lördag 20 juni 2015

Ätbart

Att fota något ätbart - ja vad finns nära till hands? Veckans  fototrisstema är ju ätbart, och framför mig på bänken ligger tre ägg som jag just kokat. Triss i ägg - passar ju bra. :)



Mer som det finns tre av - vore ju kul att göra triss med trissar. :) Visst, tre små  tomater finns kvar i skålen.



I övrigt - tre vitlökar - fanns bara två. Tre gräslöksstrån ... tre ärtor ... nej, här kommer något rejälare. För den som inte känner kväljningar vid blotta tanken (så där som jag gör).  Triss i vinbergssnäckor - lär vare en läckerhet med vitlökssmör. Hos mig vimlar det av dem, och fler vill de bli...
I ärlighetens namn - den här bilden är inte nytagen, jag hittade bara par i snäckor, inte triss, när jag klev ut på tomten.
Fler ätbara trissar, riktigt spännande, finns här!

45 kommentarer:

  1. Åh! Där är ni! Hoppas ni har haft en skön midsommar nån annan stans där det inte regnat! Klurigt det där med triss i trissar! Fattas bara triss i fyrfotingar också... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det skulle ju inte gå, vi är ju en kvartett, inte en triss!!
      Och inte är vi ätbara, fast jag HAR hört att man på andra ställen på jorden tycker det. Där är dom ju bara inte riktigt kloka!!!
      Det blev midsommar hemmavid, vi far till Dalarna en annan dag. En dag med mindre köer, mindre regn och mindre kyla! :)
      Kasper

      Radera
  2. Kul och enkel tolkning, tänk att man inte bara kan plocka vegetariskt i trädgården. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan odla såna där snäckor också - anvisningar finns på nätet...
      Fast - fy tusan!!!!
      Berit E

      Radera
  3. Kul at du har fotat "triss i triss". Vinbergssnäckor er det de heter, ja! Letet etter navnet på dem: Har de nemlig her også. Har hørt at de er spiselige, men avstår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En läckerhet sägs det, kanske framförallt i Frankrike - escargot på menyn.
      Tror att de på sin tid infördes till Sverige av munkar...
      Jag inte bara avskyr sniglar, jag är vegetarian också...
      Berit E

      Radera
  4. Trevlig triss med en egen triss som tema! Ägg och tomater gillar jag men vinbergssnäckorna avstår jag från trots att vi har massor av dem.
    Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. För ett par år sedan körde jag iväg många hundra snäckor till skogen - numera är de färre, men fortfarande forslar jag dem vidare.
      Berit E

      Radera
  5. Inte ens Melody äter vinbärssnäckorna och då är det illa…
    Fina foton som vanligt i dina trissinlägg. Borde hålla mig till fotoutmaningar istället för att skriva om att jag drullar på ändan!
    Tack för dina stöttande ord. Då det finns risk att förvärra tragedin som uppstått, kan jag inte helt berätta vad som hänt, men jag kan säga så mycket att någon läst och gett sig ut över hundägaren som inte visste att jag skrivit om det hela på bloggen. Det togs mycket illa upp och det ser ut som att det kommer saknas några hos oss i framtiden när det ska firas något.
    Gjort går inte att göra ogjort!
    Önskar dig en fin söndag och hoppas Ni har mera sol än vad vi har!
    Kram M.E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återigen - det var inget fel på ditt inlägg!!! Men du borde kanske låtit både det och kommentarerna stå kvar. För begrundan av den/de det vederbör.
      Sorgligt resultat, men nog borde sans och eftertanke till slut segra. Hos den/de som verkligen känner dig!

      Och nej, mer sol har vi inte. Bara väta och relativ kyla. :(
      Himla trist!
      Berit E

      Radera
  6. Fyndigt! Triss i katter har du ju, fast de är bara ögongodis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligen kunde jag gjort en triss i katt- och hundmat.
      Men för att de själva ska passa in krävs allt ett totalt annat tema! Till exempel just ögongodis - rentav ett tema att föreslå. :)..
      Berit E

      Radera
  7. Coola bilder! Tre bilder med tre ätbara saker på varje. Fyndigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone nytagna bilder - i alla fall två av tre. :)
      Berit E

      Radera
  8. Triss i triss :) Gillar verkligen slutbilden - perfekt på temat OCH ditt tema i temat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Teme-temat bara dök upp... ;)
      Berit E

      Radera
  9. Ägg och tomater ja tack.
    Sniglarna hoppar jag över.
    När vi flyttade hit fanns dom i massor
    liksom paddor och igelkottar nu är alla
    tre helt borta;-(
    Ha en skön kväll:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Igelkottar önskar jag migr, enstaka paddor finns nog, men sniglar och snäckor önskar jag vore helt borta här också. Det är de INTE.
      Berit E

      Radera
  10. Triss i triss, så fiffigt :D
    Sniglar är nog inte något någon av oss vill pröva på, men det andra glider fint ner i magen :D
    Nospussar

