söndag 12 juli 2015

Rena rama eländet

Matteria
Mördarsniglarna har hittat till altanen, lagt ägg som kläckts i ett par tre urnor!! Dessvärre gjorde jag upptäckten för sent.

Petuniorna är uppätna. En del andra växter också Förödelsen är stor, och inte gjorde jag den mindre när jag i desperation strödde salt på snigeluslingarna!! Och på ytterligare några äggsamlingar i krukor.

Så nu har jag inte bara sniglarnas lite för plågsamma död på mitt samvete, jag har också gjort livsbetingelserna för återstoden av växterna mycket sämre. Salt gillar de inte. Några har redan dött... Nej, jag visar inga bilder på eländet.


Enstaka sniglar ha dykt upp framför entrén också, och där pågår kontinuerlig jakt. I går med kameran om halsen.
Hehe - så går det när man blir närmast nojig. Snigeln visade sig vara ett regnvått blad...Snigelväder, fästingväder, svampväder. Rätt uschligt. Gott om kantareller nedanför tomten. Där det tidigare var blått av blåsippor. 


Nu behöver jag inte mer svamp i år, såvida det inte dyker upp fina Karl Johan senare. Regn och kyla lockar både mig och katterna till inomhusliv. Ett rejält felköp av garn kunde väl bli till en väst åtminstone,. Där framför den tända kaminen. 


Eländigt garn, skulle efterlikna handspunnet...  Här nedvärderar man verkligen en duktig spinnerskas skicklighet. 
Alltså blev både kvalitet och färger totalt fel.

Det blev i alla fall en väst, och om udda olika lika knappar någon gång kan användas, så är det väl här. 

Västen kan nog komma till användning den här sommaren, för den är åtminstone varm... västen alltså.

Ett annat sätt att använda /missbruka färg for jag förbi i dag. Det utbrända  bilvraket har piffats upp, och helt fel känns det ju inte. :)


Tror jag ska fullborda det här eländesinlägget med resultatet från dagens försök till promenad med Kasper ner mot sjön. Med på den lilla utflykten följde Maxi (bräkande) och Filip (ynkligt jamande som en kattunge, gamla karlen). I jackfickan låg lilla röda kameran, den där som man i displayen ser en spegelbild av sig själv i stället för motivet. Alltså höftade jag. 

Hahaha, varsågoda....  


24 kommentarer:

 1. Men... västen blev fantastisk, ju! Pricken över i med olika knappar. Kantareller på tomten! En Kaspar som nästan fastnade helt på bild! Huvudlösa katter! Haha, ja de sista bilderna blev roliga!

  Tråkigt däremot med mördarsniglarna. Hit har inga hittat än. När de gör det får jag problem. Sax, nematoder, järnsulfat, frysen... allt känns hemskt. Myskankor... fast jag vill inte ha ankor! Plocka och bära bort i skogen (bor ju i synnerligen-glesbygd). Jag vet inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snäckor kör jag till skogs, men definitivt inte mördarsniglar! Humanast lär vara att klippa itu dem strax nedanför huvudet, men det klarar inte jag.Kokande vatten ska visst också medföra snabb och skonsam död. Usch ja!
   Hoppas du slipper dem!
   Berit E

   Radera
 2. Oj vilket elände! Matte och husse går en eller två gånger per dag och samlar sniglar i påse. det brukar bli mellan tretti och hundra beroende på väder. Men de flesta blommor och grönsaker klarar sig då. Ibland blir dom lite sura för att jag ligger i gräset och då verkar en del sniglar krypa in i pälsen och sen kryper dom ut inne! Husse lyckas inte alltid få med det han tänkt på bilderna heller, men det beror inte på kameran... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sniglar inomhus har vi sluppit, men matte har ju hittat ett nytt användningsområde för tösalt... Snäckor tar hon inte livet av, bara mördarsniglar.
   Ludde - ta du och tipsa hussen om det där med att skylla på kameran. Det KAN funka. ;)
   Kasper

   Radera
 3. Nej men fy, att de ska leta sig upp i krukor också. Vi trodde också att bladet var en snigel, hihi. Blev till och med tvungen att förstora lite för att se att det verkligen var ett blad :D
  Höftade bilder kan bli rätt kul bilder, men vi tycker att din matte lyckades rätt bra ändå :)
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visade sig att det fanns massor av små snigelvalpar i krukorna!!! Förutom en och annan stor, men de sniglade sig gärna iväg över altangolvet... Huvaligen - matten höll på att få slag. Enstaka dyker fortfarande upp, även på altanen.
   Kasper

   Radera
 4. Tips ut och leta efter Leopardsniglar, tyvärr inte så vanliga. Men de käkar glatt mördarsniglar så har man såna fridfulla sniglar inga marodörer.
  Västen är ju jättesnygg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittar vi en leopardsnigel ska vi ta väl hand om den! Den ska få bo på våran altan, om den vill.
   Västen - njae, men den fyller i alla fall sin funktion. :)
   Kasper o matten

   Radera
 5. Tackolov inga mördarsniglar här hos oss, bara tiotusen vinbärssnäckor....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinbergssnäckor förstör inte så mycket, men det är otäckt när man trampar på dem. Matte har under ett par års tid fört krig mot dem, samlat och kört iväg till skogs. Och de har faktiskt minskat i antal, väldigt markant. För två år sedan hade vi säkert hundratusen!!!!!

