lördag 27 juni 2015

Livstecken :)

Äntligen visar de sig lite mer frekvent - men ändå ovanligt få. Dessutom ovanligt små, knappt någon enda normalstor humla har jag sett! Månne den blöta och kalla våren och försommaren fördröjt kläckningen?

Framförallt älskar de plymspirean, men har absolut inte tid att posera. Tyvärr.


Ett och annat bi visar sig också, men även de brukar vara fler. De gillar den här förvildade klinten.
Mindre roligt är att efter "min" lilla skogsväg se sånt här. Och just nu - mycket sen kväll - cirklar en helikopter över mitt hus med omgivning... Då och då är det rätt spännande att bo här. 
Jag har ju bott i skogen tidigare - i ett gammalt torp med närmsta granne en kilometer bort. Numera bor min ena dotter i sitt barndomshem, Det gamla torpet är friköpt och sig inte längre likt. En modern liten villa, med stor underbar tomt, uthus, gammal lagård och loge. Och numera även grannar. En hel liten by har vuxit upp, här vid vägs ände. Så här såg torpet ut i går. :) Tillbyggt på både fram- och baksida. Dessvärre fastnade inte Kasper på någon av bilderna...Men hemma på egna tomten sommarrullas det för fullt, av både Myse och Kasper... 
...och ingen av dem fattar varför inte matte också rullar i det sköna gräset.


På altanen håller Agapanthusen på att slå ut, i år är den snål. Bara fem blommor. Så här långt har de kommit. 

36 kommentarer:

 1. Ovanligt ont om både humlor och bi i år. Känns lite läskigt med tanke på allt som ska pollineras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många växter är det väl redan kört. Hoppas bara att minskningen är tillfällig, det finns ju farhågor att de pollinerande insekterna överhuvudtaget minskar på ett väldigt oroväckande sätt.
   Usch ja, tänk om man kunde vända den s.k. utvecklingen!!
   Berit E

   Radera
 2. Jag hittade en buske i onsdags i min nya stadsträdgård som var helt översållad
  med humlor! Kanske borde ta ett foto och lägga ut på bloggen så jag får
  veta vad busken heter!
  Hoppas solen lyser hos Er idag så bin och humlor trivs!
  Här är det tjock dimma och duggregn.
  Kram och nospussar från oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har just regnat en skur, men nu skiner solen en stund igen. Jag tycker "stadsträdgård" låter så fint! Som en liten lagom stor, omgärdad oas. :) Tycker absolut du ska lägga upp ett foto på busken.
   Ha nu en fin dag, och slit inte ihjäl dig! :)
   Berit E

   Radera
 3. Det vore roligt att se en bild på torpet som det såg ut på din tid, fint är det nu men kanske ännu charmigare förr.

  Undrar vad det är för en vacker blomma du visar sist i kavalkaden.

  Humlor har vi här fast kanske inte riktigt lika många som vanligt, det är nog den kalla vårens fel. Jag har noterat att fågelsångkören minskat också. Tyst vår skrev Rachel Carson om på 60-talet men vi hoppas att denna var högst tillfällig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, charmigt... ja, det var ju faktiskt torpet. Men egentligen helt förfärligt!!! Alla de där mössen.... mycket värre än utedasset som vi vande oss vid.! Jag ska nog lägga upp en eller annan bild så småningom, finns egentligen så mycket att berätta om den tiden. Jag är så glad att dottern med familj tog hand om det, med varsam men beslutsam hand. Ett fint, vackert, originellt och generöst hem har det blivit. Och fyra "nya" barn fick växa upp där. Det sista är ännu inte utfluget.
   Blomman är en knopp, av Afrikas blå lilja (Agapanthus). Endera dagen slår den och de andra knopparna ut.
   Rachel Carsons bok förändrade världen. En verklig väckarklocka. Det finns massor av nya, men alltför få tycks höra dem numera. Men visst hoppas man ju!
   Berit E

   Radera
 4. Vid det här laget brukar vi ha massor med getingar som flyger in hos oss men bara en har flugit fel i år. Humlor vet jag inte ens om jag sett, tänk att även de håller sig undan i det här vädret. Men nu ska det minsann bli bättre och det hoppas vi verkligen. Blir så mycket roligare att gräsrulla då, konstigt att er matte inte ens prövar att gräsrulla, hihi. Fast min matte säger detsamma, kanske är det för att de bara har två ben som hälften av deras gräsrulle-begär försvinner ;) Det tror jag :) Söta är ni där ni ligger och rullar och det hade säkert er matte också varit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hoppas också innerligt på bättre väder. Och så hoppas vi att både humlor och bin överlevt! Vi inte ens klarar oss ju, utan dem! Säger matte.
   Det är nåt konstigt med mattar, kanske det som du tror beror på att de bara har två ben. Kanske det behövs fyra ben att sprattla med, när man rullar?
   Fast jag tycker absolut att de borde prova! Tror att det KANSKE funkar att rulla med två ben också. :)
   Kasper

   Radera
 5. Så fint de har gjort! Själv skulle jag kanske ha trivts gott nog med det gamla men nog imponeras jag.

  Här brinner också bilar ibland :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle du inte, trivts alltså. :) Möjligen på sommaren. Men eftersom alla andra hade dusch eller t.o.m. badrum. så gick det ju bra. Och tvättmaskinen fick stå i gårdens ladugård, en dryg kilometer bort. Senare inne hos lagårdskarlen. Och tvätten på vintern dras hem på pulka över fälten, för att torka över vedspisen (vi var två vuxna och tre barn i skolåldern).
   En närmast osannolik period av livet, men fullt frivillig. Men ändå - svårast att förlika sig med var alla möss - en gång byggde de bo och fick ungar i en korg med raggsockor, vantar ylletröjorr m.m.