    SvaraRadera
  11. Den där trissen äter jag upp direkt! Speciellt vinbergssniglarna. Jag får inga kväljningar alls där. Eller jo, om man själv samlar ihop dom för att sedan äta dem med vitlökssmör (mums) är det ett himla (äckligt) jobb att få dom "tömda". Tidskrävande är det okså har jag hört;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle kunna leverera hur många snäckor som helst - nu samlar jag och kör dem till skogs... Sedan tre år tillbaks. Där kan dom ju föröka sig bäst dom vill, en del har redan en hop snigelägg under magen eller var det nu är de har dem. Andra har nog dessvärre redan hunnit gräva ner äggen. Huvaligen ;)
      Berit E

      Radera
  12. Svar
    1. Om inte jag ar så kräsmagad skulle mitt liv förstås vara enklare. För sniglar och snäckor - nääeeej!!! :)
      Berit E

      Radera
  13. Fullt spiselig og hvitløksmarinerte snegler er godt.
    Ha en fin dag.
    Mormor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det värsta är förstås att jag aldrig skulle kunna förmå mig att smaka på de där sniglarna. Ni som inte är lika kräsmagade har ett enklare liv. :)
      Berit E

      Radera
  14. Man äter inte vinbärssnäckor, va??? Jag gör det inte, men bilden blev ju hur läcker som helst!
    Kreativt att göra 3X3X3! Klockrent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Joodå, i framförallt Frankrike lät man äta tusentals ton årligen!! Sök på Escargot! :) Vinbergssnäcka är svenska namnet, Kolla framförallt den första länken. :)

      http://www.hallekis.com/arkiv2/xx080513e.htm
      http://www.google.com/advanced_search

      Radera
    2. Äsch, andra läken skulle varit till Wikipedia...
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Vinbergssn%C3%A4cka

      Radera
  15. Aha här fick jag svaret på frågan jag funderat på. Vinbergssnäckan är alltså ätbar. ja här finns massor också. Men jag tror jag avstår.Finfint trissat var det här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den räknas tydligen till och med som delikatess. Men det gör ju t.ex. grodlår också. :) Brrr...
      Berit E

      Radera
  16. Mmm för de två översta, men sniglarna skippar jag :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte sniglar riktigt slagit som delikatess i vårt land, och nog kan jag förstå varför. :)
      Annat är det tydligen i framförallt Frankrike.
      Berit E

      Radera
  17. Det är troligen ätbart på alla tre bilderna. Men jag säger nog: Nej tack till det sista förslaget. För många år sedan var det en släkting som plockade en hink full. For till en kinarestaurang och fick det sålt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bara samlar och kör till skogs... tycker att de ser alldeles kolossalt oaptitliga ut! Och man äter ju faktiskt även med ögonen. :)
      Berit E

      Radera
  18. Har ätit sniglar en gång i Frankrike - det var fantastiskt gott! Men jag skulle nog inte våga mig på att laga till några här hemma. Fyndig tredubbel triss!
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en hel del recept på nätet. :)
      Själv har jag sakta men säkert glidit iväg mot vegetarism.
      Och sniglar - nej faktiskt aldrig!! Provade inte ens calamares när det begav sig. :)
      Berit E

      Radera
  19. Tycker om lekfullheten när du tog den här trissen. :-D

    http://tillklippt.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det fick liksom bara bli som det blev... :)
      Berit E

      Radera
  20. Själva sniglarna smakar inte så mycket, det är det heta vitlöks- och persiljesmöret som ger smaken och att doppa bröd i sådant smör tror jag du förstår är gott. Sniglarna i sig har mest en annorlunda konsistens, lite studsigt hård. Godare är då de havslevande snäckor som äts på skaldjurstallrikar, men det är ett himla pill att få ut dem. Jag har faktiskt inte ätit någondera på den här resan (desto mera choklad ...)
    En klurig och kulig triss fick du ihop och jag gillar snäckorna mest :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att doppa bröd i det smör du beskriver, det förstår jag är väldigt gott!! Fast sniglar därtill - åh nej!! Skulle inte klara att ens försöka smaka, tugga...
      Nej. tacka vet jag den choklad du skriver om och visar i din smakliga triss. :)
      Berit E

      Radera
  21. Svar
    1. Roligt att du tycker det. :)
      Berit E

      Radera
  22. Matte säger hellre Vinbergs snäckor än så kallade Mördar sniglar :)

    Tassklappar o Nosbuffar

    SvaraRadera
    Svar
    1. De där "mördarsniglarna" heter ju egentligen spanska skogssniglar. Och de har inga hus på ryggen, Här har de tagit livet av alla tagetesen!! Matte tar utan förbarmande livet av dem, men vinbergssnäckorna får leva. Dom flyttar hon bara på. :)
      Kasper

      Radera