torsdag 12 januari 2017

Ovädret tog strömmen

Av under tio minuter, på i fem, av i tre, på i elva, av 45, på i fyra...
Det handlar om ström. Om elen som i det närmaste allt här hemma visar sig beroende av. Toa, vatten, lampor, kyl o frys naturligtvis och inte minst datorn (ADSL-modem).

Vid sista på  under typ fyra minuter hann jag grabba tag i Grynet, bära iväg och placera henne på "skötbordet" och pumpa ner dagens medicindos i båda öronen! För att se att göra sånt krävs rejält ljus. Lyfta ner henne hann jag inte innan strömmen försvann igen. Den här gången för tolv timmar drygt.

Elen kom tillbaks vid halv femtiden i morse, försvann igen under eftermiddagen för ytterligare några timmar. Men då hade åtminstone kyl och frys hunnit återhämta sig. Inte klokt så beroende man är, trots att man som jag både kan hålla värmen och laga mat, fixa kaffe osv tack vare kaminen. Välförsedd med ljus, tändstickor och ficklampsbatterier är jag också. Plus att jag har vatten upptappat!

Det stormade något enormt. Hundpromenaderna blev rätt korta. Den här bilden togs inte i går, men så här ser det ofta ut numera (fixa till bron får jag göra i vår). Alla vill bara in.Så här års händer det saker i kurvan och backen precis vid min utfart. Första bilden från mitt köksfönster, den andra när jag klev ut på farstubron. Det tog en stund, men så småningom löstes det hela och alla kom iväg.
För några dagar sedan hamnade en bil i diket och en i en snödriva. 


Men dagarna blir trots allt två-tre minuter längre för varje dag, och så här såg det ut häromdagen från fönstret i väster.På onsdag är det dags för Animalen, kära nån så jag hoppas att få riktigt positivt besked om Grynet. Jag misströstar lite, men hoppas naturligtvis. Alla som jag träffar på hundpromenaderna, inklusive den granne som ibland tar med henne på riktiga långpromenader noterar hur mycket piggare och gladare hon blivit. Klart, hon har ju inte ont! Den hemska klådan är också borta.  Men hur ser fortsättningen ut? Problemen kräver livslång behandling, frågan är bara hur omfattande. Och hennes matte längtar.

15 kommentarer:

 1. Jag förstår att det blir trångt på farstubron när alla vill in och ta sina favoritplatser i stugan. Bra att ni är väl rustade när strömmen tar ledigt. Här klarar vi oss för det mesta när de flesta elledningar går i marken numera. Det kan vara värre med vattnet för de gamla ledningarna tål inte att det blir omväxlande kallt och varmt i marken. Så några liter i kylen är inte så dumt. Nu får vi hoppas att Animalen godkänner Grynet så hon kan hälsa på sin matte lite mer... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett jätteavbrott som sträckte sig över nästan hela kommunen plus ett par grannkommuner, t.ex. över till Ekerö!
   Fast det föll säkert en massa träd på närmare håll också, så att vi i ytterkanterna fick vänta extra länge.

   Vi är så tacksamma att vattnet inte fryser hos oss, men eftersom pumpen kräver ström har vi ändå upptappat i hinkar på toa och i kastruller m.m. i köket.
   Betr. Grynet är nuvarande situationen i längden ohållbar. Så vi får se.
   Kasper med matte

   Radera
 2. Ähhhh! Jag skrev ett otrooooligt intelligent inlägg här, men fastnade det? Näää.
  Nåja, du gör ett jättejobb med Grynet och det var väl kanske inte var vad du önskat allra mest. Men nog känns det ändå bra, nu när hon mår så bra! Hur gammal är hon tro? Heja dig. Du gör skillnad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Jag tog bort svaret, men kopierade det först. Mejlar det hellre...
   Berit E

