torsdag 17 september 2015

Besök, sopor och tomater

Kasperia
Grynets matte mår inte så bra just nu, och då gör nog inte Grynet det heller. Pälsen blev så förfärligt tovig, och klorna så förskräckligt långa. Så till tant- och matteträff här hemma hos mig så nästan rakades Grynet, men klorna hanns visst inte med. Så jag vill knappt visa någon bild. Ni kanske kan ana varför, men här är i alla fall en, när matte lät oss leta godis. Jag önskar att Grynet fick bo hos mig ett tag, och det vill egentligen min matte också. Men så blir det inte.
Vi tar en bild till, här ber jag matte akta fingrarna, för Grynet är så himlans ivrig på mitt dietgodis att hon bara rushoppar upp mot mattes hand där ett litet godis fanns...  
Jag är glad att min matte stickade ett par varma och mjuka tröjor åt Grynet, då när hon bodde här ett tag. 


Matteria
Inte ett så spännande liv jag för, kan man tänka, när man hör att jag fortfarande efter några dagar känner mig så uppfylld av mina nya soptunnor! Men - jag behöver inte spara i olika påsar (och ha ett nästan konstant dåligt samvete för att jag då och då fuskat) och fara iväg till en returstation, miltals bort. Nu samlar jag i en korg det som inte hör hemma i varken gröna kompostpåsen eller "restpåsen", och går ibland några steg till tunnorna. Bilderna kräver ett klick.

Restpåsen är för övrigt praktiskt taget tom, eftersom kuvert tas om hand i kaminen. Batterier och lampor har en egen, pytteliten tunna. :) En annan glädje är förstås "gröna rummet". Med hjälp av solen (när den behagar visa sig) och kaminvärmen står dörren dit öppen dygnet runt, och helst är det där jag äter både lunch och fikar. Även om det ibland renderar mig en sur blick när jag - visserligen vänligt men dock - ber Filip flytta sig från den korgfåtölj han betraktar som sin. 

Så länge inte frostrisk föreligger får tomatplantorna stå kvar där, nästan helt avbladade för att släppa in mer ljus som befrämjar mognad. Snart får de lämna  plats åt de av altanens växter som ska flyttas in. 
Ett par sorters "vanliga" tomater levererar som önskat, sämre är det med körsbärstomaterna, en sort där de som mogna är nästan svarta. Rätt smaklösa dessutom. Ska välja mer noggrant nästa år.
Sist en ny liten groda som på nåt underligt sätt hamnat i min varukorg. Han får finna sig tillrätta i gräset nedanför regnmätaren.

16 kommentarer:

 1. Tråkigt att Grynets matte inte mår bra. Det är väl därför hon vill ha sällskap av Grynet fast hon inte orkar hålla ordning på päls och klor. Skönt att din matte mår bra och gläds åt både tomater och soptunnor. På tal om restpåse så åt vi rester idag. Det var ju Tex-mex igår här när vi firade Olivias 5-årsdag och allt gick inte åt då. Husse häpnade lätt när jag åt sallad, majs, morot, ost, guacamole, champinjoner och den kryddstarka köttfärsen. Han kommer nog att häpna imorgon när han ska plocka upp efter mig på promenaderna hehe... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grynet ska få sina klor klippta i nästa vecka, fick jag höra idag. Det blir bra!!!
   Matten min mår ju som hon mår, men vi klarar oss ändå. Och nu är badsäsongen över för tvåbenta, och en massa besök är avklarade. Så det börjar bli dags för höjdpunkten. Ska kolla vad SMHI har att säga, och så mejlar jag endera dagen.
   Men varför häpnade hussen - han om någon skulle väl veta vilken gourmet du är! Låter som en perfekt blandning (fast jag inte skulle få äta den). Men OM jag fick, då skulle jag älska den! :)
   Kasper

   Radera
 2. Usch då att Grynets matte inte mår något vidare, hoppas det blir bättre. Skönt i alla fall att Grynet fått sin päls fixad och att hon har så fina stickade tröjor att ta på sig när det blir kallt. Jag har inte frusit än, ja inte mer än när jag skulle ut i regnet, men då å andra sidan fryser jag alltid, med eller utan päls ;)
  Tänk att Grynet också gillar dina godisar så, tror säkert att dom är bland dom bästa i världen :D Och så fint du sitter där Kasper, du ser så lycklig ut, och så klart att du är det med din matte i närheten Grynet och så godis på det :D
  Nospussar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grynets matte mår sämre i skov, även om hon numera alltid mår lite dåligt. Men de klarar sig, och nu ska Grynet i alla fall få klorna klippta och det gläder både mig och matte.
   Jag avskyr att vara ute i regn, vill snabbt tillbaks in igen. Men fryser gör jag aldrig, bara om tassarna ibland på vintern.
   Mitt godis är verkligen jättegott, och du ska veta att Grynet är en rätt kräsen madam. Leversnittar t.ex. nästan bara fnyser hon åt. :)
   Kasper

   Radera
 3. Ordning i datortillvaron igen så jag kan besöka andra.
  Trist med Grynets matte och lika trist att hon inte får bo hos dej ni trvides ju så bra ihop då när ni var tillfälliga sambos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du har en ny dator, som fungerar!
   Det bästa vore om Grynet kunde vara här då och då, kanske var tredje vecka eller nåt sånt. Men så blir det inte.
   Kasper

   Radera
 4. Hoppas att Grynets matte mår bättre snart !
  Tur att Grynet fick klippt sin toviga päls när det var Tant träff hemma hos er :)
  Ser fiffig ut den där soptunnan !
  Här ska det visst börjas sorteras matavfall i speciella påsar till nästa år.

