lördag 21 mars 2015

Nostalgi

Veckans fototrisstema är Nostalgi. Kära nån, jag som har en mapp för sånt. Men jag tänkte lämna arkivet därhän, den här gången. Svårt, för i grunden väcker ju varenda bild nån sorts minnen, en del mer nynostalgiska, en del äldre. :)

Finns en hel del grejer här hemma, som väcker nostalgiska minnen. Bland annat en gammal sekretär, som fanns i mitt föräldrahem. Den var gammal redan då. :D  

Den gör fortfarande god tjänst, om än inte som skrivplats. En möbel med många minnen. 


Dessutom innehåller den en del minnen. Jag minns när min pappa stolt förevisade något som hette View-master, som visade bilder tredimensionellt. Fanns skivor man kunde köpa till. Bland annat med helt fantastiskt vyer. - Vem kunde då ana att vi bara några decennier senare skulle vara där vi är i dag. 


Här ytterligare något jag sparat. Handstilen på kvittot ser ut att vara min pappas, oerhört vacker var den. Han var för övrigt både höger-och vänsterhänt. Men med vänster hand blev skriften spegelvänd.

Hur andra tolkar veckans nostalgitema ser ni här


____________________________________________


Om någon undrar, så ser sekretären ut så här i vardagslag. Faktum är att även det som står ovanpå är minnen från barndomen. Tavlan också. De här sakerna hör ihop, även om jag till vardags inte direkt upplever dem nostalgiskt, de bara finns där. :) Och alla lådor är sprängfyllda... 

62 kommentarer:

 1. Så vackert hem du har - det lilla du visar :-). Fina trissbilder!
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv ser jag ju inte mitt hem som vackert förstås - men som trivsamt och det är ju vackert så... :)
   Jag är hemma i det. :)
   Berit E

   Radera
 2. Vilken underbar sekretär och så fylld av minnen! En sådan där view-master hade våra grannar och jag tyckte det var så spännande att få titta i den. Ja, tänk vad mycket som hänt sedan dess…
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nästan att den där sekretären är min käraste möbel - även om en har viss konkurrens av ett gammalt dalaskåp. :)
   Viewmastern visar verkligen fantastiska bilder, det tycker jag fortfarande. Jag tittade förstås i den, i samband med att jag fotade. :)
   Berit E

   Radera
 3. Sprängfyllda lådor och en View-master är inte illa! Sånt där som hussen gillar. Skönt att Kasper och en av katterna kom med så jag fick nåt att titta på också... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sån tur att matte visade bilder som passade både hussen och dig!
   Den där sista var det förstås jag som fick henne att lägga till, bara för din skull!
   Kasper

   Radera
 4. Oj sekretär, själva ordet är så fin ! view-master o en gammal bok och handstilen : Du har många skatter där !!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lådorna rymmer en hel del. :) Somligt gammalt men också en hel del av nyare datum. Roligt att kolla ibland.
   Berit E

   Radera
 5. Så många vackra gamla ting som väcker minnen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns gott att inte ha enbart nya ting omkring sig. :)
   Berit E

   Radera
 6. ps. jag kom och skriva att kom ihåg nu att ta mera bilder om den där ställe på bergen som äger Kattluddes matte som är från Grekland. Så vacker ställe. Det är roligt att se om det blir mera växter där på sommaren, mera grönska. Jag har bara en fråga : hur slipper man dit om man blir sjuk eller gammal så att det är svårt att gå ??? Finns det en annan väg tid så att man behöver inte klätra dit ???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon behöver inte klättra för att komma in i huset, det ligger nedanför berget. Även den delen av tomten sluttar förstås en del, liksom bilvägen dit.
   Men för att verkligen utnyttja tomten, då krävs rejäl klättring i trappor.
   Det är klart att det finns en trappa inomhus också, bästa ingången är via källarplanet, som innehåller bl.a. gillestuga, toa, badrum och tvättstuga. :) Det är ganska litet hus, precis som mitt.

