onsdag 29 oktober 2014

Söndagstema 5 - Liv o rörelse i färg o svart/vitt

Inte är det söndag längre, men tiden har ägnats åt annat än blogg och foto. Egentligen hade jag tänkt använda den här bilden i ett annat sammanhang. Lilla vita hunden i livlig rörelse borde ju vara ett självklart motiv. :D

Den här bilden - molnen är definitivt i rörelse! De ilade fram över himlen, och de märkligt formade popplarna (om det nu verkligen är popplar) var minsann också i rörelse.  :)


Skillnaden mellan de båda bilderna är kanske inte så stor.
 
 


Fler liv-och rörelse-bilder i färg och svart/vitt finns här.

Eftersom jag ändå inte tävlar: fototriss - djup

Den här veckan blev det inte av att fototrissa - åtminstone "inte i tid".  :D
Men det gör inget, jag bryr mig ändå inte om att tävla, tycker bara det är roligt att delta.

Djup i bilden är temat - plötsligt upptäckte jag att djup kan man uppleva på andra sätt än genom alléer och staket. Jag råkade titta in i ett par blommor.

 
 
 

 

Här finns väldigt många djup att titta på och njuta av. Tävlingen är stängd, och finalister utsedda.

måndag 27 oktober 2014

Eländigt - men ett gott slut :)

Vi har ingen teve - så matte brukar titta i datorn i stället. Det vill hon kunna göra i närheten av kaminen, sittandes i en fåtölj. Tillräckligt nära modem och router för att uppkopplingen ska fungera. Och utan att behöva dra fram en stol att ställa laptopen på.

Naturligtvis drabbade det mej! Jag tycker ju att min bia har stått bra framför bokhyllan utanför kontoret, men matte kom plötsligt på andra tankar. Här på bilden har större delen av bokhyllan flyttats, bara ett par små kuber finns kvar. Jag ledsnar och söker lite lugn på kontoret.
 
 

Där fanns ju i alla fall mitt sovtäcke kvar - jag försökte koppla av. Det gick så där...


Lika bra att kolla läget - men titta!!! Ser ni hur matte behandlar min bia!!?? Fy tusan!



Jag hoppades förstås att åtminstone sovtäcket i sovrummet skulle finnas kvar, orört! Det gjorde det tack och lov, och på vägen passerade jag bokhyllans nya placering och utformning. Okej, inte fattar jag vitsen, men å andra sidan stör den mig inte särskilt där heller. Fast matte klagade över damm i näsan, böcker som ska flyttas behöver tydligen dammas av...



Efter rätt många timmar måste jag ju i rättvisans namn säga att matte fått till det riktigt, riktigt bra! Hon har fått sin dator/tevehörna i närheten av kaminen och samtidigt inom routerns räckvidd. Och titta!! Min bia finns precis nedanför hennes stol!! Bara för henne att sträcka ner en hand och klappa mig - precis hur mysigt som helst!


Bara att konstatera - slutet gott allting gott! Mattes bästa ommöblering någonsin. :)
 

Vi är faktiskt väldigt nöjda nu, både jag och matte!

torsdag 23 oktober 2014

Höst och rött

Kasperia
Ute regnar det, ibland bara lite, ibland mer än bara lite.  I mitt hus vill ingen vara ute. Men matte är knäpp. Det är höst nu säger hon, så nu ska blått bli rött! Känns varmare då, säger hon. Vaddå - jag märker då ingen skillnad alls!

Och nån ro får man nästan ingenstans. Hon stör mig!


Allt vitt har åkt in och ut ur tvättmaskinen. Allt rött har plockats fram. Allt blått SKA in i maskinen, och sen ska det få ligga till sig och vänta på våren.

Maxi ligger redan i soffan, men Filip ville ju också prova. Och visst, svarta katter gör sig bättre på vitt och rött än på blårutigt. Måste jag ju medge.  :D

Jag blir så trött på alltihop så att jag lägger mig direkt på golvet. Så att jag slipper se när matte börjar byta draperier också. På fredag ska hon möblera om, säger hon... Fast åtminstone inte mycket, hoppas jag.


