tisdag 14 november 2017

Första snön och filosoferande grodor

Kasperia, Katteria, Matteria
Nu händer det ... helt okej tycker jag, Kasper. Fy tusan tycker matten och katterna. Ovanligt ense är de. Kan ni förresten se mig på bilden?

Lite lättare på de här bilderna, men nu har min osynliga tid tydligen startat.

Som ni ser har det SNÖAT idag. Säsongens första snö.

I "glasrummet" har växterna fått extra cellplastisolering under rötterna, och även fläktelementet hjälper dem att inte frysa ihjäl. Fyra fundersamma grodor bor också därute.
Två prinsar filosoferar vid lilla eukalyptusträdets smala stam (dom är ju nästan en följetong på mattens bloggar). De försöker nog komma underfund med livets mening.

De två på golvet har mer handfasta problem att hantera. Hur klarar man bäst sina svårigheter? Hur hanterar man bördor bäst? Försöker bära bort dem på ryggen, eller skjuta dem ifrån sig undan för undan.


Vad som verkar övermäktigt för en groda är det kanske inte för såna som vi? Tänk så mycket det finns att fundera över. Så många frågor som kräver kloka svar. Vet inte, Myse, om du och jag kan lösa världsproblemen, men antagligen skulle vi klara det bättre än de flesta som nu åker världen runt och vill bestämma över alla.  Gott att ha en kompis att samtala med.

Här hemma till exempel, så tror matte att det är hon som bestämmer - men det gör hon inte alls, möjligen lite marginellt så där. Det är VI som bestämmer, och så förstås Filip. Han är nästan som en diktator ibland.

Just nu bestämmer vi att det är matdags. För Kasper, vi katter har ju ständig tillgång...  Matte lyder, går och fixar Kaspers mat, Filip gastar om att han vill se när matten fyller mer vatten i vår redan bräddfulla vattenskål, så hej då, vi ses nog snart igen. :)

12 kommentarer:

 1. Jeg er skikkelig misunnelig på disse froskene dine, spørs om jeg må kjøpe meg noen slike til sommeren for å pynte opp litt i hagen. Her har det også snødd i dag og vi koser oss foran vedovnen isteden for på langtur i kveld.

  SvaraRadera
 2. Grodorna är trevliga att ha, kanske köper jag ännu några om jag tycker de är fina och har något att berätta eller fråga. :)

  SvaraRadera
 3. Egentligen tycker jag inte så mycket om trädgårdsfigurer, men dessa grodorna är väldig trevliga och personliga! Förresten tycker jag om gäss också och så harar och liknande, jo, det går visst an ändå! Men gränsen drar jag vid tomtar, tror jag. Kanske. 😝

  Ja, nu får du allt färga Kasperfällen! 😜

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga tomtar för mig heller. :) Grodorna skulle helt försvinna i min rabattlösa och vildvuxna "trädgård" Men bland växtligheten på altanen och så här års gröna rummet platsar de. Men de blir nog inte fler, för mina grodor ska ha ATTITYD, som man numera ju säger. Det har de här. :D

   Radera
 4. Läskigt med eran snö. Här har vi klarat oss men den hänger i luften. Det är nog praktiskt att bli osynlig ibland om man ska ut på egen tass. Fint att matten sköter om skogen i gröna rummet och alla grodorna. Dom ska väl gå i ide nu... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte kollade just prognosen och ser att minusgraderna blir fler och fler i veckan som kommer. Och då blir regn ju till snö... det regnar just nu hos mig. Matte bävar, men hon förlitar sig dels på Matte, dels på bilens klor. Men huga huga...
   Vi hoppas förstås på att både grodor och växter överlever vintern där i det blå...

   Radera
 5. Såg att Norbergianblue också fått snö. Vilket inte är så konstigt för Norberg är ett kallhål. Gissar att snön försvann igår kväll och natt. Ha det bra bland grodor och andra husdjur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, snön har regnat bort men endera dan lär den återkomma med råge, enligt SMHI.
   Och endera veckan förvandlas nog hela landet till ett enda stort kallhål. Isch!!!

   Radera
 6. Kanske älskar vi att omge oss med grodor för att de i naturen är en indikator -där grodor trivs är det ganska okej. Tycker att både grodor och paddor har minskat här men det kan bero på att deras slingrande reglerare; snok och huggorm har ökat. Vi unnar dem alla livsrum och rör oss aktsamt i våra gröna rum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt så att jag inte alls är särskilt förtjust i levande grodor och paddor, men naturligtvis är de välkomna att bo på min tomt, även i levande form. :) Men ta i dem vill jag inte. Du har rätt i att de tycks vara färre nu än för några år sedan. Men några ser jag varje år. En brukar bo under altangolvet. Några som däremot definitivt och drastiskt har minskat är kopparödlorna. Förr fanns massor på tomten, men i somras såg jag inte en enda, vad jag kan minnas.
   Berit E

   Radera
 7. Snöeländet trillade ner här också. Men nu har det haft den goda smaken att försvinna igen. Fast de som kan och vet säjer att vi behöver en snörik vinter för att få ordning på grundvattnet. Enligt matte kan det falla som regn i stället.
  Matte har lagt ner gamla hemsidan, var bara en massa strul med den. Vi har en ny sen ett par dagar (under uppbyggnad) www.svamphundar.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu finns den nya hemsidan bland "LÄNKAR". Även här försvann snön, och det känns bra.

   Radera