   Man kör bil ända fram.
   Berit E

   Radera
 7. Nostalgi så vackert med dessa fina saker *tack*
  Kasper verkar gå utan tratt ... hur mår han nu?
  Ha en bra dag/kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett helt igenom modernt hem med enbart nya, trendiga saker har jag aldrig velat ha. Inte ens som mycket ung. :)
   Kasper mår bra, om än med en liten skavank. Du kan kolla i inlägget under det här.
   Ha en fin dag själv! :)
   Berit E

   Radera
 8. Jeg hadde faktisk en sånn view-master da jeg var barn! Min så nok litt mer moderne ut, men vet du- de finnes ennå: Barnebarnet har en sånn! Jeg blir nostalgisk når jeg tenker på hvordan jeg satt og klikket på Disneys 3d-filmer. Et fint minne! Klem. Kari

  SvaraRadera
  Svar
  1. När min fars view-master såg dagens ljus tror jag knappast att där fanns skivor med Disney. :)
   Jag hade ingen aning om att något liknande fortfarande finns! I dessa plattornas och mobilernas tidevarv. :)
   Berit E

   Radera
 9. En så´n sekretär har jag också. Nästan exakt lika, men din verkar lite större. Min köpte jag på blocket för några år sedan så den ger inte mig några nostalgiska minnen.
  Det gör däremot view-mastern. Jag kan både känna och höra hur den lät när nästa bild matades fram. Åh, vad jag skulle vilja ha en så´n nu. Kommer att spana efter en sådan på mina secondhandbesök.
  Och gammal vacker skrivstil... de hade också mina föräldrar.... inte så vanligt förekommande idag. Tyvärr.
  Härligt nostalgisk triss. Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns säkert View-masters att få tag på, Min liksom bara ligger där, i sekretärens gömmor. Tillsammans med del annat från föräldrahemmet.
   Nej, skrivstil verkar vara på väg bort helt och hållet. Men jag har varit med om att "välskrivning" stod på schemat!
   Hos mig finns inga som helst spår kvar av den undervisningen - tyvärr!
   Ha en bra dag!
   Berit E

   Radera
 10. En View-master hade även jag som barn. Underbart på den tiden. Annars försöker jag hålla igen på min nostalgiska ådra. Inte så bra att bara minnas bakåt. Om du frågar mig. Hej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe, fast å andra sidan är det svårt att minnas åt något annat håll. :D
   Men jag fattar förstås vad du menar, och håller med. Leva ska man göra nu, och framåt.
   Men en del nostalgi tillåter jag mig absolut. :)
   Berit E

   Radera
 11. Fin och väl bevarad sekretär. Sådana var ju vanligt förekommande förr. Undrar varför de inte finns med i möbelutbudet så mycket numera. View-master var ju en fantastisk nyhet, förstår att din pappa var stolt över den - vilken uppfinning! Så kul att du sparat kupongerna. Det borde man gjort men de försvann när vi tömde mina föräldrars lägenhet. Synd att man inte tänkte på det då.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sekretärer är väl inte det mest praktiska, när det gäller datorer med tillbehör. :) Men som ren förvaringsmöbel är den utmärkt.
   View-mastern hör till det som följde med sekretären, när den för inte alltför många år sedan blev min. Min mor levde tills hon blev 98 år.
   Berit E

   Radera
 12. Härlig nostalgitriss med rätt färg på bilderna också. Din pappa hade en speciell talang för skrift, ovanlig verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, min pappa kunde till och med skriva med båda händerna samtidigt! Startade i mitten på ett papper, och fyllde ut åt båda håll. :)
   Berit E

   Radera
 13. Nostalgi är jag för egen del mätt på ett tag framöver, med tanke på nedplockandet av barndomshemmet men andras är desto trevligare!
  Har man ens välskrivning i skolan numera?
  Min pappa hade också en mycket vacker handstil, så jämn och ändå så driven. Min är bara det sista...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du, välskrivning förekommer alldeles säkert inte på schemat.

   Du lever ju med en hel del gamla vackra ting omkring dig, såvitt jag förstått. Även om väldigt mycket nödvändigtvis gick till försäljning. :)
   Berit E

   Radera
 14. Hillevi igen22 mars 2015 14:16

  ... och väldigt oläslig, skulle det stå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarar dig här också - min egen handstil har förfulats i takt med datorernas intåg - jag haft dator sedan persondatorernas intåg.
   Det känns faktiskt pinsamt när jag upptäcker att jag skrivit så illa att inte ens jag själv ser vad där står...
   Berit E

   Radera
 15. Åh så vackert det blev med nostalgifotona, ja vacker var den även i färg men här har matte nån extra förkärlek för just svart-vita foton :) och tänk...Kasper är ju svart-vit i både svart-vita foton och i färgfoton :) det är nog bestämt dina katter också :D
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, min matte tycks också gilla svart och vitt. Ofta klär hon sig i det också. Säkert för att matcha mig och katterna. :)
   Du Laika, ska du inte ta och inspirera din matte att också trissa lite? ;)
   Kasper

