söndag 25 oktober 2015

Triss 317 - höst, vintertid...

Vintertid,, egentligen normaltid. Men jag undrar - normalt? Det är ingen naturlag som säger att våra klockor ska visa 12 när solen står som högst!

Jag tycker inte om den här tiden. Med min dygnsrytm blir dagarna så korta, så korta.

När jag skulle ta en eftermiddagspromenad med Kasper och kanske fota lite till veckans tema i Fototriss "Så här ser det ut där jag är" så kom jag alldeles av mig! Solen hade i princip redan gått ner! Så - från förstutrappen såg det ut så här, strax före fyra!
Solens sista strålar nådde nästan bara bara en enda buske. En brinnande. :) Klickbar bild.


Några minuter senare hade solen i det närmaste försvunnit helt ur sikte. Till den nästan avlövade björkens topp nådde den ännu fem minuter . 


Kameran fick stanna hemma, jag och Kasper tog en skymningspromenad... 
Här finns många fina bilder som visar hur det ser ut just nu, i vårt avlånga land.

Och oj, så jag längtar tills det är dags att få tillbaks sommartiden!! 

38 kommentarer:

 1. Så fint det är när ljuset når fram till löven. Första bilden är som en brinnande buske, väldigt fint. Och fin effekt när solen bara lyser upp en liten del av björken.

  Jag har inte förstått syftet riktigt, med vinter- och sommartid. Det är skönt att det ljusare på morgonen när man skall iväg, men då blir det ju mörkare när man kommer hem istället, så för min del behöver man inte ställa om klockan alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ha ljusare kvällar, så för mig får det gärna vara "sommartid" jämt. Jag blir lycklig på våren när klockorna ställs om, men definitivt inte nu på hösten. Jag är ingen morgonmänniska, och vill inte ha en mörkare värld, inte på något enda område!
   Berit E

   Radera
 2. Åh! Här är det nog inte lika illa med normaltid. Idag sken solen och värmde på morgonpromenaden.fast det lhar den väl på dina morgonpromenader också hehe. På kvällen och vid sista promisen lyser både gatlyktorna och alla husen vi går förbi så det känns inte så tokigt även om husse också lämnar sin kamera hemma... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst skiner solen på morgonen, fast promenaden får jag göra själv på tomten... Matten är liksom inte ens riktigt vaken då. Här finns inga gatlyktor som lyser, och de fastboende grannar som bodde när har bytts ut mot sommargäster. Dom nya har inte ens timerinställt ljus i sina fönster. Matte har plockat fram pannlampan...
   Kasper

   Radera
 3. Jag tycker vi inför sommartid året om, det finns ju på flera håll (tex i Ryssland, tydligen). Vackert fångat ljus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så tycker jag också. Det är kvällar som ska vara så långa och ljusa som möjligt.
   Berit E

   Radera
 4. Ja, det var fasligt så fort det blev mörkt. Man får sätta sig tidigt med en bok framför brasan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ju rätt mysigt, men inte alltför många timmar kväll efter kväll. Ända tills i vår, när det är dags för ny sommartid...Tills vidare går jag nog om inte helt så åtminstone delvis i ide...
   Berit E

   Radera
 5. Ja den här vintertiden kan man gott vara utan, ingen blir väl varken gladare eller piggare av att det blir mörkt så fort. Det känns rentutav lite tungt tycker vi. Men bilderna var fina och väldigt speciella :D Mycket vackert med busken som lyser upp av solens sista strålar :)
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, fy för vintertid. Säger matte, och då får väl jag tycka likadant. Jag har ju anpassat min dygnsrytm efter hennes, borde aldrig ha gått med på det...Men man begrep så lite, då när man bara var en liten valp... Fast du tycks ha lyckats väldigt väl med dina tvåbenta, det måste jag då säga... ;)
   Kasper

   Radera
 6. Solnedgångar kan man använda på många sätt, fina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, till och med solnedgång kan användas som ursäkt för att fota löv...
   Berit E

   Radera
 7. Fina trissbilder med solen som skimrar i löven :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kämpar solen i underläge, så att säga. Mörkret är vinnare, men inte på sikt! Lite hoppfullt ändå.
   Berit E

   Radera
 8. Solen lyste på det som var vackrast i alla fall. Första bilden är jättefin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en rätt märklig - och vacker - syn, när jag öppnade ytterdörren. Men - så här års är underbart verkligen kort.
   Berit E

   Radera
 9. Jag har ju tyckt att det har varit mysigt med hösten hittills men vintertid NEJ tack!! Usch vad fort det blir mörkt... Kan även säga att vintertid med en morgonpigg bebis som vaknar i ottan inte gjorde saken bättre, speciellt när jag själv inte är så värst morgonpigg ;-) Bilderna var dock väldigt vackra!

