söndag 24 april 2016

Kastat vare´ här...

Kasta eller inte kasta - det var frågan. Resultatet blev "kasta". Inte bara böcker gallrades, även kläder kördes iväg till återvinningscentralen. Två fulla sopsäckar - här ligger sånt som en gång var mitt.
Hehe - containern var fylld nästan till brädden, så jag tog chansen och norpade tillbaks ett par byxor (ett par decennier gamla och använda någon enda gång, möjligen) - men jag tänkte att kanske ändå...  Jag försökte ta tillbaks en tröja också, men nådde den inte.

Och så det här med böcker - drygt 10 hyllmeter bortgallrade. Allt har ännu inte hunnit avyttras på det ena eller andra sättet, men i morgon eller på tisdag hoppas jag få iväg resten.

Det ena drar det andra med sig - minus tio hyllmeter kräver omtänk. Ena rummet är klart och delvis ommöblerat, men eftermiddagssnöande satte stopp för bortforsling av bl.a. tomma hyllmoduler. Åtta stycken som rymmer en meter var.

Nu känns det som om jag faktiskt kan stå för mina böcker. De är mina för att jag fortfarande vill ha dem. Lika mycket kvar som jag gallrat bort. Åtminstone tills vidare.

Ett par som i sista sekunden undgick sopsäcken hamnar i stället på nattygsbordet. Men resten forslas bort så snart ryggen ger klartecken. Ingen enda ska norpas tillbaks. :)

Endera dagen visar jag kanske några "efter"-bilder. :)

22 kommentarer:

 1. Vilket jobb! Klädrensning gorde jag för några år sedan och har sedan dess inte fyllt på med annat än sånt som slitits ut - det är såååå skönt med få plagg.

  Bokrensning har jag inte gjort än men gjorde förstås vid tömningen av barndomshemmet. Ångrar mycket där men gjort är gjort.

  Nu får du massor med plats! Vilket vackert skänkskåp, förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fortfarande alldeles för många fel plagg kvar, men jag blir alltmer hårdhjärtad. Tror jag. :)
   Skåpet är vackert, trots att jag gjort precis det som Antikrundans experter avskyr. Men i avskavt originalskick tyckte jag det såg förfärligt ut. Jag ångrar mig inte det minsta.
   För mig känns det enbart skönt att bli av med alla de här böckerna. Jag tror att jag sparat alla, även mina föräldrars, som jag verkligen vill ha kvar. Några för att de känns viktiga och intressanta, andra för att de påminner om min barndom när jag läste dem i smyg. Min mamma hävdade alltid att de var ett felköp. Och jag kan se att hennes smak verkligen förändrades med åren. :)
   Berit E

   Radera
 2. Oj! Undrar om matten läste eran blogg imorse? Idag har hon städat sin garderob, frysen och mina öron. Det sista var värst... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du Ludde, snart är det ju dags för vårat vårrus, tror att badudden börjar bli redo för oss.
   Nu är matte på väg bort med resten av böckerna, de ligger i bilen o väntar! Öronrensning - hm, mina öron rensas av katterna Tjänster och gentjänster, du vet.
   Kasper

   Radera
 3. Jag har oxå gjort en rejäl gallring i bokhyllan och ska gallra i garderoben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbigt, men så skönt efteråt. Känns som att man verkligen uträttat något. :)
   Berit E

   Radera
 4. För att undvika sånt där som att en tröja hamnar utom räckhåll i container - för kanske var det ännu inte dags för just den... har jag en mellanhög när jag röjer. Kanske ett par verkligen urtvättade jeans, men inte urväxta, som kan vara bra att ha om jag ska måla (vilket jag iofs inte gör numera) en hög som naturligtvis aldrig kommer till användning... Samma med böcker, fast jag aldrig läser om böcker som en gång har hamnat i en kasse. Men vid rensning blir det minst en kasse kvar tänkt som omläsning... Och suck! hur jag än rensar och rensar blir det aldrig riktigt klart, kanske mest för att jag kommer på att jag måste göra något annat först, och så glömmer jag bort rensningen en tid... "Men gjorde du inte det förrförra veckan??" som min storasyster brukar säga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att rensning aldrig bir klar, lagret fylls ju på vartefter. :)
   Mina mellanlager är rymliga minsann! Två bodar på tomten! Den tredje är vedbod, och där lagras bara ved och loggs. Men i de båda andra ... I dag har jag kört iväg tre proppade sopsäckar med gamla kläder och textilier.
   Där finns så mycket, inte minst sånt som jag tog hand om när min mamma dog. Jag planerar ännu många vändor till återvinningen. Plus en rejäl brasa på tomten. :)
   Berit E