   Radera
 16. Jag gillar sekretärer, skulle gärna vilja ha en själv. Fint trissat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sekretär är väl en önskan som är helt möjlig att förverkliga. :)
   Berit E

   Radera
 17. Hade också välskrivning i skolan. Skriver inte alls så fint som din far, men kan skriva med båda händerna samtidigt. Spegelvänt med vänstet och rättvänt med höger. :)
  Min finaste nostalgipryl är mormors väl använda stora träsked. Mycket sylt o annat har rörts med den :)
  /ej hundägare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste ju att min far inte var unik när det gällde att skriva så där. Men jag har aldrig mött någon annan med den förmågan. Rätt lustigt - för ett par veckor sedan berättade en person jag känt länge att hon skrev spegelvänt med vänster hand och kunde skriva med båda samtidigt. Och nu berättar du samma sak.
   Ser fantastiskt ut för den som knappt ens kan föra en gaffel rätt till munnen,med vänster hand. :)

   Nu kom jag att tänka på en sak som jag inte minns om jag frågade min pappa - kan man utan vidare läsa spegelvänd skrift också? Det kan man väl?
   Ja har också en favoritträslev - riktigt gammal!!
   Berit E

   Radera
  2. Jag vet faktiskt inte om jag lätt kan läsa spegelvänd text. Har aldrig kollat :). Men tror mig läsa reg.skyltar rätt i backspegeln. Kan skriva spegelvänt med högern också och rättvänt med vänstern. Dock inte samtidigt :-)

   Radera
  3. Kollat att läsa spegelvänt med vanliga tryckbokstäver. När jag fick kläm på bokstävernas annorlunda utseende var det inga problem att läsa. Skriva rättvänt el. spegelvänt med båda händerna samtidigt gick också bra. Dock märkt att jag blivit lite tafattare/klumpigare med vänster hand de senaste åren. När jag tvättar fönster, skrapar is från bilrutor, typ. Borde kanske öva mer med vänster...
   Allt gott!

   Radera
  4. Intressant hjärna du har! :Undrar om min pappa klarade spegelvänt även med höger hand, tror knappast det.
   Undrar faktiskt en sak till - blir handstilen lika, oavsett vilken hand du använder?
   Jag minns att min pappa t.ex. skrev, tecknade och målade med höger hand. Däremot använde han vänster för att hantera verktyg, typ hammare, såg osv.
   Måste vara en viss trygghet att inte vara så totalberoende av högerhanden som tex jag och de flesta andra är.
   I morgon träffar jag den andra personen jag känner, som kan skriva spegelvänt med vänster hand. Hoppas jag kommer ihåg att fråga henne om det andra också! :)
   Allt gott själv!
   (Och så hoppas jag du har fått din nya dator nu, och att du trivs med den!)
   Berit E

   Radera
  5. Handstilen blir finare med höger. Vet inte om övning skulle ge vänster samma flyt. Mycket övning i så fall :) Plockar helst med vänster hand, och delar ut kort. Men verktyg o måla o.dyl. med höger. Min mormor var också en vänsterhandsplockare. Min hjärna ja... inte utan att den varken vet hit eller dit stundom ;-D om än inga problem med höger-vänster.
   Nöjd med min nya dator. Fotat svanar, gäss, tofsvipor och tranor under ett par veckor här. Och en blåsippa :) för drygt en vecka sedan. Roligt!

   Radera
  6. NÅNTING gemensamt har tydligen din och min hjärna, även om min är lite mer liksom låst. :D
   Undrar varför jag ärvt så lite av min fars anlag - han spelade cello, målade tavlor, var kolossalt händig med hammare och spik. Och så hade han, som sagt, en vacker handstil. :)

   Men som bilförare hade han varit usel, det hann jag i alla fall konstatera. :)
   Roligt med din dator. Kanske du någon gång publierar dina foton, vore i så fall roligt att få se dem!
   Berit E

   Radera
  7. Vore verkligen inte fel om man hade fått välja och vraka bland arvsanlagen :) Härligt tjockt hår är det första jag kommer att tänka på att jag skulle valt... Och en del färdigheter också förstås!

   Nja, publicera foton är inte aktuellt - än. Men tror jag har din mejl-adress kvar, så kan skicka några hyfsade.

   Radera
  8. Min pappas hårfärg fick jag faktiskt - rött... men nu är det förstås vitt. :)
   Jag hade väldigt gärna ärvt pappas musiköra, i stället för min mammas.

