torsdag 2 april 2015

Jag - en polishund

Det är ju inte första gången jag fått hjälpa poliser att reda ut saker. Rapportera och sånt. Det har brunnit, det har misshandlats, det har körts i diket och sånt. Det har letats försvunna personer. En hittades död, en annan levande. Och varje gång har polisen velat ha just min hjälp. Ja, mattes också, förstås.

Härom natten bankade det på dörren. Matte öppnade, och jag hälsade välkommen. :) Någon, en ung kille var hungrig, blöt och hade gått ett par kilometer från bilen som han fått lov att ställa. Kom från en Stockholmsförort, visste inte vart han skulle, bara åkte, skulle flytta, hade ingenstans att bo... och var som sagt hungrig.

Matte bredde smörgåsar och såg till att han kunde ringa någon som hämtade honom och bilen. Jag skällde ett "hej då!" Vi tyckte det var lite mystiskt, vi bor ju inte direkt efter allfarvägen. Varför ger man sig "bara ut och åker" mitt i natten i regn och mörker på en enslig, gropig och oskyltad skogsväg? Utslängd av flickvän eller nåt?

Nu får ni titta på mig,medan ni funderar var polisen kommer in i bilden. 


Det har visat sig att natten efter hade flera personer sett mystiska ting. Och en del saker har stulits ur husvagnar och källare. I ett hus där man låg och sov vaknade man av att någon tog i dörrhandtaget - men när dom tittade fanns ingen där. På någons altan hade någon tydligen suttit och ätit, fanns lite rester och ett par utbrunna värmeljus. Antagligen har konstiga saker hänt under flera nätter.

Kort sagt - en väldig massa saker har hänt, och några har polisanmält. Och nu kom polisen för att höra om vi hört eller sett något. Klart dom kom just till mig och matte, det gör dom ju alltid. Fast att vi haft besök, det visste dom inte.

Matte tyckte så synd om den där blöta, hungriga stackaren som bankade på vår dörr mitt i natten, så det är först nu, när vi har har talat med polisen, som vi nog trots allt måste inse att ett samband förmodligen finns. Så vi berättade om besöket. Hans frisyr var lite speciell, och matte skymtade en tatuering. Polisen sa att jag och matte var viktiga! Klart vi är, åtminstone jag är alltid viktig.

Och jag är ju ganska van att hjälpa poliser. Men när det gäller att vittna i rätten - då har dom hittills nöjt sig med matte. Hrm...

Lugnt och fridfullt här i skogen? Ja, i alla fall för det mesta. :) HÄR en länk till det mest dramatiska.

28 kommentarer:

 1. Tur att du finns - annars hade nog din matte inte vågat släppa in den unge mannen.
  Påskkram till matte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag KRÄVER att alla som vill ska få komma in! Nästan så att jag försöker få matte att locka in folk från vägen, så att jag får hälsa på dom!! Jag älskar alla besök. :) Så matte skulle bara våga låta bli att öppna... ;) Gäller absolut hela dygnet!!!
   Kasper

   Precis så är det - inte en chans att låtsas inte vara hemma eller nåt. :)
   Matte Berit

   Radera
 2. Vad du är modig! Alltså... själv har jag en skarpvässad yxa innanför ytterdörren! Om jag sedan skulle använda den är en annan fråga. Det har inte hänt något härhemma mer än att någon stackare kört i diket en vinter och ville låna en skyffel.
  Ankan skäller väldigt djupt och imponerande - tack och lov!
  Glad Påsk på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett rätt effektivt vapen (fast det är inte lagligt) nånstans, dock inte i närheten av dörren. Men jag tror man skulle slita det ifrån mig innan jag hann svinga det och kanske slå ihjäl någon. Så det får nog fortsätta att ligga gömt och glömt i en byrålåda.
   Här har hänt massor, under årens lopp. Jag bor så till. Men jag funderar nästan på att skaffa mig en hundattrapp, som komplement till Kasper. Lär ska finnas sådana, som just har ett riktigt imponerande och avskräckande skall. :)
   Glad Påsk!
   Berit E.

   Radera
 3. Det är inte klokt så mycket du och matten får vara med om! Din matte är nog den snällaste som finns som släpper in alla som knackar på. Det var nog bra att hon bjöd på smörgåsar så att han orkade ta sig ifrån området. Såna besök vill man inte ha när ingen är hemma... Kramis och en Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills har det bara rört sig om personer i nöd. På det ena eller andra sättet. Det enda möjligen onödiga (utom förmodligen det här sista) var nog den som rattfull körde i diket i kurvan, på väg ut från området. Men tur att han inte hann ut på vägen - han bodde i området då. Han hittades senare död, i en snödriva utanför sitt eget hus.
   När matte summerar minns hon massor av incidenter och dörrbankningar, även flera sent på kvällar och nätter.
   Det kommer att bli fler, för nu ska bommen hållas låst. Gissa vem som då alla in- eller utlåsta utan nyckel knackar på hos? Vem som bor här permanent, nära bommen, den enda som har ljus i sitt hus...
   GLAD PÅSK till er allihop!
   Kasper (med vidhängande matte)

   Radera
 4. Tufft gjort! men vad hade du för val egentligen, ett fönster är lätt att slå in.
  Nu var killen inte av den våldsamma sorten men det visste du ju inte.

