söndag 31 maj 2015

Så olika - veckans triss är kyrkligt

Absolut inte läge för att uppsöka nya kyrkliga motiv i dag. Hällande regn. Tur att arkivet finns.

Denna lilla fantastiskt  fina och säregna kyrka ligger i Sörmland i Ripsa. Rosa, med spåntak.  Här finns några fler bilder och en närmare beskrivning av den lilla, lilla kyrkan som ändå ståtar med tre torn. Små, förstås. Ser ut som en sagokyrka.  Glöm inte att klicka på bilden.


Från det anspråkslösa till det storvulna! Några mil bort, fortfarande i Sörmland, ligger en magnifik gotisk katedral! Mitt i ett slätt jordbrukslandskap. En märklig syn. Räknas som Sveriges största landsortskyrka, åtminstone en av dem. Floda kyrka, med bl.a. målningar av Albertus Pictus. Lika fin som Storkyrkan i Stockholm, alltså. :) 


Det finns förstås "helt vanliga" kyrkor också i Sörmland. Men det känns roligare att visa den här interiörbilden från kyrkan i Boda kyrkby i Rättviks kommun.. Den är magnifik utvändigt, kommer man bilandes från Rättvik syns den så småningom som ett vitt utropstecken, högt i skyn över skogarna. Klickar du här ser du inte bara kyrkan utan även Gammelgården, granne till syrran min. 


Fler kyrkliga trissar finns här.

onsdag 27 maj 2015

Olika väder

Matteria
Ibland jämför jag hur ett par barnbarn har det i väderhänseende. De bor i princip så långt ifrån varandra man kan komma.

Han som bor i Kanada, i Toronto, lever i en dagstemperatur på 27 grader, nattetid lägst 18.

På Filippinerna, bor ett annat barn. Dagstemperatur 33 grader, om natten 27.

Hos mig handlar det om 16 grader på dagen och på natten som lägst 4. Nåja, det blir åtminstone inte frost.

lördag 23 maj 2015

Dubbelt

Bra med fototriss (nr 303). Så att en alltför vilande kamera tvingas fram. :)
Veckans tema är "dubbel´". Finns väldigt mycket dubbelt, men de svarta katterna ställde inte upp. Åtminstone inte helhjärtat. Enklare med sånt som inte flyttar på sig. Som t.ex. de här värmeljushållarna. De har förekommit förr på bloggen men den här bilden togs alldeles nyss.





Agapanthusen, Afrikas blå lilja, har fått flytta ut. Den har redan satt knopp, det gjorde den inomhus. Väl tidigt. Det kommer fler knoppar, men alla kommer tydligen inte att blomma samtidigt.




Även de filosoferande grodprinsarna har flyttat ut från Gröna rummet. Ännu en sommar att fundera kring. :)



Mer dubbelt finns här.

tisdag 19 maj 2015

Inomhusliv

Matteria
Attans så fuktigt, blåsigt, kallt och regnigt blött det är. Inte ens en katt vill vara ute. Eller hund. Eller matte. Tack och lov för kaminen, i närheten av den flockas vi allihop. Jag med påbörjad, ny stickning.


Visst ser det väl lugnt och fridfullt ut..


Men skenet bedrar. Kolla lite närmare... det är något som inte stämmer! 




Det här!! När Myse vill mysa går han gärna undercover... Jag lyssnar på radion... Och satte mig tursamt nog i rätt fåtölj.



Och sedan är laxpuddingen färdig. Gott!

Men visst vore det trevligt med lite värme och sol! Tänk att få äta lunch på altanen.

söndag 17 maj 2015

De fyrbenta - ännu en svartvit fototriss :)

Veckans fototriss ska ju vara svartvit. Grustaget i all ära, men jag följer uppmaningen i ett par kommentarer - lägger upp ännu en triss. Så här såg det ut här hemma, för någon timme sedan. :) Mina fina svartvita fyrbenta... Vädret är kallt och blött, så vi samsas inomhus allihop. I närheten av sköna kaminen.

Jag är Myse...

...och jag är Filip.

Vi är Maxi och Kasper. Och vi är bästisar. Vi också. :)
Mycket mer svartvitt finns här.

Första svartvita trissen finns i inlägget nedanför.

lördag 16 maj 2015

Svartvitt - veckans fototriss

Veckans tema i Fototriss (nr 302) är svartvitt, "det har varit en sån grå och trist dag att det knappt synts nån skillnad om man fotat i färg eller svartvitt", skriver Helena som handhar Fototriss. Tänk, 302 gånger har hon delat ut olika veckoteman. Fantastiskt!! 

Kameran följde med på bilturen till Postens utlämningsställe - nästan två mil. På vägen passerar jag ett stort grustag. Kunde väl passa bra en lite mulen, gråtrist dag.







Mer svartvitt finns här.


