tisdag 22 december 2015

Så sakteliga infinner sig julkänslan

Äntligen början känslan av stundande jul infinna sig. Jag har storhandlat, och överlevt. Tvättat en massa och plockat bland julsakerna.
Riset i korgen har placerats ut på sina platser, mer ska hämtas in. Många vita stearinljus har bytts mot röda och det lyser vackert i mina fönster.Jag inhandlade för några år sedan en adventsstjärna på fot, men insåg snart att jag tyckte väldigt illa om den. Inte om stjärnan, men att den liksom var "jordbunden".

Jag provade i år igen - men nej. Fast jag kom på något! Om jag vände den upp och ner och hängde den i foten, så kanske... sagt och gjort. Så nu hänger den i "gröna rummet", och ser riktigt fin ut tycker jag. Tur att foten är så diskret.

Det blir ett märkligt julbord i år. Skinka, korv och köttbullar m.m. åt dem som gillar sånt. Jansson, lax och ägg med majonnäs och räkor åt såna som jag. Och sen roliga och förhoppningsvis goda helvegetariska grejer gjorda på uteslutande laktos- och glutenfria ingredienser. Paj, såser, sallader m.m. Så här har inhandlats majs- och rismjöl, laktosfritt smör, crème fraiche, yoghurt osv. En massa olika sorters frön och kärnor också, för nu ska det bakas fröknäcke!! Och en specialkladdkaka.
Fast jag glömde köpa fiberhusk och rårörsocker...

Det ska bli spännande det här, och jag gör det så gärna!!

Men i morgon ska det städas, och det gör jag inte alls lika gärna.

Passar ju bra då att visa hur någon annan löst problemet med städning och uppsnyggning inför julen. Hur fasiken kan man bära sig åt så här???

Jag kollade lite, där fanns flera fulla kassar från ICA Maxi i Södertälje. Kommunen har flera returstationer, och åtminstone tre stora återvinningsanläggningar där sånt här kan lämnas gratis om man är kommuninvånare.

Och titta, en nagellacksflaska fick tydligen också följa med, i förbifarten. Den låg så här för sig själv i soffan.

Man tar sig för pannan...


Förresten så strular kameran, eller förhoppningsvis bara minneskortet. Jag glömde köpa ett nytt idag, måste nog ge mig ut i trafiken i morgon också.

12 kommentarer:

 1. Jag blir helt tokgalen när jag ser hur folk skräpar ner i naturen på det där sättet! Hur dum får man vara? Någon gräns borde det ju finnas där uppe i hjärnkontoret! En sådan där jordbunden stjärna har jag också i ett fönster och inser nu att jag gått och retat mig på den sedan jag satte den i fönstret! Idag ska den få bli en hängande stjärna! Tack för inspirationen!
  Kram och nospussar från oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En populär skogsväg det där. För såna som har ett stort tomrum där uppe i hjärnan. På samma ställe stod för en tid sedan ett bilvrak som sent omsider fraktades bort. Fler platser utefter just den vägen har då och då använts som soptipp. Grrr...
   Jag är rätt säker på att om polisen hade tid och ork skulle det gå att hitta en hel del ledtrådar i de olika sopsäckarna.
   Och stjärnan, den blir faktiskt riktigt fin på det här sättet. Säkert hos dig också. :)
   Berit E

   Radera
 2. Klart att stjärnor ska hänga högt. Där passar den ju bra. Spännande med så många rätter. Då ska det väl finnas nåt för alla. Utom för sopmarodörer. Ibland tycker jag det var onödigt att avskaffa dödsstraffet. Julkramar från oss alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här julbordet är verkligen något av en utmaning. Fast köttbullarna behöver jag inte göra själv. :)
   Jag tror faktiskt att alla kommer att känna sig nöjda.

