tisdag 19 april 2016

Förfärlig TV

Matteria

Om man för samman ett antal personer som lider svårt av ett handikapp, personer som inser att det kommer att leda till för tidig död, som får dem att skämmas ute bland folk som tittar och beskärmar sig, som inser att handikappet i praktiken utesluter möjligheten att bli förälder, som ständigt utsätts för en mix av medlidande och förakt (även visst inslag av självförakt) - då har man deltagare i TV4-programmet Biggest loser. Så som jag såg dem i säsongens första program häromveckan.

Jag har inte sett programmet tidigare år, och kommer inte att se något enda ytterligare avsnitt i år heller. Jag tycker hela upplägget är bedrövligt, cyniskt och helt igenom eländigt!

Jag är överhuvudtaget inget fan av utröstningsprogram, och här är väl ändå botten nådd.

Alla vill göra allt de kan för att bli av med sin övervikt (de väger sisådär 140, 150, 160,170 kilo). De är beredda att satsa allt för att uppnå det de inte lyckats med på egen hand. Visst är det en tävling, och visst är de medvetna om det. Men ändå - alla är fast beslutna att ge precis allt, och tror att de i och med det kommer att få fortsätta och kanske, kanske rentav vinna. Men framförallt få fortsatt hjälp.

För att ytterligare "öka spänningen" för tittarna tävlar deltagarna i par. Dvs de båda syskonen, kompisarna, arbetskamraterna osv är helt beroende av även den andres insats.

Inte nog med detta - av de två par som lyckats minst bra med gemensam viktminskning ska ett röstas ut, det andra blir kvar. De som röstar är de övriga deltagarna!!

Bra teve minsann - taktik blandat med lite medkänsla och empati hos övriga deltagare som tvingas välja (i öppen röstning), förtvivlan och släckt hopp hos de utröstade, djup skuldkänsla hos den part som orsakade sista eller näst sista placeringen även för sin partner. 
Självklart också ökade konflikter inom den kvarvarande gruppen, för en och annan ville ju rösta ut det deltagarpar som finns kvar. Som sagt, superb TV. Fy tusan!!!!! 

Jag tycker hela upplägget är vidrigt! Inser att jag gjort helt rätt som under åren praktiskt taget helt undvikit TV4.

(För övrigt - aldrig att jag skulle titta på en boxningsmatch! Misshandel är misshandel, hur reglerad den än är.)


18 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med. Och förfärliga dokusåpor (eller vad de nu kallas) som går ut på intriger och baktal. Ser jag INTE, så egentligen vet jag väl inte om sådant fortfarande produceras. Tänker på Big Brother och liknande.
  /g

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert producerasde fortfarande, men jag ser heller aldrig på dem. Har bara sett ett enda avsnitt av Big brother och liknande såpor som jag tycker närmast är bara löjliga.
   Men jag tycker Biggest Loser känns annorlunda, för här rör det sig om sjuka människor, med vikter som faktiskt akut riskerar deras liv. Förutom den hos många dagliga skamkänslan. Usch!
   Berit E

   Radera
  2. Kan se skillnaden mellan programmen. Jag blir bara så ilsk över intrigmakeri i stf uppmuntran till samarbete/problemlösning.
   Gissar att de personer som är med i Biggest Loser får genomgå läkarundersökning innan. Eller??? vore ju totalt ansvarslöst annars.
   Finns ett amerikanskt program där man hjälper sjukligt överviktiga under ett år. Sett det vid några tillfällen. Som inspiration måste det vara helt överlägset BL.
   /g

   Radera
  3. Tror att jag någon gång sett det där amerikanska programmet - verkar absolut helt överlägset den här märkliga svenska varianten.
   Berit E

