måndag 6 november 2017

Det mörknar

Nu faller höstmörkret tungt. Lika bra att låta det synas även på bloggen. Alltså - ny header. Cirka fem minuter mindre dagsljus varje dag, i våra trakter. Över en halvtimme i veckan! Tidigare i höst försvann dagsljuset ännu snabbare minns matten. Visserligen vänder det om några veckor, men det känns som en evighet dit. Trots att dagarna normalt bara rusar.

Här två av mattens beroenden - ingefära och vattenmelon, visserligen melon i miniformat, men  god ändå.

Ingefära, äpplen och citroner ska bli marmelad. Senaste beroendet, ;)
Äpplen som Royal Gala och Granny Smit kostade 16.90 per kilo, de ekologiska som jag köpte exakt det dubbla. Men vet ni vad - de doftade. En underbar doft som spred sig över nästan hela fruktavdelningen. Jag sniffade och kollade vilka äpplen som spred den.

I gröna/blå rummet funderar grodprinsarna vidare över tillvarons mysterier. T.ex. över varför det läggs miljoners miljarder på att utforska Mars medan människor svälter och förgiftas ihjäl här på Tellus. Kanske också vad någon människa ska göra med de där viktiga ytterligare 10 miljonerna man tycker sig behöva när man redan har sparade 1 890. Bara som exempel.


Här är en till som undrar. Oh, dessa ögon ... Jag älskar dem och hela den de finns hos.

Filip ögon lyckas jag inte fånga på bild, men i verkligheten är de rätt förtrollande, de också.

Tänk, nu finns här bara tre fyrfotingar. Jag och som jag tror även Kasper önskar nog att katterna fortfarande vore fler än två. Petrus och Maxi - ni fattas oss.
Här är de som finns kvar. Filip i mathyllan, Myse vid lilla klöspelaren och Kasper på väg nånstans.  Rätt vanliga positioner för dem alla tre. Som synes bjöd dagen faktiskt på en solglimt. :)

Och nu ska här tändas i kaminen, jag blev visst så absorberad av att åstadkomma ny blogglayout att jag glömde underhålla elden.

8 kommentarer:

 1. he he du er som meg. Litt oppslukt i det en driver med og alt annet bare dunster bort. Merker ikke at det er slukket i ovnen før det har gått en stund. Riktig koselig og skikkelig høst ble det her nå.

  SvaraRadera
 2. HJa. det började kännas lite kyligt... Men nu sprids den goda värmen igen. :)

  SvaraRadera
 3. Visst passar den mörka höstheadern bra nu! Det där att det vänder om ett par veckor värmde sa hussen. Jag bryr mig inte så mycket för. Nosen jobbar bra även i mörker, och nu doftar flickorna härikring riktigt gott... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt mörker är inte samma som ditt, åtminstone säger matte det. Fast då tänker hon mer på ögon än nos. :) Eftersom här varken finns vägbelysning eller fastboende inom synhåll så omges vi just nu av totalt och kompakt mörker en stor del av dygnet. Fast just nu skiner solen och vi ska gå en sväng i skogen. Doftande flickor - hoppas du inte låter som min kompis Dingo nu när Elsa doftar. Han tjuter och ylar så att man kan bli rädd! Och jag fattar ju inte riktigt varför...
   Kasper

   Radera
 4. Fin header även om jag annars inte är så mycket för höstmörker och annat... som sagt tur att det vänder framöver! Är lite segt den mörkaste årstiden, jag jobbar ju en del natt så vissa dagar ser jag knappt ljuset då jag sover när andra är vakna.

  Måste säga att dina "beroenden" låter ganska trivsamma... Angående äpplen håller jag med dig, tycker det är en av dom frukter som verkligen vinner på att köpas ekologiska, stor skillnad på både doft och konsistens, framförallt om man vill äta med skalet på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höstmörker är verkligen ingen höjdare, jag skulle gärna gå i ide och vakna av ljus och vårsol. Men när nu inte det går, så...
   Det mesta som går att köpa ekologiskt köper jag just ekologiskt, tog ställning för många, många år sedan även om jag inte är fanatiker. Det är nog framförallt därför jag uppskattar "mitt" Stora Coop så mycket, för där satsar man verklgien. Ofta även med förhållandevis låga priser på just ekologiskt, även om så inte var fallet med de här äpplena. :)
   Berit E

   Radera
 5. Kul att se grodorna i finfin form, ja även de andra också förstås. vi har haft många soliga dagar som vi försöker hinna med att ta vara på, de är ju så korta nu. I Kiruna skulle man inte vilja bo av den anledningen trots att fint sparkföre lockar. Sen luftvärmepumpen kom i huset tänds brasan bara på kvällen, särskilt uppskattad då, nästan som ett sällskap :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, grodorna lever och mår bra. Nu har de flyttat in under tak. Jag skulle inte heller vilja bo i Kiruna. Så bra att luftvärmepumpen fungerar, måste ju göra livet enklare. :)
   Berit E

   Radera