söndag 20 oktober 2013

Höst i gröna rummet


Matteria
Sen kväll, rentav natt. Ett par minusgrader ute. Eld i kaminen. Sommarens svala blå-vitrandiga draperier i hallen bytta mot vintervarma i rött. F.d. altandörren mot lilla gröna rummet öppen, den ska inte stängas förrän det blir åtskilligt fler minusgrader ute Dygnet om.

Jag älskar det där lilla rummet, och det gör katterna också. Tursamt nog brukar det ändå finnas en ledig plats för  matte, men var jag tillåts sitta varierar. (Klicka på bilden.)

 
 
De små apelsin- och citronträden blommar, och de doftar. I och för sig ljuvligt, men i kväll var det nästan för mycket av det goda. Thaitéet fick liksom en annan smak.  :D
 
En ljusslinga i en glasvas känns helt rätt. Ledlampor som enligt uppgift ska brinna i ca 10 000 timmar. Jag ska alltså kunna ha dem brinnande dygnet om i något år eller så.
Det ska jag inte ha, men dygnets mörka timmar ska de få lysa.
Ännu en liten slinga i glas syns inte på bilderna.
 
I  övrigt kan konstateras att nu är tomten inte gyllengul längre. Löven har fallit till marken. Bruna. I går blommade fortfarande den här pensén, men idag såg den tämligen bedagad ut.
Tänk att den överlevde rådjurens senaste härjningar, häromnatten. Deras tredje skörd. :) Ni ser de avbitna stjälkarna.
 
En bil på Myse också. I gröna rummet. Han ligger där nu, och han gjorde det tidigare i dag.  Han kommer att fortsätta ligga där tills han framåt 5-6-tiden tycker att det är dags att väcka matte för först lite gos och sedan utsläpp. Vid det laget har jag hunnit sova kanske tre, högst fyra timmar. Ack ja... :D
 

16 kommentarer:

 1. Vilket underbart rum ni har! Vi har ingen värme på i vårt Orangeri på vintern. så det blir inte att fixa så mycket där ute den här årstiden! Men till jul blir det pynt och slingor och med rätt väder så kan det bli en glögg där ute första advent!
  Önskar Er en skön söndag!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två av väggarna är innerväggar, de övriga plus golv och tak är ordentligt isolerade. Tyvärr missade jag med glasdörrarna - de har visserligen dubbelglas, men inte en bruten köldbrygga. Det går ändå ganska lätt att hålla hyfsad temperatur där, med tanke på växterna får det ju inte bli alltför varmt under vintern. I varje fall inte hela dygnet.

   Jag tror att ni kommer fira en riktigt trevlig första advent, delvis i ert fina orangeri. :)
   /Berit E

   Radera
 2. Det är så fantastiskt mysigt där i det rummet :) Förstår att det kan bli ont om plats när alla vill vara där och njuta :D Men man ska ju passa på att sitta där bland allt det härliga gröna och njuta tillsammans. Vår inglasade balkong hade matte velat ha på samma vis men det finns inga uttag där för lampor eller slingor så nu när det blir mörkt så blir det. Visst lyser det upp lite inifrån lägenheten men det ger inte alls samma myskänsla. Ojoj, nu började matte drömma om att kanske göra om där ute på nåt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller ju att på något sätt få ut en sladd. Tursamt nog fanns det ett utomhus el-urtag på altanen tidigare, i den del som nu är inbyggd.
   Nästa alla som hälsar på så här års vill gärna sitta i gröna rummet, men där blir det ju faktiskt lite trångt. I synnerhet om man ska äta mat. Men fika går bra. :)

   Hoppas matten kan drömma fram nåt fint projekt när det gäller balkongen. :)
   /Kasper och Kaspermatten

   Radera
 3. Avundsjuka lär ju höra till dödssynderna.... Men jag erkänner: det där rummer gör mig "grön"! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att jag för tio år sedan "plötsligt" upptäckte att OM jag i detta livet någonsin skulle få ett sånt rum och hinna njuta av det några år, då var det hög tid! Möjligheten till en hyfsat vinterbonad inglasning fanns ju!
   Jag har inte ångrat mig en sekund, trots att det inte var gratis. :)
   (Det finns olika både arter och grader av avundsjuka tror jag, och din grad och art är definitivt ingen dödssynd, hehehe. )
   /Berit E

   Radera
  2. Förstår dig så väl!
   Tänker mig några tända ljus, en STOR kanna thé, kanske en god ljudbok, en stickning, spinnande siameser och snarkande hundar.....
   (Jo, kan nog vara en rätt "god" avundsjuka :) )

   Radera
  3. Med en Myse i huset har de brinnande ljusen blivit färre. Men värneljus i lite högre glas och lyktor fungerar fortarande. :)
   Jag sitter gärna därute och läser. eller lyssnar på musik. :) Och dricker te, naturligtvis.
   Berit E

   Radera
 4. Jag tror att matte och husse gärna tar en kopp kaffe där! Själv föredrar jag nog att ligga bredvid kamin... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beställning mottagen och noterad. :)
   Plats bredvid kaminen är också reserverad. :)
   /Kasper

   Radera
 5. Åh, vilka fantastiska bilder du visar på det underbara rummet! Passar i vilken heminredningsbilaga som helst. Förstår verkligen att trivseln är stor bland husets alla invånare. Lite julstämning blev det nästan också... och snö har ni ju fått såg jag, hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snön är väck - hoppas för säsongen, men så väl är det förstås inte... ;)
   "Gröna rummet" - litet men naggande gott, är vad jag tycker. Kaminen finns nära, i rummet innanför. Så takfläkten får se till att värmen sprids.
   Hösten och vintern är det här lilla rummet en ren och skär guldkant, om man så säger ... :D
   /Berit E

   Radera
 6. Sånt där rum skulle jag o matte också vilja ha att mysa i !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår vi! Fast visst är det lite konstigt - husets minsta och trångaste utrymme - det älskar vi allihop! :D
   Alltid är minst en. oftast två - eller tre - fåtöljer upptagna. :)
   /Myse som just nu är ensam där

   Radera
 7. Gröna rum för gröna människor och är de inte gröna' så kan de bli -människorna alltså :-)
  Mysigt till max utan dyra investeringar går att åstadkomma med lite finurlighet och VÄXTER. Ljusslingan i glasvasen nappar jag på, se upp för gammelgäddan, hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är det förstås växterna som gör´et :D
   Plus möjligheten att hålla en temperatur som gör att både människor, djur och övervintrande växer trivs. Men när utetemperaturen sjunker alltför mycket, ner mot 10 minus eller så, då stängs f.d. altandörren och gröna rummets temperatur får sjunka till högst 10 plus. (Men då måste gullrankan tas in i värmen...)

   Ljusslingor är fina ihop med växter. Jag associerar dem inte alls med jul, åtminstone inte inomhus. :)

   Berit E

   Radera