   Skicka gärna några foton, vore roligt att se. :)
   Berit E

   Radera
  9. Din mejl-adress hade försvunnit med uppdaterng av min mejl.

   Radera
  10. Du finns inte heller kvar. Men min finns om du tittar på "om oss" och klickar på "visa hela min profil".
   beritelisabetsnabelatelia.com.

   Jag glömde förresten att ta upp vänster/högerfrågan idag, med min vän, vi var ju fler i sällskapet. Den här frågan föll helt bort.
   Berit E

   Radera
  11. Då mindes jag din mejladress rätt sånär som på att jag stavade elisabet med h på slutet...
   Det sägs att jag är en tämligen analytisk person, men vet inte om det är direkt kopplat till höger-vänster...

   Radera
 18. Kul bilder, sådan där veiwmaster har jag faktiskt kollat i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha - då måste det finnas fler gamlingar än jag, som har en sån i gömmorna.:D
   Berit E

   Radera
 19. Vi har också en hel drös gamla grejer här hemma, så många så nu ska dom sorteras bort, vi får snart inte plats. Det är för att så många har dött och så har deras grejer hamnat hos oss. Matten ska fixa sånt när hon blir panschis snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min matte har en syster som bor på en gård i Dalarna, med en massa uthus, loge osv osv. Så där har i stort sett allt hamnat, utom det som min matte verkligen ville ha. Och det var inte så väldigt mycket. Men sekretären, absolut.
   Tror du får mycket skoj när det blir dags att gallra hos dej. :)
   Kasper

   Radera
 20. Svar
  1. Jag tycker väldigt mycket om den. :)
   Berit E

   Radera
 21. Passande sepiatoner i din triss. Sekretär och viewmaster är välbekanta grejer, men motboken såg jag aldrig till (mina föräldrar var nykterister). Och tänk vad många skrev vackert förr i tiden. Nu är väl skrivkonsten på väg att försvinna? Vi pekar och sveper och ska vi skriva räcker det att tala in texten så kan vi printa ut vad vi sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måtte bara tekniken stå oss bi ... och inte förändras så snabbt att allt skrivet och pekat och svept blir oläsligt... ;)
   Berit E

   Radera
 22. Vilken cool View Master! Tror inte att jag ser en sådan annat än på bild... :) Fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är fortfarande fascinerande - jag tittade i den när jag skrivit inlägget. För första gången på decennier. :)
   Berit E

   Radera
 23. Din pappas handstil är lika elegant som min pappas.
  Nu för tiden behöver barn inte lära sej handstil; dom
  kan knappast skriva sina namn - tyvärr.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst går något förlorat. Teknik i all ära - vi borde inte tappa bort grunden, basen.
   Skriften blev dessutom extra vacker före kulspetspennans intåg.
   Berit E

   Radera
 24. Åh vad fin sekretär! En sådan ville jag ha när jag var liten. Har nu en och mina döttrar är ljummet intresserade av den. Ingen vill ha den i sitt rum och jag kan inte förstå varför. Och viewmaster! Visste inte att det hette så. Med den kunde man drömma sig bort till en helt annan värld. Fin triss du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade verkligen inte heller velat ha den i mitt rum, när jag växte upp. :)
   Men nu vill jag! Säkert hittar din sekretär sin plats hos någon av döttrarna så småningom. :)
   Berit E

   Radera
 25. En sådan sekretär fanns i mitt barndomshem också, praktiskt möbel och jag gjorde mina läxor vid den. Idag har jag en gammal chiffonjé med klaff och visst är den proppfull. försöker av och till rensa ut men det mesta blir kvar -hvar gang ;-)

  Ser att Kasper hämtat sig bra från alla pärser, härligt inför sommarens kommande fröjder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För Kaspers del är alla restriktioner borta. :) Helt läkt nu, bara att vänta på lite ny päls - spår på tillväxt finns redan. Underbart!
   Jag har också haft en chiffonjé, den köpte jag själv för hundra år sedan men lämnade efter mig vid något uppbrott eller flytt..:
   Sekretären har jag ärvt - och jag håller med. Inte så väldigt mycket försvinner vid dom där rensningsförsöken. ;)
   Berit E

   Radera
 26. Oerhört vacker sekretär! Och viewmastern kommer jag pckså ihåg med alla spännande bilder. Gamla document är alltid roliga med vad de kan berätta! Fin triss. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också gamla dokument, de ger perspektiv på tillvaron. Och så gillar jag min sekretär!
   Trevlig helg själv!
   Berit E

   Radera