny vana. Inspirerad av katterna antar jag, de där som trängs i min säng på mornarna. Nu kräver Kasper att få vara med!
Han kräver gos. I sängen. Njuter hörbart. Gullegubben. :)


Nytt foto för ersättningskörkortet är taget i dag. Som jag misstänkte, kanske jag borde färga håret trots allt. :D
Men efter flera försök med olika belysning ska jag nu ha ett foto som bara måste godkännas, sa fotografen. Får väl se. Kanske att de nya glasögonen blidkar...

I morgon kommer sotaren, och jag lär återigen få bassning. Jag låter fortfarande ett par gafflar staga upp muffen i skorstenspipan...
 
Tror förresten att jag måste svärta kaminen igen! Åh, så fin den såg ut. :)
Gafflarna sitter bakom luckan ovanför själva kaminen.
 
 
Det här vill jag också gärna visa!

För första gången i mitt långa liv har jag lyckats få cyklamen att överleva mer än på sin höjd två veckor! Nu har jag t.o.m. vågat placera dem i ytterkrukor. Köksfönstret - där är det lite dragigt och kallt så här års - tycks passa dessa besvärliga damer (för visst är de väl damer) förträffligt.

Jag tittar fortfarande på dem med stor misstro - misstänker dem för att bara vänta på rätt tillfälle - och sedan slå till! En vacker morgon är alla stjälkar slaka, blommorna ligger ner och vägrar resa sig igen. De till och med vägrar att tala om ifall de fått för mycket eller för lite vatten!!!

Eller så kanske de ser min möda, och bestämmer sig för att fortsätta förgylla min tillvaro. Kan ju åtminstone hoppas...

Kryddväxterna frodas på köksgardinerna, och utanför fönstret väntar rhododendronknoppen på vår. Precis så här ser den fortfarande ut, även om fotot är ett par veckor gammalt.
 
 
Myse väntar nog också. Det är kallt ute, han liksom de andra kräver snabbt att få komma in i värmen igen. "Matte, vart tog sommaren vägen??"
(Inte heller den här bilden är alldeles nytagen men här sitter han ofta.)
 

28 kommentarer:

 1. Er det kaldt ute så er det kjempegodt å komme inn igjen til fyr i ovnen og kakao!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, så är det ju. Det gäller att se det positiva! :D
   Nu, efter sotarens besök, så brinner det i kaminen igen. Härligt!
   /Kasper o matte

   Radera
 2. Eftersom hussen blir slöare när det är kallt så händer det inte så mycket här. Intressant att Kasper vill gosa i sängen! Så långt har jag inte sträckt mig ännu, men visst klämmer jag upp mig mot matte och husse i soffhörnet för att få en ordentlig öron- och magmassage på kvällarna. Nu hoppas vi att sotaren är på gott humör och inte gafflar för mycket om besticken... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :D Matte och sotaren kom överens om att fortsätta förhandlingar och gafflande nästa år... en ny och trevlig bekantskap, den här sotaren. Till och med Myse vågade sig fram!

   Du klämmer upp dig i soffhörnet ett tag på kvällen, och jag gör samma sak i mattes säng en stund på morgonen.
   Vi är ju nästan lite lika, ju, fast en aning tvärtom.
   /Kasper

   Radera
 3. Jag (matte) undrar om det inte är så när hundarna blir lite äldre att de kräver mer gos och kel, för nu efter 3 år så är Malte också väldigt tillgiven och vill gärna gosa! Gjorde han inte alls för knappt ett halvår sedan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det förstås vara. Vet inte om det gäller generellt. Kasper är 8 år, och det här är ett nytt beteende. Enstaka gånger har han tidigare hoppat upp till mig i säng eller soffa, men bara ytterst sällan.

   Väldigt mysigt har vi i alla fall, den där stunden. :)
   Matte Berit

   Radera
 4. Bra att sotaren inte gafflade så mycket om gafflarna.
  Vadå slutbadat? Matte pratar också om att tänka på gamla leder? Jaså, men hon badar ju inte så varför blanda in dom i mitt badande? För jag kan inte tänka mej att det är mina hon avser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller att din matte menar att DINA leder skulle vara gamla!
   Jag börjar tro att dom, mattarna alltså, är lite avundsjuka på oss som har så skojigt där i vattnet. Tror deras gamla leder skulle må jättebra av ett rejält och härdande vinterbad! Synd att dom inte provar.

   Radera
 5. Så Mysigt med ALLA i sängen! Ingen nämnd och ingen glömd. Du är en hejare på krukväxter, tycker jag. Eller "träden" kort o gott som man sa i Ggb. Har försökt några gånger, men det slutar alltid i katastrof. Kör med konstgjorda. Säkrare på nåt vis;-) Cyklamen är enastående. Kryddväxterna på gardinen är urtjusiga!
  Det där med körkortsfoto är en grannlaga historia. Väninnan fick bakläxa för glasögonen en gång. Normerna för fotot ändras hela tiden, ibland synliga öron, ibland inte... osv. Fula foton brukar godkännas lätt, tycker jag. Fina foton ratas. Hoppas du får godkänt nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här ratas i stället det konstgjorda. :) Men du är en hejare på växter utomhus, där är jag helkass. (Fast jag hoppas på balsaminerna.)
   Jag gillar verkligen också mina köksgardiner. :)
   Det känns faktiskt helt underbart att hela menageriet vill vara hos sin matte på det där sättet. Så nåt bra måste jag väl ha gjort... ;)
   På gamla körkortet måste ett öra synas tydligt ... nu ska fotot tas rakt framifrån. Inget öra krävs - men tydligen ett hår med färg.
   Funkar det inte den här gången heller så gör jag en toning... Banne mig, det gör jag! :D
   /Berit E

