måndag 17 november 2014

Färg och svartvitt - frestelse

Frestelse är temat för veckans bild i färg och svartvitt. Finns rätt många frestelser här i livet, men kanske inte riktigt lika många som jag först trodde. Märkligt... :)

Napoleonbakelse är i alla fall en, även om jag ganska sällan faller numera. Det är en utmaning att se den, men den bakelsefrestelsen är redan upptagen. Så då får det bli min just inköpta azalea*.

Jag tycker så mycket om den växten, och varje senhöst faller jag. Kärleken till azalea* är obesvarad, har så varit i många, många år. Men kanske att det vände förra året,

Så jag faller, även i år. Detta är årets variant.

Om den överlever 2-3 veckor får den nog sällskap av en vit.


Azalea* är vacker även svartvit, tycker jag.  (Klickbilder.)

Fler färgrika och svartvita frestelser hittar du här.


*/ Det är ju faktiskt inte en azalea på bilden, det är förstås en cyklamen, som Laikas matte så vänligt påpekade. 
Visste ju jag också, men det slog slint i huvudet när jag skrev, och när jag småningom upptäckte att handen inte skrivit vad huvudet tänkt visste jag inte om jag skulle ändra eller inte, här i inlägget. Några hade ju redan svarat...

Men så väldigt tydlig är ändå inte bilden, en cyklamenblomma är ju mestadels fotograferad liksom från sidan.  Här ser ni hur det såg ut förra året.
Och förlåt för att jag lurade er, men mest lurad tror jag nog att jag själv känner mig, hehehe... 

26 kommentarer:

 1. Mattes azalea brukar också överleva nån vecka om hon får någon. Ingen risk att hon köper någon fast de är fantastiskt vackra... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte fick ju nytt hopp förra året. :)
   Hon har lika svårt att avstå från att i alla fall försöka få den att överleva som hon har att avstå från att köpa tulpaner, när det blir så dags. :)
   Kaspe

   Radera
 2. Azaleor är en riktig frestelse så härs års. När det är grått och trist så är den vacker och är en fin färgklick. Jag gillar också azaleor men ack så svår att få att överleva en längre tid. Vacker bild som absolut ska vara i färg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den mest obegripliga och nyckfulla (!) växt jag vet! :D
   Den har gäckats med mig i decennier - men förra året överlevde den och till och med blommade om. Sen dog den förstås.
   Och jag fortsätter att falla och falla... :)
   Berit E

   Radera
 3. Napoleonbakelserna blir inte långvariga hos oss och tyvärr heller inte azaleorna!
  I morgon har jag namnsdag och hoppas faktiskt på att mannen kommer med en napoleonbakelse!
  Fina foton!
  kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är många som har namnsdag i morgon. :)
   De flesta - liksom jag och min mamma och syster och mina döttrar m.fl. - har det väl som andranamn.
   Så grattis i förskott! Hoppas du får din bakelse. :D
   Berit Elisabet

   Radera
 4. Det finns en del frestande vackra blommor att köpa så här års - svårigheten är just att få dem att överleva. Azalean är vacker både i färg och vit - som på dina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker fortsätta att falla - och så ska jag hoppas och hoppas... ;)
   Berit E

   Radera
 5. Nu vet inte matten vilken bild hon ska gilla bäst :) Den i färg för att hon bara älskar den nyansen eller den i svart-vitt som nästan alltid gör alla bilder mer... mer konstnärliga, mer djupa, mer...ja mer av allt :) Dock måste nog matten fråga...för en azalea är det väl ändå inte på bilden? Det måtte väl ändå vara en cyklamen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihih, säger matte - avslöjad...
   När hon kom på att hon skrivit fel (dvs ett annat namn än det hon tänkte i sitt huvud) så hade redan fler hunnit svara... skulle hon ändra eller skulle hon inte... för fler än din matte kanske också tycker att de borde sett felet ... eller så var de bara artiga eller nåt ... hihihi - nu vet hon inte hur hon ska göra ...
   Heja din matte. Laika! Fast hon är ju förstås proffs... Hihihihi - min virrmatte sitter här och skrattar rätt gott åt sig själv nu.
   Kasper