   Radera
  2. Vad gäller kläder behövs det nog mer in än ut här för tillfället :) Men böcker - där har jag vid ett par tillfällen monterat ner en hög bokhyllsektion med dörrar, för att sedan montera ihop den igen när pusslet inte gått ihop. Just nu nermonterad och förvaras i förrådet. Och nej, den kommer inte in i lägenheten igen! Det får bli fler bokkassar istället :)

   Radera
  3. Hos mig kommer hädanefter inte in en enda ny bok utan att samtidigt en gammal rensas bort. Har jag bestämt. Den nya ska dessutom innehållsmässigt passa där den rensade var placerad... jaja...
   Kläder - behövs egentligen inte, såvida min nergång inte fortsätter ytterligare en storlek. Men den risken/chansen känns just nu rätt avlägsen. Håhåjaja. :D
   Lycka till med bokkassarna - själv ska jag försöka lära mig att låna på bibliotek!
   Berit E

   Radera
  4. Det där med ingen ny bok in om inte en inne samtidigt åker ut, den tanken har svävat förbi här en och annan gång. Men jag väljer mina strider (vill jag tro :)) också i förhållandet till mig själv.
   Allt gott /g

   Radera
 5. Här lånar matte alla böcker på bibblan utom en del fackböcker som ska finnas. Så finns det en del annat som ska vidare.
  Klädkammaren borde städas igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sigges bok finns definitivt kvar här hemma. :)
   I dag konstaterade matte att hon just gjorde sig av med vad som kostat henne en hel förmögenhet! Framförallt böcker. För hon har tidigare aldrig lånat, bara köpt.
   Kläderna var inte heller så billiga. Numera skulle hon aldrig ha råd. Inte lust heller, så det är ju bra. :)
   Kasper

   Radera
 6. Här har det blivit några sådana där rensningar i samband med flytt, men visst skulle det gå att rensa lite till, speciellt i garderoben. Jag har en hög med kläder som jag kallar för "jobba i trädgården kläder"! Nu när jag flyttat till stan och bara har några rabatter, så inser jag att den högen också kan försvinna! Fast visst tar det emot att slänga den där tröjan eller de där byxorna som kostade för mycket och som man knappt använt!
  Tack för dina stöttande kommentarer hos mig! Angående det där med att bryta kontakten helt, så får det nog bli så en tid.
  Kram och nospussar från oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker bete mig som om jag ska flytta, jag också. Inget jag planerar, men nånstans i bakhuvudet finns förstås tanken. Någon gång, något år...
   Det skulle vara så skönt att ha mindre prylar! Och så alla dessa omöjliga kläder...
   Om att bryta kontakter - om kontakten inte är till glädje för någondera parten, om man egentligen inte ens tycker om varandra, om den kanske i själva verket är rent destruktiv för båda parter ... varför överhuvudtaget uppehålla den? Så kan man faktiskt resonera. Åtminstone utifrån och objektivt.
   Kram tillbaks!
   Berit E

   Radera
 7. Borde också rensa ut i mina bokhyllor. Men är man uppfostrad med att aldrig slänga en bok så är det jättesvårt. Men jag ska börja med att slänga alla mina kursböcker i engelska sedan 1958...
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med ett par-tre uppbrutna hem bakom mig, så har jag lärt mig att slänga och bli av med även böcker - trodde jag...
   Men övning ger färdighet, och det går lättare och lättare dag för dag. :)
   Berit E
   Berit E

   Radera
 8. Ser att vi är inne på samma spår ;-) Bara det bästa kvar är tumregeln här. Det känns väldigt bra med lite mer luft omkring sig. Så mycket onödigt i skåp och lådor som kan komma till nytta någon annanstans. Bra pyssel medan vi inväntar vårvärmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller bara att veta var man ska göra av allt det onödiga. Det är framförallt det som är mitt stora problem just nu. Det som kan slängas går lätt, värre med sånt som jag kan tänka mig att någon annan skulle vilja ha. Men jag gör mina trevare. :)

   Radera
 9. Oh hej och hå så hurtigt av din matte. Efterbilder ser vi väldigt gärna sedan. Bra jobbat säger vi. Här tänker matte att hon ska göra både det ena och det andra, men så långt som till handling kommer hon inte. Kanske en dag så ;) Jag har inga problem med att matte dunsar ner i soffan och myser istället för att röja runt, hihi.
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så, en vacker dag kom faktiskt min matte till skott! Fast vägen dit var lång.
   Det är en massa annat som borde fixas också säger hon, men en annan vacker dag så kanske... :)
   Kasper

   Radera
 10. Inte första gången jag märker att vi sysslar med samma saker, kan det bero på att vi är nästan jämngamla ;-)

  Skönt med mer rymd omkring sig hur som helst och det vi inte längre behöver eller måste inse att det är kört för, kommer någon annan till nytta och glädje.
  Stora vårruset pågår!

  SvaraRadera