____________________________________

Därmed är trissen slut
Men det gick inte  att låta bli... det mest svartvita jag har...  fast här är Kasper i färg. Kanske jag borde göra ännu en triss - har ju tre svartvita katter också...  ;)

Det blev en triss till, med alla de svarta och vita fyrbenta. :)
Finns i inlägget ovanför

torsdag 14 maj 2015

Stackars Kasper...

 Dammsugning, altanstädning, golvmoppning, pälsvård och kloklipp nästan-krälandes på golv, långpromenad på Coop Forum, måttlig "vanlig" hundpromenad, tidsödande skrapning (i icke-ryggvänlig ställning) av ett gäng jordärtskockor, påbörjad inbärning av värmeloggs till kaminen - där sa ryggen definitivt stopp! Nja, förhoppningsvis inte definitivt, men väl temporärt.

Visserligen aningen bättre efter en dags i det närmaste total vila. Men kära nån, så knasig en rygg kan bli. Hade nästan glömt...Kasper får demonstrera läget.
- Kom hit nu matte, där uppe på altanen ska du väl inte stanna!!??


- Medan du funderar tar jag väl och rullar lite



- Näe, nu ledsnar jag - hitåt, har du glömt att vi har en sjö i närheten..


 
- Håhåjaja - klenmatte! Hon vägrade gå nerför den där trappan. Så det blev ingen sjö.

- Kan förresten berätta att matte inte hade nån kamera med sig när jag t.ex, skulle socialiseras i Södertälje. Eller när jag träffade Grynet. Inte ens en endaste bild av Grynet och mig när hon var här!!!!! Eller när matte och jag ... jag blir så trött på henne!!!! 
_________

Det är faktiskt lite synd om Kasper just nu. Men han bär sitt öde med jämnmod. :) Står till och med ut med rätt omfattande pälsvård. Hans päls är för övrigt ett kapitel för sig. Han har mer päls än någonsin, trots att jag kammat och borstat ur enorma mängder. Måste förstås bero på fodret, han håller ju sträng diet sedan snart ett år. Ska bli intressant att se hur han ser ut i sommar, när han åtminstone i princip fällt färdigt.

För övrigt en bukett - noga räknat två - gullvivebuketter fick jag med mig hem vid ett dotterbesök, häromdagen.  Åh, så mycket jag tycker om gullvivor. Underbart när de finns i sådana mängder att en sådan här plockning inte märks ett dugg. Och där ingen annan plockar de som är kvar. :)
Och snart kommer liljekonvaljerna. :)

lördag 9 maj 2015

Moln, moln, moln...

Fototriss kom jag inte ihåg förrän nu i kväll - försent att fota moln, som är veckans tema (nr 301). De närmsta dagarna blir himlen tydligen helt grå, i mina trakter. Så - en snabb titt i arkivet ... där finns en uppsjö. Men en triss är en triss är en triss.  Klickbara bilder.



Fler moln finns här

tisdag 5 maj 2015

Bäst att koka

Nu slutar jag leva farligt - jag har kokat hallonen jag köpt till mina smoothies. Vill ju inte dö av hallon. Eller snarare av virus i hallon. Tittade på nyköpta förpackningen i frysen - joodå, där stod att hallonen borde kokas före användandet. Och att de importerats från Serbien.

Fast sylt i en smoothie, nej, det känns inte bra. Får nog införskaffa mjölk och grädda mig några pannkakor... Eller ännu bättre - baka en härlig kladdkaka. Chokladkaka. Ja!! Att ätas med hallongrädde! Dvs vispad grädde blandad med hallonsylt.

Blir jättebra - min tur att bjuda på "tantlunchen" i nästa vecka. :)

Visst känns det otäckt, med de tre dödsfallen på ett äldreboende i Ljungby. Hoppas jag kan plocka egna hallon i sommar.


En klick turkisk yoghurt, nykokt sylt och en sked müsli tänker jag förresten kan fungera utmärkt som ett litet extra kvällsmål. :) 


söndag 3 maj 2015

Så här ser det ut...

Fototrissdags, "så här ser det ut där jag är". Till och med tävling, men den deltar vi inte i. Jag hoppas i alla fall att domaren/domarna väljer ut bilder som är riktigt bra. Det finns de som visar fantastiska bilder, och så finns det såna som jag. :)

Kasper fäller, och hans underull är nästan mjukare än mjuk. Till glädje för fåglarna. Så mjukt och skönt det blir för små nakna, nykläckta fågelungar. Om du klickar på bilden ser du bättre hur vi så här års använder en av fågelmatarna.


Det finns mycket att ta av - så att det räcker åt varenda behövande fågel. :)


Dessvärre visar Myse också visst intresse, men här ägnar han sig mer åt vitsipporna...  Men med öronen på helspänn. Som synes.


Det blåste så snålt och kallt att vi inte ens gav oss iväg till sjön. En förkylning på väg lät höra ett bestämt nej. Vi stannade på tomten, krälade inte ens på marken för att titta närmare på gullvivorna. 

Det vackraste är ändå att träden börjar slå ut. Björkarna, så skira och vackra, har fått musöron. Här finns många vackra vårbilder att se på. Många helt underbara!