  Här önskar man sig allt en riktig vakthund, Ludde är som Kasper -väldigt glad i folk av alla slag och när som helst.

  Nattlig Grindvakt...uj uj! Enda trösten att det då är folk från området, som du känner. Det har sina mörka sidor att nattmänniska :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm - alla inom området har nycklar, så risken är mycket större att tillfälliga besökare inte fattat att en öppen bom kan vara låst när de ska ut. Rätt vanligt när det gäller t.ex. såna som besöker våra små privata badplatser. Även för kvälls/nattbad och korvgrillning...
   Tror jag måste göra ett nytt inlägg om det här med nycklar, vägbom och boendet i ett fritidshusområde där bara 20 procent av husen används som permanentbostäder. :)
   Berit E

   Radera
 5. Nog händer det mycket för att vara så i skogen. Och så obehagligt med den killen, min matte tänkte nej jisses, inte släppte ni väl in honom. Det hade min matte aldrig vågat. Håll dörrarna låsta om nätterna och hoppas poliserna kommer underfund med detta för visst låter det allt lite konstigt att det hänt saker även hos grannarna.
  Förresten Kasper, inte nog med att du hjälper poliser, du skulle kunna bli en författare också... när det är som mest spännande så får man se en snygg bild på dig innan vi får veta fortsättningen. Snacka om att veta hur man håller spänningen på topp :D
  Härlig påskhelg till er.
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regnar det småspik och det står en dyngsur och hungrig kille utanför, då är det bara att släppa in. :) Ett par gånger tidigare har det vid nattliga besök bokstavligen varit fråga om liv och död.
   Polisen har hittat en ung man, sovande i ett av de tomma husen. De misstänker honom tydligen för fler stölder i ett annat område. Om det är "våran" kille vet vi inte.

   Hehe, så du noterade mitt lilla spänningstrick. Jo, ja, visst, kanske jag skulle kunna försörja mig (och matte och katterna) genom att skriva deckare, riktiga rysare alltså... ;)
   Nosis på dej, och hoppas ni alla får en fin påskhelg!
   Kasper

   Radera
 6. Jag älskar också besök, men inte tror jag att min matte skulle öppna dörren på natten. Hon skulle nog öppna ett fönster och fråga vad personen ville, men släpper in någon okänd det gör hon inte nattetid. Faktiskt knappast på dagtid heller om inte husse är hemma. Matte jobbade en gång i tiden på försäkringsbolag och fick höra alldeles för många otäcka historier om hur folk lurade sig in och stal, så hon säger att hon är lite yrkesskadad.
  Spännande är det i alla fall att läsa om era äventyr!
  Hoppas Ni får en riktigt fin påskhelg utan mystiska besök!
  Puss från Melody

  SvaraRadera
  Svar
  1. De nattliga besök som skett hittills har handlat om liv eller död, och om annan verklig nöd. Utom då förmodligen det här sista.
   Vi vet lite mer nu, irritationen i området är på sina håll riktigt stor. Alla är vaksamma.
   Vi för vår del har lampor tända nattetid, både i ett par fönster och utomhus.
   Vi får nog inga fler besök, i alla fall inte i den här omgången. :)
   Påskpuss tillbaks, Melody!
   Kasper

   Radera
 7. Spännande värre och lite läskigt, tycker vi. Här skulle ingen släppas in nattetid tror jag ganska bestämt. Sen har jag jordens värsta skall, så kanske ingen skulle tordas in hos oss i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt skall är visserligen ihärdigt, men skulle aldrig skrämma en som är hundvan. :D
   Matte funderar allvarligt på en sån där elektronisk vakthund som kan komplettera mig. Men den kanske skulle reagera även på t.ex. katterna, och det vore ju inte bra.
   Kasper

   Radera
 8. Huvaligen, vilka onödigt spännande saker det händer hos er. Nu önskar vi er lugn och fin Glad Påsk!