  För övrigt hälsar Tim att den där Theo visst drar till sig folk som flugor kring en lampa... Senast idag började en tiggare leka och prata med Theo som genast var med och log glatt medan hans mamma fick tårar i ögonen och önskade att han alltid skulle behålla sitt öppna sinne i att se godheten hos alla när det är så mycket elände i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Anna, tänk så mycket vi kan/kunde lära av de små. Jag förstår precis hur du kände dig, jag minns mina egna önskningar för barnen när de var små. Både hur, när och vad jag önskade,
   Så mycket av detta har slagit in, deras öppna sinnen och deras strävan gör mig lycklig. Det finns hopp för världen, även om just nu egoism, fanatism och ren ondska tar fruktansvärt stor plats.
   Theo och hans många systrar och bröder har en jätteuppgift, i framtiden. I själva verket ÄR de ju framtiden!
   Berit E

   Radera
 10. Moses brinnande buske var inte dum, den!
  Håller med om vintertiden och jag vaknar numera tre på morgonen. Någon vecka brukar det hålla i sig. När jag pendlade till jobbet förlängdes den farliga gryningen (med vilda djur i farten längs vägarna) och på hemvägen blev det huxflux tvärmörkt när jag skule gå med hundarna. Dumheter, detta med tiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du vaknar tre hinner du åtminstone uppleva allt dagsljus, det gör sannerligen inte jag. Det hinner du nog även om du så småningom sover ända till klockan fyra!! Du milde... då har jag bara hunnit sova ett par timmar...
   Men visst var det ännu jobbigare när man jobbade på dagarna, mörkt när man gav sig iväg och mörkt när man kom hem. Men - jag vill INTE gå över till vintertid. (Jag vägrar kalla den normaltid, av rent principiella skäl, om inte annat...) :D
   Berit E

   Radera
 11. Fast det underlättar ju lite att vi har samma tidszon på samma longitud, förr hade hela landet olika tidszoner. Förr som i jätteförr.
  Mycket beror väl på vilken dygnsrytm man har, i alla fall under den månad då det fortfarande finns lite ljus kvar. Frågan är egentligen varför sommartiden är längre än normaltiden. Vad är då normalt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det underlättar med enhetliga tidszoner - men ändå ... jag gillar sommartiden, den passar mig definitivt bäst! Fast just det tas det förstås ingen hänsyn till. Även om den är sju månader lång! .. ;)
   Förr som i jätteförr - har för mig att man tvingades införa enhetlig tid i Sverige iom järnvägens intåg (!). Tågen kördes efter nån sorts tidtabell, och det blev ju komplicerat med en massa olika zoner...
   Berit E

   Radera
 12. Fin triss...jag själv är inte så påverkad av sommar/vintertid, men förstår ju att det kan vara ett aber för vissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidsomställningen som sådan har jag inga problem med, däremot att det blir mörkt så tidigt på eftermiddagen. Men det är väl bara att gilla läget, antar jag... :)
   Berit E

   Radera
 13. Trist med mörker när man är ute, men ganska mysigt när man får sitta inomhus med tända ljus. Du fick i vilket fall som helst fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt mysigt inne med tända ljus - men inte under dagtid! Tycker alltså jag. Då ska det vara ljust och solen ska flöda och hemmet ska vara välstädat och... ;)
   Berit E

   Radera
 14. Så utrolig flotte bilder! Jeg liker også sommeren best, men syns allikevel mørke kvelder, levende lys og regn på ruten er ganske deilig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst - bara det inte vore så långt till våren... ;)
   Berit E

   Radera
 15. Det var tøft å få følge solen på vei ned. Likte spesielt det siste bildet! Kari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hela tog inte många minuter - och sen var det mörkt! Efter bara några få minuter hade solen försvunnit även från björktoppen.
   Berit E

   Radera
 16. Det gäller att få något gjort innan det är kväll. Solen i björktoppen är fin i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det inte lätt att vara en nattuggla. Allt går ju inte att skjuta upp tills i vår. Fast jag gör så gott jag kan! :)
   Berit E

   Radera
 17. Håller med dig gällande vintertid och funderar på varför vi måste byta tillbaka, fint fångat av ljuset som finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt med ännu en som tycker som jag. :)
   Berit E

   Radera
 18. Larv detta med tidbytet. Matte svär så det osar tar minst 14 dagar att komma in i nya tiden. Vaknar ännu tidigare på morgonen så här utnyttjas minsann allt dagsljus- Skulle vara samma tid året om-

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här huset lever vi ju egentligen inte efter klockan, men eftersom dom flesta andra verkar göra det så drabbas ju vi ändå. Hehe, om tidsomställningen hade skett åt andra hållet, då hade vi antagligen känt oss ganska nöjda...
   Kasper

   Radera
 19. Ja usch så länge det dröjer tills vi får sommartid igen!
  Tror att det känns värre o värre med mörker o kyla ju äldre man blir.
  Förstår nu precis vad min pappa sa om just detta!
  Nåja, snart får vi börja att julpynta med ljusdekorationer både ute o inne.
  Alltid något, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt vad gäller det där med mörker, kyla och ålder. När man bor som jag gör är effekten väldigt påtaglig. Kylan är det väl okej med, men inte mörkret.
   November är en skitmånad om du frågar mig, men förhoppningsvis är det snart åtminstone december... och så småningom börjar ju ljuset så sakteliga återvända. :)
   Kära Pica - hoppas du har det bra!!
   Berit E

   Radera