tisdag 1 oktober 2013

Det sista som överger en...

Matteria
Det sista som överger en är hoppet, sägs det. :) Det tar jag tydligen fasta på, varje år.

Jag tycker så mycket om cyklamen, blommorna är fantastiska, nästan osannolika. Liksom kastar kronbladen bakåt - full fart framåt i flygande fläng. Men naturligtvis resignerat fängslade genom de förutsättningar de fått sig givna.

Jaja, hur som helst - aldrig någonsin har jag lyckats hålla liv i den växten mer än på sin höjd ett par tre veckor. Om de fått för mycket eller för litet vatten har jag aldrig lyckats klura ut.

Jag läser skötselråd och tycker att jag följer dem. Men icke. Varje år säger jag mig själv - efter andra eller tredje cyklamendöden - att NU är det slut. Aldrig mer ska  jag ta en cyklamen i min vård.

Men så står de där i butikerna. Jag brukar inte falla förrän senare på hösten, men titta här...
 
Undrar om jag ska våga plantera om dem i lerkrukor. Nej,  jag vågar inte röra dem...Inte törs jag ge dem ytterkrukor heller, och jag ska bara vattna på fat.  I år kanske det fungerar...
 
Den här rosmarinen var för många år sedan en sådan där liten planta som står bland andra färska kryddor i en helt vanlig butik. Den höll på att dö förra vintern, men halva klarade sig och har återhämtat sig rätt bra i år. Rosmarin är en så härlig krydda.
 
 
 
Och nu - till min optimistiska sida - det här är en liten myntaplanta (som jag nästan vattnat ihjäl där den stod ett par dagar på köksbänken. .I dag hamnade den i kruka. Månne den kan krya på sig, växa till och producera nya myntablad.
 Det var ju det där med hoppet...

23 kommentarer:

 1. Min matte lyckas heller ALDRIG med Cyklamen !
  Hon har gett upp hoppet om sådana för länge sen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min matte har också gett upp hoppet för länge sen! Men lik förbaskat...
   :D

   Radera
 2. Ja, visst är de vackra dom där cyklamen-plantorna. Men min matte låter dom stå där i affären, hon kan ju titta på dom mest hela dagarna om hon vill, men hem kommer dom inte. Dom kräver ju lite omtanke, varken för varmt eller för kallt, inte ovanför varma element, inte stå i drag. Vattna på fat med svalt vatten, inte kallt. När gamla blommor ska plockas bort är det bra att riktigt rycka loss den vissna blomman tillsammans med stjälken eftersom cyklamen är en knölväxt och då minskar du risken för knölen att ruttna. Vilka krav va? Ja, jag tycker det låter klokt att matte lämnar dom i affären för hur skulle hon annars ha tid att ta hand om mig? Hihi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag för min del tycker din matte är klok som nöjer sig med att ha dom där cyklamen omkring sig på dagarna! Min matte är som en istadig åsna (förlåt alla åsnor) ibland.
   NÅN gång ska hon väl få någon att leva åtminstone till advent eller nåt. Hoppas hon.
   Får se hur länge det dröjer den här gången, innan hela plantan slaknar och gulnar och bara hänger där.
   Men då får hon kanske lite mer tid för mig igen, hehehe.

   Radera
 3. Jag köper cyklamen och ställer dem ute på trappan och är det risk för frost får de komma in i hallen under natten! De brukar må riktigt bra ute! Jag tror att de vill ha det svalt! Inne brukar jag inte ha någon större framgång med dem! Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker inte ta in dem, de ska få stå i gröna rummet där det ändå är eller åtminstone blir förhållandevis svalt.
   Det funkar nog inte det här året heller, men jag kan inte låta bli att försöka. Likadant vartenda år, fattar faktiskt inte varför. :)
   /Berit E

   Radera
 4. Här är det cyklamenfritt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar inte varför inte jag kan vara lika klok! Nåt med generna kanske?
   /Berit E