  BELLA med matte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onödigt spännande är ordet! Exakt. Vi klarar oss utan sånt, men då och då händer förhållandevis dramatiska saker här. Dessemellan och för det allra mesta är det väldigt lugnt och fridfullt. :)
   Fortsatt Glad Påsk önskar vi er.
   Kasper

   Radera
 9. Men oj,oj, oj vad det händer saker där ute i obygden.
  Matte tror att hon skulle ha gjort som din matte och släppt in fast det rör sej så mycket märkligt folk överallt.
  Hoppas att det blir lugnt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte skulle nog inte ha klarat av att INTE släppa in. Som din matte.
   Läget börjar klarna. Fortfarande rör sig någon i området, men matte skulle även nu släppa in. Här handlar tydligen mer om förvirring än om "traditionell" brottslighet. Med tråkiga följder i ett par obebodda hus, men i vårt hus bor vi ju... Med numera en del lampor tända även nattetid.
   Kasper

   Radera
 10. Duktig hund! Obehagligt att veta att han var där för att stjäla eller kolla läget. Men vad läskigt med familjen som miste sitt hus. Vilken tur att de hann ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just hos oss ville han nog inte stjäla något. Bil på uppfarten, det lyste i fönstren och ytterlampan var tänd (matte är världens nattuggla). Han var nog helt enkelt hungrig! I tomma sommarhus finns ju just inget ätbart. Vi vet lite mer nu, ligger förmodligen en del tragik bakom.
   Den icke innebrända familjen - de hade en enorm tur i oturen!!
   Kaspers matte :)

   Radera
 11. Men jisses vad det hänt saker hos er!
  Min matte hade INTE vågat öppna dörren och INTE husse heller :)

  Tassklappar och Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills har alla som knackat på behövt hjälp av något slag. Matte skulle inte våga LÅTA BLI att öppna, säger hon. :)
   Den som vill oss ont, mitt i natten, skulle knappast knacka.
   Så tänker vi. :)
   Kasper

   Radera
 12. Oj vad ni är med om saker. Vilken tur för den stackars förvirrade personen att ni ändå öppnade så han kunde få lite hjälp med att bli hämtad och något i magen, själv hade vi nog varit alldeles för fega för att öppna tyvärr. Tråkigt med tragiska människoöden, det finns verkligen överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man bor så här ute i skogen är det liksom inte läge att vara feg. Knackar någon på, så finns det en orsak. Ibland, som det visat sig, har det bokstavligen handlat om liv eller död.
   Så jag fortsätter allt att öppna. :)
   Men jag önskar ibland att jag hade en "maxiatyr" i stället för den lilla glada skrutt som är min. Nej, absolut "inte i stället för", bara både-och...
   Berit E

   Radera
 13. Berit, skulle man inte kunna flytta den där bommen längre bort från dig. Om obehöriga inte ser något hus är kanske chansen större att de vänder ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bommen blir allt kvar där den är, tillsammans med 70-80 brevlådor, vid infarten till hela området. :)
   Mitt hus syns inte från bommen, det gör däremot ett par andra, men de är inte permanentbebodda.
   Däremot syns mitt hus så fort man går in en liten bit i området, och det syns att det är bebott, bl.a. står ju bilen utanför. Plus en massa annat. Och så lyser det i fönstren på kvällarna och halva nätterna.
   Hittills har det varit väldigt bra, i samband med stora branden livsviktigt, att jag finns här, att huset är upplyst och att jag öppnar direkt. Vill man bryta sig in gör man det antagligen i hus som står tomma. Jag är inte orolig, och tänker allt fortsätta att öppna om någon knackar på. :)
   Berit E

   Radera
 14. Vilket äventyr!
  Jag tänker på en man som bankade på min torpdörr en kväll med riktigt urdåligt väder. Trots 2-3 cm mycket blöt snö hade han kört bra fort med sin rätt lilla bil av sportmodell på en okänd lite kurvig väg. Med sin fästmö bredvid sig, gravid i 8e månaden......
  Ängeln som var i tjänst såg till att de fick björken precis mellan framsätena, men ända in till handbromsen.
  Hoppas den ev förvirrade hos er hittas o får hjälp!
  Jättefina äggbilder ovanför! Gillar din mattes tanke om långfredagen också ;) (Tänk på att den på engelska kallas "good friday"!)
  Nya headern som jag först nu ser har jag inga ord för - underbar!
  PUSS gubben!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En hisklig historia, du berättar. Ibland är änglavakten mer än vanligt uppenbar. En del vaktpass är nog mer krävande andra.

   Framförallt kvinnan var den förvirrade, och hon är tagen om hand. Pojkvännen, som knackade på hos mig har nog också försvunnit från området.
   Roligt att du tycker om äggbilderna. Och headern. :)
   Matte gillar ju att byta bilder och färg och sånt ibland. Men själva stommen behåller hon, åtminstone än så länge. ;)

   Tänk om hon vore lite flitigare med att skriva också. Här ligger nu en massa foton och skräpar till ingen nytta. :(
   Hälsa Assar från mig! Ja, katterna också förstås!
   Själv får du förstås också en försenad påskpuss!
   Kasper

   Radera