lördag 14 december 2013

Åtminstone ett livstecken

Svårt att få till det här med bloggandet. Återigen... Delvis beroende på att jag inte är riktigt sams med Laptop Moses. Fast just för ögonblicket är vi kontanta. :)  Så länge det varar, bäst att ta i trä.

Lucia begicks hos Grynet med matte, som ju bor på en egen udde. Att från yttertrappan åt nordväst mötas av den här synen -- det är magiskt!

 Kasper ville självfallet att Grynet skulle påminnas om att han varit där. :)
 
Ska bli spännande att se hur det går att ha henne boende hos oss ett par månader efter nyår.
Den lilla sötnosen vet i alla fall att Kaspermatten brukar ha godis i fickan.
Och att det ofta lönar sig att smöra.
 
"Moses" har alltså en del egenheter. Fungerar inget vidare med säkerhetsuppdateringar, strular alltid. Men efter en del pyssel som jag inte själv genomskådar brukar "han" besluta  sig för att fungera igen.
 
Trevligt är i alla fall att jag numera kan ta med honom överallt i huset. Jag bor ju i någon sorts radioskugga, men efter att ha flyttat upp routern på en hylla kan jag t.ex. se TV var jag vill. Mest vill jag göra det från en fåtölj vid kaminen. :)  
Beträffande mina el- och strålöverkänsliga vänner i Värmland, de som förlorat sin fasta telefon sedan Telia rivit nätet och vägrar dra en extra ledning, så umgås vi bara brevledes. Jag har just beställt några böcker åt dem, via nätet.  
Brev och tidningar är numera deras enda kontakt med omvärlden. Plus att de ibland kommer att få ett eller annat besök. -- Det hela känns helt absurt. Att föreställa sig hur deras liv nu ska fungera  är nästan omöjligt, till och med för mig.
Känns märkligt att jag för egen del sitter här och gläder mig över att nya routern gör min datoranvändning mer flexibel...

Nu ska här i alla fall fixas ännu lite mer inför 3.e advent i morgon. Upptäcker att jag inga hyacinter har! Måste naturligtvis åtgärdas. Vita och blå vill jag ha. Men vackra, vita amaryllisen blommar redan vackert. Och fina stjärnan lyser igen, efter att ha fått ny glödlampa.
 

Nu är det kaffedags, framför kaminen.
Ska barnbarnbarnströjan hinna bli färdig till jul, då gäller det för övrigt att snabba på. Det ska nog gå bra.
Men allra först en liten sväng med Kasper. Myse kom för övrigt just in, dyblöt efter att ha toksprungit hem i regnet. Jag såg honom komma tvärsöver granntomten. Stackars lilla blöta katt. :)
Bilden är från september, men precis likadant ligger Myse just nu.
 

20 kommentarer:

 1. Ja det var verkligen ett vackert ställe den där Grynet bor på och hemma hos er ser det mysigt ut, även utan hyacinter
  En trevlig tredje advent önskar vi er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh ja så vackert! Under årens lopp har vi visat en hel del sommarbilder därifrån.
   Jag bryr mig ju inte så mycket om hyacinter, men om nu matte absolut vill ha såna, så okej för mig... ;)
   Det bästa här hemma just nu är annars kaminen, om det är vi ense, både matte, jag och katterna. :)

   Kasper

   Radera
 2. Huh ja, verkligen stackars lilla Myse. Kan knappt sluta tänka på så hemskt att springa och springa för att komma in när man bara känner hur varje droppe blöter ner ens päls allt mer... Återigen låter den där kaminen helt underbar :) Så roligt Kasper, att få träffa Grynet. Det kommer säkert att gå jättebra med Grynet när hon väl kommer och ska bo ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kom matte att tänka på att för två år sedan var Myse en halvårsgammal kattunge, som inte hade något hem alls. Som aldrig hade haft det. Det skulle dröja ytterligare tre veckor innan han så mirakulöst kom hem till oss och äntligen fick komma inomhus och få ett hem. Lite rädd för mig (Kasper) och med ett otäckt och varigt sår.
   När vi nu tänker efter så tror vi att Myse var lycklig idag, med en matte som kallade på honom och ett eget hem att springa till.
   Tror inte du också det? Egentligen. :)

