torsdag 18 februari 2016

Vintrigt och långrandigt :)

Det är trist när de bröd man vant sig vid och verkligen gillar inte längre finns att tillgå. I varje fall inte utan stort besvär och några extra bilmil.. Jag har letat efter alternativ i tre månader. Men icke. Allt är mjukt och fluffigt och känns inte äkta alls. Färg och luft. Ingen riktig smak. Den röda lilla maskinen som skulle få mig att börja baka står fortfarande oanvänd, efter sista (och enda) försöket. Totalt misslyckat. Jag kan helt enkelt inte baka,

De här är vad jag fann vid senaste butiksbesöket - vitlöksbaguette är åtminstone ett säkert kort, de övriga bröden ska provas. Håhåjaja... men jag hoppas lite på det fyrkantiga.I går var snölagret fortfarande väldigt tunt. Rätt lagom för både matte och hund. Solen visade sig också minsann. Härligt, tyckte Kasper.
Färdigskrattat. "Matte, ska vi inte åka nu? Du sa nåt om att köpa godisfoder..."Visst for vi iväg, riktigt bunkrade. För nu ska det komma mer snö, Tung och halkig blötsnö dessutom. Till helgen massor, men prognosen såg värre ut i går. Lika bra att hämta in loggs också, medan det var sol och skönt  ute.
Sen kom en massa blötsnö. Nästan decimetern.Vägen plogades på förmiddagen, lite senare kom Matte med stort M och fixade min uppfart och vändplan.  Jag hade förstås inte behövt bunkra, men det kändes ändå bra.


Bredvid loggspallarna står de här odlingsfaten, i väntan på vår.Kanske bidrog de till utseendet på nya restgarnströjan, under arbete. :D 
Det går undan, med rätt grova stickor. :) Bakstycket klart och framstycket en bit på väg. 
Stickas från sidan, tvärrandiga plagg är numera inte min grej. Har faktiskt inte varit, på rätt många år. Men jag jobba fortfarande på det, åtminstone lite grann. Ibland. :)  De mörka ränderna är inte svarta, de är mörkblå. Tydligt, i verkligheten.Nu har för övrigt bilar börjat fastna i backen/kurvan utanför min tomt på väg mot brevlådorna och bommen. Två hittills... Men snart sandas det nog där det är som mest kritiskt. 

Vår, vår, vart tog du vägen?? Jag  såg allt en skymt av dig häromdagen... Och hörde alla fåglar kvittra! Visserligen vet jag ju att februari är en vintermånad, men ändå... 

20 kommentarer:

 1. I den här staden är det också stört omöjligt att hitta ett gott bröd! Alla konditorier som säljer matbröd har bröd som är som luft och socker är det i alla bröden! Det "danska rågbrödet" innehåller massa sirap! Jag saknar ett riktigt surdegsbageri! Funderat på din röda maskin, om du använder den flitigt, men nu fick jag svaret! Man måste räkna in några misslyckanden innan man lyckas! Ge inte upp bakandet!
  Stor kram från Melodys matte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortsätter det så här har jag väl snart inget annat val än att plocka fram röda maskinen igen, och försöka på nytt. Men dit är det nog fortfarande en rätt lång väg. Jag har faktiskt aldrig lyckats riktigt bra med bak, och jag har åtskilliga decennier bakom mig. :D
   För sisådär 20-25 år sedan försökte jag själv att baka med surdeg - gjorde egen enligt konstens alla regler - men lyckades inget vidare då heller.
   Får väl se hur det blir. :)
   Berit E

   Radera
 2. Övning ger färdighet säger husse (med ett leende). Gott bröd där man vet vad som finns i förgyller vardagen. Matte bakar och husse skär i skivor när de svalnat och fryser in. Sen micrar vi till frukosten. Helst vill jag ha leverpastej på men jag är inte så kräsen. Jag tar vad som bjuds... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen din matte är ju proffs på allt som har med mat och bak att göra! Det är minsann inte min!!
   Och så har du ju hussen också. Som skivar och fryser och micrar och sånt. Han kan förresten baka också. Luddekex, jag minns dom allt, fast de nu vore förbjuden frukt för mig.
   Kasper

   Radera
 3. Jag brukar baka Masesgårdens grötbröd. Gott och lättbakat. Men kräver nog maskin om man inte är armstark. Hursomhelst nuddar det aldrig bakbordet. Arbetas i maskin, jäses och hälls över i formar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju maskin, men kan inte minnas när jag sist åt gröt. :) Antagligen inte alls som vuxen, undantagandes risgrynsgröt och mannagrynsgröt, fast då var det nog snarare mannagrynspudding med saftsås.
   Fast kanske gröt som bröd - ska se om jag möjligen provar någon gång. :)
   Berit E

   Radera
  2. Gissar att mannagryn går bra. ;) Godast tycker jag det blir med hirsgröt. 300 gram, så inte mycket - kanske inte direkt som spiken i soppan men liten del av brödet. Lycka till! om det blit bak.