   Radera
 2. Jag ser ALDRIG på TV4 - orkar inte med reklamen. (Undantag mellon där jag såg finalen men inte röstningen.) Förstår inte heller det där med utröstning - tyckte t.o.m att det var pinsamt med prästerna som skulle välja ut någon. Tro, hopp och kärlek gick väl i ettan om jag inte minns fel.
  Jag tycker också det är konstigt att folk sitter och gottar sig i andras elände. Bra att du säger ifrån.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klarade faktiskt inte av det där med prästerna, håller med dig om att det kändes rätt pinsamt. Jag slutade titta! :)
   Men jag gillar "På Spåret"... ;)
   Berit E

   Radera
 3. Flörnedringsprogram är populära!!! Öh.
  Vet inte vad det är som gör att de är så hippa men folk tycker uppenbarligen om att förfasa sig. Deltagarna vet vad som gäller men deltar ändå Varför?
  Inget för mig heller men förvånad är jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte heller, men antar att de ser deltagandet som en möjlighet. Jag tror inte att de riktigt föreställde sig hur pass tufft det skulle bli, på olika sätt.
   Aldrig i livet att jag själv skulle ställa upp på nåt liknande! (Även om jag hade vikten inne, vilket jag lyckligtvis inte har.) :)
   Berit E
   Berit E

   Radera
 4. Matte och husse tittar av princip inte på fyran. Det räcker bra med ettan, tvåan och kunskapskanalen. Även där finns det alldeles för många "bra teve"-program men dom hoppar dom över... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min matte bara nästan-nästan-aldrig tittar på TV4. :) Hon har lagt till ännu ett par nästan nu.
   Det är väldigt mycket hon inte ser hos SVT heller, tycker t.ex. att det är jobbigt med serier!
   Kasper

   Radera
 5. Håller med din matte helt här, sån där förnedring på tv kommer jag aldrig förstå mig på... Tycker det är konstigt att det får visas och repriser gärna mitt på dagen. Inget jag känner att jag vill att mitt barn ska kolla på när han blir lite större så tv är aktuellt, vad ger det för bild av hur man behandlar folk och vad som är rätt och riktigt... nä, blä!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror mig förstå att den här typen av program har höga tittarsiffror, och förbjuda dem vill jag ju inte. Det sorgliga är väl snarare att så många vill se dem. Jag antar att "vi" - dessvärre - har de program "vi" förtjänar.
   Att hålla barn borta från det vi som föräldrar inte vill att de ska se och höra det blir nog allt svårare. TV är ju rätt idylliskt, jämfört med mycket annat på nätet. Dubbelbääähhh!

   Radera
 6. Skrev just i min egen blogg att vill vi ha ett fritt land får vi stå ut med skitprogram. I annat fall måste någon instans välja ut vad som är bra och nyttigt. Och då vill inte jag vara med. Men förmodligen har du rätt i att Biggest loser är skrutt. Jag tittar inte. Den möjligheten finns ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får läsa mitt svar till Anna, här ovanför.
   Hård styrning finns lite varstans i världen, och ett sånt samhälle vill väl ingen av oss leva i.
   Men ett väldigt obehagligt skitprogram är det, Biggest loser. Så ni tittar inte jag heller.
   Berit E

   Radera
 7. Vilken härlig bild, nästan så att man tittar till en gång extra för att se om den är svart-vit eller ej :)
  Håller för övrigt helt med om åsikterna gällande programmen, fruktansvärt är det.
  Nospussar i massor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, de är ju svartvita, alla mina fyrbenta. Lite svart i allt det myckna vita eller aningen vitt i allt det svarta. Och så Myse mitt emellan. :)
   Läbbiga program det där, jag kollade avitt ett, och det räcker sannerligen.

   Radera
 8. Håller helt med om både TV o boxning!
  TACK för den helt underbara bilden på de båda vännerna!
  Eva
  Assar o Petrus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är bilden fin, dvs motivet. Katterna sinsemellan gosar aldrig, men alla gosar med Kasper då och då. :)
   Kul att ni finns, endera dan kanske ni tillsammans rentav gör ett inlägg i egna bloggen. :)
   Berit, Kasper, Maxi, Filip och Myse

   Radera