   Radera
  2. Nog misstänkte vi ändå att matten din menade cyklamen, inte enbart på bilden utan med minne från tidigare inlägg om hur kluriga de faktiskt är att ta hand om och att de är sådana favoriter. ;) Men om vi säger så här, azalean är också mycket vacker och även den lite svårskött så det kvittar lite vilket av dom man väljer, hihi.

   Radera
  3. När det gäller azalea vet matte åtminstone vad hon gör för fel när den inte vill sig. Hon låter den torka ut för mycket, den slokar och knopparna torkar även om växten i övrigt hämtar sig.
   Cyklamen - där lyckas hon nästan aldrig klura ut om de avlider pga för lite eller för mycket vatten. Men det gick bättre förra året, när hon började att alltid bara ge vatten på fat.
   Det blir nog fler cyklamen och även en eller annan azalea här i höst, matte pyntar just inte med nåt annat. :)
   Kasper

   Radera
 6. Matte hittade sådana i bergen runt Athen. Vilda alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste ha varit riktigt vackert! Men så är det ju med våra krukväxter, någonstans växer de vilt. Min matte minns bl.a. hur julstjärnor växte som buskar, näsan ett par meter höga. Jättevackra. :)
   I Spanien.
   Kasper

   Radera
 7. Svar
  1. Javisst. Så inte är det konstigt då att matte är så förtjust i svartvitt. :)
   Kasper och kissarna

   Radera
 8. Det är alltså ingen azalea. Jag trdde det var en variant av något slag jfr de jag sett ;)
  Fallit för den svartvita bilden med svagt rosa ram.
  /ej hundägare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är en cyklamen, men numera konstrar dom ju till så mycket. Det finns t.o.m. fransiga cyklamen...
   Än har jag inte köpt någon azalea, men det kommer, det också. Skam den som ger sig... :D
   Berit E

   Radera
 9. De rödvita "den där" ser så god ut - blir sugen på polkagrisar, jag. Min hand med krukväxter är katastrofal, så det blir en rejäl utmaning med allt jag ska plantera i vår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda krukväxten jag av någon märklig anledning fjäskar för är cyklamen... Ja, möjligen azalea också, ska införskaffa även en sån.
   Annars gäller definitivt att det är de som får anpassa sig. :D
   Pelargoner är toppen. :)
   Berit E

   Radera
 10. Tyckte väl... Azaleadalen i Slottsskogen är mig välbekant och inte. Nåväl, där är det vackert om när den blommar - och jisses så gott det luktar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att det är precis hur vackert och underbart som helst, i en azaleadal!
   En eller ett par små fönstervarianter blir det nog hos mig - och eftersom cyklamen (!) ännu lever får nog den ett på riktigt vitt sällskap. :)
   Berit E

   Radera
 11. Vilken fin färg det var på cyklamen! Jag tycker dom är så vackra men inomhus har jag aldrig fått dom att leva och se fina ut. Utomhus tidig höst brukar gå bättre men efter att jag varit bortrest och husse haft hand om blommorna får jag vara glad om något lever ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det mesta överlevt. :) Min cyklamen har fått ett alldeles gult blad, men i övrigt ser den fräsch ut - än så länge... :D
   Berit E

   Radera
 12. Bryr mig inte så mycket om namnet. Den är ju bara såå vacker. Rosa eller svartvit, fast jag gillar nog färgbilden bäst. Och så ska ju rätt vara rätt, även om namnet är underordnat :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är allt rätt stor skillnad på de där växterna. Och inte ska man väl till exempel kalla en blåklint för prästkrage, hehehe.
   Ett blad har gulnat - så nu gäller det... ;)
   Berit E

   Radera