  Tassklappar o Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att tovorna i pälsen kom bort, för på henne kliar de. Nu ska hon få klorna klippta också, så det är ju bra.
   Speciella påsar till matrester och sånt som kan komposteras har vi haft i rätt många år, men en egen liten returstation, det är nytt för i år. Heja kommunen. :)
   Kasper med matte och kattflock

   Radera
 5. Hoppas vi också får såna sorteringstunnor. Hinkarna härhemma tar plats. Här är det bara vanlig för brännbart och komposttunnan. Den sista betalar jag dyrt och onödigt för eftersom jag inte har matavfall så nu ska jag bita i det sura äpplet och köpa en varmkompost som kommunen godkänner. I längden spar jag då mycket pengar.

  Grynet ser fin ut och med tröjor och de snart klippta klorna blir det ännu bättre. Det är min fasa att bli dålig så att det går ut över djuren - det får inte hända.

  Åhå, är det så man ska göra med tomaterna! Då hoppas jag på en uppehållsdag, så ska även mina bli bladlösa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en varmkompost, införskaffad för många år sedan, bl.a. för att få ner avgiften. Men väder och vind, framförallt vintertid gjorde att jag utnyttjade grannar till att ändå skaffa en del "gröna påsar". Allt skulle placeras i samma tunna, de gröna sorterades ut på stationen.
   Så nu går jag motsatt väg - och skaffar mig rejält utökad avgift. Men gott samvete och mycket, mycket enklare sophantering. Nu ska jag bära ut en massa tidningar också. :)
   Tycker du ska börja ta bort blad nerifrån, på dina tomatplantor. Där kan de gott vara helt kala.
   Berit E

   Radera
 6. Det är svårt att skiljas från sin hund när man blir sjuk, men ibland kanske man måste tänka mera på hundens bästa än sitt eget…
  Vi hade varmkompost när vi bodde på landet, men så införde kommunen komposttunna och för att vi skulle få vår egen varmkompost godkänd skulle en kommungubbe komma på inspektion. Den inspektionen skulle kosta oss 1500kr, så det blev billigare att behålla komposttunnan den tid vi bodde kvar.
  Jag erbjöd mig skicka in kvitto på varmkomposttunnan och ta bild av den, men se det räckte inte för ett godkännande!
  Gott om regler i vår herres hage!
  Kram och nospussar från oss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lilla G har det inte så svårt ändå, och det beror på att hon bor som hon gör. Jag hoppas att matten hennes mår lite bättre snart. Jag träffar dem snart igen, och då ska jag kolla klorna...
   Alla kommuner satsar på sin egen sop-lösning. Södertälje har flera möjligheter. Den här hemma-mini-returstationen har funnit ett tag i tätorterna/villaområdena, men för mitt områdes del är möjligheten ny. Vi är ju inte så många fastboende, och fritidsboende har för det mesta ingen tömning alls under vinterhalvåret.
   De nya tunnorna töms med två- respektive fyraveckors intervaller. Sopbilarna syns nu i området tre ggr per månad i stället för två. Inte så bra kanske, men återvinningsprocenten blir garanterat högre på det här sättet.
   Känns både enkelt och bra. :)
   Berit E

   Radera
 7. Förstår din glädje över sorteringstunnorna! Det är första förutsättningen för att folk ska orka klara sopsorteringen - och då tänker jag främst på gamla och sjuka som inte orkar fara runt och leverera hit och dit. Vi har ännu inga fått, men det kommer väl. Fina tomatbilder :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt blir verkligen enklare på det här sättet, sophanteringen alltså. :) Härligt att dagligen och stundligen bli av med allt, inte behöva samla massor på hög. Fast enstaka turer till stora återvinningscentralen blir det även fortsättningsvis. Fantastiskt, där finns nu ett second hand-utrymme där man kan både lämna och leta fynd. Föredömligt!
   Berit E

   Radera
 8. Jaha....ska man blada av tomatplantorna, utbrister matten, fast hon odlat tomater i hela sitt liv! Här finns mängder i alla färger och former, även svarta och hundratusen gröna dessutom. dom ska en gubbe få som syltar in dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här års - om man alltså inte har dem i varmväxthus med tilläggsbelysning - och man vill förstärka mognaden, då är det en bra idé att minska bladmängden väldigt mycket. Säger min besserwissermatte.
   Hos oss får de gröna ligga och eftermogna, avplockade. Men än är det inte dags, de står ju i "gröna rummet", bara tre plantor. :D
   Kasper

   Radera