tisdag 5 maj 2015

Bäst att koka

Nu slutar jag leva farligt - jag har kokat hallonen jag köpt till mina smoothies. Vill ju inte dö av hallon. Eller snarare av virus i hallon. Tittade på nyköpta förpackningen i frysen - joodå, där stod att hallonen borde kokas före användandet. Och att de importerats från Serbien.

Fast sylt i en smoothie, nej, det känns inte bra. Får nog införskaffa mjölk och grädda mig några pannkakor... Eller ännu bättre - baka en härlig kladdkaka. Chokladkaka. Ja!! Att ätas med hallongrädde! Dvs vispad grädde blandad med hallonsylt.

Blir jättebra - min tur att bjuda på "tantlunchen" i nästa vecka. :)

Visst känns det otäckt, med de tre dödsfallen på ett äldreboende i Ljungby. Hoppas jag kan plocka egna hallon i sommar.


En klick turkisk yoghurt, nykokt sylt och en sked müsli tänker jag förresten kan fungera utmärkt som ett litet extra kvällsmål. :) 


18 kommentarer:

 1. Mmmm, det sistnämnda lät väldigt trevligt. Jo, det gjorde absolut det andra också, men matte ska visa sig från sin duktiga sida och ska bara äta nyttigt en period är hennes plan, och just det sistnämnda är sånt hon kan äta. Kladdkakan får vara.
  Jag däremot är snärt och fin och får äta vad jag vill, hihi.
  nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min matte borde sannerligen skärpa sig, och inte som nu i princip skärpa bara mig!!!
   Det värsta är, Laika, att den där chokladkakan skulle inte du heller få äta. Inte jag heller, för den delen.
   Men vad gör väl det, så mycket annat gottigt som det finns här i världen. :)
   Kasper

   Radera
 2. Vi är nog ganska många som gläds åt att din matte kokar de frysta bären i fortsättningen. Chokladkaka låter perfekt för tanterna. Pannkaka är inte så illa heller, och med lite tur får jag äta pannkaka med Coco i morgon när jag hämtat henne från skolan. Hälsa tillbaks till Maxi även om jag inte tänker lägga tassarna på paddan... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, jag vill ju också gärna ha matten kvar. :)
   Tanterna ja - återstår bara någon liten förrätt och varmrätt. :)
   Både Maxi och Myse gillar att trava fram över tangentbordet, dom vill gärna gosa lite med matten när hon sitter vid datorn...
   MIN mat - ja den är ju tämligen enahanda numera, om man säger så. Men den är god, och den där torkade blötmaten är helt enkelt bara toppen!
   Hoppas du har tur med pannkakan i morgon. :)
   Kasper

   Radera
 3. Jag tillhör dem som lever farligt, men kanske bäst att ta fram kastrullen och koka de röda bären som jag blivit beroende av. Kanske man kan koka upp hallonen, ställa dem kallt till nästa dag och det blir samma smak. Samtidigt tänker jag att risken inte kan vara så stor, så många påsar djupfrysta hallon som jag köpt och stoppat i mig under åren. Ingen har sagt hur det är med de färska importerade som ligger i små askar i frukdisken! Ska de också kokas?
  Kram och nospussar från oss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen sjunker även det här larmet ner i glömskans djup så småningom. Jag vill minnas att vi för ett par år sedan varnades för gifter i jordgubbar.
   Noterar också att de där små frysboxarna där man själv kunde plocka och blanda olika bär har försvunnit.

   De flesta dör ju inte av de virussmittade hallonen.
   Oftast - läste jag nånstans - ger de ungefär samma symtom som vinterkräksjuka... så vem vet...
   Jag tror faktiskt inte heller att risken är särskilt stor. Egentligen. Men den här gången kokade jag!
   Berit E

   Radera
 4. Otrevligt är det med kräkhallon! Ingen vidare bantningsmetod heller... Nej jag hoppas också på ett rikt skogshallonår i år och blåbär och lingon och...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu tvivlar dom ju på hallonen som orsak ... hur man än vänder sig osv. :)
   Förra sommaren torkade de förvildade hallonen (finns i mängder på f.d. kolonilotter nedanför min tomt) bort. Man kanske i år... :)
   Berit E

   Radera
 5. Tur att jag inte gillar hallon! // BMW

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det sant?! Hur kan man bara låta bli?? :D
   Kasper och jag nästan plockar ikapp, när vi träffar på dom. :)
   Berit E

   Radera
 6. Ruskig händelse på äldreboendet! Än har man inte hitta boven men kan finnas i några enstaka bär. Håller mig helst till svenska bär, handlar blåbär ibland, men mest blir det ekologisk sylt. Din extra kvällsmåltid tackar jag inte nej till ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt typiskt - jag köper i princip alltid ekologiska bär, men just häromdagen föll jag för ett billigt pris och en stor förpackning... fick mig en läxa så god som någon. Oavsett om just hallon är orsak till den där förfärliga händelsen på äldreboendet.

   Men sylten jag kokade är i alla fall god. :)
   Berit E

   Radera
 7. Vi köpte rätt mycket frysta bär och hade till frukosten för några år sedan. Slutade efter något sorts larm då också. Nu får det bli svenska jordgubbar i sommar. Har kanske tio jordgubbsplantor, men gubbarna åt hunden upp. Förra året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre att plocka hallon - Kasper når bara de som växer lågt. :)

   För övrigt tycks man leva farligt hur man än bär sig åt. Vi har ju t.o.m. statistiken emot oss... ;)
   Berit E

   Radera
 8. Just hallon blev jag varnad för nu som gravid då man hittat diverse bakterier mm just i det, bla har det tydligen vattnats med avloppsvatten i vissa länder och det innehåller ju inte alltid så välgörande bakterier. Som jag förstod det så var kravmärkt ingen garant för att det skulle vara ok utan enbart svenska bär ansågs ok ur smittosynpunkt. Men jag vet inte, det är alltid saker man inte bör stoppa i sig och det kommer nya larm/pekpinnar hela tiden så det är inte lätt och veta vad man ska tro, även om jag själv just nu av förklarliga själv är extra noga med vad jag petar i mig.

  För övrigt tackar vi för den snälla kommentaren på bloggen, Tim verkar ha klarat gårdagens simning utan bakslag så vi hoppas på det bästa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag litar rätt mycket på Krav-märket, och ser inte heller just "svenskt" som ett kvalitetsmärke.
   Men vore jag du så avhöll jag mig förstås helt från hallon nu! :) Det är verkligen inte lätt, med all manipulering av maten. Från genmanipulerade fröer via konstgödning och giftbesprutning till livsmedelsindustrins alla tillsatser och annat skumt.
   Jag tog ju parti för länge, länge sedan, även om situationen då var närmast idyllisk jämfört med den nuvarande.
   Jag hoppas, Anna, att du hittar rätt för både dig och den där nya lilla varelsen som väl snart börjar tycka att det är dags se hur du ser ut på utsidan.. :)

   Härligt att Tim tycks ha klarat sig så bra. Du ÄR verkligen en fantastisk matte. :)
   Berit E

   Radera
 9. Här är vi utan hallon om det inte finns några i skogen. Eftersom de torkat bort i två år nu så har det blivit dåligt med alla bär. Hoppas det blir bra i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har det köpts en del frysta, men OM jag ska köpa i fortsättningen så blir det enbart ekologiska svenska. Men jag hoppas också på att kunna plocka en del själv, nedanför tomten. :)
   Berit E

   Radera