   Stjärnan trivs bra där den hänger.
   En så from och vacker tanke du har, så här inför julhelgen, hehehe.
   Ha det riktigt fint, ni allihop!!
   Berit E

   Radera
 3. Konstigt att det ska vara så svårt att sopsortera på rätt ställe för somliga. Vår återvinningsstation ser bedrövlig ut för det mesta. Man orkar inte stoppa i rätt utan ställer grejerna bredvid.

  Stjärnor ska hänga under himmelens fäste, fint blev det.

  Vi har visst samma program till jul, jag har varit och handlat allt idag, glömde lutfisk men det får gå ändå. Allt blir vegetariskt (men vi äter fisk och skaldjur) Fattar inte att notan blev så stor, dyraste posten var på 47 kr det mesta under 30...men många kassar var det;-) I morgon blir det städning här också samt laga några smårätter.
  Nu har jag en mastig fruktkaka i ugnen och sen ska 2 plåtar franska pepparkakor in. Därefter tar jag kväller som vi säger på Dal:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den stora, rejält bemannade återvinningsanläggning jag besöker (finns i anslutning till en soptipp!) sköts mönstergillt. Dessutom behövs bara att man ser lite tveksam ut, med någon kasse, sopsäck, möbel, madrass eller annat i näven så kommer nån och talar om var det ska kastas. Det är där man blir av med elektronik, möbler, gamla madrasser osv. :)
   Numera finns även ett utrymme där man kan placera sådant som någon annan kan vilja ha. T.ex. böcker, stolar, skåp osv. Jättebra!

   Returstationerna däremot, de där som bara är större varianter av de 8-fackssoptunnor jag numera har, de se ofta rejält skräpiga ut. Med överfulla containrar. I morgon töms för övrigt den av mina privata soptunnor som innehåller fack för tidningar, mjukplast, ofärgat glas och metallförpackningar. :)
   Jag använder även julafton till en del matlagning, av fritt val så firar jag den som vanligt ensam här hemma, förutom ett par väldigt korta besök som jag gör. Men sedan firas det. :)
   Berit E (som definitivt hoppar över lutfisk...)

   Radera
 4. Men hjälp, nog tar man sig för pannan alltid. Att det finns folk som kan bete sig så, illa.
  Underbar lösning med julstjärnan på fot, min matte fick sig en liten aha-upplevelse, hihi. Hon har inte tänkt den tanken själv men känner att det var ett mycket bra tips för hon har också sådana som hon egentligen hellre skulle velat hänga :D
  Julmaten låter spännande, och fröknäcke, det vill vi lova är så gott att det inte är klokt. Och så är det så lätt att göra, riktigt trevligt.
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mattes finaste stjärna är röd och av glas. :) Den hänger liksom naturligt, men den här pappersstjärnan ser också rätt fin ut nu. Jag struntar ärligt sagt, är faktiskt mer intresserad av mark och gräs och sånt än av stjärnor. Det är väl du också. :)
   Fröknäcke har matte faktiskt aldrig ens smakat, så hon är nyfiken. :)
   Nosis och svansis från mig!
   Kasper

   Radera
 5. Jag har också såna där avstjälpningsplatser i närheten. Fy, fy fy!
  Håller helt med om den "golvade" stjärnan men vilken lysande idé att bara hänga den upp och ner!
  Uuuunderbar bild på Myse!
  Fridfulla dagar önskar jag dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du. :)
   Jag har det rätt lugnt, har dragit ner en del på julbordet. Och har just begått mitt livs första fröknäcke Gott!!
   Det känns faktiskt ganska så fridfullt här.
   Jag önskar dig detsamma!
   Berit E

   Radera
 6. Det är ett jäkla snärj. Men köttbullar, skinka, revbensspjäll och allt det andra är under kontroll. Tomten kan gärna få komma nu.
  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar det lugnt, trots det känns allt under kontroll. Åtminstone nästan. :)
   Måste bara passa kladdkakan i ugnen...
   God Jul!

   Radera