   Radera
 3. Det går säkert bra för Grynet att bo hos er, men själv skulle jag inte kunna lämna bort mina hundar i flera månader! Jag skulle längta ihjäl mig efter dem. Här har vi också problem med radioskugga och en del dagar är det stört omöjligt att få kontakt, I dag satt jag i badrummet en halvtimme och pratade i mobilen, enda stället jag kom ut på nätet! Tålamodsprövande!
  Önskar dig en fin första adventssöndag!
  Kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grynets matte kommer också att längta förfärligt, och det här kan nog bli svårt även för Grynet. Den "mattigaste" hund jag någonsin träffat. Hon är till och med snäppet värre än Kasper. Tror jag. :)
   Radioskugga - ibland måste jag gå ut på tomten för att kunna skicka ett SMS! Prata i mobilen går i princip aldrig.
   Jag har ett ADSL-modem, så gamla stationära datorn tar emot stabilt över telenätet. Just nu fungerar routern bra inne i huset, det betyder att jag kan "se på teve" på andra ställen än på kontoret. Någon TV-apparat har jag ju inte längre.
   Men fortsätter det som just nu så ska jag inte klaga, tvärtom.
   Ha en fin söndag själv! Trots att det är så mycket nu.

   Berit E

   Radera
 4. Tacksam för de ggr Moses samarbetar:)
  Men det är lite si och så med bloggeriet, och läsandet, här också just nu. Bl.a. p.g.a. julstickning...
  Jag tror att det kommer att gå jättebra med Grynet!
  Och så är jag glad Myse kan krypa ihop så där och torka :)
  Vad jag anser om dina vänners situation vet du..... Även om jag nu inte vet vilka dem är eller så (spelar ju ingen roll heller, de är ju tyvärr inte ensamma) får du gärna tala om vi är fler som tänker på dem och deras olyckssyskon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moses varnar ibland för att viktiga uppdateringar misslyckas. Det är när jag försöker åtgärda detta som strulet börjar. Men hittills verkar det som om jag på något mystiskt sätt ändå lyckas få till det. Åtminstone om jag avvaktar ett par dagar innan jag försöker på nytt.
   Jag tror också att det går bra med Grynet, men att de första dagarna och nätterna blir ganska svåra. Hon är en hund som praktiskt taget alltid vill ha direkt kroppskontakt med sin matte. I knäet, tätt intill i soffan, i sängen.
   Så kan hon inte få det med mig, om hon nu skulle vilja. Det går överhuvudtaget inte till så här. Vi finns alla väldigt nära varandra, utan att direkt "klänga".
   Jag ska hälsa mina vänner att de har vänner "därute" som förstår deras svåra situation och tänker på dem.
   Deras telefon har i väldigt stor utsträckning använts till att hjälpa och stötta andra som är i samma situation som de själva. De har också hållit sig väl uppdaterade vad gäller även internationell forskning på området, och därmed kunnat ge material för olika skrifter, debattartiklar osv. Framförallt har de blivit en nagel i ögat på myndigheterna (Strålsäkerhetsmyndiheten, SSM).
   Men nu har nästan sista redskapet tagits ifrån dem. Sorgligt, på många sätt.

   Berit E

   Radera
 5. Tja, den utsikten skulle inte vara så dumt att ha, men min väg där det passerar rätt många hundar är inte så tokig heller! Skulle det inte funka med Grynet kan jag ju alltid komma och hjälpa till! Här hemma är det lika ont om hyacinter men eftersom dom inte är ätbara så håller jag god min... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar inte varför åtminstone min matte absolut ska ha hyacinter! Men jag håller ju god min, jag också.
   Känns bra att du kan tänka dig att hjälpa till med Grynet om hon blir mig övermäktig. :)
   Ludde - hoppas inte matte läser det här, men jag struntar också i Grynets utsikt! Fast det där med sjön där man kan bada från tomten precis när man vill, det är förstås ett plus. Åtminstone nästan tror jag det väger upp din väg. ) Men möjligen bara nästan... ;)

   Kasper

   Radera
 6. Kommer säkert att gå fin-fint med Grynet och resten av gänget! Ha en fin 3e advent

  Önskar
  BELLA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli väldigt spännande, inte minst att se hur katterna reagerar. Men vi tror också att det kommer att gå fint.
   Hoppas att du också har en fin 3e advent!
   Kasper med flock

   Radera
 7. Impad av att du stickar! Det var längesen, virknålen sitter bättre i min hand men intresset är noll.
  Den utsikten är ju makalös och du har fått till en så fin bild. Sjöutsikt har jag alltid drömt om men klagar inte på den jag nu har.