   Radera
 3. Vi som bor på skogen är ett härdat släkte;-) Här blåste stormen förbi ganska snällt denna gång, utan incidenter, tacksam för det.
  Vad är det för fel på Grynets öron? Eksem? Hänglappsöron är inte vidare sunt, antar att man klippt bort en del hår. Vad är det du sprutar in? kanske samma som jag använder mot mitt envetna öroneksem -Terracortril? Undrar också hur gammal hon är men det är ju oväsentligt, om hon är frisk för övrigt. En tanke: Tejpa upp öronlapparna så luft kommer till och vädrar*. Fråga om det på kliniken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grynet är iofs en allergihund, men värre är en del andra kroniska problem. Bla i öronen.
   Suspensionen som ska föras ner i hörselgången är ett potent trekomponents kombinationspreparat. Indikationer är, citat: Behandling av akut extern otit, och akut försämring av återkommande extern otit i samband med bakterier känsliga för gentamicin och svamp känslig för mikonazol, i synnerhet Malassezia pachydermatis.
   På onsdag väntar ett allvarligt samtal med veterinär, det är många faktorer som måste beaktas.
   Lilla Grynet ogillar behandlingen, men tåligt accepterar hon. Fast jag måste hämta och bära henne till "skötbordet". :)
   Berit E

   Radera
  2. Blir Grynet fri från öronklådan av behandlingen så kan hon ju leva med den, men någon* måste behandla var dag. Hundar har så djupgående och slingriga hörselgångar så det är ett bekymmer med hängöron som stänger inne fukt och bäddar för svamp. Fick avliva min första hund, en Boxer pga denna åkomma. Det fanns inte så bra metoder och läkemedel på den tiden. Håller tummarna för er på onsdag!

   Radera
 4. Jobbigt med allt kring Grynet, jag hoppas att det ska lösa sig till det bästa för er alla...

  Strömavbrott låter inget vidare, man är verkligen beroende och van vid att det ska fungera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också. Men visst är hela situationen knepig! Riktigt svår faktiskt. 60 doser har jag hittills pumpat ner i hennes stackars öron.

   Långvariga strömavbrott är jobbiga. Här i obygden brukar vi drabbas åtminstone någon gång varje år. Så jag är beredd. :)
   Berit E

   Radera
 5. Här klarade vi oss med ett par korta avbrott men några dagar innan så mörklades typ hela kommunen åtskilliga gånger under en kväll och eftermiddag.
  Den där backen och kurvan är inget som min matte längtar efter just nu. Antar att det är samma skridskobanor hos dej som här. Vi håller alla tassar o tummar för Grynet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kurvan och backen är lurig, men inte alltför svår nerifrån min uppfart. Jag kan ju liksom gena. Även om jag inte kan ta sats.

   Isgator - ja.
   Grynet - ja tack, håll varenda tillgänglig både tass och tumme! Usch så svårt det här är...
   Berit E

   Radera
 6. Då får vi bara hålla tummar och tassar för att Grynet får bra besked. Det är tungt när saker och ting inte är som sig bör.
  Vi är glada för att strömmen inte gått här, för så förberedda är inte vi, ljus finns och en ficklampa. Inget att värma vatten på och inget att värma sig själv på heller, mer än plädar och filtar förstås och det finns det ju gott om :)
  Snön och det vita är bra härligt men i år har det bara kommit tillsammans med en storm, mindre roligt.
  Nu hoppas vi att ni får behålla strömmen, inte bara i några timmar.
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor man mer eller mindre i obygden måste man vara beredd. Stormar det så ramlar träd. Även över kraftledningar så att större områden drabbas.
   Mest synd tyckte vi om alla dom som var ute i snöstormiga och mörka, kalla kvällen och natten för att hitta och reparera nerslitna ledningar. Halv fem på morgonen kom strömmen tillbaks. I första omgången.
   "Fixar dom på ett ställe så faller strax ett nytt träd nånannanstans", sa man uppgivet på Telge Näts jourtelefon.

   Grynet - jobbigt och svårt är det. På många olika sätt. Just nu är hennes matte faktiskt i sämre skick än Grynet. Vi får se hur det blir.
   Känns bra med tass- och tumhållning!
   Kasper med matte och Grynet

   Radera