måndag 11 juli 2016

Golvbekymmer m.m.

Stackars mitt Gröna Rum!  På ett par ställen sviktar golvet. Håhåjaja... Övervägde att liksom blunda och bara låtsas som om det regnade...  När jag väl öppnade ögonen visade det sig att isoleringsfibern dröp av vatten och att skivan under "korkmattan" murknat närmast altanen...

Nästa steg blir att kolla nästa haveri - vid glaspartiets andra andra väggfäste. Tror det är än värre där. Endera dan så... Sen dags att åtgärda, på det ena eller andra sättet.

Sent i går kväll hämtade jag för övrigt hem ett gäng leopardsniglar, hoppas de visar sig bli goda medhjälpare i kampen mot mördarsniglarna. Tidigare vistades de i en fin trädgård i Södertälje.

Den här stackaren hade däremot valt att självdö (?) några meter från min förstubro. Ett par småttingar levde, hoppas de får fortsätta så.

16 kommentarer:

 1. Hm? Man kanske kan döpa om det till blå rummet och ha det som en liten damm? Näe, klart att det ska fortsätta och vara ett grönt rum. Hoppas det går att byta ut det murkna mot fräschare virke utan att riva för mycket. Husse hittade också en leopardsnigel på promenaden i förrgår. Den bor nu utanför vedboden där vi såg två stycken förra året. Guld värt tycker mina människor... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stört- och åskregn för ett par timmar sedan (drygt 10 mm på några få minuter) som slog rakt mot inglasningen visar att det är den det är fel på. Läcker in som tusan, nedtill, jag svampade upp nästan ett par liter!!
   Funderar på att ta bort bottenpplasten, fixa delvis nya reglar och täcka alltsammans med trall! Lösa. Och definitivt ingen gullfiberisolering, den beter sig ju som en svamp. Finns kanske nåt annat, frigolit kanske, som kan läggas dit under värsta vintermånaderna.
   Men första ska här förstås rivas ut. Inte så kul, faktiskt, men jag tror det kunde vara mycket värre.

   Radera
 2. Frigolit eller motsvarande hård isolering blir nog bäst. Det bästa är nog att få dit den redan från början och att se till att vattnet tar en annan väg och framför allt leds bort från huset. Trall är ju lite väl luftigt på vintern men som nödlösning kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Endera dan tar jag itu med det här på allvar. Men en sak vet jag - den där tjocka byggplasten som ligger som bottenisolering, den ska bort så att vatten kan rinna ner i den sand jag vet finns under. Tursamt nog är det ju inte intill själva huset det läcker. Det blir nog bra, efter en del jobb. Fast tomatplantorna står i vägen! :)
   Berit E

   Radera
  2. Du får väl vänta till efter skörden då. Tomater gillar ju mycket vatten...

   Radera
  3. Svårare än jag trodde - och blötare!! Och där bor dessutom minst en kopparorm. En grå, läste att såna finns. Att bryta upp golvet - hittills har jag lyckats med ett par kvadratdecimeter eller så. Men nu står fläkten i alla fall på botten och fläktar. Jag har fiskat fram massor av sur gullfiber. En sopsäck är fullproppad, har börjat på nästa. Ska försöka ta nya tag i morgon.

   Radera
 3. Aj, då. Ingen rolig upptäckt men i slutänden blir det nog väldigt mycket bättre än innan (innan det murknade menar jag). Alltid är det ju något med hus, stort eller litet och det är bara att beta av en sak i taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har det hunnit "normalregna" också, och då läckte inget vatten in. Tror jag.
   Rivningsjobbet påbörjar jag om ett par dar. Sen får jag se vad jag kan göra själv - förhoppningsvis allt som blir nödvändigt. - Lite spännande, faktiskt. :)
   Berit E

   Radera
 4. Godt det ble oppdaget så ikke alle amfibiene flyttet inn i det grønne rommet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant. :) Gott också att jag inte ser spår av mögel.

   Radera
 5. Men hua! Lycka till med vattenbortdrivandet! Leopardsniglar i kampen mot mördardito... Måste kolla upp hur stora och hungriga dom är :0 ! (Har bara hört talas om häcksax och elda i hög och andra mer handgripliga metoder)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser leoparderna som medhjälpare i kampen. Tillsammans kanske vi lyckas få någorlunda bukt med mördarna, åtminstone så småningom.
   Gröna Rummet ja - har inte börjat på allvar än...

   Radera
 6. Googlade lite på leopardsnigel. Upp till 20 cm långa och könsmogna vid 2 år till skillnad från mördarsnigelns 4 månader (och därför så snabbökande). Käkar mördarsniglar med bravur och håller till i komposten! Alltid roligt att lära sig något nytt! Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var ute och kollade både i går kväll och i morse, men leoparderna håller sig dolda. Gör inget bara de finns och "gör sitt jobb". Däremot såg jag några mördare.

   (Jag länkar faktiskt i inlägget, men det kanske inte framgår så tydligt.)

   Radera
 7. Eländes elände sånt där. Här har vi inte lika mycket elände men matte har fått för sig att tapetsera, fast det inte finns något hon ogillar mer. Nu står hon där och muttrar och svär över väggarna där gammal tapet vill lossna i stora sjok och spackla, fy sjutton säger hon. Ja, varför ens börja när man bara kan vara ute och egentligen gräsrulla :)
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min matte säger att hon nog måste försöka få igång sin kedjesåg - nånstans ska finnas en ny kedja... HJÄLP, jag skulle vilja flytta till dig och lugn tapetsering... :D
   Kasper

   Radera