  Det blir säkert mysigt med två hundar i stugan, tänk så roligt för Kasper. Var bara på din vakt så de inte drar iväg, två hundar blir en nyfiken flock om än liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En hoper pulsvärmare och torgvantar och en tröja till barnbarnsbarnet har gett mersmak. :) Efter ca 25 års uppehåll. Jag ska nog faktiskt sticka en kofta åt mig själv också! När jag fått Wincents julklapp färdig. (Virka däremot är inte alls min grej, har aldrig varit.)
   Sjöutsikt åt tre håll - läget är verkligen helt fantastiskt.
   Men din utsikt går minsann inte heller av för hackor! Det bär alla dina fantastiskt fina bilder vittne om.

   Det blir säkert bra med Grynet här. Är bara rädd att vi kommer att sakna henne förfärligt, när hon återvänder hem.

   Berit E

   Radera
 8. Du har en himla tur du Kasper som får bo ihop med en brud i två månader! Undrar om jag kan kidnappa Molly lika länge? Hyacinter förekommer inte här, inte heller julstjärnor, amaryllisar. azaleor, tazetter eller julrosor. Alla är nämligen rejält giftiga för både hundar och katter. Matte vet två katter som dött efter att ha tagit ett par tuggor på azalea t ex.. Balder bedöms inte som pålitlig med växter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill inte Mollys matte också tillbringa ett par vintermånader nånstans i ett sydligare land - föreslå henne det, vetja´. :D
   Ingen av mina katter tuggar på växter inomhus, tror att det kanske är annorlunda med innekatter. Matte minns att Mysan tuggade på en ampellilja när hon tvingades att vara innekatt flera veckor, efter det att vi hämtat henne hos dej. Hyacinter, amaryllis och en azalea är vad vi har.
   Kasper

   Radera
  2. Här hänger ampelliljorna utom katträckhåll, annars vore de uppätna direkt. Matte säjer att hennes katter käkade inne även när de var utekatter.
   Förresten så läste matte en riktig töntsak idag. En hundblaska skrev om ovanlig vänskap mellan hundar och andra djur. Tänk en hund var bästa kompis med ett par katter!!!!!!!! Och???? Den som skrev den artikeln borde träffa dej och mej och våra katter.

   Radera
  3. Tur att mina katter inte försöker tugga på mattes växter! För det gör dom faktiskt inte. Inte jag heller, förresten. :)
   Verkligen töntigt av hundtidningen att publicera den där artikeln! Borde förstås censureras! Och så borde författaren uppmanas att läsa en massa trevliga bloggar. :) Våra bland annat.

   Kasper

   Radera
 9. Underbart för lille Myse att ha ett eget hem där han är välkommen och kan torka vid kaminen. Trots teknikens landvinningar är kontaktstrulet enormt frustrerande. Vi har mycket darrig mobiltelekommunikation, men ADSL genom gamla teleledningar funkar... än. Man vet inte hur länge, känsligt när det regnar:-) Du har rätt, routern funkade bättre även här när den kommit upp sig en bit.
  Dina vänner som råkat ut för Telias rivningsiver är att beklaga. Jag skulle go nuts om det hände här. Vansinne!!
  Klart det ska gå bra med Grynet. Nytt hem, nya seder... hon anpassar sig väl;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lille Myse ligger just nu bakom stora skärmen här på skrivbordet. Bra placerad, ibland sträcker jag ut en hand och klappar honom. Gott med en spinnande katt på bara armlängds avstånd. :)

   Det känns väldigt bra att kunna ta med mig bärbara Moses till fåtöljen framför kaminen, till och med kunna se livesändningar. Och sticka samtidigt! :)
   Rivningen av fasta telenätet är överhuvudtaget vansinne. I det långa loppet borde självfallet satsas på fiber, för både dator- och telekommunikation.
   Precis ALLA skulle vinna på det, även om initieringskostnaden blir förhållandevis hög. Faktiskt även Telia. Varför samordnas för övrigt inte grävningen med upprustning av elnätet? Hos mig har grävts ner ca en mil elkablar...
   Det som pågår ÄR kvalificerat vansinne. Och de som drabbas akut, som mina vänner -- för dem är det djupt tragiskt. De är inte heller ensamma i sin situation, men deras röster är alldeles för svaga. Politiker törs inte ta i frågan, ens med tång. Gäller alla partier, utom enstaka (fast väldigt försiktiga) röster inom Miljöpartiet.

   Berit E

   Radera