Vad ÄR det egentligen med mattar, som alltid ska hålla på och ändra saker. Saker ska ALDRIG ändras, om ni fråga mig!
 

söndag 19 oktober 2014

Färg och svart-vitt nr 4, SPEGLING (2)

Min första speglingsbild var lite läskig. Så jag tänkte visa en vacker också. Det är vackert med dimma. Inte ofta jag är uppe så tidigt på morgonen, men någon enstaka gång händer det. Och jag upptäcker hur vacker naturen är vid den tid jag vanligen sover.

Det har sina nackdelar, att vara en B-människa. Hörde i ett program på radio att man undersökt eventuella fysiologiska skillnader mellan morgonmänniskor och kvällsmänniskor.

Gissa vilken kategori man betecknade som "Grupp A" respektive" Grupp B". Man fann faktiskt skillnader. Så jag kanske inte kan hjälpa att jag tillhör B-gruppen... Den där som de av naturen morgonpigga gärna ser ner lite på - joodå, det är det många som gör! Ha, man ska väl inte sova bort halva dan heller...


Men speglingsbild var det. Samma bild i färg och svart/vitt.
 
 
 
Blåst och störtregn har fått de flesta löv att falla. Inte alla ännu, hasslarna står ganska skyddade på tomten och har rätt många kvar. En tidsfråga...
Lite märkligt - men det verkar som att ju mer dämpade färgerna är, desto bättre tycker jag om dem på bild. :)
Fler speglingsbilder finns här.

Färg och svart-vitt nr 4 - SPEGLING

Spegling är söndagstemat den här veckan. Samma bild i färg och svart-vitt. Bor man nära en sjö är förstås spegelbilderna legio i arkivet, men hur vackert det motivet än är, så väljer jag ett annat. Klart ett udda, på flera sätt.

Med tanke på min sprillans nya (snart övergående) städningsiver kunde man tro att bilden på den här gynnaren på badrumsspegeln än nytagen, men så är det inte.




Bilden är faktiskt ännu lite mer udda än man först tror. Titta noga - spindeln har tappat ett ben. 16 ben har blivit 14.
Som motvikt till den här för många lie obehagliga bilden lägger jag in ännu en spegling - en vacker. :)

Fler bilder på temat färg och svart-vitt hittar du här.

lördag 18 oktober 2014

Fototriss 277 - Trappor

Triss i trappor förväntas. Blev dock inget utflyktsfotograferande i dag. Alltså bara egna trappor. Lite spektakulära och udda kanske... men visst är de väl ändå trappor. :)

Detta är absolut en trappa. Leder till min källardörr. Jag gillar den, precis så här. :) Hit når nästan aldrig solen, och jag går nästan heller aldrig hit. I alla fall inte många gånger om året, och det syns ju på trappan..



Får en trappa se ut hur som helst? Javisst, om ni frågar katten Myse. När pallar med värmeloggs levererats, då kan man ordna sig en alldeles ny fristad, med egen förstutrappa.



När man just upptäckt bikarbonat och ättika för att få rent och fräscht - då blir man (läs jag) lätt lite överambitiös. Fredagsmyset blev städning! Inte likt mig, kan jag säga. Lördagsnöjet blev en fortsättning på gårdagens övningar. Här en trapp till taklampan - en och annan fluga hade mött sitt öde där.  Bilden är förstås lite manipulerad, bara för att ni ska förstå hur vitt och fräscht allt blir... :D


En väldig massa andra trappor hittar du här.

Trevligt sällskap

Kasperia, matteria
I dag väcktes matte av telefonen - det var nya grannen med Charlie och Eddie. Hon påminde matte om att de ju skulle göra sällskap i skogen i dag, om vädret var fint.

Grannen hade glömt att min matte tycker att det är nästan natt fram till 10-tiden. Vid 11-tiden gav vi oss i alla fall iväg, matte hade lovat visa hur det såg ut i närmsta skogen. I synnerhet den del där det växer en massa trattkantareller.

Schnauzermatten tycker om svamp, men har aldrig plockat!! Så hon tycker nu att min matte är världens expert. Den här korgen blev full så småningom. Hon var lycklig. Matte ville inte ha en enda svamp.
 
 
Vi gick förstås till sjön också, men ingen badade. Charlie och Eddie är förresten norskar (heter det så?) och det är deras matte också.
 
Verkar inte som om norskar gillar att bada - det gör inte jag heller när jag har sån där väst på mig.

 
Norskar tycks inte heller förstå sig på rullning så bra. Fast det finns det ju många svenskar också som inte gör, förstås.
 