   Radera
 5. Man tar reda på hela sprängtickan. styckar bara sönder den i mindre bitar. Vi kan ta med en del på tisdag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltihop? Både det svarta, det där som ser ut som ved och det gula? Vore väldigt spännande att få se en bit !:)
   Kanske att jag trots allt också kan hitta någon på riktigt, och inte bara en vril. :))
   /Berit E

   Radera
  2. Japp alltihop tar man reda på och allt är lika nyttigt. Ser till att matte tar med till er

   Radera
  3. Då blir matte jätteglad! :)
   /Kasper

   Radera
 6. Jag fick tips för ett antal år sedan att ge isbitar (i ytterkruka) o vatten som stått i kyl. Cyklamen är ju vårblomma (sett blommande ihop med påskliljor i London t.ex) så jag tyckte det lät rimligt. Och faktiskt har mina hållt liiiite längre i alla fall:) Är en favorit här, fast jag tycker de ska komma i nov/dec...
  (JAPP! Verkar vara tillbaka! Inga "hej" ropas riktigt, men Linnéa med småhundarna, bl.a. Spor och Cruella, har skickat hit en laptop!!!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett blommande cyklamen utomhus, i ett gråkallt London, första veckan i advent. Massor, vid en trappa som ledde ner till en lägenhet i typ "nedre bottenplan".
   Jag ska göra vad jag kan, som sagt, i år så kanske jag klarar den, hehehe...
   /Berit E

   Radera
  2. Skickade iväg svaret för snabbt - vill ju verkligen säga dels att jag hoppas allt ska funka nu, del att jag tycker det är fantastiskt fint gjort av Cruella och Spots matte att skicka dig en dator!!
   Hoppas att du nu kan ställa bort alla de där andra du har! Till förmån för en liten smidig laptop.
   /Berit E

   Radera
 7. Håller tummarna för dina cyklamen. Fantastiskt vackra växter. Man ska aldrig ge upp... övning ger färdighet. Någon gång lyckas det, vet du...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så tänker och hoppas jag också. Någon gång SKA jag lyckas! Har förresten flyttat på dem idag, när solen skiner blir det alldeles för varmt där i glasrummet.
   Nu står de i ett svalt norrfönster.
   /Berit E

   Radera
 8. Jag har 2 st Cyklamen utomhus i krukor som förhoppingsfullt kommer att blomma i vinter igen. Blev så paff när de plötsligt blommade, hade liksom glömt dem, anrtagligen för jag har heller aldrig lyckats behålla dem for. Hmm har nog evt. en till i en hängampel, ska kolla det i morgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Londonklimatet tycks vara som gjort för cyklamen, :D Jag minns hur fascinerad jag var över att se dem stå där ute i blöta och kyla och må hur bra som helst, Medan mina egna bara dog.
   Hoppas att alla dina inte bara överlevt utan också blommar snällt och vackert!
   /Berit E

   Radera
 9. Ser att min data har börjat skriva på Swenglish igen. grrrrrrrrrrrrr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får ju faktiskt till både å, ä och ö. :)

   Radera
 10. Klarar inte heller cyklamen, denna förtjusande blomma gäckar också mig så nu är det slut emellan oss;-)
  Min Rosmarin ser torr och vissen ut, ska jag plantera om den i god jord och ställa den i köksfönstret -har den någon chans tror du? Bästa kryddan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle skära bort det vissna, och se om det bryter nya skott.
   Alltför god jord ska en rosmarin nog inte ha, den växer ju vild i rätt torr och stenig mark. Men i klimat med hög luftfuktighet, om jag förstått saken rätt. Det är så jag sett den, i Spanien. Så visst behöver den vatten. :)
   Jag lyckade aldrig klara rosmarin inomhus, i vanligt fönster. Men en trivs i gröna rummet, där den står på golvet så att den har det rätt svalt på vintern.
   Att halva dog beror på att jag helt enkelt glömde vattna den förra vintern.
   Rosmarin är en härlig krydda, jag använder den flitigt.
   (Än lever mina cyklamen gott, första vecken har de iaf klarat...)

   Radera