   Radera
 6. Nog surrar en och annan humla omkring bland blommorna men bin är det ont om. Renovera gamla hus är fyra gånger jobbigare än att bygga nytt säger hussen. Att inte Kasper kom med på dom bilderna kan väl ursäktas för vi fick ju se fina rullbildef på både honom och Myse, och den nya headern är ju perfekt... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De höll på i många år, att renovera det gamla torpet. Så mycket som dessutom var halvruttet. Men nu finns där allt, inklusive dusch och separat tvättstuga (torrdass plus ett litet förråd på min tid).
   "Magasinet" är en fin liten gäststuga, och ladugården/stora logen ska få nytt tak ganska snart. Tursamt nog har det ännu inte störtat in.
   Lite roligt är det allt, att minnas och tänka tillbaks...
   .

   Radera
 7. Å du skulle bare prøve å rulle rundt i graset! Herlig på sommeren ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara det att gräset knappt hinner torka upp mellan regnskurarna... ;)
   Berit E

   Radera
 8. Även om det inte syns så många insekter så har de jobbat hårt. Syns på de enorma mängder med bär det kommer att bli, om nu inte ovädret med hetta och torka sabbar allt igen.
  Jag rullar inte heller i gräs, använder det bara för att torka mej efter bad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycks ju faktiskt som om vi ska få ett par sommarvarma dagar i slutet av veckan - hoppas de inte ställer till med katastrof...

   Radera
  2. Med tur så försvinner ovädret snabbare än det kom. Fortfarande ingen balkong pga byggnadsställningarna och en matte som blir riktigt sjuk av hetta. Rena mardrömmen för både människa och djur väntar

   Radera
  3. Låter jobbigt, men bara ett par tre dagar lär vi få behålla värmen. Bra att ni har en fläkt, den gör säkert att matten mår mindre dåligt.
   Här tål vi värmen riktigt bra, när den nu kommer. Både människa och djur. Fast vi har ju inga byggnadsställningar förstås, Öppet kommer vi att ha överallt! När vi är hemma.
   Kasper

   Radera
 9. Det är ont om både humlor och bin här hos oss oxå. Men det är invasion av mördarsniglar blä! Och vid lagom kvällstid att vara ute och plocka dom är det samtidigt invasion av knott! Stackars matte....

  BELLA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis! Mygg brukar vi ha på sommaren, men nu i år vi knott också!!!
   Och de där #¤&%+¤ sniglarna...
   Kasper

   Radera
 10. Underbara humle- och bibilder. Även katterna är fina!
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi - det var ju bara en katt - Myse. Och så jag, Kasper, på två av de små bilderna.
   Matte önskar att humlebilderna varit bättre, men de rackarna ville ju inte alls sitta stilla!
   Kasper

   Radera
 11. Här nere har vi rätt många humlor och bin som surrar runt.
  Idag såg matte att humlorna byggt bo under hennes pappas hus :)

  Tassklappar o Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humlebon ska man vara rädd om. :)
   Det finns ganska många här på en del ställen, men det är väldigt ont om bin. Finns egentligen inga fjärilar heller - konstigt och ovanligt. :(

   Radera
 12. Humlorna trivs på vår veranda. Drottningar tror jag, som ska bilda nya samhällen. Stora. Fast nu är det över för säsongen med de bumlingarna. Annars dåligt med både bin och humlor tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas de återhämtar sig, för utan pollinerare får vi det svårt. Hoppas dina drottningar får många, många avkomlingar. :)
   Berit E

   Radera
 13. Dåligt med humlor, fjärilar m.m. här också, har dock en regelbunden hurmla som besöker mina Agapanthus, hoppas på fjärilar snart också. Har äntligen klottrat lite på min blog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att det är dåligt med pollinerande insekter hos dig också! Hoppas det bara är en tillfällig dip! Annars får vi det besvärligt!
   Fjärilar såg jag tidigt, redan i april. De lockades väl ut för tidigt, för sedan försvann de! När kylan slog till och blev kvar. Men nu har vi ju haft sommar, riktig sommar, i ett par dagar! Härligt.
   Trevligt att se dig här- :)
   Berit E

   Radera
 14. Sorry det är alltså en HUMLA som hälsar på regelbundet på mina Agapathusar,

  SvaraRadera
 15. Det har verkligen varit ont om både humlor och fjärilar i år här hos oss tyvärr, desto mer fästingar och mördarsniglar :(

  Härliga bilder på de fyrfota där dom njuter i gräset, vad stor och fin han har blivit Myse! Vacker pojk... ja Kasper med förstås :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De insekter som verkar svårast att återhämta sig är fjärilar. Jag såg en i trädgården i går... så sällsynt, så sällsynt.
   Men mördarsniglar - de har bl.a. invaderat mina urnor på altanen. Och lagt ägg där...
   Berit E

   Radera
 16. Stackars hund. Att han inte fastnade alltså. Vi drar ner till sjön och badar. Sista chansen, imorgon är visst sommaren över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp - och nu är det i morgon. Och sommaren ÄR tydligen över... :(

   Radera
 17. Fina bilder! Men trist att insekterna är så få (bortsett från fästingar), det verkar vara samma sak här. Vi som gjorde ett bad till bina för att de skulle kunna dricka utan att drunkna, allt enligt Naturskyddsföreningens riktlinjer, men det har inte varit många bin i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyla och blöta är inget för bin!
   Överhuvudtaget minskar pollinerande insekter lite varstans på jorden, och det är bekymmersamt. Hoppas, hoppas, hoppas att det bara är tillfälligt! Så att vi får både bin och fjärilar tillbaks!
   Berit E

   Radera