 

Inspirerande bikarbonat

Bikarbonaten hämtad på Posten, dvs på Konsum. :) Tillsammans med citronsyran, tranbären och olika malda kryddor.

Bikarbonaten fungerar helt fantastiskt - vask, diskho, diskbänk, allt skiner! Fast för ögonblicker belamrat.
Beläggningar på och kring en kran jag jobbat mycket med tidigare men aldrig lyckats få bort - nu är de väck. Utan minsta besvär!! Och utan en massa kemikalier.

Kryddorna är omhändertagna (de leverades i plastpåsar). Burkar och kryddhylla är fräscha nu - kryddor som inte ryms finns i ett skåp.


Nu ska hela köket få sig en rejäl duvning, hälften är klart. Bakom spisen hittade jag en muslort! Den måste ha legat där sedan i våras, jag tyckte att jag hörde nåt prassel en gång. Men katterna reagerade inte, jag gjorde ren underskåpet bredvid, men där fanns ingen enda lort. Så jag förträngde... :D

Sen ska jag ta med mig bikarbonat och ättika till toan och duschen. :) Bäva månde de båda bofasta spindlarna...

torsdag 16 oktober 2014

Överdrivet

Den 13 oktober beställde jag värmeloggs.
Den 14 fick jag ett SMS - loggs levereras den 15 (mellan 6.00 och 22.00...)
Den 15 levererades loggsen, vid 10-tiden.
Den 16 fick jag ett SMS om att loggsen har levererats. :)
Det som återstår är fakturan.


Ett inlägg på bloggen Gyllensilver (kommenterar som Hillevi) fick mig att söka vidare på nätet. Med resultat att jag nu ska prova att städa m.m. med hjälp av bikarbonat och ättika! Verkar ju synnerligen både effektivt, miljövänligt och som grädde på moset förhållandevis billigt.

Alltså letade jag större förpackningar. Beställde bl.a. bikarbonat på nätet, från Borgeby Kryddgård.

15 oktober - beställning.
15 oktober - mail från Borgeby Kryddgård. "Tack för beställning, varorna skickas inom 1-2 dagar."
15 oktober - mailfaktura från Klarna på varor beställda från Borgeby.
15 oktober - SMS från Klarna som meddelar att faktura skickats via mail
16 oktober - mail från Borgeby att leverans är på väg.
Så nu väntar jag bara på själva leveransen, förhoppningsvis får jag ett SMS i morgon.:)

Det finns uppenbarligen ett gäng personer som tycker att teknik är till för att utnyttjas. Till max. :D
Under förutsättning att jag verkligen får mina beställda varor är jag imponerad över leveranssnabbheten. Gäller både loggs och bikarbonat m.m.

Det ska bli väldigt spännande att prova på en ny sorts städning.
Fungerar det (och det tror jag det gör) så kommer tillvaron att förenklas. :)

onsdag 15 oktober 2014

Värme på gång :)

Nu är vinterns värme hemma. Redoplacerad. Bekvämt, om än inte vackert. Själv ser jag det bara när jag går ut eller in, och då tar definitivt glädje över bekvämligheten över. Tre pallar värmeloggs.
 
 
 
 
Solen sken när de levererades - jag hann precis bädda in allt i mörkgröna presenningar innan regnet kom. Liiite bättre ser det i alla fall ut när loggstravarna är täckta.  Får väl visa det en annan gång.
 
Känns gott att vinterns värme är tryggad. Även om vintern blir rejält kall. Fortfarande eldas med förra vinterns loggs, de räcker gott och väl den här månaden ut.  
 
I morgon är det dags för invintring av altanen. 
 

tisdag 14 oktober 2014

Kaspers dietgodis

Allt normalt godis, t.ex. korv, leversnittar, märgkex, oxleverskivor, köttbullar, ost, märgben, knorrar ... ja allt är numera förbjudet för Kasper. Dietgodis finns tydligen inte.

Iväg till Animalen. Där satte man igång att leta recept på nätet, någon hade sett ett någon gång. Recept på hur man gör godis av dietmaten. Recept hittades. Inga märkvärdigheter. Av dietblötfodret skär man kuber i lagom storlek och torkar i ugn, 175 grader ca 30 minuter eller tills fodret fått den konsistens man vill ha.

En förpackning om  6x300 g blötmat inhandlades.