   Radera
 6. Vilket fint porträtt du fått till, Kasper! Snygging där! Vi har ingen skorsten så vi behöver inga gafflar, bra va?// Arlo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag störs ju inte särskilt av dom där gafflarna, dom syns bara när sotaren är här. :) En gång om året. Och jag gillar kaminen...
   Men kanske att livet faktiskt är enklare utan kamin och gafflar? Vad vet väl jag... ;)
   Kasper

   Radera
 7. sådana morgonvanor är trevliga, hoppa upp på natten också Kasper så ska du märka hur bra man kan maka ut matte ;) Då får du mycket sängplats, hihi.
  Ja, vet du vad vår bil gjorde idag då? Den tappade hela bränslefiltret med slang och hela faderuttan och där fick vi stå och vänta in bärgare. Nu är min bil inte hemma mer utan ska lagas, suck...antar att jag blir med färre godispinnar den här månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men hu, så bilen bar sig åt!!! Bilar som behöver lagas brukar kosta massa pengar. Säger matte. Fast just godispinnar är väl ändå det sista man ska spara in på!!!

   På natten vill jag ligga på mitt sovtäcke, eller på mjuka sovrumsmattan. För min del är mattes säng till för att bli gosad i, men inte för länge. Kanske fem minuter eller nåt. :)
   Katterna däremot ... du skulle se dom... ;)
   Kasper

   Radera
 8. Klart man ska ligga i mattes säng, finns ingen annan plats som duger.
  Och så gäller det att snabbt vara där och kräva gos varje gång hon vaknar till! I morse hade jag tur för matte vaknade kl 5 och då fick hon ligga och klappa mig i två timmar tills husse vaknade! Sådana morgnar gillar jag!
  Puss från Melody!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog för att jag gillar matte, och nog för att jag alltid vill vara alldeles i närheten av henne - men ligga och sova i sängen bredvid henne, det vill jag inte. Jag ligger alldeles nedanför sängen i stället. Fast visst förväntar jag mig - och får - lite gos när hon då och då vaknar till lite grann. :)
   Kasper

   Radera
 9. Vilket underbart porträtt på Kasper!
  Cyklamen är också underbara, i sin kategori. Faktiskt brukar de kunna trivas ett tag i mina kyliga köksfönster också :) (De är väl vinter/vårblommor egentligen?)

  Kan avslöja att jag liiiite saknar att ha sängen närmare golvet! Eftersom jag inte ens har soffa vore det bra gosigt om Assar och Jesper, när A nu bättre kan uppföra sig, kunde komma upp ibland. Något avundsjuk på era morgnar alltså :)
  (Fast just morgnar skulle väl sjusovaren A inte orka sig upp ändå.....)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos mig är det matte som är sjusovare. Vi andra varierar oss lite mer. :D
   Vi kan förstå om du önskar dig en säng (eller säng/soffa) närmare golvet. Fast det är å andra sidan väldigt praktiskt med en säng som det får rum en massa grejer under. :) Simon och Petrus klarar väl ändå jättebra att ta sig upp till dig där i sängen?
   /Kasper och alla katterna

   Jag är mäkta stolt över att ha lyckats få cyklamen att överleva åtminstone så här länge. Ska bli spännande att se hur länge de kan och vill hänga med... :)
   Berit E

   Radera
  2. Siamteamet ÄLSKAR att inga luddpellar kommer upp i sängen! (Ja, i alla fall inte efter att matte ställt undan pallen som hör till toalettbordet som tjänstgör bredvid sängen.... DET problemet löste A nämligen kvickt :) )
   Petrus poppar som ett popcorn upp, Simon är något bekväm och tar vägen via en fåtöljrygg helst :D

   Radera
  3. Nu lägger VI oss i det här samtalet... :)
   Hundar i all ära, men allra viktigast är absolut att VI och våra fränder kan ta oss upp i mattesängar! På ena eller andra sättet. :)
   Maxi, Filip, Myse

   Radera
  4. Mjaauuust så!
   Kollegiala hälsningar
   Simon och Petrus

   Radera
  5. Tillsammans är vi starka... :D
   Maxi, Filip, Myse

   Radera
 10. Va knussliga de är hos dig. Klagar på hårfärgen och kallar inte till besiktning ;-) Tona för körkort är väl att ta i när vi har så vackert blont hår numera, hehe.

  Gillar din kryddstarka gardin men det är lätt att hoppa i galen tunna...som när jag föll för den där med koltrastarna. Den fick jag lämna tillbaks till butiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får jag tillbaks körkortsfotot en gång till, då GÖR jag det, dvs tonar håret, Sen gäller det att tvätta och tvätta för att återställa.

   Gardintyget var en stuvbit, egentligen fel till längd och bredd, men min förälskelse var total och häftig och som det visar sig även stabil och varaktig. :) I cirka 20 år har vi kamperat tillsammans. (Något av ett rekord, hehehe...)
   Berit E

   Radera
 11. Jag blev allt lite kär i den fina bilden på dig Kasper!

  BELLA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gulle dej, Bella! (Jag är allt lite kär i dig också, ska du veta! )
   /Kasper

   Radera
 12. Klart man ska ligg ai sängen och mysa :)
  Vilken vacker bild på dig Myse när du sitter i fönstret och undrar vart sommaren tog vägen ?!

  SvaraRadera
 13. Fast kan du tänka dig, matte kunde inte svara! För hon undrar hon också vart sommaren tog vägen. Kanske den finns på andra sidan jorden? Usch, så långt bort i så fall... Hoppas bara attd en hittar tillbaks!
  Myse

  SvaraRadera