onsdag 15 april 2015

I stället för svanar?

Ännu inga sångsvanar i dammarna. Jag spanar och spanar varje gång jag kör förbi. Däremot såg jag några andra fåglar, på långt håll.
Det här som jag tyckte rätt omaka "paret" umgicks både länge och väl. Här har zoomen jobbat! Den brunhövdade är en storskrake har jag lärt mig, men vad är det för and? Gravand?

Och vad är det här för fågel - det är dessvärre inte så många arter jag känner igen... Är det en and, eller kanske en gås? Grågås?


Den lilla knipan känner jag i alla fall igen. Tror jag. :)


Men visst är det sångsvanarna, de där som brukar häcka här varje år, som jag spanar efter. Det är så roligt att följa familjens och ungarnas göranden och låtanden. Alla andra mindre fåglar brukar bara göra kortare gästspel. Aldrig häcka. Så de här stannar nog inte heller.

20 kommentarer:

 1. Spennende å følge fuglelivet i nærheten gjennom sommeren... Mange rare utgaver. Venter spent på flere bilder av små endene som kommer og forhåpentligvis svaneunger også...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också att ett eller annat fågelpar häckar här. Men de enda som brukar göra det är svanarna, och de har inte alls synts till i år. :(
   Berit E

   Radera
 2. Så härliga fågelbilder! Jag tror dock inte att det är en gravand utan en gräsandsmutation - fast vad vet väl jag. Gravanden har i alla fall ett brunt färgfält på kroppen och en jätte"tumör" över näbben. Andra bilden är i allafall en grågåsing!
  Hoppas att dina sångsvanar kommer snart och kommer för att stanna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att åtminstone få grågåsen bekräftad :D
   Men VAR är sångsvanarna... ???
   Berit E

   Radera
 3. Fåglar är inte mitt område och helst ser jag dem på lite avstånd!
  Häromdagen såg jag en svart svan! Nu vet jag inte ens om det finns svarta svanar, men fågeln såg precis ut som en svan och svart var den. Jag måste ha missat några biologilektioner i skolan…
  Fina foton du tagit på änderna, oavsett vilken sort det nu är!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns svarta svanar! Jag har aldrig sett någon i Sverige, men väl på olika ställen utomlands De är väldigt vackra, de också.
   Biologilektioner? Bättre att tro på sina ögons vittnesbörd. :D
   Berit E

   Radera
 4. Ludde vet ju inget om fåglar, men visst är det en vuxen storskrakehane! Kolla själv:
  http://jagareforbundet.se/vilt/vilt-vetande/artpresentation/faglar/storskrake/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, javisst!! Den brunhövdade är ju en hona - borde jag förstått eftersom jag tidigare sett såna med en hoper ungar simmande efter sig! I Yngern. Men här tog jag för givet att det också var en hane...
   Tack, tack, då är mysteriet löst. :)
   Berit E

   Radera
 5. Pelle har helt rätt, visst är det så *dunkar huvvet i väggen*. Vilken lättnad, då är de ju inte det minsta omaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, visst känns det skönt att veta att det inte bara var två ensamma ungkarlar på vift... ;)
   Berit E

   Radera
 6. Vilka roliga fåglar ni har hos er! Här skriker tranorna och ett par gräsänder plaskar i diket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gräsänder ser man ju nästan överallt, men TRANOR tycker vi är väldigt spännande!! :)
   Berit E och Kasper

   Radera
 7. Visst är det härligt med badsäsong igen Kasper.
  Men var håller dina svanar hus? Här passerade sångsvanarna för ganska länge sen och helt plötsligt bor det svanar i min närmaste sjö också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen finns svanarna i själva sjön nånstans och kommer till dammarna för att bygga bo och invänta kläckning. Eller så har de övergett oss. Synd i så fall, efter så många år.
   Japp, det är jättehärligt att det äntligen är baddags. :)
   Kasper

   Radera
 8. Visst är det ändå härligt att det finns så många fina fågelarter här :) Arter kan vi nästintill inga, men titta på dom kan vi länge och väl :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte kan inte heller många arter (inte jag heller förresten...) fast ibland lär hon sig en och annan. Men bara om dom är tillräckligt stora. Dom där små är värre.
   Jag gillar också dom där större, för att dom gillar vatten precis som jag. :)
   Kasper

   Radera
 9. Härliga fågelbilder och gott att arttillhörighet utretts. Sångsvanarna har nog dragit norröver, kanske tog de en annan sträckning i år. Mars är anländarnas tid här.
  I Åpril glesnar skaran och nu har vi bara* en mindre hop stammisar kvar. Mest på Gösjön och ute i Vänerns vikar. Till de sistnämnda är det ganska långt och dessutom numera svårforcerade spångar...det räcker med 1/2 m fallhöjd för att jag ska bli darrig i bena, hehe. Tröstar mig med att över torpet kommer de alla pö om pö seglande, någon gång, då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, dina ben - eller ditt balanssinne - är inte heller vad det e gång var. Jag gillar inte heller fallhöjder. :D
   (Förresten har jag klippt mig - kort!!! Och ångrar mig förfärligt...)
   Jag hoppas fortfarande på att svanarna håller till i vassen nånstans utefter själva sjöns stränder. Och drar sig till dammarna så småningom, när allt grönt växer upp och ger ungarna skydd. Men det får jag nog inte veta förrän framåt sommaren.
   Berit E

   Radera
 10. Äntligen tittar jag in här efter lång bortovaro. Skönjer ett slut på alla mina utryckningar, och elände - men bara skönjer:-) Kom så långt tillbaka som mitten av februari i din blogg, sen orkade jag inte bläddra tillbaka efter en kommentar.

  Förutom allt annat har jag tagit del av såväl Teliastrul som Kaspers böld... stackar'n. Mest oroad var kanske du...? Du har blogg-ångan uppe, ser jag:-) Och massor av härliga bilder. Du måtte ha ett digert arkiv, anar jag:-) Hoppas kunna titta in lite då och då - som förr i tiden (ett halvår sen) samt skriva lite själv också.

  Inget får fart på livsandarna som bebisar, och två nya marsvinstjejer förgyller tillvaron här just nu. För att inte tala om fågellivet i naturen. Nu kommer det, Berit... nu kommer sommarhalvåret...! Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu kommer sommarhalvåret. Underbart.
   Jag hoppas också att din eländesräcka ska ha nått vägs ände.

   Visst finns en hoper bilder i datorn, alldeles för många trots att jag slänger massor. Men ack, så virrvarrigt det är i "arkivet". Borde naturligtvis sortera, flytta, döpa om och framförallt slänga!

   Blogg-ånga har jag knappast, men ibland känns det lite roligt. :)
   Trevligt att se dig på nätet igen! Var bara rädd om dig!
   Berit E

   Radera