söndag 7 juli 2013

Storkrasch!

Stackars matten, hon har suttit vid datorn nu i nästan två dygn. Den nya, snabba och trevliga. Nu sitter hon vid den gamla tröga. Men tur att i alla fall den fungerar. Någorlunda.

Ett skitprogram, som hon inte fattar hur det hamnat där, tog över. Förmodligen har hon väl i hastigheten råkat klicka fel någonstans.

Hon har inte öppnat e-postbilagor, överhuvudtaget inte e-post från "främmande". Inte laddat ner något program - inte förrän skadan redan var skedd, då tog hon ner det antivirusprogram som alltid fungerat i gamla datorn. Antagligen kapades det också, och när matte försökte få hjälp i ett Microsoft-forum med att få bort det - då hängde sig allt, och sedan slutade precis allt att fungera.
Hon törs nästan inte ens skriva namnet här heller - för dom kanske söker efter sig själva...

Risken är förstås överhängande att massor av material går helt förlorat, fast det uppdraget hon tagit på sig, det klarar sig någorlunda. DÄR har hon minsann vidtagit åtgärder med åtminstone det viktigaste.

Som om inte min blogg är det viktigaste av allt!!!

Men nu ska hon i alla fall sätta igång och byta lösenord illa kvickt, på allt som kan nås från den här datorn. Dvs det mesta. Och så måste hon installera Mozilla Thunderbird här också...

Hur hon ska gå vidare nu har hon ingen aning om. Numera får man ju ingen programskiva för ominstallering av operativsystemet. Det blir väl att försöka nå olika supporter i morgon. Det värsta är förstås att alla installerade program också försvinner - de där som krävde timmars support för att tillåtas installeras... 

Kanske datorn redan är mogen för skroten...

Men nu SKA matte i alla fall slita sig från datorn, det har jag bestämt. Det här är vad JAG drömmer om, och nu är det min tur att bestämma!! Gamla bilder, naturligtvis, för det är bara dom som finns i den här datorn.
Förra året vid den här tiden tog matte den här fina bilden, som jag förstås visade redan då. :)Det fanns blåbär också, men i år finns det inte ett enda blåbär i den här skogen. Blommorna frös nog. Självklart plockade jag mina blåbär själv!
Och som jag badade...


... och rullade!


Äsch, det är klart att jag både badar och rullar i år också, men matte är riktigt dålig med kameran. Men nu ska jag i alla fall ut i skogen, och kanske att det blir nån nytagen bild då. Fast matte känner sig deppig, för en kraschad dator och ingen "guru" tillgänglig, det är inte skojigt, Dessutom en ny situation för henne. Varför ska alla försvinna på en gång, undrar hon, men tror att hon kanske, kanske är på väg att hitta en ny. :)

PS. Tror förresten att matte tog ut en del av sin frustration på min pälsvård idag. Sånt är inte rättvist!! (Fast jag fick en skiva oxlever...)
Nu ger jag mig i alla fall ut i naturen, sent omsider.

8 kommentarer:

 1. Men fyjam så tråkigt med en kraschad dator :(
  Tur i oturen att er matte har den gamla datorn kvar så att hon i alla fall kan byta en massa lösenord :)
  Hoppas att ni kan få hjälp med att laga datorn imorgon !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se om matte orkar ta en dust med supporter i morgon, eventuellt hitta nåt ställe att lämna in datorn på. I natt gick hon och lade sig vid 2-tiden, och hon som brukar sova halva förmiddagen satt vid datorn igen före 6 i morse!
   Och hon har inte sovit middag.
   Kanske hon tar en dags paus med datorstrulet - datorn lär inte springa sin väg...
   Nu pågår lösenordsbyte för fullt.

   Radera
 2. Nej fy för sådana hemska datorproblem, tur verkar vara att din matte själv kan en hel del om datorer i alla fall.
  Wow vilken bild, den översta, med molnen som reflekteras i vattnet. Helt underbart bra. Nu blev jag ju också sugen på blåbär men matte säger att det kommer ta ett tag till innan vi kan gå ut i skogen och plocka några bär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, matten kan inte så mycket om datorer, inte när dom strular! Nu säger skärmen bara "Välkommen" och "vänta". Ibland lyckas hon trycka på något och får ett svar - filen/programmet kan inte nås, finns kanske på en annan enhet... Och efter det svartnar allt igen.
   Det enda som fungerar är skärmsläckaren...
   Hos mig är blåbären oftast mogna - där dom finns. Sägs det.

   Radera
 3. Stackars dig Kasper! Det är inte roligt om matten sliter extra hårt i pälsen för att nya datorn bär sig åt! Möjligen kan oxlevern lindra din frustration lite och matten kanske blir lite lugnare när hon fått avreagera sig lite. Det är i alla fall bra att hon inte gjort sig av med den gamla datorn så att vi får veta hur i har det. Nu håller vi tummar och tassar här hemma för att matten ska lyckas få bort det virusprogram som ställt till det... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortfarande håller matte på att byta lösenord, när hon är inomhus. Även gamla datorn strulade, den gör det ibland, det var därför matte skaffade en ny...
   Men snart kanske hon tar sig samman och ringer supporten för den nya. Datorns support, för Microsoft verkar totalt omöjligt att nå!
   Men i övrigt har vi det bra. :D Solen skiner och det är lagom varmt.
   Fast matte ÄR bekymrad, det är hon faktiskt.

   Radera
 4. Åh vad trist med datorstrul :( Hoppas att det som är viktigt går att rädda så ni inte blir av med något...

  Tack för dom fina orden i bloggen, vi börjar så smått vänja oss att inte ha Anton hos hos länge men vi är påverkade både två och fyrbenta.

  Förövrigt så är den första badbilden bara så vacker, har ju sett den förut men den tål att ses om många gånger, underbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet9 juli 2013 00:06

   Har i alla fall lyckats rädda allt jag själv lagt in. Men all programvara, både från CD och nedladdad, måste läggas in igen. Kringutrustning måste installeras, drivrutiner laddas ner... Usch!

   ------------
   Man vänjer sig ju så småningom med att vara en familjemedlem mindre, men visst påverkar det. Under lång tid.
   Jag kan tyvärr inte kommentera just nu hos dig, din blogg ser konstig ut och inte heller fungerar det bra här hos mig. Min gamla dator är synnerligen opålitlig - men jag hoppas allt ordnar sig snart.

   Radera