   Radera
 6. Usch ja, det är ett riktigt mördarsnigelår i år! Matte har fullt upp på kvällarna med att plocka sniglar i hundbajspåsar med salt i. Sedan slängs påsarna i förbränningssoporna!

  BELLA med matte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eländiga är dom. I urnorna tycks saltet lösa upp dem, och sen har regn och rusk tydligen gjort resten. Fast växterna tja...
   Påsen med tösalt och en liten spade finns numera nästan ständigt i mattes närhet.
   Kasper

   Radera
 7. Än har vi inte hittat en enda mördarsnigel i vår trädgård i stan, men lite orolig är jag allt för att jag dragit med mig någon från landet! Så här i efterhand tänker jag att jag borde lämnat alla krukor och blommor kvar! Jag tror att du på sikt gjorde rätt som strödde salt på äggen, nu kan du byta ut jord och växter och få snigelfritt! Det är äggen som måste bekämpas för att få snigelfritt i längden.
  Kram och nospussar från oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker du ska kolla de krukor du tagit med dig. Kontinuerligt. De där små, knappt centimeterstora "barnen" är inte lätta att upptäcka. Inte äggsamlingar heller. Dessutom - inga vuxna sniglar betyder inga ägg.
   Jag tror ni har goda utsikter att slippa sniglarna i den nya lilla trädgården. Den ser för övrigt väldigt mysig ut. :)
   Berit E

   Radera
 8. Har bara haft två sniglar som jag dränkt i en burk med spolarvätska. Omedelbar död har jag läst. Men så har jag ingen blomrabatt heller och nässlor och tistlar gillar de tydligen inte.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du hittat två så finns det nog fler. Fast de söker sig förstås till smakligaste spis de kan hitta. Hos mig i urnor och krukor, för jag har inte heller några rabatter. Inte numera.
   Spolarvätska - kanske ett tips. Jag har en dunk stående. :)
   'Berit E

   Radera
 9. Dessa förbaskade mördar sniglar finns det massor av här också, jag samlar ihop lägger dem i en bytta och sen kommer saltet. Förra året hade några av dem klättrat upp på materialbodsväggen, tagit sig vidare och bosatt sig i mina ampler. så tji blommor i amplarna i år. Kikkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. I amplar! - det är ju ännu värre än i mina krukor!!
   Dom är ett jädrans gissel, tycker jag.
   Det här är första året jag verkligen har besvär med dem, Förra året såg jag bara ett par stycken, och dem hällde jag kokande vatten på!
   Berit E

   Radera
 10. Stackars dig, så de där slemmiga kan ställa till!
  Här är man van och har lärt sig vad de gillar och inte. ..de gillar det mesta.
  Jag bryr mig inte i något utrotningskrig men upp på trappen -där går gränsen!
  Då blir det giljotinen.
  Här en bra sida om bekämpning...hm det är kanske dags för mig att börja kriga.
  http://www.snigel.org/metod.html

  Roliga fel* på västen tycker jag och du följer upp med olika knappar, kul!
  Önskar att jag hade kvar min fingerfärdighet men den är avsomnad tillika med lusten.

  Skrotbilen borde bort om än grant bemålad och chansning är jag välbekant med.
  Särskilt när jag försöker fånga örnars flykt i det blå, blått blir det. Du har iaf fått med delar av motivet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att du faktiskt ska kriga mot sniglarna!
   Var och en producerar ju hundratals nya som snabbt blir könsmogna, och äggen övervintrar...
   Jag är glad att jag återupptäckt stickningen. Lagom avkoppling - jo faktiskt - medan jag lyssnar på framförallt radion.
   Västen är invigd, till vita jeans och vit skjorta. Blev så pass snyggt att jag t.o.m. letade fram ett par stora, dinglande örhängen... :D
   Jättesnyggt!!! blev omdömet jag fick.

   Egentligen är det väl gott om lust och förmåga försvinner samtidigt!!

   Lumixen är trots allt bättre på att fånga in motivet, man kan åtminstone se det i sökaren, och displayen är oerhört mycket bättre än på min "lilla röda".
   Berit E

   Radera
 11. Läste just att en bekant hade skaffat en robot gräsklippare och grävt in el ledningarna runt om i sin trädgård, inte en mördar snigel sedan dess. En annan hade även blivit av med sorkarna i sin trädgård, alltså elledningar kan tydligen vara till hjälp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar dessvärre inte på min stora, buckliga naturtomt, en sluttande hasselbacke. Den som sett min tomt förstår. :)
   Lite undrar jag nog också om det inte skulle kunna påverka åtminstone katterna en del.
   Så jag får allt fortsätta jaga sniglarna som förut. Men nu klipper jag dem! Inte med vanlig liten sax, det klarar jag inte, men med stora häcksaxen :
   Berit E

   Radera
 12. Förlåt, nu fnissar jag hejdlöst. Bilderna var underbara! Som på gamla instamaticens tid

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Lilla röda" är som gjord för såna här bilder. :D
   Berit E

   Radera