lördag 19 december 2015

Bevis på liv... :)

Matteria (+)
Vi lever, allihop, även om jag går på dryg halvfart, och det är vackert så. Fy tusan, så illa jag tycker om mörkret!!

Julen håller trots allt på att göra sitt intåg i huset, kommer nog bilder så småningom. Nöjer mig tills vidare med att visa halmhjärtat på ytterdörren.Inomhus huserar en lekfull Myse, och en Kasper som undrar varför han väljer att dra ner pläden på golvet och lägga sig där för att pusta ut. 
Det årliga tandläkarbesöket är avklarat, mitt eget alltså. Tursamt nog behövdes bara detta enda. "Jag är jättenöjd med dig", sa tandläkare Stig efter undersökningen. "Vi ses om ett år."
Bostadsområdet hos tandläkaren har en fantastiskt fin och välskött innergård (även om det inte syns så väl på vintern). Jag fascineras av de stora tujorna, tre våningar höga. Men nog stjäl de väl en hel del ljus från en och annan balkong..


Solen står lågt nu, Vid halv tre-tiden, Luciadagen, såg det ut så här på min skogsväg. I öster. Det brann i trädtopparna. 


Jag klev ur bilen, och vände helt om mot väster..Bättre sikt när jag kom ut på den större, öppnare vägen. Klart jag måste stanna - klicka på bilden. Som skogsbrand.
Detta var målet - godistillverkning för barn och barnbarn men framförallt barnbarnsbarn. :) Tyvärr, just inga bilder. Men en väldig massa karameller blev det. Väldigt spännande att koka karamellmassan, smaksätta och färga. Och så hantera den varma, varma massan, snabbt, medan det gick att klippa och forma den. Tre sorter - citron, mint, ananas. De blev limegröna, röda respektive gula karameller och klubbor.
Extra roligt är förstås att barnbarnet som bor i Toronto kommer hem precis till jul och stannar ett par veckor Hem kommer även barnbarnet som bor på Filippinerna, Så himla roligt!!! Och så kul för bröderna att få träffas. Det var flera år sedan.


Här hemma då...   Kasper är borstad och kammad och kloklippt - han tjurar...


Filip och jag "slåss" nästan konstant om samma fåtölj. Den närmast kaminen...Fast blir det tillfälligt en hylla tom i en av hurtsarna - då ska förstås den också provas.


Filip ja - en katt som vet precis vad han vill. Och talar om det. Jamar när jag går förbi - då betyder det klappa och gosa lite med mig, matte!!
Han vill ut och han vill in, och som sagt, han lurpassa på mig när jag reser mig ur bästa fåtöljen. Det finns fler små filmer på YouTube där Filip tigger vatten, här är en till som jag tog idag. Som höres, så är Kasper honom behjälplig, när nu matte filmar i stället för att fylla på!! Skålen är helt fylld med nytt vatten, men sånt måste ske när Filip själv är med och kollar... alltså fyllde jag till slut på ännu lite mer...

16 kommentarer:

 1. Spännande med godistillverkning! Fast mest spånnande var väl att träffa alla människovalpar. Trevligt när alla samlas till jul. Tänk om matten varit sjuk då!!! Husse sa att det verkar vara knepigt att ha katt när man aldrig vet var dom är. Lätt att dom blir tillplattade eller inlåsta av misstag. Skönt att tandläkaren var nöjd... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick inte följa med på godistillverkningen - den där minsta människovalpen är fruktansvärt rädd för mig, och ropar på hjälp bara han ser mig. Men han kommer i alla fall hit i jul, han också.
   Att ha katter - joorå, man får vara uppmärksam!! Aldrig att matte skulle klara av det utan mig!!
   Kasper

   Radera
 2. Så glad över ett livstecken och vad roligt med allt samkväm! Vattentiggeriet... jo själv har jag vatten på helt annan plats än maten, kattdjur uppskattar den varianten. Har jag vattnet bredvid maten, går de och dricker i hundvattenskålen...
  Såg en underbar jappe häromdagen, så vit, så fluffig, så leende - gissa vilken Kasper jag tänkte på då! :D
  Så roligt att göra en massa godsaker ihop! Härligt att så många familjemedlemmar är samlade.
  Ha det GOTT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här samsas katterna och hunden om samma vattenskål, inget problem alls. Utom med Filip, som ska se när jag fyller på. Det gamla vattnet duger bra, men ska ha lite skvättande påfyllning från hög höjd. :)
   Maten har katterna på annat ställe, i en bokhylla.
   Så fint att även den jappen var väldigt både fluffig och leende. :)
   Godistillverkningen - kändes fint för en mamma/mormor/mormorsmor att vara med. :)
   Och nu ska jag ge mig ut i köket och försöka fixa mig något gott att äta.
   Berit E

   Radera
 3. Tror det blir skikkelig julekos hos dere i år, med så mange på besøk som ikke har sett hverandre på lang tid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ser verkligen fram mot att få träffa de här båda barnbarnen. Den äldsta av bröderna har inte varit hemma på tre år.