   Radera
  3. Det är allt decennier sedan jag ens kokade mannagrynsgröt. Får nog leta efter andra recept, men är glad att jag åtminstone klarar att "baka" fröknäcke" Gott. :)
   Hirs har jag faktiskt inte alls upptäckt, men minns från min barndom att mamma köpte hirskolvar åt undulaterna.
   Berit E

   Radera
  4. Fågelfrö var också min tanke när jag för första gången skulle bli bjuden på hirsgröt, och förväntade mig något mörkt och kornigt. Men som människoföda gissar jag att fröna är skalade - ljusa, lena och sägs vara mycket magvänliga. Gott med kardemumma och bär på :-)
   /g

   Radera
  5. För mig betyder gröt dessutom mjölk, och det ingår inte heller i min kosthållning. Slutade faktiskt dricka mjölk för ca 35 år sedan, av ingen särskilt orsak alls. Jag gillar helt enkelt inte mjölk! Men väl andra mjölkprodukter som grädde, smör, ost, crème fraiche osv.
   Smoothie, det får nog även i fortsättningen bli min morgonmelodi. :D (Utan mjölk.)
   Berit E

   Radera
  6. Här gäller havredryck i stf mjölk :-)
   /g

   Radera
  7. Jaa, joo, jag har provat, men jag tyckte mig skönja en viss grötsmak där...
   Men jag kanske ska ta och prova igen. :)
   Berit E

   Radera
 4. Ja men visst är det ett bra konstigt väder. Nu har här frusit på igen så all snö som kom och smalt en del under dagen och blev till världens blask har nu skapat isbanor ute. Vi får se vad som bjuds på imorgon när vi kommer ut på nytt.
  Matte känner igen det där med bröd, hon hittade enligt henne världens godaste frö och muslibröd, men se, det går inte att hitta längre. Vanligt vitt luftigt bröd gör ingenting varken för smaklökarna eller mättnadskänslan i magen.
  Så himla snygg du är Kasper på bilderna :D Så charmig när du ler :D
  Nospussar från mig och kramar från matte
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urknäppt väder, som inte kan bestämma sig. Just nu är det broddskor som gäller för matte, hon vill inte halka och ramla och bryta ben och armar och fötter och lårben och handleder och sånt!
   Matte saknar verkligen sitt vanliga, hederliga bröd. Förmodligen slutar det med att hon far iväg och storhandlar, köper massor och fryser in. Måste kanske starta extrafrysen nere i källaren.
   Glad att du gillar bilderna på mig, jag kråmar mig lite nu. ;)
   Kasper
   Matte hälsar!

   Radera
 5. Jag har nästan slutat äta bröd, hittar inget som riktigt faller mig i smaken... Baka vore väl det bästa men bröd är svårt tycker jag, så min maskin den används mest till vanliga kanelbullar någon enstaka gång ;-)

  Vädret är riktigt knepigt just nu, ena dagen sol och vackert, andra dagen snömodd och nu sist idag regn och hagel om vart annat... brrr! Tur du har den där matten med stort M! Hoppas ni slipper allt för mycket halka och att vårvädret inte dröjer allt för länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet, Matte med stort M heter egentligen Mats men kallas för Matte av alla.
   Han bor tvärs över sjön och har en egen drygt kilometerlång väg som bara är hans. Så han måste minsann se till att både kunna ploga och sanda och göra allt möjligt annat också. Himla tur att han har tagit sig an oss också. :)

   Bröd äter min matte ganska mycket, men då ska det förstås vara riktigt bröd, gärna surdeg, och inte nån sorts uppblåst "brödersättning".
   Enklare med knäckebröd, för det är i allmänhet mycket liksom ärligare. :)
   Kasper och matten matte

   Radera
 6. Ja, det är verkligen svårt att hitta gott köpebröd. På mitt Kvantum har de ett stort bageri och gör alla möjliga sorts bröd som ser så frestande och vackra ut. Problemet är bara smaken eller snarare avsaknaden av den!

  Vad du stickar! Även här är min bredd omåttligt avundsjuk på min längd och gör allt för att komma ikapp... men jag har faktiskt en tvärrandig tröja som jag använt en eller två gånger! :D

  Så fina bilder på en nästan osynlig vinterkasper!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, det är ju det där med smaken. Och för all del också konsistensen.
   Bröden ser så vackra ut, och har så frestande namn. Allt verkar så äkta - tills man smakar.
   Jag har också en tvärrandig tröja (smala ränder) den har ganska många år på nacken. En favorit. Nu har jag börjat använda den igen, eftersom den slutat "haka upp sig" på höfter och rumpa. Den faller snällt och rakt. (Den har storlek L.) :D
   Berit E

   Radera
 7. Här bakar inte matte, i forntiden lär hon ha gjort det. Hon har också svårt att hitta vettigt bröd, förstår inte varför ni människor är så kräsna. Bröd som bröd allt går ner-
  Mattes mamma ska flytta till en annan lägenhet i samma kvarter, bättre sån utan trapp inomhus och hiss i huset. Blir säkert bra om ett par månader när flytten är gjord. Här hamnar miljioner med prylar som ska på loppis, matte lovade nångång att stå på en av de stora bakluckeloppisarna här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matte måste nog ta skeden i vacker hand, ta bilen och fara iväg "åt fel håll" dit där det riktiga brödet fortfarande finns. Men hon gör det under protest. Och först ska hon försöka hitta något annat bra bröd, mer i närheten.
   Låter ju bra för din mattemamma, skönt tror vi att hon inte flyttar till en totalt ny omgivning!

   Radera