Jag blandade en ask med lite majsmjöl och vatten till en deg, och bredde ut på plåt. Gräddade närmare en timme i 150 grader.


Sedan klippte och bröt jag sönder det fortfarande inte helt torkade dietgodiset i bitar och eftertorkade i säkert ytterligare en halvtimme.
 
 
Resultatet blev till slut riktigt bra! Gillas verkligen av Kasper.
 

Antingen ska jag nästa gång bre ut degen tunnare på plåten eller helt enkelt använda maten som den är, utan att blanda i mjöl och vatten. Jag får testa mig fram.

Det känns i alla fall bra att kunna ge lille Kasper godiskex i stället för ett par hallon som godnattgodis. :) När han nu inte längre kan få sitt älskade märgkex.

Tyvärr var det stört omöjligt att få fram en vettig bild på när han fick sitt första kex, så jag bjuder i stället på den här särdeles "ovettiga".  :-))  Den visar faktiskt första kexet...

söndag 12 oktober 2014

I färg och svart/vitt 3: FANTASI

Den här söndagens tema är fantasi. Jag väljer en bild som är ett par-tre år gammal, och har visats tidigare här på bloggen. Många bilder på just det här temat skog-natur-fantasi har jag, men den här veckan följer jag reglerna och visar bara en. :D

Övergripande tema är samma bild i färg och svart-vitt.


Vad ser du? Själv låter jag gärna fantasin spinna lite vidare...



Här är bilden i svart/vitt.
 
I de båda förra utmaningarna har jag själv tyckt bäst om  de svart/vita varianterna, men så icke denna gång. Jag gillar färgbilden! Och så hoppas jag förstås att ni i bilden kan se åtminstone något av vad jag ser. :)
 
Fler färg- och svartvita bilder ser du här.

lördag 11 oktober 2014

Fototriss 276: Så här ser det ut där jag är

Hösten är här, solen skiner och värmer fortfarande. Det råder lugn i naturen, i skogen. Än är inte jakten igång. Det har regnat rejält tidigare i veckan, och blåst vad jag (men säkert inte SMHI) kallar full storm.

I går fotograferade jag en del i skogen, men de bilderna hann jag till dels lägga upp i bloggen innan jag visste vilket veckans tema skulle bli. Så i dag gick jag bara ut på tomten. Tittade uppåt, tittade neråt och lite grann åt sidan.

Tittade uppåt...


...tittade neråt...


...tittade åt sidan. Kan bli aktuellt förr än man anar.. 

Kolla här, och se hur hösten ser ut där andra bor. 

fredag 10 oktober 2014

Äntligen, äntligen, äntligen!

Kasperia
Utan koppel. Utan tratt. Inte ont nånstans. I skogen! Känns som om livet har återvänt. :) 


Jag fick inte bada idag, har några sårskorpor kvar som ska trilla bort först. Men endera dan, så är det dags för badudden! 
Hurra, vi är lika glada allihop här hemma. Matte, katterna och så förstås jag själv. 


Skogen ja. Tursamt nog började det inte regna förrän på kvällen, i dag hade vi till och med sol. Matte tog massor av bilder, några kommer här:




Jag visar några till bilder, bara för at ni ska få se att den här skogen är vacker. Det är min närmaste skog, enda stället där matte törs avvika från en tydlig stig. Hon kan ju nästan gå vilse på vår egen tomt... så det är lika bra att vi håller oss här där skogen avgränsas av två vägar, en sjö och en bäck. :) Visst virrar hon till det här också. men vilse på riktigt går hon i alla fall inte.





Matte plockade lite blek taggsvamp och lite trattkantareller, men bara lite. Skogen är full av dom, men matte vill ju aldrig ha så där väldigt mycket svamp. Och för mig är svamp förbjuden numera.


En liten sötis till röksvamp fick också stanna kvar. :)


Det finns roliga rötter och sånt också, i den här skogen. Men dom bilderna får vänta lite. Blogger är seg i kväll, eller om det är vår dator eller uppkoppling. 

Ett litet PS bara- kan ni gissa vad jag fick som nattisgodis i går kväll, i stället för märgkex och sånt - jo, tre hallon!!!!!  Dom serverades vid sängkanten, tillsammans med en massa gos.  
Tro det eller ej - det kändes faktiskt rätt okej. Hihi, ni märker väl att jag rimmade!