   Radera
 4. Så trevligt med ett livstecken, började fundera nu igen om det hade hänt nåt.
  Vad skoj att få hem barnbarnen som är så långt borta.
  Jag hoppas jag får träffa mina människovalpar i alla fall nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen också att du får träffa dina människovalpar. Det hoppas matte också.
   Det har väl inte hänt nåt speciellt här, mer än att det känns segt, säger matte. Och hon är faktiskt ganska seg, det är hon.
   Kasper

   Radera
 5. Alltid underbart när det går så bra hos tandläkaren :D Pust, och så skönt att kunna vänta ett helt år till nästa tillfälle.
  Så härligt att få så fint besök så långväga ifrån, mysigt. Här bakas det också för fullt, en massa praliner, men karameller har matte aldrig provat sig på.
  Men så gulligt han ber om vatten :D Klart att man måste se att det fylls på med nytt vatten, så man vet att det är färskt ;)
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med tandläkaren är matte väldigt glad för - också. :)
   Men framförallt är hon glad för att de där barnbarnen kommer till Sverige på besök.
   Matte gör inget eget godis, hon köper Paradis och Aladdin, säger hon. Och polkagriskarameller...
   Fast hon ska i alla fall "baka" eller snarare torka fram mitt allra godaste godis.
   Kasper

   Radera
 6. Rent! vatten är visst väldigt viktigt för katter. Mirre här låter ungefär likadant när han vill ha fräscht i bunken. Vi är deras ständiga passupper;-)

  Gott att din förkylning är på väg bort och barnbarn hem, julen är ju en familjehögtid.

  Ser att du bullat med med loggs inomhus, ja man kan aldrig veta, vargavintern kan vara här, eller borde. Detta onaturligt milda väder tackar vi väl ändå för. Allt går så mycket lättare utan frostbitna fingrar och snöskottning.

  Ha en skön jul kära du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förkylningen/flunsan (?) har ebbat ut, kvar är bara en viss trötthet. Men jag är klart på gång igen!
   Nog får man vara passopp åt sina katter, alltid. :)
   Rent vatten - äsch, Filip dricker med fördel ur vattenpussar m.m. ute, spillt vatten på golv osv. Men i bunken ska han SE när den fylls på.

   Loggs - när lagret i hallen är slut så tar jag alltid in 15-20 loggspaket på en gång. Just nu räcker lagret länge. Idag har jag inte eldat alls! Drygt 12 grader ute, och så här dags är det fortfarande nästan 9 plussisar!
   Inne 19-20 grader, räcker gott när man är ordentligt sysselsatt. :)

   Det är skönt, trots allt. Och ju längre snön dröjer, desto gladare är jag!
   Berit E

   Radera
 7. Livstecken är skönt att få! Tack för det! Koka karameller har vi aldrig gjort, men det låter riktigt spännande! Här får vi nöja oss med knäck!
  Vi har barnbarn långt borta och i år även barnbarn som ska resa långt bort över julen, men vi firar med dem som finns kvar hemma och hoppas att de som inte finns med oss har en riktigt God Jul!
  Det där med att samla hela släkten på julen är inte lika lätt som förr när barnen åtminstone bodde i samma land.
  Önskar dig och din flock en fin fjärde advent!
  Kram och nospussar från oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julsamlandet här har krympt från ca 25 för ett antal år sedan till som i år tydligen 11. Barn flyttar långt, och reser dessutom iväg till fjärran länder just över jul. För att inte tala om alla barnbarn, som dessutom oftast har hunnit skaffa egna familjer.
   Allt har sin tid. Det känns bra så här också. :)
   Berit E

   Radera
 8. Härligt att läsa att ni är på benen och får träffa nära och kära i jul, det är väl om något det viktigaste.

  Vilken go liten filmsnutt, kul att se. Tycker du beskriver katternas olika personlighet så målande ibland. Det är verkligen en ynnest, att få lära känna olika fyrbenta individer. Fast allra finast tycker vi nog ändå att kasper är, men sen är vi ju lite partiska Tim och jag om den finaste av miniatyrer ;-)

  Vad roligt med godistillverkning! Känns svårt och pyssligt...

  Passar på att önska en riktigt god jul till både två och fyrbenta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just karamelltillverkning är svårt, men dottern har gjort det förr, även i större sammanhang.
   Det känns väldigt bra att vara på benen igen, det har dragit ut på tiden. Men nu är jag på gång. :)

   Visst är det något alldeles särskilt med mini- och maxiatyrer. :D
   Anna, jag vill säga det här också - du är en fantastisk matte! Det är något alldeles speciellt med dig och Tim också!!
   Jag önskar dig och alla de dina en riktigt God Jul. Tänk, i år firar du till och med jul som mamma! :)
   Berit E

   Radera